Bid til hest

Lækkert bid til hest
Sidst opdateret: oktober, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Skal din hest introduceres til et nyt bid? Biddet er et vigtigt udstyr. Både hesten og rytteren skal lære at håndtere det, da det har en indflydelse på, de signaler du som rytter sender til hesten. Der eksisterer mange forskellige typer bid. Nogle er special designet til hesteracer og andre til ridediscipliner. Det store spørgsmål er; hvilket et skal du vælge?

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af bid til heste. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Bid Til Hest Test: Top 5 Bedste Bid

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Fager JULIA Tungefrihed

Bedste bid

Pris: 805 DKK

Fager Julia Tungefrihed Loose Ring er et fremragende bid, der har vundet prisen for bedst i test. Dette bid er designet til at give hesten maksimal komfort ved at tilbyde tungefrihed, hvilket reducerer trykket på tungen og forbedrer kommunikationen mellem hest og rytter. Bidet er lavet af højkvalitets materialer, der sikrer lang holdbarhed og modstandsdygtighed mod rust. De løse ringe tillader fri bevægelighed i hænderne, hvilket resulterer i præcis styring og kontrol. Ideelt til både erfarne ryttere og heste i træning, giver Fager Julia en balanceret og skånsom rytteroplevelse.

Annonce

2. Arius Sweet Iron 3 Delt Bid

Bedste billige bid

Pris: 599 DKK

Arius Sweet Iron 3-delt bid med løse ringe imponerer med sin enkle, men effektive konstruktion, der gør det til en fremragende valg for dem på budget. Biddet er lavet af Sweet Iron, som er kendt for at stimulere hestens savlen og fremme en blødere og mere stabil kontakt. Det 3-delte design med løse ringe sikrer fleksibilitet og bevægelsesfrihed, hvilket gør det komfortabelt for hesten. Dette bid er særligt velegnet til heste, der kræver lidt ekstra blødhed i munden. Med en god balance mellem kvalitet og pris, er Arius Sweet Iron 3-delt bid et solidt valg for både begyndere og erfarne ryttere.

Annonce

3. Fager CLAUDIA 3 delt

Bedste premium bid

Pris: 995 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium bid” er Fager Claudia top bid. Hvis du vil træne og ride på din hest optimalt, så kan dette bid klare ærterne. Det ergonomisk formede mundstykke ligger utrolig godt i hestens mund.

Annonce

4. Herman Sprenger Pony Trensebid

Bedste bid til pony

Pris: 1.349 DKK

Pony Trensebid Dynamic RS Eggbutt D-formet, 3-delt på 14mm, der har vundet testen som bedste premium bid til hest, er et imponerende stykke udstyr. Det kombinerer høj kvalitet med en ergonomisk design, der giver en jævn og behagelig belastning for hesten. Det tredelte design og den D-formede Eggbutt sikrer optimal trykfordeling og eliminerer ubehagelige trykpunkter i hestens mund. Desuden er den fremstillet af allergivenlige materialer, der maksimerer komforten for hesten.

Annonce

5. Eques 2 delt Lockup Bid

Bedste bid i rustfrit stål

Pris: 500 DKK

Vinderen i kategorien “bedste bid i rustfrit stål” er Eques 2-delt lockup bid. Det er belagt med sweet iron, som øger produktionen af spyt og selve bidet afgiver en sød smag. Alt i alt et virkelig godt bid.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til bid

Hvad er et bid?

Biddet er det, der skaber direkte kontakt mellem hestens særdeles sensitive mund og rytterens hånd. Disse er forbundet af tøjlen. Biddet, i samspil med trensen og tøjlen, giver rytteren styr over hestens hoved. Der findes et hav af forskellige bid, og typen af bid afhænger i høj grad også af dit niveau som rytter, og hvilken disciplin du udøver.

Der findes forskellige typer bid

Det er svært at bevise, hvorvidt fortidens ryttere red med eller uden bid. Materialerne, som bid og hovedtøj skulle være lavet af, vil med tiden rådne, og de vil derfor ikke være til at spore den dag i dag. Der er fundet beviser på brug af bid fra fortiden, faktisk helt tilbage fra før Kristus. De første bid var lavet af reb, knogler eller hårdt træ. Bid i metal blev først taget i brug omtrent tusind år før Kristus. Dengang var biddet lavet af bronze, senere nikkel og i nyere tid i rustfrit stål.

