Hesteklipper

Hesteklipper
Sidst opdateret: september, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Trænger din hest til at blive klippet? Med en hesteklipper kan du holde din hests pels pæn året rundt. Hesteklippere kommer i mange forskellige typer, og i denne artikel hjælper vi dig med at vælge den rette klipper.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af hesteklippere. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Hesteklipper Test: Top 3 Bedste Hesteklippere

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste hesteklipper

Pris: 2.195 DKK

Vinderen i kategorien “bedste hesteklipper i test” er ConstantaRodeo R2. Denne hesteklipper kan klare alle opgaver. Den kan både klippe blød pels, store områder og små områder. Desuden lægger den godt i hånden og vejer 690 g.

Annonce

Bedste billige hesteklipper

Pris: 1.789 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige hesteklipper” er fra Waldhausen. En fabelagtig klippemaskine som scorer højt på alle parametre, og endda prissat til et overkommeligt prisniveau. Klipperen kan klippe alle steder, store som små områder. Den er effektiv, batteriet holder i flere timer og den klarer mosten ved både tyk og kort pels.

Annonce

Bedste premium hesteklipper

Pris: 3.395 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium hesteklipper” er fra Aesculap. Når du køber en hesteklipper uden ledning, slipper du for al ledningsbesvær. Således opnår du den ultimative bevægelsesfrihed i hele 80 minutter, hvilket er en super fin batteritid. Den tager også kun 55 minutter at lade op. Hvis du bruger meget tid på at klippe heste, eller ønsker en kraftfuld klippemaskine, så kan du overveje en high-end model som denne.

Annonce

Indhold på siden

Guide til hesteklipper

Hvad er en hesteklipper?

En hesteklipper er en maskine, der mest af alt minder om det, vi kender som en trimmer til håret.

Klip din hest pæn og nydelig med en hesteklipper

Den bruges blandt andet til at klippe hestens pels om vinteren for at undgå, at hesten sveder for meget under træning. Når hesten har kortere pels, mindskes svedproduktionen samtidig med, at hesten tørrer hurtigere. En våd hest i kolde omgivelser kan nemlig nemt risikere at blive syg. Nogle bruger den hele året for at holde hestens pels pæn. For eksempel omkring ørerne. Der findes både store og små klippere til forskellige formål, og nogle benytter dem endda til at lave flotte mønstre på hesten.

Hvorfor skal jeg købe en hesteklipper?

Fordelen ved at have en hesteklipper er, at det er muligt hele tiden at holde hestens pels kort. På den måde undgår man, at hesten sveder overdrevent under træning, hvor hesten under normale omstændigheder vil have lang pels. Fordelen ved at købe sin egen klipper er, at du kan købe lige nøjagtig dén, der passer til dit behov. Derudover kan man også tjene lidt penge på at låne den ud til andre.

Hvilken hesteklipper skal jeg vælge?

Når du så skal til at købe din første hesteklipper, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Nedenfor kan du se de emner, vi vil komme ind på i denne artikel:

 • Hvilke forskellige typer hesteklippere findes der?
 • Hvad har motoren af betydning for min hesteklipper?
 • Hvad er rotationshastighed, og hvad har det af betydning?
 • Hvordan anskaffer jeg mig den optimale hesteklipper gennem viden om input og output?
 • Hvad har bladene af betydning for klipningen?
 • Hvad skal jeg forholde mig til i forhold til klipperens batteri?
 • Hvilket materiale kommer hesteklippere typisk i? Og er der noget, jeg skal være særligt opmærksom på?
 • Hvilke forskellige funktioner kan en hesteklipper have?
 • Hvad koster en hesteklipper, og hvad betyder mit budget for valg af hesteklipper?

Kombinér hesteklipper med andet staldudstyr

En hesteklipper er en god tilføjelse til dit andet staldudstyr. Den sikrer, at din hest hele tiden ser godt ud. Du kan vælge, at samle et helt sæt af sakse, klippere og trimmere. På den måde kan du sørge for, at hestens man og hale altid er den længde, den skal være. Små flyvske hår i hovedet og omkring benene holdes korte. Samt at hestens pels altid er kort og velholdt.

