Fluemaske

En fluemaske holder insekter væk
Sidst opdateret: oktober, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Insekt angreb kan føre til hudirritation og eksem, hvilket kan være en både ubehagelig og dyr fornøjelse for dig og din hest. For at undgå dette bør du give din hest en fluemaske på, som beskytter mod fluer og insekter.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af fluemasker. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Fluemaske Test: Top 3 Bedste Fluemasker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. LeMieux ArmourShield Pro Fluemaske

Bedste fluemaske

Pris: 299 DKK

LeMieux Fluemaske Grå ArmourShield Pro Standard Fly Mask med Ører er en kvalitetssikret fluemaske, der har imponeret os med dens effektive design og robuste materialer. Masken er konstrueret med ArmourShield Pro-teknologi, hvilket giver optimal beskyttelse mod fluer og andre insekter, samtidig med at den sikrer komfort for hesten. Ørebeskyttelsen tilføjer ekstra værdi, da den reducerer irritation fra insekter betydeligt. Masken er designet til at have en god pasform med en justerbar velcrolukning, hvilket gør, at den sidder sikkert og behageligt på hesten.

Annonce

2. Waldhausen Fluemaske

Bedste billige fluemaske

Pris: 229 DKK

Waldhausen fluemaske med ører er en fremragende budgetvenlig løsning til at beskytte hesten mod irriterende insekter. Masken er designet med blødt og behageligt materiale, der sikrer, at hesten har det komfortabelt selv under lange perioder med brug. De tilføjede ører giver ekstra beskyttelse, hvilket er et stort plus for heste, der er særligt følsomme over for bid. Desuden sikrer det justerbare design en god pasform, hvilket forhindrer fluer i at snige sig ind under masken.

Annonce

3. Cashel Fluemaske

Bedste premium fluemaske

Pris: 399 DKK

Cashel fluemaske med ører og mule er en førsteklasses beskyttelse til din hest, især anerkendt som den bedste premium fluemaske på markedet. Den er designet med en komfortabel pasform, der sikrer, at hesten forbliver ubesværet og veltilpas. Denne fluemaske tilbyder overlegen UV-beskyttelse og effektiv flueafvisning, takket være dens højkvalitetsmaterialer og innovative design. De bløde, men holdbare meshpaneler muliggør god luftcirkulation, hvilket forhindrer overophedning og irritation. De justerbare stropper sikrer en sikker og tilpasset pasform, der holder masken på plads, selv under aktive forhold.

Annonce

Indhold på siden

Guide til fluemaske

Hvad er en fluemaske?

Fluemasker er et tiltag, der først og fremmest, som navnet hentyder, beskytter mod insekter. Nogle fluemasker yder yderligere beskyttelse mod solens hårde UV-stråler. Hovedformålet er dog at holde insekter væk fra hestenes sarte områder, især øjnene. Som regel dækker fluenettet øjne og kæbe, men man kan også vælge at købe masker af den slags, som yderligere dækker ører og/eller mule.

En fluemaske hjælper med at holde insekter væk

De første tegn på fluemasker opstod i 1975. Efterspørgslen er steget hurtigt derefter, hvilket har ført til et væld af udformninger og materialer. Alt dette, og mere til, kommer vi ind på under “Valg af fluemaske”

Hvorfor skal jeg købe en fluemaske?

Om man vil indkøbe fluemaske til sin guldklump er en vurderingssag uden lige. Deres funktion er som sagt mest af alt at holde fluer og andre bevingede insekter væk fra hestens hoved i sommerperioden. Mange heste er plaget af insekter om sommeren, og vil trives bedst med et hjælpemiddel i form af en fluemaske. Omvendt trives mange heste ikke med at bære maske, og man ser mange frustrerede hesteejere vandre deres folde igennem for at finde tabte fluenet.

Nogle gange er der imidlertid ikke andet for end at prøve masken af, hvis man har forsøgt sig med andre insektbekæmpelsesmidler uden held, og man stadig observerer en plaget hest. Der er netop kommet så mange muligheder på markedet, at man burde kunne finde et fluenet som matcher enhver hest.

Hvilken fluemaske skal jeg vælge?

Det kan være svært på forhånd at vide, hvilken type fluemaske, som passer til ens hest. Nogle masker er lavet af lycra, også kaldet elastan, for at sikre en tætsiddende pasform. Dette kan være en fordel, da de er nemmere at holde på hesten, men kan også være en irritabilitets-faktor for andre heste.

