Gamacher er et af flere hjælpemidler til at støtte og beskytte hesten under bl.a. sportsudøvelse og transport. Den korrekte tilpasning er vigtig at have in mente, men med en korrekt pasform kan gamacher være uundværlige.
Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af gamacher. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste gamacher
Pris: 699 DKK
Vinderen i kategorien “bedste gamacher i test” er Fir-Tech Healing gamacher. I disse gamacher får man en tro følgesvend til alle hverdagens aktiviteter. Udstyret passer både til forben og bagben, og de keramiske fibre sikrer øget blodcirkulation.
Annonce
Bedste billige gamacher
Pris: 399 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige gamacher” er Fir-Tech Mesh gamacher. På trods af sin billige pris er dette udstyr fremragende til at holde hestens ben både kølige og beskyttede mod strygning og snavs.
Annonce
Bedste premium gamacher
Pris: 289 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium gamacher” er HG gamacher i imiteret lammeskind. Udstyret passer til både forben og bagben, og er rettet til rytteren, som søger et ekstra touch.
Annonce
Bedste gamacher til træning
Pris: 269 DKK
Vinderen i kategorien “bedste gamacher til træning” er Catago Trænings gamacher. Dette udstyr er godt til beskyttelse af hesten ben under fold, de kan dog også bruges i andre situationer (træning). Rigtig nemme at rengøre.
Annonce
Du behøver ikke at have været i hesteverdenen i særligt lang tid, før det går op for dig, at heste og ridning handler om langt mere, end du lige umiddelbart måske havde troet.
Udvalget af hesteudstyr er enormt, og det kan være nærmest umuligt at finde rundt i den verden. Meget af det er mildest talt overflødigt og mest af alt til pynt, men der er naturligvis også meget, der er helt nødvendigt og ganske nyttigt at anskaffe sig. Gamacher kan i mange tilfælde være et fornuftigt stykke udstyr at have i staldskabet, hvis du vil passe ekstra godt på din hest.
I gamle dage var af heste en mere praktisk foranstaltning, der typisk ikke var forbundet med de store følelser. Hvor imod i dag er en hest ofte en ung piges helt store kærlighed.
Førhen var heste primært et arbejdsværktøj. Den trak hestevogne og knoklede foran ploven i marken, eller gik i krig sammen med dig. Kom den til skade blev den skudt, og så var den potte ude. Så tog man på markedet og købte sig en ny.
I dag er det noget ganske andet. Din hest bliver behandlet som din ven; som et familiemedlem. Den er højt elsket, og man vil strække sig langt for at passe på den, så den kan holde i mange år. Den er ikke længere noget, som man bare lige erstatter, hvis den bliver syg eller kommer til skade. Det er ofte forbundet med stor sorg, hvis hesten ender med at skulle aflives.
Med hestesportens begyndelse, og udvikling, kom også avlen af mere sportsprægede heste til. I gamle dage skulle hesten være robust, tung og stærk, for ellers kunne de ikke holde til det hårde arbejde, som vi dengang bød dem. I dag er de gymnaster og topatleter og er avlet derefter med ynde, smidighed og store flotte gangarter som et af de vigtigste avlsmål i de fleste avlsforeninger. Det kan give lidt udfordringer på holdbarheden, hvor især hestens ben er udsatte, da vi beder den om at bruge sin krop på en unaturlig måde.
Fra naturens side er en hest slet ikke bygget til at dyrke sport. Den er skabt til at gå på store græssletter i fred og ro sammen med sin flok og æde og formere sig. Kun ind imellem er der behov for, at den skal stæse afsted i en vældig fart, hvis den bliver jagtet af et rovdyr.
Du ville aldrig i naturen se en hest trippe yndefuldt afsted, i holdning, op ad langsiden i en versade, for derefter at springe an i arbejdsgalop og lave changementer hele vejen skråt igennem fra K til M. Nej, vel? Hele scenariet virker jo vanvittigt, når man stiller det sådan op.
Men vi har ikke ret mange reelt vilde heste i verden længere. De er avlet til at leve et liv i fangenskab, og det lader det såmænd også til, at de generelt trives helt godt med.
