Kapsun

Kapsun
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

En kapsun er et perfekt hjælpemiddel til longering af hest eller bidløs ridning. Kapsunen er til dig, der ønsker at sætte sig ind i en meget anerkendt longerings form, hvor du giver din hest de bedste muligheder for løsgørende arbejde.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af kapsuner. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Kapsun Test: Top 3 Bedste Kapsuner

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Karlslund Kapsun Fengur

Bedste kapsun

Pris: 565 DKK

Karlslund Kapsun Fengur er et premium valg for ryttere, der søger høj kvalitet og funktionalitet. Dette produkt er omhyggeligt fremstillet af robust læder, hvilket sikrer både holdbarhed og komfort for hesten. Kapsunen er designet med tre ringe, der giver optimal kontrol under træning og longering. Dens ergonomiske form og polstrede næsebånd minimerer tryk og irritation, hvilket gør den ideel til selv de mest kræsne heste.

Annonce

2. QHP Læder Kapsun

Bedste billige kapsun

Pris: 549 DKK

Kapsun QHP er en budgetvenlig løsning for ryttere, der søger kvalitet uden at sprænge budgettet. Fremstillet af holdbart læder og udstyret med justerbare stropper, tilbyder denne kapsun både komfort og funktionalitet til hverdagsbrug eller lettere træning. Læderets kvalitet sikrer lang holdbarhed, og det klassiske design passer til de fleste heste. Produktet er særligt velegnet til nybegyndere eller ryttere på et budget, som ønsker en pålidelig kapsun uden at gå på kompromis med materialerne.

Annonce

3. Waldhausen Læder Kapsun

Bedste premium kapsun

Pris: 799 DKK

Denne læderkapsun fra Waldhausen har vundet prisen for bedste premium kapsun, og det er der gode grunde til. Denne kapsun er lavet af robust læder, der sikrer lang holdbarhed og elegance ved brug. Den er designet med justerbare remme og spænder, som giver mulighed for præcis tilpasning til hestens hoved, hvilket sikrer optimal komfort og kontrol. Kapsunen er også udstyret med polstrede næse- og nakkerem for yderligere hestevelfærd. I brug opleves den som særdeles stabil, og materialernes kvalitet gør den til en pålidelig partner i træningen.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til kapsun

Hvad er en kapsun?

En kapsun er et trense-lignende værktøj oftest brugt til longering, men bruges også til bidløs ridning.

Der er ikke fastsat et bid på kapsunen og derfor er den meget brugbar til unge heste, der skal lære at longeres uden forstyrrelser i munden. Longelinen fastsættes i en ring på hestens næseryg, som anatomisk giver adgang til hele hestens rygsøjle.

Lilla kapsun

Longeteknikken tilhørende kapsunen er en hel videnskab for sig selv, og vi anbefaler, at du finder råd og vejledning omkring dette hos en fagperson.

Denne artikel vil fortælle dig om selve udstyret og på den måde forberede dig til indtrædelsen i en ny verden.

Hvorfor skal jeg købe en kapsun?

Hvis du bruger meget tid på at longere eller ønsker at ride bidløst, er dette udstyr et rigtig godt værktøj. Dens opbygning gør, at den sidder sikkert fast på hestens hoved uden at skride rundt og skabe ubehag for hesten. Det betyder også, at man kan stille og bøje hesten mere naturligt end ved longering med eksempelvis indspændingstøjler i biddet.

Derudover er den god til heste, der skal sættes i arbejde, men som af den ene eller anden grund ikke fungerer med bid.

Hvilken kapsun skal jeg vælge?

Når du skal vælge denne type udstyr, er der nogle ting, du bør være opmærksom på. Vi har samlet nogle af de væsentligste punkter herunder, så du nemt kan orientere dig!

  • Hvilket materiale bliver udstyret fremstillet i? Hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige materialer?
  • Hvilke funktioner har udstyret?
  • Hvordan finder jeg den korrekte størrelse udstyr?
  • Hvad betyder mit budget for valg af udstyr?