Hvorfor skal jeg købe et bid?

Du skal købe et bid, fordi de fleste heste går med bid under ridning. Nogle heste er redet til uden bid, men langt de fleste heste rides med et bid i munden. Det kan være en fordel, hvis du ikke har erfaring med at ride bidløst, for man kan nemt komme til at gøre det forkert uden bid.

Et bid er ikke egnet til, at man udelukkende styrer hesten i munden. Hesten styres fra sædet primært. Rytterens hånd, og dermed biddet, er en del af helheden. Hestens mund er ekstremt følsom, og brug af bid skal derfor kombineres med en blød hånd.

Hvilket bid skal jeg vælge?

Hvor skarpt et bid skal du finde? Hvad med ridedisciplinen, spiller denne en rolle? Hvordan finder man hestens størrelse og hvad med komfort

Det gælder i sidste ende om, at finde et bid der passer til dig som rytter, og til din hest. I skal begge føle jer komfortable, det er altafgørende for jeres ridning. I er en ekvipage, et team, og hvis den ene af jer er utilpas, vil det gå ud over jeres samlede præstation. Biddet skal ikke være så skarpt, at du vil være bange for at tage i det, men ej heller for blidt, hvis hesten er stærk. Det handler om at finde den gyldne middelvej for dig og din bedste ven.

I afsnittet “valg af bid” vil vi tage dig i hånden og føre dig gennem alle de spørgsmål der opstår, når du skal ud og købe et bid. Måske er det første gang, at du køber et bid selv, ellers skal du måske bare have de vigtige fakta om bid helt på plads?

Der findes et helt ocean af forskellige bid, og det kan være ganske besværligt, at skulle finde frem til det helt rigtige. Vi vil gøre vores for, at det bliver så nemt for dig som overhovedet muligt.

Kombinér bid med andet hesteudstyr

Et bid skal kombineres med andet udstyr, ellers mister dette sin funktion. Et bid uden en tøjle kan ikke bruges på en hest under ridning. Til gengæld findes der bid, der ikke kræver en trense! Du tænker sikkert, “et bid uden trense? Hvordan kan det lade sig gøre?” Det kan rent faktisk lade sig gøre! Der findes diverse bid i læder, som placeres i hestens mund som ethvert andet bid, til gengæld bliver det spændt fast i en rem under mulen, og på den måde kræver det altså ikke et hovedtøj for at holde biddet på plads.

Der findes også et stort udvalg af hjælpetøjler og instrumenter, som skal fastgøres til biddet, for at det kan fungere.

Pleje af bid

Når du har investeret i et bid, så er det vigtigt, at du passer godt på det. For at holde dit bid skinnende skal det rengøres efter hvert eneste ridt, og det er slet ikke så besværligt igen.

Den daglige rengøring består i at fylde en spand med vand, tage fat i biddet, med en hånd på hver bidring, putte biddet i spanden og ryste det. På den måde vil skidtet på overfladen falde af. Hvis noget af skidtet er standhaftigt, kan du fordelagtigt tage en vådserviet eller helt simpelt benytte neglen til at gnubbe det sidste skidt væk.

Synes du alligevel ikke, at dit bid stråler, som det skal, så kan du gå i gang med en mere dybdegående rens. Frigør biddet fra hovedtøjet, og sæt noget vand til kog. Når vandet har kogt, kan du lade det køle en smule og herefter ligge biddet i blød. Lad biddet ligge i fem minutter, så det skidt der sidder fast, vil løsnes fra biddets overflade.

En ting man skal passe på med, ved denne rens af biddet, er at bid af metal kan ruste, hvis de ligger i vand alt for længe. Når biddet har ligget i blød i lidt tid, skal du have fat i en børste med stive hår og skrubbe biddet rent. På den måde får man fjernet skidtet lidt grundigere. Når du har renset biddet, tørres det i et rent og tørt håndklæde.