Deres eksteriør kan man dog i store træk ikke lave meget om på, og det tror jeg heller ikke, at nogen ønsker. Det betyder dog, at når vi så beder dem om at bevæge sig unaturligt, så kan det give skader, og det skal vi gøre, hvad vi kan for at forhindre. Det manglede da bare!
Hestens ben er tynde og senede, og de kan være i ekstra stor risiko for skader under ridning. Den kan få sår og rifter, og den kan komme til at sparke sig selv, og hvis uheldet er ude, kan den udvikle overben. Overben er en vævsreaktion, der bevirker, at der dannes ekstra knoglevæv det sted på benet, hvor hesten har fået et slag. Det giver nu sjældent gener, men kosmetisk er det ikke pænt.
Skader på benene kan være svære at behandle, og nogle seneskader kan gøre hesten direkte uridelig og værste fald er aflivning den mest humane løsning.
Gamacher kan derfor være en rigtig fornuftig investering. Især hvis man springer, rider i terræn eller har en hest, der stryger sig selv, eller “smeder”. Det vil sige, at den rammer sig selv på benene under ridning, eller har tendens til at træde sine forsko af med bagbenene.
Der er mange faktorer at tage højde for, når du skal vælge, hvilket udstyr der passer til dit brug. Det er heller ikke sikkert, at det overhovedet er nødvendigt i dit tilfælde, og man behøver ikke pakke sin hest ind i mere udstyr end højst nødvendigt. Det er både alt for dyrt, og der er ingen grund til at genere sin hest med alverdens ting og sager, som mest af alt er til pynt.
Men for nogle giver gamacher rigtig god mening. Har du en unghest, der ind imellem laver lidt rejehop? Eller har du en hest, der stryger eller smeder? Springer du eller rider i terræn? I alle disse tilfælde vil gamacher og eventuelt klokker være et godt valg.
Typen du skal vælge afhænger ene og alene af, hvilken ridedisciplin du dyrker. Der er gamacher, der er særligt fremstillet til dressur, nogle til spring og terræn. Der findes nogle til boks, andre til behandling og forebyggelse af for eksempel spat samt nogle til transport.
Så når du har fået sporet dig ind på, hvilket type hest og disciplin du hælder til, så kan du begynde at gå på jagt efter dine nye gamacher; eller flere gamacher. Det kan nemlig være ret nyttigt at have flere slags til forskelligt brug.
Som med alt andet rideudstyr kan det være vigtigt for de fleste, at det matcher i stil og farve. Det er selvfølgelig allermest vigtigt, at det er de rigtige gamacher, der er tilpasset hest og ridedisciplin. Det burde dog ikke være svært at finde et farvetema, som findes til både sadel og trense og alt andet udstyr, som man kunne tænkes at ride med. Det meste af denne type udstyr er holdt i neutrale farver, og det kan jo passe til det meste. De fås også i hvide til stævnebrug, til de klasser, hvor det er tilladt at bruge udstyret eller under opvarmning..
Mange kombinerer også gamacher med et sæt klokker. Klokker beskytter mod, at hesten træder sig selv i kodeleddet. Bonus er, at de ligeledes beskytter mod, at hesten træder sine sko af, for det bliver man nemlig hurtigt træt af!
Det er vigtigt, at man er god til at holde sine gamacher pæne og rene. Det forlænger levetiden på dem, men eftersom der findes mange forskellige former for gamacher, kan der findes mange forskellige vedligeholdelses- og vaskeråd. Fælles er dog, at man altid kan bruge en børste til at rense det værste skidt af dem. Du kan med fordel lade dem tørre først, da det letter rengøringen en del, hvis snavset ikke er vådt.
De fleste er fremstillet af læder, plast, lammeskind eller neopren. I langt de fleste tilfælde kan du skylle dem eller tørre af med en våd klud, og de bliver som nye igen. Mange kan du endda sagtens bruge lidt sæbe og lægge i blød. Bagefter kan du hænge dem til tørre i skyggen. Aldrig i direkte sol for det kan ødelægge materialet. Det er også meget sjældent, at producenten anbefaler, at de kan vaskes i maskine. Der vil altid følge vaskeanvisninger med til dine nye gamacher, og det er vigtigt, at du følger dem til punkt og prikke.
