Hestegodbidder

Hestegodbidder
Sidst opdateret: juli, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Hestegodbidder er en god måde at belønne ens hest på, hvis den har gjort et godt stykke arbejde. Godbidder til heste kommer i mange forskellige smage og fra vidt forskellige producenter, og de er essentielle i bl.a. klikkertræning, hvor de kan effektivisere læringenskurven.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af hestegodbidder. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Hestegodbidder Test: Top 3 Bedste Hestegodbidder

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste hestegodbidder

Pris: 35 DKK

Vinderen i kategorien “bedste hestegodbidder i test” er Waldhausen godbidder. Godbidderne fra Waldhausen er et næringsrigt og smagfuldt produkt, som kommer i blandt andet gulerødder. Det er den bedst sælgende godbid til heste, og det skyldes den perfekte balance mellem pris og kvalitet.

Annonce

Bedste billige hestegodbidder

Pris: fra 15 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige hestegodbidder” er Derby godbidder. Er du på jagt efter en billig lækkerbisken til din hest? Godbidderne fra Derby koster få moneter, er velsmagende og heste kan sørme også få glæde af dem. Godbidderne har en afbalanceret kombination af ingredienser, som gør dem lette at fordøje.

Annonce

Bedste premium hestegodbidder

Pris: 49 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium hestegodbidder” er Parisol godbidder. Godbidderne fra Parisol er en afgørende faktor for hestens præstation. Produktet har en unik næringsprofil som sikrer ultimativ performance, sundhed og frugtbarhed. Indeholder både græs, grøntsager, urter og vilde bær.

Annonce

Indhold på siden

Guide til hestegodbidder

Hvad er hestegodbidder?

I nærmest enhver hestepiges striglekasse eller lomme vil du kunne finde nogle hestegodbidder. Sådan en snack er nemlig en god måde at belønne og forkæle hesten.

I dag findes der hestegodbidder i alverdens størrelser, smage og faconer. Hestegodbidderne bliver sågår lavet til heste med problemer. Der er altså et stort udvalg af godbidder målrettet forskellige problematikker som f.eks. hud og pels, led, overvægt, allergi og insekter. Og netop problematikker er årsagen til, at man skal være varsom med godbidder, især hvis det er andres heste, som man vil give godbidder. Det er vigtigt, at man har en aftale med ejeren, inden man giver en hest en godbid, fordi:

  • En hest kan være syg og derfor muligvis være på en stram diæt. En godbid eller to kan faktisk være nok til at give forstyrrelser i en sådan diæt.
  • En hest kan også være allergisk overfor forskellige ting, og det kan give alvorlige konsekvenser, hvis hesten bliver fodret med noget, som den er allergisk overfor.  
  • Der kan også være adfærdsmæssige problemer i forhold til at få godbidder fra hånden, så hesten begynder at bide.
  • Der kan være indholdsstoffer i en godbid, der kan give udslag på en dopingtest, hvilket selvfølgelig vil have store konsekvenser for konkurrencehesten.

Kort fortalt skal du være varsom, når du giver en hest en godbid.

Hvorfor skal jeg købe hestegodbidder?

Hestegodbidder er en nem måde at belønne og forkæle sin hest. At aflevere et par godbidder i krybben, kan være en god måde, at sige tak for en god træning.

Det kan også være en god mulighed at rose hesten for at komme, når man kalder på den på folden. Giv dog kun godbidder til din egen hest, og giv først godbidden udenfor leddet, hvis hesten går sammen med flere heste. Det kan give store problemer, hvis flere heste forventer godbidder, så snart du kommer på folden.

Snacks som f.eks. hestens foretrukne sliksten kan også bruges til at distrahere hesten, så den står stille i forbindelse med ting, som den måske ikke synes er sjovt. Det kan besøg af dyrlæge og smed. Det kan også være i forbindelse med behandling af sår eller andre lignende ting. Her bruges snacken som en kombination af distraktion, så hesten står stille, og belønning for at stå stille.

hestegodbidderOptimér din træning og beløn din hest med hestegodbidder

Mange giver hesten sine godbidder fra hånden af, og hvor der nogle heste, der sagtens kan håndtere dette, er der andre, der tror, at mennesker er lig med godbidder. Disse heste vil så begynde at mase sig på, og i værste tilfælde endda bide, for at opnå den godbid, som den forventer at skulle have. Derfor er det vigtigt at respektere de regler om godbidder, der er på det sted, hvor hesten står. På de fleste rideskoler er reglen, at godbidder gives i krybben, hvis overhovedet det er tilladt, at give hesten godbidder.

