Eksemdækken

Gråt eksemdækken
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Nogle hesteracer er mere udsatte end andre når det kommer til insektbid. Der kan ligefrem udvikles eksem i nogle tilfælde. Heldigvis findes der muligheder for at behandle og forebygge dette, bl.a. i form af et eksemdækken.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af eksemdækkener. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Eksemdækken Test: Top 3 Bedste Eksemdækkener

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Waldhausen Eksemdækken

Bedste eksemdækken

Pris: 769 DKK

Waldhausen eksemdækken er en kvalitetsløsning, der beskytter din hest effektivt mod sommerens irriterende insekter og solens uv-stråler. Dækkenet er fremstillet af højtydende materiale, som både er åndbart og slidstærkt, hvilket giver din hest optimal komfort og lang holdbarhed. Den tætte pasform og de justerbare remme sørger for, at dækkenet sidder godt og mindsker risikoen for gnidninger. Med den integrerede hals- og mavebeskyttelse dækkes hele hestens krop, hvilket giver en omfattende beskyttelse uden at begrænse bevægelsesfriheden. Dette er et ideelt valg for hesteejere, der ønsker det bedste for deres dyr i sommermånederne.

Annonce

2. HorseGuard Eksemdækken

Bedste billige eksemdækken

Pris: 699 DKK

HG eksemdækken er et økonomisk attraktivt valg for hesteejere, der ønsker at beskytte deres heste mod eksem og insekter. Dækkenet er lavet af åndbart og slidstærkt stof, hvilket sikrer komfort for hesten i alle vejrforhold. HG eksemdækken er let at justere med justerbare stropper, der garanterer en god pasform. Dets funktionalitet og kvalitetsmaterialer gør det til en pålidelig løsning for daglig brug, uden at det går på kompromis med prisen.

Annonce

3. Bucas Sweet-Itch Eksemdækken

Bedste premium eksemdækken

Pris: 1.129 DKK

Bucas Eksem-dækken Sweet Itch er en kvalitetsløsning til heste, som lider af sommereksem. Dækkenet er lavet af et tæt vævet tekstil, der ikke kun beskytter mod insekter, men også UV-stråler. Eksem-dækkenet er designet med en god pasform, der sikrer komfort og bevægelsesfrihed, og det dækker effektivt hele hestens krop inklusiv mave og hals. Med sine holdbare materialer og smarte lukninger er dette dækken særdeles velegnet til daglig brug, hvilket gør det til en ideel investering for hesteejere, der ønsker at beskytte deres dyr på bedst mulige måde.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til eksemdækken

Hvad er et eksemdækken?

Et eksemdækken adskiller sig fra andre dækken-typer ved måden, det er vævet på. Her er der stort fokus på at lave en overflade, som er så uigennemtrængelig for insekter som muligt. Eksemdækkener benyttes mest af alt af hesteejere med heste, som er udsat for sommereksem, men kan også bruges forebyggende.

Hvidt eksemdækken

Hvorfor skal jeg købe et eksemdækken?

Ponyracer, og især islændere, kan være plaget af sommereksem. Lidelsen opstår på baggrund af bid fra mitter. Som ejer af ponyracer, heriblandt skal især islænderen fremhæves, er et dækken bestemt værd at overveje, og kan nemt blive en uundværlig hjælper for heste som er ramt.

Eksemdækkenet kan imidlertid også bruges forebyggende, i tilfælde hvor man ved at der er øget modtagelighed. I sidste ende kan det ikke gøre mere skade end gavn, idet dækkener har samme funktion som insektdækkener, omend blot mere effektiv, og således skærmer hestene mod sommerhalvårets plager.

Hvilket eksemdækken skal jeg vælge?

Eksemdækkener minder i bund og grund om hinanden; de adskiller sig fra insektdækkener ved at være mere åndbare samt ved at dække større dele af kroppen såsom hale og hals. Eksem kan ikke behandles, så dækken er den bedste mulighed. Det kan være en fordel at vælge et strækbart dækken, da hestens bevægelsesfrihed således ikke hæmmes.

Dog må man holde for øje, at elastiske dækkener generelt har en værre holdbarhed end de ikke-strækbare. Hestens type og sind har altså meget at sige i forhold til valg af dækken.

Kombinér eksemdækken med andet hesteudstyr

Nogle dækkener er belagt med insektspray for yderligere beskyttelse mod insekter. Man kan dog også vælge selv at investere i insektspray, og benytte dette på såvel dækkenet som på hestens bare områder. Mange hesteejere er dog modstandere af disse kemikalier, hvilket er grunden til at markedet pt udvider sig hastigt med økologiske og hudvenlige produkter.

Mod insekter er også fluemasker vidt udbredt. Disse dækker hestens øjenområde, og eventuelt ører og mule. Mange dækkener er lavet med en matchende fluemaske til, hvis man som hesteejer ønsker at looket skal passe sammen.