Pleje af hesteklipper

En hesteklipper er ikke helt billig, og meget af dens funktionsevne og effektivitet afhænger af, hvor godt du passer på den. Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du bedst muligt passer på din trimmer.

 1. Rengør din hest. Det er væsentligt for klipperens levetid, at hesten altid er helt ren, når du benytter hesteklipperen. 
 2. Sørg for at have den rigtige størrelse blade til dit formål, når du skal trimme.
 3. Hvis din klipper ikke er trådløs, så vær sikker på at ledningen ikke ligger sådan, at hesten træder på den. Det ville være ærgerligt, hvis ledningen går i stykker. 
 4. Rengør klipperen undervejs. Du kan bruge en børste til at fjerne hår, der sidder på klipperen. 
 5. Giv klipperen olie. Ved lange klipninger, som for eksempel når du klipper hele hestens krop, er det en god ide at give bladene olie undervejs. Gør dette cirka hvert femte minut. 
 6. Sørg for at lade din klipper køle af. Ved lange klipninger kan din hesteklipper blive varm. Det er vigtigt, at den får pauser til at køle af, så motoren ikke bliver overophedet.
 7. Rengør altid klipperen efter brug. 

Ofte går der lange perioder, hvor hesteklipperen ikke er i brug. Her er det særligt vigtigt, at opbevare den rent et tørt sted. 

Hvis hesteklipperen ikke trimmer lange hår lige så godt som første dag du erhvervet dig den, kan det tyde på, at bladene skal udskiftes. Man kan enten vælge at købe nye eller få dem slebet.

Valg af hesteklipper

Typer

Der findes mange forskellige klippere til forskelligt budget og formål. Det kan være en jungle at finde rundt i, og derfor har vi lavet en lille oversigt over, hvad du skal være opmærksom på. Nedenstående er fem spørgsmål, du kan stille dig selv, inden du køber en hesteklipper:

 1. Hvor ofte skal du klippe?
 2. Hvilken type klipning udfører du oftest?
 3. Vil du overvejende holde pelsen ved lige?
 4. Er din hest nervøs?
 5. Hvor meget erfaring har du med klipning?

Overordnet findes der 3 varianter af hesteklippere: dem til det lette arbejde, mellem arbejde og tunge arbejde.

Lette klippere

Gode til at trimme og område-klipning. Gode til at klippe fin, kort pels. Disse er ideelle, hvis man ønsker at pynte sin hest med et flot mønster klippet i pelsen.

Lette hesteklippere larmer mindre, og er gode til lidt mere nervøse heste. 

Mellem klippere

Er gode fordi de er i stand til at klippe alle typer pels, samtidig med at de er nemme at håndtere. Motoren er stærk nok til en stabil klipning, men er stadig mindre end en tung klipper. 

Tunge klippere

Disse er velegnet til folk, der klipper professionelt eller skal klippe mange heste. De har en god holdbarhed og kan klippe selv meget kraftig pels. De er noget tungere end lette og mellem klippere og kan derfor være sværere at styre. 

Motor

Hesteklipperens motor har stor betydning for klipperens arbejde. Man skelner mellem fire motortyper:

Den første bliver kaldt “universal roterende motor”. Denne fungerer ved hjælp af et statisk komponent og et roterende komponent. Det gør, at motoren roterer meget hurtigt og kan komme op på over 10.000 omdrejninger pr. minut. Det gør, at klippere med denne form for motor er velegnede til tunge opgaver. For eksempel hvor hele hesten skal klippes, eller ved tyk pels. De generer meget varme og larmer mere end andre motorer. Derudover kan de være meget store, fordi de indeholder et gearsystem.

Den anden mulighed er en “magnetisk motor”. Den består af en “arm”, der trækker klingen i én retning, mens en fjeder trækker den anden vej. Den minder meget om den tredje motortype kaldet “drejemotor”. Dennes arm er magnetisk på begge sider, så den svinger frem og tilbage. Begge disse motorer er forholdsvis stille, men har sværere ved at holde strøm. De er velegnede til lette og mellem opgaver. 