Materialet, som dækker for øjne og ører, kan afvige fra selve fluenettets materiale, hvilket kan være en fordel for heste som føler sig blindgjorte. I mange tilfælde får man mest ud af at forhøre sig i den lokale rideudstyrsbutik om hestens vanskeligheder med insekter, samt eventuelle tendenser til at kravle ud af diverse udstyr. Således har man størst mulighed for at opnå succes i valget af fluenet.

Kombinér fluemaske med andet hesteudstyr

Fluemasker beskytter netop mod insekter, og evt. den hårde sol, men dog kun på hovedet. I dag er det yderligere muligt at anskaffe sig dækkener som har samme funktion, blot på kroppen. Materialet er oftest svedtransporterende og/eller varmereflekterende, men danner netop en hinde om kroppen. Fluedækkener kan desuden fås med det omtale zebra-mønster, som efter sigende skulle forvirre insekterne, så de ikke kan sætte sig. Det er også nævneværdigt, at fluedækkener beskytter mod sommereksem, som skyldes stik fra mitter, men det er en helt anden snak.

Pleje af fluemaske

Vigtigheden af at pleje sin fluemaske kan ikke understreges nok. Der vil uundgåeligt sætte sig en del skidt på masken, da den netop bæres på fold, og dette kan i værste tilfælde trænge gennem maskens materiale, og videre ind til øjnene. Det kræver ikke meget at fylde en spand med vand og en mild sæbe, og dernæst skrubbe masken hurtigt deri.

Slutvist skal den blot skylles og hænges til tørre, og så er den god igen. Man kan vælge at supplere med det bakteriedræbende iodopovidon eller lignende. Rengøring af fluenettet skal gerne gøres så ofte som muligt; derfor kan det være en fordel af have to masker at skifte imellem, medmindre man vurderer at hesten kan undvære at bære maske, mens denne tørrer efter vask.

Alt efter lukke-mekanismen skal man passe på med at skrubbe fluenettet for hårdt, da det kan slide materialet meget. Bløde børster eller håndkraft er anbefalelsesværdigt. Tørretumblere er endnu en ting som man skal passe på med, da de kan være for hårde ved maskens materialer. Til hverdag, evt. hvis hesten ikke bærer masken om natten, passer man bedst på fluemasken ved at opbevare den tørt og luftigt, helst hængt op.

Valg af fluemaske

Typer

Som nævnt kan man vælge at få masker med ører eller forlænget mulestykke; når begge dele indgår også kaldet “full face” eller “full mask”. Begge tiltag er ment som yderligere beskyttelse, og kan være en fordel for den meget plagede hest. Fluer kan hurtigt trænge ind gennem diverse huller i fluenettet, men ved at vælge fluemasker med ører og/eller mulestykke, kan man yderligere beskytte sin hest. Ørerne på fluenettet er netop blevet meget populære blandt hesteejere, da fluer i og omkring ørerne tit giver uønskede hovedrystelser og nogle gange sår/rifter i øregangen.

Vejr

Da fluemasker jo netop er tiltænkt til at sikre beskyttelse mod insekter og sol, er det et sommer-udstyr. Som hesteejer må man vurdere om man vil lade hesten gå foruden fluemasken om natten samt i overskyet vejr. Det danske vejr er som bekendt ret omskifteligt, så situationen kan hurtigt ændre sig i løbet af en dag. Dog ville det give mening for de fleste at lade hesten blive fri for fluenettet når det regner og blæser, da fluer og skarp sol næppe er et problem i disse vejrperioder. Fluemasken kan tværtimod blive et problem i regnvejr, hvis materialet ikke er vandtæt, da den i så fald kan blive for tung, og risikere at skabe irritation for hestens øjne.

Hestens farve

Hestens farve, kontra dens fluetiltrækning, er et evigt debatemne blandt hesteejere. Der er ikke som sådan forsket i det, men man regner med at mørke heste producerer mere varme, da de ikke reflekterer nær så meget sollys som heste i de lysere farver, og derved tiltrækker flere insekter. 

Når det kommer til valg af fluemaske behøver man dog ikke indtænke pelsens farve; fluenet fås i mange farver og mønstre, men det er umiddelbart materialet, som spiller mest ind på effektiviteten.