Pleje af eksemdækken

Det er vigtigt at man dagligt hiver dækkenet af hesten for at sikre sig, at der ikke ophobes skidt og fugt. Dette kan i værste tilfælde give alvorlige udslæt, hvilket også er yderst uønsket. Det er en fordel at ryste dækkenet og køre det over med en børste, når det alligevel er af hesten. 

En gang imellem anbefales også en decideret vask, eventuelt imellem insektsæsonerne, inden dækkenet opbevares for vinteren. Her skal man sørge for at købe et dækken, som kan tåle at gå i vaskemaskinen.

Valg af eksemdækken

Temperatur

Eksemdækkenets materiale har meget at sige i forhold til komforten. Da disse dækkener udelukkende benyttes i sommerperioden, og eventuelt i overgangen hhv. fra forår og til efterår, er det vigtigt at dækkenet har åndbare egenskaber.

Uden mulighed for at opnå god luftgennemstrømning, risikerer hesten at overophede, hvilket kan føre til hårtab, kløe og eventuelt udslæt. Producenterne af dækkener er dog mere end klar over hvad der kræves, så dækkenerne på markedet er netop udformet til udfordringerne i den varme sommer.

Alder

Hestens alder har som sådan ikke noget at sige for sommereksem, idet de fleste vil udvikle kliniske symptomer når de er mellem 2 og 3 år. Således stiger behovet for et dækken ikke med alderen.

Dog vil det være en fordel at kombinere dækkenet med fluemaske, fluespray og lignende til senior-hesten, hvis ikke dette er gjort i dens unge år, da hesten med alderen kan få svært ved selv at jage fluerne væk.

Krop

Sommereksem kan ramme alle hesteracer i en hvilken som helst stand. Der er ikke nogen sammenhæng mellem fedtprocent sat overfor muskelmasse, når det kommer til disponeringen for eksem. Overvægtige heste vil dog have en tendens til lettere at overophede om sommeren, så i disse tilfælde skal man være ekstra opmærksom på, at dækkenet har god åndbarhed.

Vejr

En klassisk dansk sommer byder på lidt af hvert på vejrfronten. Det er på ingen måde uhørt, at man den ene dag har sol fra en skyfri himmel med temperaturniveauer i 30’erne, og den næste dag har regn og blæst fra morgen til aften.

Eksemdækkenerne udfordres af dette, men da insekterne har en tendens til at trække i ly når det regner, kan hesten sagtens undvære sit dækken til fordel for et regndækken. Et dækken benyttes således udelukkende når vejrforholdet tillader insekterne at være ude og genere. Dette giver på den positive side gode muligheder for at få dækkenet renset mellem brug.

Materialer

Til dækkener vil man oftest se polyester som materiale. Polyester er god, når det kommer til åndbarhed, og er samtidig et holdbart materiale. Dette kan kombineres med elastan for strækbarhed. Polyester kan eventuelt manipuleres med et mikromesh-mønster, som sikrer helt optimal åndbarhed i sommermånederne.

Skalmateriale

I dækkener skelner man ikke som sådan mellem forskellige lag. Når det er sagt, så kan overfladen dog imprægneres med enten fluespray eller med en vandafvisende membran, f.eks. DuPont. Det er helt nye teknologier, der tillader dækkenet at beskytte hesten helt til UG.

Isolering

Eksemdækkener skal helst være så lette og åndbare som muligt, men samtidig give et beskyttende lag til hesten. Der isoleres altså ikke på den måde, som man kender det for andre dækken-typer. I stedet sørger man for at penetrere dækkenets materiale, oftest polyester som nævnt, med lufthuller, så varme kan undslippe.

Foring

Ligesom med isolering, er foring heller ikke vidt udbredt for dækkener. Man kan naturligvis vælge at give hesten et underdækken på, men da der er tale om sommerperioden, er det ikke just relevant. Ældre og/eller undervægtige heste kan have glæde af ekstra varme, hvorfor det kunne være en fordel at investere i et vand- og vindtæt dækken.

Funktioner

Der er ingen tvivl om at dækkenets ypperste funktion består i at beskytte hesten mod angreb fra insekter, heraf mest af alt den mitte-type der går under navnet Culicoides pulicaris. Her er der fokus på at skabe et tyndt, men uigennemtrængeligt lag mellem mitten og hesten. Samtidig er det dog vigtigt at hesten kan ånde gennem dette lag, så man ikke risikerer at varme ophobes.

Hertil kommer der funktioner såsom lukkemekanisme og dertilhørende justerbarhed. I dækkener ser man oftest spænder henover ryggen, da dette giver det bedst mulige fit, kombineret med en tæt pasform.

Det er dog ikke alle hesteejere der er fan af at hesten eventuelt generes af spænderne hvis den vil rulle sig, og derfor kan man også købe velcro. Begge dele har gode justeringsmuligheder, så dækkenet sidder så godt som muligt på den individuelle hest – noget, der er vigtigt for at mitterne ikke kan klemme sig ind i åbne huller. 

