Lændedækken

Lændedækken
Sidst opdateret: marts, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Vi kender alle det klassiske fuldkrops-dækken som hesten kan bære på fold og boks. Der findes imidlertid også dækkener rettet mod ridning, de såkaldte lændedækkener. Som navnet antyder, dækker disse kun hestens lænd.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af lændedækkener. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Lændedækken Test: Top 3 Bedste Lændedækkener

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Equiline Astrea Lændedækken

Bedste lændedækken

Pris: 629 DKK

Equiline Astrea lændedækken er et praktisk valg til ryttere, der leder efter en kombination af stil og funktionalitet. Dette navy ridedækken er helt vandtæt takket være en solid polyesteropbygning og tapede sømme, der holder dig tør selv i regnvejr. Det åndbare mesh-foer sørger for god luftcirkulation, så der ikke opstår fugt under ridning. Astrea kan bruges alene eller sammen med et tykkere dækken, hvilket gør det velegnet til al slags vejr. Dækkenets enkle, klassiske udseende passer ind i enhver rytters garderobe. Kombinationen af praktiske funktioner og et elegant design gør Equiline Astrea til en stærk allround løsning for enhver rytter, og derfor vinder det vores test som det bedste allround lændedækken.

Annonce

2. QHP Lændedækken

Bedste billige lændedækken

Pris: 395 DKK

QHP Lændedækken Uld Navy er et prisvenligt alternativ, der kombinerer komfort og funktionalitet til hestehold. Dækkenet er lavet af blødt, men robust uldmateriale, som holder hestens lænd varm og tør i kølige perioder. Det elegante navy-blå design giver også et stilfuldt look, mens den gode pasform sikrer, at dækkenet bliver siddende under brug. Når det kommer til vedligeholdelse, er uldmaterialet let at rengøre og holder sig godt, selv efter gentagen brug. Med sin lave pris tilbyder QHP Lændedækken Uld Navy en fremragende værdi for pengene, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Annonce

3. Catago Fir Tech Lændedækken

Bedste premium lændedækken

Pris: 799 DKK

Catago FIR-Tech lændedækkenet er et premium valg for ryttere, der søger optimal komfort og beskyttelse til deres hest. Det er designet med avanceret FIR-Tech teknologi, som fremmer blodcirkulationen og hjælper med at reducere spændinger og ømhed i hestens muskler. Lændedækkenet er fremstillet af åndbart materiale med polarfleece foring, der både er blødt og isolerende, ideelt til brug i koldt vejr. Det sidder godt og sikkert på hesten takket være velplacerede spænder og justerbare stropper, hvilket sikrer maksimal bevægelsesfrihed. Derudover er dækkenet nemt at vedligeholde og kan vaskes i vaskemaskinen.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til lændedækken

Hvad er et lændedækken?

Lændedækkener bruges, som navnet antyder, til at dække hestens lænd. De kan have til funktion at afskærme for vind, vejr og kulde eller mod insekter, men til fælles har de alle, at de sættes fast ved sadlen under ridning. 

Navy lændedækken

Hvorfor skal jeg købe et lændedækken?

Bærer hesten dækken på fold, enten fordi den er kuldskær eller klippet, kan det være en fordel også at benytte dækken når man rider. Denne slags dækkener giver en god varmefunktion både før, under og efter opvarmningen, hvilket bidrager til en sund holdning hos hesten. 

Disse dækkener kan dog også bruges mod insektangreb, hvor materialerne i stedet er net-lignende strukturer som mesh, eller udelukkende mod regn, hvor der er brugt vandfrastødende materialer.

Om man vælger at investere i denne slags dækken kommer altså i høj grad an på, om man har en hest som kan få gavn af ekstra beskyttelse mod vejr, temperaturforhold og/eller insekter. 

Hvilket lændedækken skal jeg vælge?

Det er først og fremmest vigtigt, at hesten er vant til følelsen af et dækken, da det hurtigt kan blive farligt for rytteren, hvis hesten opfatter sit dækken som en trussel. Når det er sagt, skal man vælge sit dækken alt efter, hvilken funktion, man ønsker opfyldt. Fra årstid til årstid er der forskel på, hvilke plager der fylder mest, og derfor kan det godt give mening at have en samling af forskellige lændedækkener til diverse vejrforhold.

Kombinér lændedækken med andet hesteudstyr

Der findes generelt mange produkter som netop har beskyttende funktion. Bl.a. kan lændedækkenet købes som et ridedækken, som i nogle tilfælde også består af et hals- og skulderstykke. Således beskyttes flere dele af kroppen.

Er det insekter, der er problemet, kan man kombinere dækkenet med en øremaske eller insektspray. 

Pleje af lændedækken

Den vigtigste pleje består egentlig i at opbevare dækkenet korrekt, så det ikke samler mug mellem brug. Det anbefales at man hænger sine dækkener op mellem brug, på en plads, hvor det ikke udsættes for sollys eller store temperaturudsving. 

Det er desuden vigtigt at holde øje med ophobning af skidt og snavs. De fleste af denne type dækkener kan tåle vaskemaskine, men da det er meget opslidende i længden burde man, til det daglige vedligehold, blot skrubbe med en blød børste dyppet i vand.

Valg af lændedækken

Form

Et decideret lændedækken er kun lavet til at dække lænden. Under betegnelsen “ridedækken” går derimod dækkener, som fylder flere dele af kroppen. Ridedækkenet går som regel under sadlen og frem over skulderbladene, ligesom et helt normalt dækken til fold- og staldbrug. Nogle af dem fås med tilhørende hals, oftest én som er aftagelig. Om de har varmefunktion eller vandafvisende funktion varierer fra ridedækken til ridedækken. 