Den fjerde motor kaldes “permanent magnet”-motor. I stedet for et gearsystem, som den roterende motor, har denne et “direkte drev”. Det betyder, at når motoren drejer, bevæger en fastgjort aksel bladet frem og tilbage i samme hastighed. Disse motorer findes både i lette, mellem og tunge klippere. De larmer mindre end klippere med en roterende motor, fordi de ikke har et gearsystem. Det betyder også, at de ofte er mindre. 

Rotationshastighed

De fleste tunge hesteklippere har en rotationshastighed på omkring seks- til syv tusinde omdrejninger i minuttet. Mange omdrejninger vil overophede maskinen hurtigere, og færre omdrejninger vil gøre maskinen for svag.

Input og output

Det er ikke helt nemt at vurdere en hesteklippers hastighed og styrke. I mange rideudstyrsbutikker oplyses der om ‘Watt’. Det kan dog være et lidt forvirrende pejlemærke, fordi det ofte er et udtryk for hvor mange Watt klipperen bruger, og ikke hvor mange den producerer.

En anden måleenhed er ‘slag pr. minut’. Også denne måleenhed kan være svær at få brugbar information ud af. Producenterne måler nemlig dette forskelligt. Nogle definerer et ‘slag’ som én bevægelse fra højre til venstre, mens andre definerer ét slag som en hel bevægelse frem og tilbage. Alligevel kan man sige, at jo flere slag pr. minut, jo hurtigere klipper bladene. Dog har selve bladene også en indvirkning på dette, som vi vil se nærmere på i næste afsnit. 

Blad

Intet blad, ingen klippet hest. Hesteklipperes blade består af to dele; en stationær klinge nederst; kammen og en bevægelig klinge øverst; klipperen. Kammen bringer håret op til klipperen, som klipper håret af. Bladenes design er forskelligt alt efter formål og ønskede længde på hestens pels efter klipning. Jo bredere afstanden mellem tænderne er, jo hurtigere vil klipperen klippe. 

Det er forskelligt hvordan bladet er monteret på klipperen. Nogle er nemme at skubbe af, udskifte og rense, mens andre er skruet fast. Bladenes levetid afhænger af, hvor godt man vedligeholder dem. Det er vigtigt at smøre dem jævnligt med olie under brug og rense dem grundigt efter brug. 

Batteri

Ud over hesteklipperens ydeevne kan man også vælge mellem trådløse klippere, og klippere der skal tilsluttes strøm. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger.

Fordelen ved en trådløs klipper er, at der ikke er en ledning, som hesten kan træde på. Derudover er det også nemmere at komme til vanskelige steder, og hesten vil ikke blive skræmt over en bevægelig ledning. Oftest er trådløse klippere også lettere at håndtere, og bliver ikke så nemt overophedet. Ulempen er dog, at man kan risikere at løbe tør for strøm midt under klipningen. Og en halvt klippet hest kan se ret tosset ud! Derudover kan nogle af modellerne også være mere larmende end klippere, der er tilsluttet strøm.

Materiale

Hesteklippere er oftest fremstillet i plastik. Der kan være en gummibelægning på for at øge komforten, når man holder klipperen. Bladene er lavet af stål, og man bør som hovedregel altid sørge for, at det er stål, da det er holdbart og ikke ruster nemt. Det er væsentligt, at hesteklipperen af lavet af et materiale, der er nemt at holde rent, samtidig med at det er holdbart.

Funktioner

Hesteklippere kommer med forskellige funktioner. Nogle er sågar vandresistente. De fleste klippere har en ventilator, som kan have en selvrensende effekt. Med luften fra ventilationssystemet bliver løse hår blæst væk fra klipperen, og på den måde kan den klippe længere uden, man behøver at børste den. Derudover sikrer ventilationsteknologien, at hesteklipperen ikke overopheder.

Nogle hesteklippere er også udviklet til at være resistente over for mudder og jord. Dog anbefales det altid, at man rengører hesten inden klipning for at forlænge klipperens levetid.

Derudover kan klipperen også være designet ergonomisk korrekt. Det kan være en stor fordel, da man ofte står med klipperen i lang tid ad gangen og derfor er komforten for brugeren betydningsfuld.