Der hvor hestegodbidderne virkelig kommer til sin ret, er i træningen. De fleste heste er glade for at få en godbid, og det motiverer dem til at ville yde noget. Klikkertræning er en af de træningsmetoder, der er baseret på, at hesten får en spiselig belønning, når den har gjort noget godt. Man behøver ikke nødvendigvis en klikker, for at kunne udføre denne form for træning. Man kan bruge et ord, der ikke minder om andre ord, som du normalt bruger i træningen, i stedet for at trykke på en klikker.

I al sin enkelhed går denne træningsmetode ud på, at man finder ud af, hvad man gerne vil lære sin hest fra jorden eller under rytter, og hvilket tegn, der skal bruges for at udføre opgaven. Denne øvelse kan så deles op i mindre delopgaver, som gør, at man når i mål til sidst. Når hesten har løst sin opgave, gives hesten sit signal for at den gør det rigtige, og derefter får den en godbid. På den måde bliver godbidden noget, som hesten arbejder for at få, og bliver associeret med signalet frem for at den tror, at mennesket er en magisk hestegodbidsmaskine.

De fleste heste responderer rigtig godt på at få godbidder for et veludført stykke arbejde, men det kræver også timing, så belønningen kommer for det, som man gerne vil lære hesten, og ikke alt muligt andet. Heste er nemlig gode til at lære ting, og det siges, at det den bruger én gang at indlære, tager hundrede gange at aflærer. Så det er bedst, at gå efter, at gøre det rigtigt første gang.

Godbidder kan bruges til rigtig mange positive ting, og kan gøre træningen lettere. Det er dog vigtigt aldrig at give hesten en godbid, når den gør noget uønsket f.eks. at skrabe, eller puffe til en eller lignende adfærd, da dette vil blive forstærket af godbidden. Så uanset hvor sød og dejlig hesten ser ud, når den laver sjove påfund, skal der kun gives godbidder, når den opfører sig, som vi gerne vil have den til.

Hvilke hestegodbidder skal jeg vælge?

Har du en sund og rask hest, og giver du kun godbidder engang imellem som hygge eller belønning, behøver du nødvendigvis ikke tænke så meget på indholdet af godbidden. Vi mennesker tager heller ikke skade af lidt usundt slik engang imellem.

Men har du en hest, der er for tyk, er forfangen eller lignende, så skal du tænke over, hvad du giver din hest som belønning og forkælelse. Det samme gør sig gældende, hvis du bruger godbidderne ofte, eller bruger mange af dem.

Der er så stor mulighed i dag for at finde nogle hestegodbidder, der matcher dit behov, uden du behøver at gå på kompromis med din hests helbred. Er hesten allergisk over for noget, er det selvfølgelig vigtigt, at du tjekker varedeklaration for, om hestegodbidderne indeholder ingredienser som kan føre til allergiske reaktioner.

Kombinér hestegodbidder med andet hestefoder

Selv i godbidder findes der indhold af sukker, vitaminer og mineraler, og giver du mange godbidder, vil det selvfølgelig have en betydning for hestens daglige indtag.

En hest på diæt vil måske have godt af, at dens godbidder blot er fra dens normale foderration. I dag findes meget vitamin-og mineralfoder i en form, der er nem at give som godbidder.

Hvis hesten får en mængde godbidder, der påvirker den daglige foderration, er det vigtigt, at disse medregnes, så hesten ikke får for meget af noget. Det kan nemlig give problemer på sigt.