Kombinér kapsun med andet hesteudstyr

Udstyret vil ofte kombineres med et longetov, hvis man ønsker at bruge den til longering. Longetorvet fastsættes i ringen på hestens næseryg og sikrer, at du har kontrol over hestens retning, tempo og bøjning under longering.

Udstyret vil også kunne kombineres med ekstra tøjler, hvis man ønsker at bruge den til ridning. Disse kan sættes i ringene på siden af udstyret og bruges til at styre med.

Pleje af kapsun

Når du har anskaffet dig dette udstyr, er det selvfølgeligt en rigtig god ide at passe godt på den. Med den korrekte pleje, rengøring og opbevaring, vil udstyret kunne holde i mange år.

Udstyr, der er lavet af læder, rengøres og plejes på samme måde som din almindelige trense. Hvis du lige har behov for at få genopfrisket, hvordan det gøres bedst, har vi lavet en lille guide:

  1. Sørg for at fjerne alt sved og fugt fra udstyret efter brug. Dette skal helst foregå med tilpassede produkter, som ikke kræver for meget vand, da det kan udtørre læderet. Det kan for eksempel være en fugtig svamp med lædersæbe.
  2. Plej udstyret med læderolie, balsam eller creme. Det er en smagssag hvad, der fungerer bedst. Det vigtigste er, at produktet er beregnet til læder.
  3. Tør metalstykket på udstyret over med en fugtig klud. Dette kan ved hovedrengøring poleres med produkter beregnet til formålet.
  4. Sørg for at opbevare udstyret et tørt og lunt sted, så læderet ikke bliver fugtigt og mugner.

Det er en god ide at skille udstyret ad inden du rengøre og plejer den. Det gør både rengøringen nemmere, men det holder også udstyret smidig, da det er nemmere at håndtere adskilt end samlet.

Er dit udstyr af stof kan det blot børstes over med en børste, eller tørres af med en fugtig klud. Denne er dog lige så vigtig at opbevare korrekt da det selvfølgelig stadig påvirker din hest, hvis den ikke er korrekt renset. Og udstyret holder også længere hvis den er godt plejet.

Valg af kapsun

Materiale

Kapsuner fås både i hårde og bløde materialer. Mere specifikt læder og stof. 

Udstyr i læder er ofte af høj kvalitet, kræver en del vedligeholdelse men holder også en livstid, hvis man passer godt på dem. De kræver, at man sætter sig ind i størrelserne, da de er sværere at tilpasse end de bløde.

Andre typer af denne slags udstyr fås i stof. Det kan både være nylon og neopren. Disse er lette at vedligeholde men bliver også hurtigere slidte. De har flere tilpasningsmuligheder, men kan have sværere ved at sidde tæt ind til hestens hoved, hvilket er en ulempe. 

Stof udstyr er billigere end læder udstyr og kan derfor være en fordel at starte ud med. 

Funktioner

Selvom konceptet om udstyret er meget enkelt så kommer de alligevel i forskellige varianter. 

Nogle er rundsyede, andre er bløde, nogle er hårde. Nogle har flere ringe, og andre har kun én. 

Særligt næsestykkets udformning vil have en betydning. Der fås i hovedtræk tre forskellige slags næsestykker: nogle er med fast bøjle, andre med det man kalder cykelkæde og andre er med et stykke læder. 

Alt efter hvilken funktion man ønsker, vil næsestykket variere. 

Fordelen ved en cykelkæde er, at den har mere tyngde og derfor vil kommunikationen fra rytteren, gennem longetorvet til hesten være lettere. Det er dog vigtigt, at cykelkæden er polstret, så den ikke skader hesten. Ønsker man ikke at bruge cykelkæde, kan man blot vælge et næsestykke af kraftigt læder, og man vil få næsten samme funktion. 

I mange tilfælde er det dog hovedfunktionerne, der er de vigtigste: at udstyret kan bruges til longering og bidløs ridning. Dette er muligt med langt størstedelen af alle kapsuner uanset udseende og særlige funktioner. 