Desuden er det nævneværdigt, at nogle dækkener har øget fokus på UV-beskyttelse. Her er der tale om et filter, der er i stand til at reflektere det meste sollys, og derved afskærme hesten fra for meget varme. 

Vægt

Vægten afgøres oftest af materialevalget samt antal gram fyld. Ingen af delene er som sådan relevant for dækkener, da de fleste er lavet af polyester og med 0 g fyld. Der er netop tale om et sommerdækken, som ikke har behov for ekstra varmekvaliteter. 

Eksemdækkener er netop nogle af de letteste dækkener på markedet, hvilket skyldes mesh-strukturen i overfladen. Mesh er i bund og grund en lang række lufthuller, som lader varmen slippe ud, men som også automatisk letter vægten.

Størrelse

Dækkener måles gerne fra bringen og om til halen, eller fra punktet hvor manen slutter og om til halen. Det er altså enten kroppens fulde længde eller ryglinjens længde i centimeter, der anføres som størrelsen på dækkenet.

Ofte vil det fremgå af en størrelsesguide fra de respektive forhandlere, hvilket mål, der er tale om, og hvorvidt måleenheden er centimeter, tommer eller noget helt tredje. Dette afgøres af producenten, som ikke nødvendigvis er dansk. 

Fit

Et dækken skal som udgangspunkt sidde tættere end andre dækken-typer, for at undgå at insekterne kan komme til. Da der netop er tænkt meget over komfort og åndbarhed, er dette som sådan ikke et problem, men man skal dog være opmærksom på at dækkenet ikke gnaver hesten.

Om materialet er strækbart eller ej har meget at sige, men en god tommelfingerregel er at man skal kunne få en hånd ind gennem alle åbninger. Hvis man er opmærksom på at fjerne dækkenet for en kort stund hver dag, eventuelt i forbindelse med en træning, er det nemt at holde øje med hvorvidt det gnaver eller ej, ved at se på om hårlaget er vigende.

Design

Design-mulighederne for eksemdækkener er ret begrænset. Der benyttes de samme materialer, og det eneste mønster, der som sådan er udbredt, er zebra. Dette skyldes det faktum, at man har eksperimenteret med zebra-mønsterets effekt på fluer.

Det viser sig, at insekter forvirres af de hypnotiske egenskaber, som mønsteret har, hvilket gør det til en meget effektiv bekæmpelse. Derudover er langt de fleste eksemdækkener udformet helt ens.

Farve

Lige netop eksemdækkener har en tendens til at blive lavet i meget flotte metal-lignende farver. Dette er netop med til at reflektere solens stråler og til dels blænde insekterne. Af samme årsag vil man typisk finde eksemdækkener i lyse farver, som ikke optager solens varme i samme grad som mørke farver. Der er dog mange farvemuligheder, og det er en smagssag, der afgør valget. 

Budget

Det er mere end muligt at tilkøbe sig et eksemdækken til rimelige penge. Generelt ligger de på mellem 500-1.300 kr. alt efter mærket. De billige er på ingen måde ringere end de dyrere modeller, men der kan dog opleves forskelle i holdbarhed. Holdbarheden påvirkes dog også af brugen og plejen af dækkenet, samt den individuelle hests adfærd. 

Det kan være en fordel på forhånd at lægge et budget, og dernæst vælge dækkenet efter ens behov og ønsker. Her tænkes der især over materialets egenskaber, elastisk eller ej, lukkemekanismer og design.

Hvad siger undersøgelser om eksemdækken?

Mange hesteejere må i det daglige spørge sig selv om, hvorvidt et dækken er nødvendigt, og i så fald hvilken type dækken, der er tilstrækkelig til de pågældende vejrforhold. Vores dyr har ikke en chance for at kommunikere deres behov på et sprog som vi kan tolke, men kan de lære det? 

I 2016 satte en række forskere sig for, på 14 dage, at lære 23 heste at kommunikere deres behov for at få deres dækken af eller på. Dette blev muliggjort gennem konsekvensbaseret adfærd, hvor hestene lærte at forstå betydningen af tre knapper med visuelle symboler, hhv. for “dækken af”, “dækken på” og “ingen ændring ønsket”.

Med blot omkring et kvarters træning dagligt, kombineret med udfordringer som involverede varme og kulde, lærte alle hestene altså at kommunikere deres behov. Ved at sammenligne deres præferencer i forhold til vejret, var der ingen tvivl om at de havde forstået opgaven, idet hestene valgte at gå uden dækken på de solrige dage, mens mange valgte det til på dage med regn, vind og kulde.

Undersøgelsen viste ydermere, at varmblodsracerne var mere lærenemme.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke eksemdækkener er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste eksemdækkener. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Eksemdækkenerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger eksemdækken?

Valget af eksemdækken afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Horses can learn to use symbols to communicate their ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159116302192. Åbnet 14 jan.. 2021.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.