Som nævnt så findes der gamacher til alle slags ridediscipliner. Det gør der, fordi at det er meget forskelligt, hvordan hesten er i risiko for at skade sine ben under de forskellige discipliner. Lad os gennemgå dem herunder.
Spring og terræn
Der findes springgamacher, pibegamacher og senebeskyttere særligt fremstillet til springning og terræn. De er typisk åbne fortil, hvilket er bedst, når du springer med din hest. Man skulle tro, at det ville være fordelagtigt, at beskytte hestens ben fortil, så den ikke kommer til skade, hvis den rammer en bom. Det er det dog ikke, da det er vigtigt, at hesten kan mærke bommen, så den bliver godt til at bedømme og løfte benene i passende højde.
De er også rigtigt gode til terrænridning, da de typisk er lavet af læder, kunstlæder eller et plastmateriale og derfor er lette at rengøre.
Senebeskytterne beskytter benenes bøjesener ved eventuelle slag. De er typisk foret med et stødabsorberende materiale såsom neopren og kan også være udstyret med lammeskind. Det er vigtigt, at hesten ikke står for længe med dem på, da lukkemekanismen oftest består af elastisk materiale som kan lukke for blodcirkulationen i benene.
Du kan også bruge strygegamacher til spring og terræn. De er designet, så de beskytter hesten mod strygning. Det vil sige, hvis hesten har tendens til at ramme sig selv på indersiden af benene. Det er én af de mest brugte typer af gamacher, og kan måske betegnes som forholdsvist all-round, da mange faktisk også bruger dem til dressur og turridning.
Strygegamacher til bagbenene er lave og beskytter kun koderegionen, mens dem til forbenene er noget højere. De er for det meste fremstillet af neopren med en hård skal af læder eller plast udenpå.
Kombiner gerne med ballebeskyttere og klokker.
Dressur
Dressurgamacher er høje og beskytter dermed hele benet inklusiv kodeleddet. De er typisk fremstillet i et blødt eftergivende materiale som neopren og har op til flere velcrolukninger op langs benet for optimal tilpasning. Her kan man også med fordel kombinere med klokker, hvis hestens gangarter er store, og den dermed har tendens til at smede og træde sine sko af.
I boksen
Nogle heste har tendens til at få hævede ben efter træning, og det kan man i nogle tilfælde afhjælpe ved at benytte staldgamacher eller bandager, mens hesten står på boks. De kan ikke bruges på folden, da materialet ikke er vandtæt. Nogle heste har også god gavn af hasegamacher lavet af et særligt glaskeramisk materiale, hvis de har fået konstateret spat. Det varmer leddet op, hvilket er gavnligt for heste med den slags problemer, især om vinteren i koldt vejr.
Under transport
Det kan være rigtigt fornuftigt at anskaffe sig transportgamacher til sin hest. Under kørsel er hesten i stor risiko for at skade sine ben. Den kan let kan miste balancen lidt under kørslen og dermed komme til at træde på sig selv. De er ofte tykke og bløde og går helt op over haseleddet. Nogle heste bryder sig ikke så meget om at have dem på, fordi de begrænser bevægefriheden. Man kan lave nogle ret så underholdende videoklip, når hesten med meget høje knæløft spankulerer hen mod traileren! De fleste vænner sig dog til konceptet hen ad vejen.
På folden
Nogle heste er bare nogle klodsmajorer og kommer til skade for et godt ord – også på folden. Her kan man med fordel give den gamacher på udenfor kombineret med et sæt klokker, da den slags heste også har det med at træde sine sko af igen og igen.
Man går aldrig fejl af et sæt springgamacher eller strygere. De er lavet i et materiale som mere eller mindre kan bruges i al slags vejr. Så hvis man helst vil nøjes med at anskaffe sig ét sæt, så er den type klart at foretrække. Neopren er også fordelagtigt i vådt vejr, da det ikke suger vand til sig og er smudsafvisende.