Er dit bid slet ikke til at få rent, kan du benytte en smule eddike og salt i vandet, du renser biddet med. Eddike og salt smager dog ganske forfærdeligt, og det kan efterlade biddet med en ulækker smag, som du, for din hests skyld, nok skal prøve at fjerne. Det kan du gøre ved at vaske det gentagende gange i rent vand, efter brug af eddike og salt.

Skal dit bid lige have det ekstra? Så kan du pudse dit bid med pudsemiddel, beregnet til formålet. Det er dog virkelig vigtigt, at du kun polerer bidringene i midlet, og ikke stykket der skal i kontakt med hestens mund. Skal hele biddet pudses, kan du bruge mel og bagepulver! Det lyder skørt, men mel og bagepulver vil efterlade dit bid skinnende! Ligesom eddike og salt smager det horribelt, og det er vigtigt at vaske det godt og grundigt bagefter.

Giv dit bid en grundig inspektion, når du alligevel har det i hænderne. Er biddet intakt? Er der noget, der kan genere hesten ved det? Giv det en grundig undersøgelse så du sikrer, at biddet er så komfortabelt som muligt, når du kommer det i hestens mund.

Valg af bid

Ridedisciplin

Dine behov til et bid er forskellige fra disciplin til disciplin. Mange heste går med et stærkere bid i spring end i dressur, da de fleste heste bliver langt mere tændte og ivrige på en springbane. Når du begynder at ride højere klasser i dressur, vil biddene dog også ændre sig markant. På eliteplan i dressur benytter man en kandar. Kandaren forfiner signaler fra rytterens hånd, så der skal minimale tag til, før at hesten mærker det. Man benytter kandar for, at hesten får mest mulig ro i munden, da der skal så små bevægelser til, før at hesten opfatter signalet i munden.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse behov, de forskellige ridediscipliner fører med sig. Det er vigtigt, for at det bliver bekvemmeligt for både du og din hest. Et for blidt bid, på en stærk og ilter springhest, kan gå hen og blive farligt for både rytteren selv, men også omgivelserne.

De forskellige ridediscipliner tillader forskellige bid på konkurrenceplan, og det er derfor også vigtigt at have reglementet med i baghovedet, når du vælger netop dit bid.

Træningsproblemer

Træningsproblemer skal der altid findes en årsag til, og nogle gange kan biddet være kilden. Går din hest med et meget let og blidt bid, så har den måske fundet ud af, at den er langt stærkere end dig. Finder din hest først ud af det, så kan du være til fare for dig selv og andre, ved at fortsætte i samme spor.

Det kan være en fordel at vælge et stærkere bid, hvis din hest for eksempel ikke forstår dine stopsignaler til fulde. Det vil give hesten en klar indikation om, at den skal stoppe, når du beder den om det. Når I så har trænet længe sammen, hen mod at kunne stoppe, så kan man trappe ned til et blidere bid igen.

Mange mennesker vil måske tøve, inden de sætter hesten på et stærkere bid, men et stærkt bid, som man skal tage lidt i, vil til hver en tid være bedre end et blidt bid, som man konstant og hele tiden skal holde fast i. Hesten vil opnå et langt mere stilleliggende bid, hvilket giver ro.

Hænder

Biddet er i sidste ende kun så stærkt, som hånden tillader. Er dine hænder blide og rolige, vil et stærkt bid sagtens kunne håndteres af dig. Er dine hænder derimod meget flyvske og hårde, vil et stærkt bid blive alt for ekstremt, og du skal vælge et bid, der er så blidt som overhovedet muligt.

Kan du endnu ikke holde balancen i andet end tøjlen, er det også vigtigt, at du vælger et skånsomt bid. Når du rider, er tøjlen ikke din kilde til balance. Tøjlen er en direkte vej til hestens utroligt følsomme mund. Kan du ikke holde balancen i sadlen endnu, så hellere slæk lidt på tøjlen og sæt en hånd på sadlen.

Hestens mund

En af de vigtigste ting, at tage med i overvejelserne, hestens mund. Hestens mund er enormt sensitiv, dog er nogle heste mere sensitive end andre.

