Glidetøjler

Glidetøjler
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Glidetøjler er et meget hjælpsomt træningsredskab til erfarne ryttere. De hjælper hesten med at finde den rette holdning og giver equipagen et skub mod de højere dressurklasser!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af glidetøjler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Glidetøjler Test: Top 3 Bedste Glidetøjler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Karlslund Glidetøjle

Bedste glidetøjler

Pris: 385 DKK

Karlslund glidetøjler har vundet prisen som bedste glidetøjler og med god grund. Dets design sikrer optimal kontrol og komfort både for rytteren og hesten. Fremstillet af holdbart materiale og udstyret med en justerbar funktion, er disse glidetøjler velegnede til en bred vifte af ridestile. De er lette at justere og muliggør en præcis og stabil styring uden at være for restriktive. Kombinationen af funktionalitet og kvalitet gør Karlslund glidetøjler til et fremragende valg for enhver seriøs rytter.

Annonce

2. Rider Sport Glidetøjler

Bedste billige glidetøjler

Pris: 249 DKK

Rider Sport glidetøjler kombinerer funktionalitet og god økonomi, hvilket gør dem til et godt valg for dem, der ønsker at spare. De er lavet af glat webmateriale og nylon snore, som giver en jævn og stabil forbindelse mellem rytter og hest. Det gør dem velegnede til både træning og konkurrencer. Du vil opleve, at monteringen er let og enkel takket være karbinhagerne, der fastgør glidetøjlens læderløkke. Dette sparer dig for tid i stalden. Disse tøjler opfylder dit behov for et solidt hjælpemiddel i din daglige ridning. Men vær opmærksom på, at den simple konstruktion kan påvirke holdbarheden, hvis du bruger dem intensivt. De er et prisvenligt alternativ, der leverer både kvalitet og funktionalitet, hvilket er grunden til, at de er blevet kåret som testvinder.

Annonce

3. CATAGO Rundsyet Læder

Bedste premium glidetøjler

Pris: 519 DKK

Catago Rundsyet Læder Tøjler er et virkelig godt stykke rideudstyr lavet af flot italiensk læder. Dette giver både holdbarhed og elegance. De her premium glidetøjler kombinerer funktion og luksus. De er perfekte til ryttere, der sætter pris på detaljer og præcision. Det bløde italienske læder føles behageligt i hænderne og giver et godt greb. Det gør det lettere at styre hesten. Den indvendige hagelukning sørger for en elegant og strømlinet profil, som gør arbejdet under konkurrencer eller træning nemmere. Det rundsyede design ser flot ud og mindsker slitage. Catago Rundsyet Læder tøjlerne leverer både på kvalitet og stil. Derfor har de fortjent testvinder-titlen som bedste premium glidetøjler.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til glidetøjler

Hvad er glidetøjler?

Glidetøjler ligner på mange måder vores almindelige tøjler. De er blot længere og har typisk en særlig påsætningsfunktion for enden. De fungerer som en ekstra tøjle, der kan bruges som hjælpemiddel under ridning. De fastsættes enten på gjorden under hestens mave eller på siden af gjorden. Tøjlerne føres op igennem bidringen og videre til rytterens hånd.

Mørke glidetøjler ses her på den brune hest

Bruges de med den rette indstilling, kan det være meget hjælpsomt for både rytter og hest. Men denne type tøjler er forbeholdt erfarne ryttere og bør heller ikke bruges på unge heste. Tilføjelsen af den ekstra tøjle giver i sig selv rytteren en ekstra udfordring. Derudover skal denne type tøjler rides med følsomhed, da de ellers vil tage mere form som et tvangsmiddel frem for et hjælpemiddel.

Med en viden om glidetøjler vil det være muligt at vurdere, om disse er et hjælpemiddel for dig. Derfor vil vi i denne artikel indvie dig i glidetøjlernes verden.

God fornøjelse!

Hvorfor skal jeg købe glidetøjler?

Formålet med denne type tøjler er, at hesten skal lære at gå i den korrekte holdning. Det vil sige at glidetøjlen skal møde hesten, når den slår fra og give efter, når hesten går korrekt.