Dressurgamacher med lammeskind og fleece bliver vådt og tungt, hvis du rider i regn, sne eller ude i vådt terræn. Det er ikke rart for hesten at slæbe rundt på våde og tunge gamacher, og de bliver også hurtigt ødelagte. Det vil nok også kræve, at du har flere sæt liggende, da de ikke vil tørre ret godt i vådt og koldt vejr.
Rider du indendørs i ridehus kan du naturligvis ride i det udstyr, der passer dig og din hest bedst.
De fleste ryttere har op til flere sæt af denne type udstyr til både indendørs- og udendørsridning, og det kan være meget fornuftigt at gøre sådan.
Gamacher bliver hele tiden tyndere og lettere i materialet. Det er nemlig påvist, at temperaturen under gamacherne kan stige betydeligt under hestens arbejde, og det er ikke godt for hverken sener eller led. Det er derfor vigtigt, at gamacherne fremstilles i åndbart let materiale, så hesten kan slippe af med varmen.
Neopren er et genialt materiale på mange parametre. Det er let at vedligeholde, billigt, blødt og eftergivende, og så vejer det ikke ret meget, og så kan du ride med dem i alt slags vejr. Der er dog et ret vigtigt “men”. Det er ikke særligt åndbart. Det er for det meste ikke et stort problem under almindelig ridning, men det er ikke anbefalelsesværdigt at lade dem sidde i lang tid. Det vil sige, at de bestemt ikke egner sig til hverken fold- eller staldgamacher.
Gamacher foret med lammeskind, uld og fleece tiltrækker mange ryttere. Det virker så blødt og lækkert, og man vil jo gerne give sin bedste ven alt det bedste komfort. Der er dog lige det lille minus, at de bliver meget snavsede. Alt hænger fast i lammeskind, uld og fleece, og det kan gøre rengøringen lidt mere tidskrævende.
Gamacher som er lavet af plast, læder og andre mere hårde materialer er meget lettere at rengøre, og det kan vi lide. Dog er de formet efter en skabelon i forsøget på at kunne efterligne anatomien på en standard hest, men det er jo ikke altid, at det passer perfekt til alle hesteben. Det er dog sjældent, at det giver store problemer, men gamacher i et blødere materiale kan naturligvis bedre tilpasses.
Som med rigtigt meget andet hesteudstyr udvikles materialerne konstant. Der opfindes smartere og mere brugervenlige funktioner hele tiden, og producenterne har hele tiden øje for hestens komfort. Det er bare at gå på jagt og finde det, der passer lige præcist til dig og din hest – og din pengepung!
Det er vigtigt, at gamacherne sidder godt på din hest. Det er store kræfter, de udsættes for under ridning, og det er helt afgørende, at de bliver siddende. Kun på den måde yder de den optimale beskyttelse og ender ikke med at genere din hest.
Lædergamacher har typisk små remme og spænder til at fastgøre dem, mens de, der er fremstillet af de blødere materialer, i stedet for har op til flere velcrolukninger. Nogle af dem endda med tilbagetræk og dobbelte velcrofunktioner.
Gamacher har en blød foring, så man undgår sår og mærker på hesten. Nogle har kølefunktion og er fremstillet med særligt forstærkede områder, på de steder hvor hesten typisk rammer sig selv. Andre igen er så smarte, at du kan tage foringen ud og vaske den i maskine.
Hovedparten af gamacher er tilgængelige i S, M og L. Derudover er der også mærker som tilbyder størrelser til pony (P) og ekstra store heste (L+/XL og XXL). Nu tager du sikkert dig selv i at tænke; hvordan ved jeg, at min hest er en P, S, M, L+/XL eller XXL? Heldigvis for dig har vi lavet en størrelsesguide, som består af en illustration/et billede og et skema:
Størrelse | A | B |
P (pony) | 28 | 20 |
S | 29 | 22 |
M | 30 | 25 |
L | 34 | 27 |
L+/XL | 36 | 29 |
XXL | 36 | 31 |
Det er vigtigt at pointere, at du skal tage guiden med et gran salt. For selvom du måler benet korrekt, så har hestens højde, vægt og race også en indflydelse på størrelsen. Du bør også være obs på, at mange heste kræver en mindre størrelse af gamacher på forben, mens bagben kræver en større størrelse.