Holdbarheden for hestegodbidder

På alt foder, og altså også hestegodbidder, står der en holdbarhedsdato. Inden for hestefoder hedder dette som regel “Bedst før:” At give hesten sine godbidder efter denne dato, betyder ikke, at du giver hesten noget, der er dårligt for den. Det kan dog betyde, at indholdet af f.eks. vitaminer og mineraler ikke længere svarer til det, der står på posen.

Generelt kan det siges, at pelleteret godbidder, hvad enten det er små eller store piller, er lavet på en måde, så de kan holde i ca. 6 måneder uden at miste næringsværdi, hvis de opbevaret korrekt. Derefter kan de begynde at miste næringsværdi, men det betyder ikke, at de er dårlige.

Hestegodbidder skal ligesom andet foder opbevares tørt og køligt, for at have de bedste muligheder for at holde sig friske og gode længst muligt.

Det vigtigste er at kigge efter, om hestegodbidderne ændrer sit udseende og duft. Mug er det værste, man kan give til heste. Det samme gør sig gældende, hvis man finder dyr i godbidderne. Det er altid bedre, at smide godbidderne ud, hvis man har den mindste tvivl, om de er blevet dårlige og mugne. Det kan have store konsekvenser for hesten, hvis den gives mugne godbidder.

Er der dyr i godbidderne eller virker det til, at de er dårlige, når du åbner posen, så kontakt forhandleren med det samme. Der kan være sket noget med hestegodbidderne under produktionen, og det er sjældent, at det kun er en pose, som det går ud over. Producenten vil helt sikkert tage din henvendelse seriøst, hvis det kan dokumenteres, at problemet stammer fra dem.

Valg af hestegodbidder

En lille smule foder, gulerødder og æbler har i lang tid været de mest brugte godbidder, men i dag findes der alverdens typer af godbidder i et utal af flotte poser og bøtter.  

Der findes små og store godbidder. Der findes hårde og bløde godbidder. Der findes runde, flade, firkantede, og andre sjove former. Og nogle heste foretrækker bare noget fremfor noget andet. Det handler om at finde den slags godbid, som lige præcis ens egen hest foretrækker.

Hvis man f.eks. bruger godbidderne i træningsøjemed eller af en anden årsag giver mange godbidder, kan det være en fordel at vælge nogle helt små godbidder. Dog skal man stadig være opmærksom på indholdet i dem, når det kommer til sukker, der jo er den store synder, når det kommer til overvægt og dertilhørende sygdomme.

Gulerødder er faktisk også en stor synder, når det kommer til sukker, og derfor skal man ikke fodre hesten store mængder gulerødder, hverken som godbidder eller i den normale foderration.

Høcobs er godbidder, der primært er lavet af hø. De fleste heste elsker dem, og høcobs er et tillæg til stråfoderet fremfor krybbefoderet. Dermed kan de være gode til heste, hvor der skal passes på mængden af foder i det daglige.

Næringsindhold

Næringsindholdet i en hestegodbid er mere relevant desto flere godbidder hesten gives. Får hesten en godbid ny og næ, så gør det ikke så meget, hvis den er lidt usund. Det svarer til lidt fredagsslik. Det gør ikke noget, at én er lidt usund, så længe den smager godt, og hesten kan lide den.

Bruges godbidderne f.eks. i træningen, så hesten indtager en vis mængde pr. træning, giver det god mening at sørge for, at godbidden er sund og fyldt med gode næringsstoffer. Kig på indholdet af godbidden med samme omhyggelighed, som du kigger på hestens foder.

Smag

Der findes rigtig mange smage på markedet, så der er rig mulighed for at finde godbidder, der falder i netop din hests smag. De mest gængse smage er urter, lakrids, mint, gulerød og æble. Derudover vil du nemt kunne finde hestegodbidder med mange andre smage som f.eks. banan, mango, æble/kanel, forskellige slags bær, vanilje, rødbeder og mange andre smage samt blandinger af dem.

Vores egne heste spiser nærmest alle slags godbidder, men foretrækker måske dem med lakridssmag en smule mere frem for andre. Det er dog meget forskelligt, hvad den enkelte hest foretrækker. Nogle heste spiser nærmest alt uanset smag, facon og størrelse. Andre heste er mere specifikke i deres smag.