Der er generelle tendenser til, at unge heste og heste, som er nye inden for faget, har en langt finere og blød mund. Det kan være en fordel at benytte et blidt bid, samt en blid hånd, på nyuddannede heste, samt heste under uddannelse. Nogle heste har gennem hele deres liv båret et skarpt bid, eller været redet for en kraftfuld hånd. Heste som disse bliver hårde i munden, og kan blive fuldkommen døve for blidere bid. Heste med en såkaldt hård mund har sandsynlighed for, aldrig at komme til at gå på et blidt bid igen.

Materiale

Der findes nærmest lige så mange forskellige materialer til bid, som der findes typer af bid. Rustfrit stål, kobber, aluminium, jern, gummi og læder er alle hyppigt benyttede materialer, når det kommer til bid.

Rustfrit stål er billigt at producere, men samtidig stærkt og holdbart. Materialet er klart det, som benyttes oftest. Som det fremgår af navnet, er bid i dette materiale rustfrie. Begynder de dog at ruste alligevel, er priserne så overkommelige, at man kan smide det ud og købe et nyt, uden at skulle betale spidsen af en jetjager. På den anden side, er rustfrit stål smagløst, og kan blive utroligt koldt, hvilket nok ikke gør det til det oplagte bid, til en hest under uddannelse eller med en ekstremt sensitiv mund.

Kobber øger spytproduktionen hos hesten, hvilket også øger komforten i hesten mund. Biddet vil derfor ligge roligt og blidt. Det opvarmes hurtigt, og vil derfor ikke være lige så koldt som rustfrit stål. Kobber har faktisk også en lille snert af smag, som nogle heste faktisk rigtig godt kan lide. Kobber er dog meget blødt, og ruster derfor hurtigere end andre alternativer.

Aluminium er bestemt ikke det foretrukne materiale til bid i hesteverdenen, men det benyttes dog stadig. Aluminium tørrer hestens mund ud, hvilket ikke er det mest komfortable, for hverken hest eller rytter. Til gengæld vejer aluminium næsten ingenting, og så er det billigt.

Bid af gummi kan være rart for en meget sensitiv mund. Gummi er blødere end metal, men kan ved en for stærk hånd blive lettere problematisk. Føres biddet af en for hård hånd, vil der skabes friktion, som gør hestens mund øm og utilpas.

Et bid i læder vil forme sig efter hestens mund, og på den måde skabe den maksimale komfort. Biddet er hverken koldt eller hårdt, og en sensitiv mund ville altså sagtens kunne gå på et bid af læder. En for hård hånd på et bid af læder vil også gøre hestens mund øm og fyldt med ubehag, og biddet bør altså ikke føres af en uvant hånd.

Størrelse, pasform og komfort

At et bid passer, er nok den allervigtigste faktor. Er et bid for stort, kan det i værste fald skade tænderne, er det for småt, vil det nive og irritere.

Størrelserne på bid vil oftest angives i centimeter eller millimeter. Et trecifret tal som størrelse er biddets længde i millimeter. Et tocifret tal, gerne med et enkelt decimal, angiver biddets længde i centimeter. Biddets størrelse angives ved at måle indvendigt fra ring til ring.

Hvis ikke man ved, hvordan man gør, kan det være besværligt at måle hestens mund. Det kan dog gøres relativt bekvemt. Det eneste du skal bruge er en grydeske i træ. Du placerer grydeskeen i mundvigen på hesten, som du ville gøre med et bid. Når du tager grydeskeen ud, vil du kunne se hvor hesten har gabt omkring den, og ved at måle dette område, kan du komme frem til hestens størrelse. Du kan også købe værktøjer til at måle hestens mund, men en grydeske er et langt billigere alternativ.

Pasformen er det næste vigtige for at opnå mest mulig magelighed. Der findes modeller af bid med mere tungefrihed end andre, samt nogle til heste med meget urolige tunger. Der findes også bid, der stimulerer spytproduktionen og andre finurlige funktioner. Alle ekvipagers behov er individuelle, og det er op til dig selv og din underviser, at vurderer hvilket bid, netop du og din hest passer perfekt til.

