Dressur er i den grad en ridedisciplin som kræver samspil mellem hest og rytter. For optimalt samspil er komfort vigtigt, og af den årsag ser man sjældent ekvipager som ikke benytter sig af dressur underlag.
Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af dressur underlag. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste dressur underlag
Pris: 649 DKK
LeMieux ProSport Dressur Suede underlaget i hvid til 17″ sadler har imponerende egenskaber, som gør det til et fremragende valg indenfor dressursporten. Underlaget er fremstillet af mikrofiberstøttet ruskind, der sikrer en usædvanlig blød og holdbar overflade. Det vaffelmønstrede design i undersiden forbedrer åndbarheden og reducerer risikoen for gnidninger og slid på hestens ryg. Dets anatomiske snit sikrer en perfekt pasform, samtidig med at det tynde, men støttende materiale forbedrer kontakten mellem hest og rytter. Alt i alt, er dette underlag en kombination af stil, komfort, og funktionalitet, hvilket klart afspejler, hvorfor det vandt testprisen for bedste dressur underlag.
Annonce
Bedste billige dressur underlag
Pris: 499 DKK
Cavallo Hanya dressur underlag sort har vundet prisen som bedste billige dressur underlag, og det er ikke uden grund. Underlaget er fremstillet af kvalitetsmaterialer, der sikrer både holdbarhed og komfort for hesten. Dets enkle, men elegante design passer godt til både træning og konkurrencer. Det sorte farveskema giver det et klassisk look, som nemt kan kombineres med resten af udstyret. En ekstra bonus er, at det er nemt at rengøre, hvilket altid er et plus i en travl hverdag i stalden. Sammenlignet med dyrere alternativer på markedet leverer Cavallo Hanya imponerende ydeevne til en overkommelig pris.
Annonce
Bedste premium dressur underlag
Pris: 749 DKK
Catago Fir-Tech Elegant dressur underlag har markeret sig som en førsteklasses løsning for ambitiøse ryttere. Med sin avancerede FIR-Tech teknologi sikrer underlaget optimal blodcirkulation og hurtigere restitution for hesten. Det byder på en kombination af funktionalitet og æstetik, hvilket gør det både praktisk og elegant. Materialet består af et kraftigt og slidstærkt stof, som er nemt at vedligeholde samtidig med, at den strategisk placerede syning sikrer en perfekt pasform. Komforten er yderligere forøget med indbyggede trykfordelende puder, der afhjælper trykpunkter og giver ekstra støtte til hestens ryg.
Annonce
Et sadelunderlag lægges under sadlen ved ridning, og har til funktion at skåne hesten. Underlaget øger komforten, idet den sørger for et behageligt lag mellem den mere hårde sadel og hestens krop. Beskyttelsen gælder dog også den anden vej; sadlens læder bliver ikke slidt i lige så høj grad, hvis det stødabsorberende underlag skærmer.
Desuden er underlag svedabsorberende til en vis grad, så hesten ikke gennemvædes i løbet af træningen.
Et dressur underlag er mere specifikt egnet til ridedisciplinen dressur. At de passer bedst til lige netop dressur, skyldes at de helt designmæssigt er udformet så de komplimenterer dressursadler.
Brug af underlag generelt, på tværs af ridediscipliner, er blevet meget udbredt. En hest, som ikke oplever optimal komfort under ridning, kan hurtigt få uønskede unoder. Gør man sig i dressur, giver det altså mening at investere i et dressur underlag. De er desuden relativt nemme at komme til for penge, endda i en sådan grad at mange både har et underlag til hjemmebrug og ét til stævnebrug.
Helt form- og størrelsesmæssigt minder de fleste dressur underlag om hinanden, da de netop er lavet til dressursadler. Når det er sagt, så er der dog en del materialer at vælge imellem, hver med sine egne fordele og ulemper. De fleste kan nøjes med et helt standard underlag af fleece eller bomuld. Der er ofte tænkt på både luftgennemstrømning og stødabsorption, men hvis man vil have ekstra fokus på disse parametre, kan det være at man er mere til underlag af skum eller gel. Her spiller budgettet dog i den grad ind, da stigende kvalitet som altid går hånd i hånd med stigende priser.