Materiale

Fluenettets pasform og komfort varierer generelt meget alt efter materialevalget. Først og fremmest kan nævnes lycra, som er et meget elastisk materiale. Denne fluemaske-type er tætsiddende, idet den former sig efter hestens hoved. Normalt vil øje- og øreområderne bestå af mesh, som er en netlignende struktur, der er nem for hesten at se gennem. Også hele fluenettet i sig selv kan være lavet af mesh, hvilket giver god åndbarhed. De tætsiddende fluenet kan være en fordel for heste som har tendens til at smide deres foldudstyr. 

For den sarte hest kan fluemaskerne fås med foring i f.eks. fleece eller uld. Dette kan til en vis grad sikre, at der ikke ses slidtage-mærker i de områder, hvor fluenettet sidder tæt til hovedet. I nogle masker ser man at øreområdet er foret med det syntetiske gummi neopren, som er støjisolerende for heste, der er sensitive på dette punkt. 

Dette kan være en fordel på rideture, hvor mange ryttere benytter sig af fluemasker i forskellige udformninger. Bl.a. kan man få masker med velcrobånd, som passer om trensen. Man kan også købe en decideret øremaske, som passer under trensen, og kun består af dækning til ørerne samt en pandeflap. Øremasker er tit hæklede, og fungerer som værn mod diverse insekter under ridning.

Funktioner

Fluemasken beskytter i sig selv mod insektangreb, men en maske med indbygget UV-beskyttelse kan være en fordel for heste med lyserøde hudområder. Lyse heste er generelt mere udsatte når det kommer til forbrændinger, hvilket gør en muleflap og/eller UV-afstødende materiale guld værd. Omvendt er der ikke rigtig fokus på vind- og vandafvisende materialer, da masken netop benyttes til de omvendte vejrforhold. Det er dog ikke umuligt at opstøve hvis det er det, man er til. Bl.a. er nogle masker mere smudsafvisende end andre.

Når det kommer til insekterne kan nogle fluemasker fås med frynser som enten dækker hele vejen fra panden og ned over mulen, eller blot fra øverst på mulen og ned. Frynserne fungerer som ekstra værn mod insektangreb idet de, til forskel fra fluenettet i sig selv, bevæger sig, og dermed bedre kan skræmme insekterne væk.

I de tilfælde hvor nettet er forstyrrende for øjet, kan fluemasker fås med en bøjle omkring panden som udspiler fluenettets materiale. Det giver uden tvivl et specielt udseende, men er helt klart værd at overveje, hvis hesten oplever irritabilitet af fluenettet. 

Størrelse, pasform og komfort

Fluemaskerne kommer i de velkendte størrelser: Shet, Pony, Cob, Full, X-full osv. Der kan dog være forskel på udformningen af de forskellige racers hoveder, og derfor er der visse modeller som giver overblik over den korrekte pasform.

Fluenettet skal sidde tæt et par centimeter under hestens kindben for at undgå at insekterne trænger ind gennem. Den må dog ikke sidde decideret stramt, da det vil forringe hestens evne til at indtage føde samt kommunikere med sine artsfæller. Altså skal man helst kunne få en finger ind mellem hovedet og fluemasken. Ved halsen skal der være et par fingerbredders plads, således at fødens vej ikke hindres, og det samme gælder i siderne. Fluenet fås heldigvis oftest med velcro-bånd, hvilket gør dem nemme at justere. Ørerne skal helst være tætsiddende uden at være stramme, og øjnene skal fra alle vinkler være fri af nettet. 

Farve

Der er umiddelbart to ting at tage til efterretning når det kommet til farver; det ene værende varme-kulde-forholdet og det andet værende udseendet. 

Selve looket burde komme i anden række når det kommer til valget af fluemaske, da det ypperste fokus skal være på at hjælpe hesten. Hvis man har fundet den rette maske, og den fås i flere forskellige farver, kan man dog vælge at købe masken i en farve som eventuelt matcher hestens dækken, klokker eller grime. Bl.a. skulle zebra-mønster efter sigende være ekstra effektivt i forhold til at undgå insektangreb.