Når du har fået styr på størrelsen, købt gamacherne og hesten er iført dem, er det tid til at tjekke om de sidder ordentligt på hesten. Det gør du ved at presse en finger ned mellem hestens ben og gamachen. Hvis din finger er placeret tæt mellem benet og gamachen (en tætsiddende følelse), og der ikke er plads til meget mere, så sidder gamachen korrekt på hesten. Hvis gamachen er for stor eller løs, vil skidt og møg kunne trænge ind, og det kan resultere i slid samt forstyrre hestens bevægelse. En alt for tætsiddende gamache kan føre til seneskader.
Farver præger ridesporten i allerhøjeste grad. Faktisk er der også delte meninger om farvens indflydelse på ridesporten. Nogle mener, at farven har en alt for stor indflydelse, mens andre ridesports-entusiaster med et konservativt syn godt kan lide den traditionsrige indflydelse.
Det står jo sådan til, at Dansk Ride Forbund (DRF) har opstillet farvekrav til bl.a. ridetøj. I dressur er kravet som oftest, at man skal iføre sig lyst tøj, mens man i spring typisk vælger at iføre sig tøj i lidt mere mørke farver. I jagt befinder man sig i skov og landområder, og derfor er jordfarver (brun, grå, beige, grøn og khaki) et naturligt farvevalg.
Når det kommer til gamacher er farver et ligegyldigt emne. Årsagen til det er, at gamacher anvendes til træning, fold og lignende, og DRF kan naturligvis ikke opstille krav til privat brug. Når det så er sagt, så kan du som rytter stadig vælge farve ud fra egen smag, hestens farve og årstid.
Er det muligt at købe gamacher til en lav pris? Det korte svar er JA. Men hvis du er interesseret i at købe billige gamacher, så er du også nødsaget til at gå på kompromis med kvaliteten, for som man siger; jo højere pris, jo bedre kvalitet.
Prislejet ligger på cirka 100-2000 kroner. I den lave ende af prislejet finder du basic gamacher med af en tilstrækkelig kvalitet. I den høje ende af prislejet finder du gamacher af premium kvalitet med f.eks. en massagefunktion som fremmer flowet i lymfesystemet, reducerer inflammation og stimulerer reparation af skadet væv.
En undersøgelse foretaget af bl.a. forskeren Lyn Hopegood fra Nottingham Trent University konkluderer, at sportsheste ofte får seneskader i bagbenene. Et af de mest effektive redskaber til at forebygge disse skader er gamacher. De tilbyder støtte og varme. I undersøgelsen fandt man også frem til, at gamacher udstyret med perforeringer udsender mere varme end traditionelle gamacher uden perforeringer.
I januar 2018 udkom et studie af California Polytechnic State University. Formålet med studiet var at måle effekterne af de termodynamiske “ice” gamacher (dvs. med køleelementer), som en del af hestefolket har anset for at være markedsførings fup. Ved at lave dybdeborende analyser af seks sunde sportsheste fandt man – i undersøgelsen – frem til, at køleelementerne effektivt køler hestens ben. Desuden tager det hele 14,67 minutter før det afkølet ben har temperaturniveauet som et ikke-afkølet ben. Disse fund konstaterer, at hesteejere, trænere og læger sikkert kan anvende “ice” gamacher i forbindelse med forebyggelse af skader og sygdomme hos heste.
En tredje undersøgelse viser, at de ben på en hest som bærer gamacher og bandager har en markant højere gennemsnitstemperatur end de bare ben. Desuden viste fleece sig at være det materiale med den mest effektive varmeevne, mens neopren tilbød den mindst effektive varmeevne.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste gamacher. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Gamacherne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af gamacher afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.