Da der netop er tale om et underlag til en sadel, skal underlaget matches med en dressursadel. Dressursadler er sådan udformet, at de fremmer hestens bevægelser. Dette gøres bl.a. ved at sadlen har lange sadelklapper og et dybt sæde. For at optimere rytterens hjælper, har dressursadler ydermere store knæpuder. Da dressursadlen er helt specielt udformet, er underlag det også. Der er tale om et samspil, som skal forbedre ekvipagens ydeevne.
Udover sadel og underlag, skal man som dressurrytter også finde det helt korrekte hovedtøj, med et bid som hesten kan arbejde for. Da dressur er en meget traditionel ridedisciplin, er der også faktorer som beklædning at tænke grundigt over.
Det underdrives tit hvor meget diverse rideudstyr skal plejes. Det gælder dog ofte, at ophobet skidt kan irritere, og måske ligefrem gnave hesten. Derfor er det med dressur underlag, som med meget andet rideudstyr, vigtigt at holde dagligt opsyn. Umiddelbart kan det værste snavs tages med en hård børste til hverdag eller med støvsugeren, mens man fra tid til anden kan vaske den i vaskemaskinen hvis materialet tåler det.
Hvis man foretrækker at vaske i hånden, kan underlaget opblødes i mild sæbe, renses og hænges til tørre. Det giver ikke samme grundige rengøring, men kan være ganske fornuftigt. Når underlaget begynder at vise tegn på slid, er det på tide at udskifte det.
Nogle underlag kan endda fås med den såkaldte nano-behandling, som gør dem smudsafvisende.
Dressur underlagets funktion afhænger som sådan ikke af vejret, men da nogle materialer er mere varmegivende end andre, mens andre materialer er mere åndbare end andre, kan man overveje om man vil have flere forskellige dressur underlag til de forskellige årstider og sæsoner. Det er især tykkelsen af den individuelle underlag, der får betydning for hhv. varme og svedtransport.
Når det er sagt, så er de fleste dressur underlag formet til allround-brug. Det er naturligvis egen fri vilje hvorvidt man vil have en samling til forskellige situationer, men medmindre man har en hest som ikke trives med et allround-dressur underlag, burde et enkelt kunne gøre det.
Det kan være svært at konkludere hvilket materiale der er bedst, idet det kommer meget an faktorer som samspillet mellem hest og rytter og sadlen. De mest udbredte materialer er som udgangspunkt fleece, bomuld, filt, skum, neopren og i nogle tilfælde gel.
Filt, som er afledt af uld, er kendt for sine stødabsorberende egenskaber. Det samme gør sig gældende for rensdyrskind, som blot er lidt bedre kvalitet. Uld og rensdyrskind er desuden begge gode når det kommer til åndbarhed, da de er varme- og svedtransporterende.
Neopren har den fordel, at de sidder bedre fast. Således kan man undgå at sadelunderlag og sadel rykker for meget rundt på sig, mens man rider. Gel og skum er kendt for deres bøjelighed og det faktum at de vender tilbage til den samme form som oprindeligt. Det kan være en fordel hvis man rider flere heste med samme underlag, da underlaget kun lader sig forme under brug.
Langt de fleste dressur underlag har stødabsorberende og åndbare egenskaber, da disse funktioner netop vægtes højt i underlagskategorien. På nogle underlag vil man ligefrem se en fordeling af huller langs hele fladen, som sikrer god luftgennemstrømning. Den stødabsorberende funktion opnås som regel gennem en række puder i underlaget, som presses sammen ved tryk, og udvider sig igen. Det bliver således puden, der modtager stødet, frem for hestens ryglinje.