Størrelse, pasform og komfort

Det er meget væsentligt, at din kapsun passer din hest. Udstyret er kun funktionel, hvis den sidder helt tæt til hestens hoved. Derfor er det vigtigt, at den er korrekt tilpasset så den ikke skaber pres forkerte steder eller skrider. 

Heldigvis kommer udstyret i samme størrelser som trenser. Det vil sige fra pony og op til X-full, hvilket gør dit arbejde noget nemmere. Din trense størrelse vil nemlig være ret sigende for, hvilken størrelse udstyr du bør anskaffe dig. 

Hvis du ikke har en trense eller alligevel er i tvivl om, hvilken størrelse din hest skal bruge, har vi lavet en lille tabel som er retningsgivende:

Størrelse

Nakkestykke

Kindstykke

Pandebånd

Næsebånd

Pony

11,5 cm

7,5 cm

11 cm

11 cm

Cob

12,5 cm

8,5 cm

12 cm

12 cm

Full

13,5 cm

9,5 cm

13 cm

13 cm

X-Full

14,5 cm

10,5 cm

14 cm

14 cm

* Denne tabel er udformet ud fra størrelsesanvisninger til valg af trense. Derfor er den kun retningsgivende. 

Det er en god ide at gå efter en kapsun med kæberem, der er påsat under hestens øje, da den er med til at stabilisere udstyret. Det betyder, at den ikke kan skride op og ramme hestens øje, hvilket øger hestens komfort under brug. 

Budget

Ligesom med alt andet rideudstyr og ting generelt, har dit budget en betydning for den kvalitet, du kommer hjem med. Det er ingen undtagelse med dette udstyr. Overvej dog inden du investerer i den dyreste kvalitets udstyr, hvor ofte du påtænker at bruge den. Er det en fast del af din hests træning, kan det godt betale sig at investere i en god kapsun. Den vil holde længere og med stor sandsynlighed også være mere behagelig for din hest. 

Er det blot en ting, som du bruger af og til, vil en billigere kapsun sikkert kunne gøre arbejdet. Det vigtigste er, at du sætter dig ind i, hvilket udstyr, der passer bedst til din hest og dit behov. 

Udstyret varierer i pris, fordi de laves i forskellige materialer. De helt billige fås ned til 140 kroner, mens nogle af de dyreste kan koste omkring 2000 kroner. Dette betyder selvfølgelig også, at der er et stort spring i kvaliteten fra billigst til bedst.

Hvad siger undersøgelser om kapsuner?

I 2017 blev der lavet en omfattende undersøgelse om brug af næsebånd indenfor ridesporten. Næsebånd bruges af ryttere til at forhindre hesten i at åbne munden, for at øge kontrol og i nogle tilfælde for at overholde konkurrencereglerne. Mens reglerne traditionelt anbefaler, at to fingre skal være i stand til at passe under et fastgjort næsebånd, er der ikke meget opsyn med næsebåndets stramning under konkurrencer. 

Hvis næsebåndet er strammet for meget, kan det give hesten ubehag, smerte eller skader. I denne undersøgelse blev data om næsebåndstype, position, bredde og tæthed indsamlet fra 750 heste i forskellige discipliner. 

Undersøgelsen viste, at 44% af næsebåndene var strammet så hårdt, at der ikke var plads til nogle fingre mellem næsebåndet og hestens næseryg. 23% havde plads til én finger, mens kun 7% havde plads til de anbefalede to fingre. 

Forskerne bag undersøgelsen konkluderede på baggrund af resultaterne, at stramme næsebånd er normalt ved konkurrencer. De opfordrer derfor til, at der udføres flere undersøgelser af, hvordan trykket fra næsebåndet påvirker hesten.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke kapsuner er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste kapsuner. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Kapsunerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger kapsun?

Valget af kapsun afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  •  “Noseband Use in Equestrian Sports – An International … – NCBI.” 3 Jan. 2017, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5207535/. Åbnet 30 Jul. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.