Med varme-kulde-forholdet menes det faktum at mørke farver absorberer sollys, mens lyse farver reflekterer. Hvis man gerne vil beskytte sin hest mod solens varme, giver det altså mening at gå efter de lyse farver, selvom disse fluenet kan være sværere at holde rene. Omvendt kan de lyse farver over øjenområdet dog være en ulempe, da det kan forringe hestens syn. Her regner man med at de mørke farver har en mere solbrille-lignende funktion, som endda kan give dem bedre syn i sollyset.

Budget

Fluemasker spænder en del i pris, som så meget andet udstyr, alt efter hvor komplekse de er indbygget. Generelt kan øremasker samt de helt simple fluemasker, som kun består af et frynse-bånd, fås til 50 kr. eller mindre endnu, mens de gennemgåede masker kan fås fra 100 kr. og opefter. Man kan også nøjes med at købe enkelte dele, f.eks. kun en mulebeskytter eller øjebeskytter, som begge påsættes i grimen, hvilket også ligger omkring de 100 kr.

Generelt set er det fluemaskerne med den omtalte bøjle, som sikrer at nettet ikke går i øjnene af hestene, som er dyrest. Masker skal dog generelt være lavet sådan at nettet på ingen måde kan forvolde skade i øjenområdet, så det er kun de helt sensitive heste, der som sådan har brug for fluenet af bøjle-type.

Hvad siger undersøgelser om fluemasker?

Hvor plaget den individuelle hest er af fluer, varierer meget. For de mest påvirkede heste, kan fluer være med til at sprede sygdomme, skabe hudirritationer og evt. eksem samt i nogle tilfælde være med til at ødelægge hovene, som resultat af at hestene stamper for at komme af med fluerne. Her er fluemasken dog blot ét af mange tiltag som kan afhjælpe plagen, idet den kun beskytter hovedområdet. På University of Minnesota Extension har man undersøgt virkningsgraden af forskellige fluebeskyttelsesmidler. Her fandt man at fluespray af citronella nedsatte halesving og skulderryk, mens leggings og andre bånd til benene gav en mindre grad af hovstampning og hovedryk. Ingen af fluebeskyttelsesmidlerne hjalp mod alle de oplistede adfærdsmønstre i forbindelse med insektirritation.

Hvor meget hjælpemidler som fluemasker og insektdækkener kan afhjælpe hestene, mangler der endnu studier for. I 2016 lavede thehorse.com en spørgerunde omhandlende hesteejernes årsager til at benytte fluemasker, og om hvorvidt de observerede en positiv effekt ved brug af maske. 70% af de 661 adspurgte benyttede ofte maske i forårs- og sommerperioderne. Årsagerne varierede som forventet mellem fluebeskyttelse og UV-beskyttelse, men også problematikker med, samt gode råd til, at holde fluenettene på kom frem i lyset. Det lader til at være et udbredt problem at hestenes foldkammerater hiver fluenet af, og løsningerne spænder fra at bruge gaffatape over velcrobåndene, tage en grime udover eller ligefrem vende masken på vrangen. Man er i hvert fald ikke alene om sine frustrationer som hesteejer.

Når det kommer til det omdiskuterede zebra-mønster, er der bl.a. lavet studier af klæger og deres tendens til at lande på zebraer sammenlignet med heste. Plos one kunne konkludere at zebraer var langt mindre plaget af klæger, og det samme gjaldt for stribe-beklædte heste. I den dybere analyse viste det sig at klægerne lagde hastighedsmæssigt lige meget an mod ensfarvede og stribede heste, men på den tættere afstand havde svært ved at kontrollere deres landing på striberne. Altså observerede man det samme antal klæge-berøringer mellem stribede og ensfarvede mønstre, men langt flere landinger på de ensfarvede. Umiddelbart er der altså noget om snakken ift. at udvælge fluebeskyttelse med zebra-mønster.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke fluemasker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste fluemasker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Fluemasker vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger fluemaske?

Valget af fluemaske afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  •  “How effective are fly protectants for horses? | UMN Extension.” https://extension.umn.edu/horse-care-and-management/protecting-your-horse-flies. Åbnet 15 Jun. 2020.
  •  “Poll Recap: Fly Masked-Marauders – The Horse.” 3 May. 2016, https://thehorse.com/17626/poll-recap-fly-masked-marauders/. Åbnet 15 Jun. 2020.
  •  “Benefits of zebra stripes: Behaviour of tabanid flies … – PLoS.” 20 Feb. 2019, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0210831. Åbnet 15 Jun. 2020.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.