Nogle materialer kommer med yderligere funktioner såsom antislip. Det er som regel ved at dække underlagets inderside med gummi-lignende dutter, at antislip-effekten kommer til udtryk. Underlag af gel er både gode når det kommer til antiskrid, men har også en god trykfordelende funktion, da gelen netop er mere formbar end andre materialer.
Fordelen med lige netop dressur underlag er, at en universel størrelse passer langt de fleste heste. Dressursadler varierer netop ikke meget i størrelse og form, og man kan således tilpasse én bestemt størrelse underlag under dem alle. Der kan dog være forskel fra fabrikant til fabrikant, så det kan være en fordel som minimum at have mål på sin sadel.
De fleste underlag vil fremkomme i størrelserne Pony, Cob eller Full, som kendes fra andre udstyrskategorier. Underlaget skal gerne være en smule større end sadlen. Ved at benytte diverse størrelsesguides, kan man hurtigt finde frem til det korrekte match. Som udgangspunkt siger man at underlag i str. Pony passer til sadelstørrelser i 14-16,5” og str. Full til 16-18,5”.
I forhold til tilpasning, er det vigtigste at indkøbe deciderede dressur underlag, hvis man har en dressursadel. Dressursadlerne er netop kendetegnet ved at have lange sadelklapper, og derfor skal underlaget også være bredere i dette område. Så længe underlaget ikke buler for meget ud under brug eller bevæger sig for meget, kan man ikke gå helt galt i byen.
Når det kommer til stævner, er der mange regler og normer, der skal overholdes. Brug af farver er ikke specielt udbredt, især ikke i dressursporten som er en meget traditionel ridedisciplin. Det ses ofte at man til dressur benytter hvide underlag, som matcher rytterens ridebukser og/eller handsker. Hertil kan man så vælge at få broderet et logo eller en fin farve langs kanten.
På hjemmebanen er der til gengæld ikke så mange krav at leve op til. Et hvidt underlag får hurtigt trukket meget skidt til sig, så mange ryttere vælger at beholde det ene underlag kun til stævnebrug og i stedet have et ekstra underlag til træningsbrug. På markedet bliver det tydeligt, præcis hvor mange farver, man kan få underlag i. Det er altså kun fantasien, der sætter grænser, hvis man får lyst til at eksperimentere lidt med farvebrug i sit udstyr.
Rideunderlag ligger generelt og spænder mellem 100-1000 kr., alt efter materialer og kvalitet. Der er ingen tvivl om at man kan få et ganske udmærket dressur underlag til få penge, men det kommer bestemt an på, hvilke kvaliteter man vægter højest.
Jo flere funktioner man ønsker opfyldt, som f.eks. antislip, stødabsorption og ventilation, des flere penge skal man også være villig til at lægge i projektet. Foring med lammeskind kan også trække prisen opad. Det er tit muligt at finde gode tilbud på dressur underlag i takt med at butikker og webshops udskifter deres sortiment. For at få et dressur underlag, som holder i længden, er det dog anbefalelsesværdigt som minimum at lægge 300 kr. til side. Hertil kommer diverse overvejelser om hvorvidt man vil have flere forskellige sadelunderlag til forskellige ridediscipliner eller vejrforhold, eller eventuelt ét til hjemmebrug og ét til stævnebrug.
I en artikel af horse-health connection er der skrevet, at over 98% af alle ryttere benytter sig af sadelunderlag. Dette skyldes årsager som sadeltilpasning, komfort for hesten, bedre sadelbalance for rytteren, svedabsorption og beskyttelse af sadlen. I artiklen gennemgås de forskellige materialer, og de tilhørende funktioner. Bl.a. har man undersøgt trykfordelingen for hhv. et underlag af skum og et underlag af fåreuld. Ingen af underlagene er i stand til at forbedre de ujævne trykfordelinger, men det ses tydeligt, hvordan ulden bedre kan holde trykket nede på lavere værdier. Alt efter hvilke funktioner, man ønsker opfyldt, kan både materialer samt underlagets tykkelse få betydning for, hvilket underlag man burde investere i.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste dressur underlag. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Dressur underlag vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af dressur underlag afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.