Hjælpemidler under ridning er ikke snyd, men kan derimod spare både hest og rytter for misforståelser og frustrationer, hvis brugt korrekt!

Hvilke glidetøjler skal jeg vælge?

Når du skal ud og købe disse tøjler for første gang, er der en række ting som er gode at vide inden. Vi har derfor samlet en række punkter, som vil klæde dig på til et køb af glidetøjler:

  • Hvilket materiale laves denne type tøjler i? Hvad er fordelene og ulemperne ved disse materialer?
  • Hvilke funktioner kan denne type tøjler have?
  • Hvilken betydning har størrelsen på denne type tøjler? Og hvordan ved jeg hvilken størrelse af denne type tøjler jeg bør købe?
  • Hvilke farver kommer denne type tøjler i?
  • Hvad betyder mit budget for valg af denne type tøjler? Og hvad koster de egentligt?

Kombinér glidetøjler med andet hesteudstyr

Glidetøjlerne fastsættes som sagt typisk i gjorden, føres gennem bidringene og videre op til rytterens hånd. Det vil sige, at disse tøjler bør kombineres med en sadel, gjord og trense. På den måde er tøjlerne sikkert påsat og kan yde den tiltænkte funktion.

Pleje af glidetøjler

Når du har anskaffet dig glidetøjler, er det en god ide at passe godt på dem. De er en del af dit øvrige udstyr som sadel og trense, og det er bare lækkert, hvis det alt sammen tager sig bedst muligt ud. Optimal pleje sikrer også at dine tøjler holder længere.

Denne type tøjler kan komme i forskellige materialer, men er ofte fremstillet af læder og stof ligesom almindelige tøjler.

Fordi tøjler er i berøringen med hestens pels, kan der samle sig fedt og skidt på tøjlerne. Derfor er det en god ide, at rense udstyret med sæbe beregnet til formålet – gerne lædersæbe. Herefter plejes udstyret med det læderpleje, du bruger til din trense. Det kan enten være læderbalsam, -fedt eller -olie alt efter, hvad du foretrækker. På den måde holdes glidetøjlerne smidige og risikerer ikke at tørre ud og revne.

Når du opbevarer tøjlerne, er det væsentligt, at dette sker i et tørt rum og gerne med stuetemperatur. Det sikrer, at læderet kan tørre ordentligt efter brug og ikke mugner.

Valg af glidetøjler​

Materiale

Glidetøjler kommer, ligesom almindelige tøjler, i flere forskellige materialer. De typiske er læder, gummi, stof eller en kombination af disse. Hvilke man foretrækker, er en smagssag. Dog er det væsentligt, at glidetøjlen nemt kan glide gennem bidringen uden for meget modstand. For meget modstand vil give forsinkede signaler og kan i værste fald forvirre eller irritere hesten. Her er stof eller læder at foretrække frem for gummi. Omvendt ønsker man ikke et glat materiale i rytterens hånd, da rytteren skal have fuld kontrol over tøjlerne uden, at de glider ud af hænderne.

Af samme grund laves denne type tøjler ofte med et tyndt, rundt materiale i det stykke som skal kunne komme nemt igennem bidringen og et mere tøjle lignende design af gummi eller med dutter i den del, hvor rytteren skal holde fast.

Funktioner

Alle glidetøjler har samme overordnede funktion, men kommer fortsat i forskellige udformninger. Nogle har en karabinhage for enden for nem påsætning på gjorden, mens andre lukkes med et spænde for at kunne justere længden.

En uundværlig funktion hos denne type tøjler er, at de kommer nemt igennem bidringen uden for megen friktion. Her kan rundsyede tøjler være en stor fordel.

Størrelse, pasform og komfort

Når du skal bruge tøjlerne, er det meget vigtigt, at de ikke er for korte. Det resultere i et for lille spillerum til dig og hesten, hvilket kan medvirke til, at hesten vil tvinges i en for snæver holdning. Er tøjlerne for lange, vil der være et meget langt ekstra stykke som kan forstyrre hest og rytter. Derudover risikerer man, at det “glatte” eller rundsyede stykke, som er beregnet til at kunne glide gennem bidringen, ender i rytterens hånd, hvilket giver en usikkerhed i og med, det er sværere at holde fast i.