Budget

Ligesom med meget andet udstyr indenfor hesteverdenen har pris og kvalitet en sammenhæng. Derfor vil dit budget også have indflydelse på, hvor god en kvalitet din klipper kan være. Det kan dog betale sig at investere i en god klipper. Man kan bruge mange timer med en klipper, og den skal kunne holde til lidt af hvert. Det kan hurtigt blive dyrt, hvis man køber billige klippere, som ikke holder særligt længe. Derfor kan det godt betale sig at investere i en god, holdbar klipper fra starten.

Hesteklippere svinger forholdsvis meget i pris. Prisen afhænger især af, hvilket formål klipperen har. Er det små klippere til hesten hoved og ben, kan de købes for helt ned til et par hundrede kroner. Ønsker man derimod en klipper til de tunge opgaver, kan de koste flere tusinde kroner.

Typisk vil en god hestetrimmer ligge på omkring et- til to tusinde kroner.

Hvad siger undersøgelser om hesteklipning?

Der findes en række undersøgelser om det at klippe sin hest. Vi har udvalgt nogle stykker af dem og beskriver/kommenterer på dem herunder:

En undersøgelse om klipning af heste fra 2018, har indsamlet data omkring almindelige klippe-vaner. Forskerne bag undersøgelsen udsendte et spørgeskema i tyskland, hvor 373 personer besvarede alle spørgsmål i spørgeskemaet. Respondenterne var mellem 14 og 59 år. 7% var mænd og 93% var kvinder. Undersøgelsen viste, at 68% af klippede heste var sportsheste. 88% blev klippet i forbindelse med vinterperioden, mens 7% blev klippet året rundt. Hvornår de blev klippet afhang for de fleste af hestens hårlængde, men også svedmængde og tørretid havde stor indflydelse på, hvornår hestene blev klippet. Mere end 90% af de klippede heste brugte dækken dag og nat. 

I følge ovenstående undersøgelse er der mange heste, der klippes hvert år, men hvilke konsekvenser kan det have?

En undersøgelse udført i 2013 havde til formål at undersøge hestens stressniveau under klipning. Her blev 10 heste vurderet under klipning uden aktive blade. 5 af disse heste blev beskrevet som ‘kompatibel’, mens de resterende 5 blev beskrevet som ‘inkompatible. Forskeren monitorede hestenes adfærd, hjerterytme og stressniveau i spyt både før og efter klipningen. Endda hestenes øjetemperatur blev målt, da det kan give en indikator om stressniveauet uden berøring af hesten. 

De inkompatible heste reagerede kraftigere adfærdsmæssigt end de kompatible heste. Det var blandt andet via spark og urolig adfærd. Interessant nok viste målingerne dog, at begge grupper heste havde et forhøjet stressniveau. Det betyder altså, at man ikke altid kan afgøre, hvor stressende en hest finder klipning blot ved at kigge på dens adfærd. 

En skandinavisk undersøgelse viste, at 35% klipper deres heste om vinteren. Klippede heste er bedre til at slippe af med varmen efter træning, end heste der blot går med dækken. Desværre viste undersøgelsen, at 50% af hesteejerne ikke kendte fakta omkring klipning af hestene. Hestens hud er en stor del af dens helbredssystem. Pelsen beskytter mod UV-stråler, insekter og er behjælpelig med temperaturregulering. Hårene er bevægelige i en sådan grad, at de kan ‘indstilles’ til enten at holde på varmen eller afgive varme. Derfor er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser, inden man klipper sin hest; er det for hestens eget bedste, eller blot for æstetikken?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke hesteklippere er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste hesteklippere. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Hesteklippere vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger hesteklipper?

Valget af hesteklipper afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Coat Clipping of Horses: A Survey – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/324158971_Coat_Clipping_of_Horses_A_Survey. Åbnet 26 maj. 2020.
 • “An assessment of the aversive nature of an animal … – NCBI.” 14 maj. 2013, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23685232. Åbnet 26 maj. 2020.
 • “Management of horses with focus on blanketing and … – NCBI.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28380504. Åbnet 26 maj. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.