Funktioner

Bid har mange funktioner. At et bid er vaskbart, er en af de højt vægtede funktioner. Hvis et bid ikke kan vaskes, vil det blive klamt relativt hurtigt. Sørg derfor for at dit bid kan vaskes, eller at du får noget speciel rens med til det, hvis ikke det kan vaskes.

Bid har forskellig fleksibilitet. Et bid med mange led vil automatisk være mere fleksibelt og bevægeligt. Nogle heste har behov for meget fleksibilitet, andre intet eller lidt. Det kommer an på, hvor urolig hestens tunge er. Hvor stærkt et bid er, kan også have noget at gøre med biddets fleksibilitet. Biddets styrke er en funktion, som man i den grad skal tage højde for. Som nævnt tidligere har en sensitiv mund andre behov end en hård mund.

Tungefrihed og spytstimulering er funktioner, som er gode at have i mente. Hesten kan sagtens stresse over for lidt tungefrihed. Hvis en hest bliver rastløs, og derfor begynder at lege med biddet, kan man få bid, der stimulerer hestens spyt. Der kan være små kugler, eller andre ting som bevæger sig, hvis tungen bevæger sig, og på den måde vil det sætte gang i spytproduktionen.

Ekspedienterne er eksperter på området, hvis du ikke kan finde hoved og hale, i alle de valgmuligheder der findes. Deres ekspertise vil klart være anbefalelsesværdig at benytte, hvis du er den mindste smule i tvivl.

Budget

Budgettet er det, der afgører om du køber et godt eller knapt så godt bid. Pris og kvalitet er variable, som er afhængige af hinanden, men kan man egentlig købe et bid, på et lille budget? Svaret er ja, det kan du sagtens! Prisen på nye bid spænder helt fra hundrede til over tusinde kroner. Den generelle tendens er dog klart et par hundrede kroner, for et ganske almindeligt bid i rustfrit stål.

Materialet afgør i den grad også prisen. Kunne du tænke dig et endnu billigere bid, vil det dog også altid være oplagt at kigge på sider, med brugt rideudstyr. Bid kan sagtens købes brugte, i en ganske pæn stand til billige penge.

Hvad siger undersøgelser om bid?

En undersøgelse om biddets placering i hestens mund sammenligner forskellige typer af bids placering i hestens mundhule. Otte heste er blevet testet med den samme trense og seks forskellige bid. Resultatet viste, at biddenes placering i mundhulen havde en effekt på deres respons til tøjlen, samt bevægelser.

En anden undersøgelse viser, at biddets placering og led har en effekt på hestens præstation. Et udelt bid har en anden effekt end et med flere led.

En undersøgelse sammenligner bidløst og ridning med bid. Af denne undersøgelse fremgår det, at hestenes tegn på smerte faldt drastisk, ved skiftet. Undersøgelsen er udført, af seks hundrede og fem ryttere, der i løbet af seks år, har gået fra at ride med bid til uden. De har besvaret et hundrede og seks spørgsmål, omkring hestens adfærd og rytterens egne følelser omkring skiftet. De red alle klassisk, engelsk ridning. Alderen på hestene var mellem tre og fireogtyve.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke bid til heste er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste bid. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Bid til heste vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et bid til hest?

Valget af bid til hest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Radiographic study of bit position within the horse’s oral cavity ….” https://www.cambridge.org/core/journals/equine-and-comparative-exercise-physiology/article/radiographic-study-of-bit-position-within-the-horses-oral-cavity/F6B5005A9E7DDB9ED0F7AAD6DF33A442. Åbnet 26 maj. 2020.
  • “A fluoroscopic study of the position and action of different bits ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0737080685800502. Åbnet 26 maj. 2020.
  • “Behavioural assessment of pain in 66 horses, with and without ….” 31 mar.. 2018, https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/eve.12916. Åbnet 26 maj. 2020.
Forfatter
Picture of Victoria Andersen
Victoria Andersen

Victoria arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun skriver hun et spændende, legende og letforståeligt sprog. Ikke nok med, at hun er et journalistisk naturtalent, hun har også en stor portion viden om og erfaring med ridning og heste, som hun har tilegnet sig gennem sit arbejde som staldpige og ejerskab, pasning samt træning af hendes to ponyer.