Nogle tøjler kommer i universal størrelse, hvilket vil sige at der kun er én størrelse. Disse kan sagtens være passende til lige nøjagtig dig og din hest, men her vil det være en rigtig god ide at afprøve nogle i denne størrelse, inden man investerer i dem.

Andre af denne type tøjler kommer i størrelserne pony, cob, full og X-full. Det er samme størrelser som trenser og dertilhørende tøjler. Derfor vil du kunne bruge din trensestørrelse som pejling for, hvilken størrelse glidetøjle, du bør anskaffe dig. For eksempel: er din trense størrelse cob, er dine almindelige tøjler det ligeså. Det betyder, at tøjler i størrelse cob med stor sandsynlighed vil passe dig og din hest.

Farve

Når du skal ud og købe dine første af denne type tøjler, vil udseendet og farven med stor sandsynlighed have en betydning for dig. Vi ved alle at ting, der passer sammen bare er federe!

Denne type tøjler er en del af dit basisudstyr som sadel og trense, hvorfor man ofte vil vælge tøjler i samme farve som dette. Derudover er der en vis begrænsning på farvevalget, da de typisk kun kommer i sort eller brun. Heldigvis er det jo de samme farver som de fleste sadler og trenser, og du kan derfor nemt kombinere og sammensætte disse med hinanden.

Budget

Dit budget vil have en betydning for den kvalitet tøjler, du kan købe. Dog rider man ikke med denne type tøjler hver dag og det vigtigste er, at de passer til dig og din hest samtidig med, at du kan lide den måde de føles at ride med. Derfor er det ikke nødvendigvis pris og kvalitet, der er afgørende for, hvilke tøjler der er bedst for dig og dermed hvilke du kommer hjem med.

Tøjler kommer som sagt i forskellige materialer med forskellige funktioner. Derfor varierer de også en smule i pris. Nogle af de billigste kan fås for omkring 100 kroner, mens du kan komme af med op til 500 kroner for de dyreste.

Hvad siger undersøgelser om glidetøjler​?

Glidetøjler er som sagt et hjælpemiddel til ridning. Når man gør brug af ekstra midler under ridning, er det vigtigt at forholde sig til, hvordan disse påvirker hesten og dens bevægelse. Det skulle jo gerne forbedre ridningen og hestens holdning. Dette er jo trods alt bedst for både hest og rytter. Derfor har vi fundet en undersøgelses frem, som netop har beskæftiget sig med dette spørgsmål:

I 2006 blev der udført en undersøgelse af glidetøjlers effekt på hestens bevægelse.

Undersøgelsens hypotese var, at rytterens brug af tøjlerne påvirkede hestens bevægelse som middel til at opnå målene i høj dressur. De undersøgte 8 raske, svenske varmblodsheste med og uden tøjler. Der blev undersøgt tre forskellige situationer: Udelukkende brug af glidetøjler, en kombination af glidetøjler og almindelige tøjler samt kun brug af almindelige tøjler.

Undersøgelsens resultater viste, at hestens hoved- og hals vinkel blev markant reduceret ved brug af både almindelige tøjler og glidetøjler. Forbenets position ved løftningen af hoven blev noget mere forsigtig, når der kun var brug af glidetøjler. Hofteleddet forlængede sig hurtigere i hestens bagben med almindelige tøjler kombinerede med glidetøjler, end når hesten blev redet med almindelige tøjler.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderede, at ridning med glidetøjler kan have betydelig indflydelse på hestens bevægelsesmønster. Vinklen i hestens has ser ud til at være en temmelig pålidelig indikator for belastning på bagbenet, og lårbenets vinkel har betydning for hestens fremførelse af bagbenet.

Disse resultater bliver væsentlige, fordi det er vigtigt, at trænere kan observere om brugen af hjælpemidler under ridning har den tilsigtede og korrekte effekt, eller om de omvendt har negative konsekvenser for ridningen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke glidetøjler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste glidetøjler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Glidetøjler vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger glidetøjler?

Valget af glidetøjler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Effects of draw reins on limb kinematics – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17402465/. Åbnet 4 Aug. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.