Budget

Langt de fleste godbidder ligger inden for samme prisniveau – nemlig 30-40 kr. for 1 kg. Der kan være noget at spare, hvis man køber større portioner hjem. Nogle producenter har godbidder i 10 eller 15 kg. sække. Så kan man gå flere sammen om at købe godbidder hjem.

Generelt kan det siges, at pris og kvalitet hænger sammen. Råvarernes kvalitet har noget at sige, og visse producenter er kendt for deres meget gode kvalitet af råvarer. Dette afspejler sig også i prisen på hestegodbidderne fra disse producenter. Desto større mængde godbidder man bruger, desto større grund er der til at kigge på kvalitet og næringsværdi.

Det er også muligt at lave sine egne hestegodbidder, og der findes mange forskellige opskrifter på nettet. Der vil måske være lidt at spare, da de fleste af tingene formentlig allerede befinder sig i køkkenskabet derhjemme, om ikke andet er det hyggeligt at forkæle sin hest med lidt hjemmelavet guf.

Hvad siger undersøgelser om hestegodbidder?

Der findes en lang række videnskabelige undersøgelser om træning af heste med godbidder. Det er veldokumenteret, at hestegodbidderne har en rigtig god effekt på hestens indlæring.

I denne spændende artikel fra The Horse kan du få et indblik i en undersøgelse om træning med godbidder. Undersøgelsen er lavet af et par franske forskere. Det er ganske velkendt, at heste lærer hurtigere, at blive belønnet med godbidder. Disse franske forskere har fundet ud af, at den hurtige indlæring ikke kun skyldes godbidderne alene. Hesten er i det hele taget mere opmærksom på dens træner og hele situationen, når den bliver trænet korrekt med godbidder. Ganske overraskende viser undersøgelsen, at heste, der blev belønnet med at blive kløet, viste lige så meget opmærksomhed på sin træner og træningssituationen, som de heste der slet ikke blev belønnet. 

I denne artikel fra Horse & Hound kigger ernæringseksperter på, hvilke godbidder der er sunde for heste. Undersøgelser har vist, at en række eliteheste foretrækker banansmag fremfor de mere typiske hestegodbidder med æble-, gulerod- eller mintsmag. Selleri er overraskende nok at foretrække som hestegodbid fremfor f.eks. gulerod pga. det lave sukkerindhold.

Horse Illustrated har skrevet en artikel om heste på diæt. Ifølge artiklen kan det sagtens lade sig gøre at finde hestegodbidder til belønning af heste på diæt. Bær – husk at fjerne sten – er ganske fornuftige godbidder. Sukkerfrit slik er ikke kun til mennesker, men også til heste på diæt. Høcobs af forskellige slags er også tilladte. Og det er jo også muligt at lave sine egne sukkerfrie hestegodbidder. Der er mange muligheder for at bruger godbidder som belønning for sin hest – også selv om den er på en diæt.

I denne interessante undersøgelse om hestens behov for dækken, blev godbidder brugt til at træne hesten i at kommunikere ved hjælp af skilte med symboler på. Godbidderne blev brugt til at vænne hestene til de enkelte delopgaver, så de til sidst kunne udføre kommunikationen uden godbidder.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke hestegodbidder er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste hestegodbidder. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Hestegodbidder vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger hestegodbidder?

Valget af hestegodbidder afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Study: Food Rewards Can Improve Horse Training – The Horse.” 25 jun.. 2013, https://thehorse.com/116218/study-food-rewards-can-improve-horse-training/. Åbnet 25 maj. 2020.
  • “Safe treats for horses: your essential guide | Horse & Hound.” 6 apr.. 2020, https://www.horseandhound.co.uk/features/safe-treats-for-horses-644034. Åbnet 25 maj. 2020.
  • “Alternative Treats for Metabolic Horses – Horse Illustrated.” https://www.horseillustrated.com/horse-health-alternative-treats-for-metabolic-horses. Åbnet 25 maj. 2020.
  • “Horses can learn to use symbols to communicate their ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159116302192. Åbnet 25 maj. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.