Hesterace

På tværs af racerne er det som sådan de samme lændedækkener, man kan bruge. Det er klart at nogle snit og design imødekommer bestemte kropsforme, så når man indkøber dækken skal man overveje om det er en jyde eller en araber, man har stående i stalden. Størrelsesmæssigt bliver dækkenerne dog bredere i takt med at de bliver længere, så en korrekt pasform opnås nemt hvis man indkøber dækken i en passende størrelse.

Temperatur

Som nævnt svinger lændedækkernes funktioner alt efter materialevalg. Det kan derfor være en fordel at købe flere dækkener, hver især rettet mod specifikke årstider. 

Nogle af denne type dækkener har termo-funktion, som kan være en fordel om vinteren. Andre er tynde, men vandafvisende, hvilket er en god kvalitet til efterår og forår, eventuelt kombineret med en varmegivende inderside. Om sommeren er insekter umiddelbart den største plage, så et dækken af denne type kan både yde beskyttelse mod insekter, og desuden afskærme for de varme UV-stråler. 

Det er klart at nogle heste er plaget mere af nogle komponenter end andre, og derfor giver det ikke altid mening at bruge lændedækkener af forskellig art året rundt. 

Alder

Hestens krop fungerer som et varmeanlæg, som tærer på madindtag som kraftkilde. I takt med at hesten ældes, bliver madoptagelsen svækket, hvilket får betydning for evnen til at holde på kropsvarmen. Her giver et dækken af denne type, med decideret termofunktion, god mening, og man kan evt. vælge at supplere dækkener til forår, sommer og efterår med en indre foring for ekstra varme.

Ældre heste er generelt hårdere ramt på mange områder ift. anatomi. Selvom hesten i sine unge år ikke har haft behov for dækken, kan det i senior-tilværelsen begynde at blive nødvendigt at indtænke som del af træningsudstyret. 

Krop

Jo større en fedtprocent, des nemmere har hesten ved at holde sig varm. Heste uden for meget sul på kroppen bruger flere kalorier på at holde sig varme, og kan dermed komme i energimangel. Omvendt kan heste med fedtdepoter blot brænde fedt af, i tilfælde af at den fryser. 

Når man overvejer hvorvidt et dækken af denne type er nødvendigt, kan det derfor være en medvirkende faktor at kigge på hestens stand. 

Materiale

Når det kommer til valg af dækken, er der både indvendige og udvendige materialer at tænke på. 

Udvendigt kan nylon give god mening, da det er et billigt og meget slidstærkt materiale med vandafvisende funktion. Vil man have fuld fokus på åndbarhed, f.eks. under hårdt arbejde, er softshell vejen frem. Softshell har gode svedtransporterende egenskaber, men er til gengæld ikke lige så vand- og vindafvisende som f.eks. nylon og polyester.

Indvendigt kan man vælge mellem fyld eller foring. Som med normale fold-dækkener, kan dækkener fås med x gram fyld, som i sig selv forsyner med et varmeisolerende lag. Af inderside er det populært at betrække lændedækkenet med fleece, uld eller mesh. Fleece er afledt af polyester, og materialet har den fordel, at det, sammenlignet med uld, ikke vejer særlig meget. Desuden er fleece god til at bevare varmen, selv når det udsættes for vand. Mesh-foring kan, udover at give god beskyttelse mod insektangreb, også yde optimal åndbarhed i fugtigt vejr.

Funktioner

Lændedækkenernes funktioner afhænger i høj grad af materialet. Som nævnt er der forskel på graden af vand- og vindtæthed samt åndbarhed, ligesom det varierer hvor stor en del af kroppen, der dækkes. Når det kommer til at fastgøre dækkenet, er der også forskel på lukningsmekanismer. De såkaldte ridedækkener fås som regel uden spænder, da sadlen i sig selv kan holde dem på plads. Omvendt kan dækkener af denne type fås med enten metal-klips, velcro eller reb, alt efter hvad man foretrækker.

Mange af denne slags dækkener fås med en kant af refleks, som sikrer at man kan ses i mørket. Man kan dog også vælge at købe et decideret neon-farvet dækken, hvor hele fladen lyser op. 

Størrelse, pasform og komfort

Når det kommer til størrelser, fremgår det enten i form af de kendte termer Pony, Cob og Full, eller, som med alle andre dækkener, i afstanden fra midt på bringen og om til halen. Dette til trods for at de kun dækker lænden. Det er altså relativt nemt at måle denne afstand hjemmefra, og dernæst købe et lændedækken i matchende størrelse. Enheden på målet varierer fra land til land, men for danske produkter vil det fremgå i centimeter. 

Lændedækkenet skal sidde til, men må ikke stramme. Der følger som regel en ellere flere snore med, som enten skal under halen eller omkring benene, så dækkenet ikke flytter for meget rundt på sig under brug.

Farve

Det er uden tvivl de neutrale farver, som vinder mest ind på denne udstyrskategori. Dette bunder mest af alt i at man hurtigt kan blive for spraglet at se på som ekvipage hvis man køber meget udstyr i farver, mere end det har praktiske hensyn. Man kan dog sige at mørke farver er kendt for at have større varmeevne, da de ikke reflekterer solens stråler i samme grad som lyse farver. Ydermere kan de mørke farver være nemmere at holde pæne, da skidt og snavs ikke ses på helt samme måde.

For lændedækkener med insektafvisende funktions vedkommende, kan man vælge at købe med zebra-mønster, som i den grad vinder ind på markedet. Man har lavet mange undersøgelser angående zebra-striber, og det lader til at de forvirrer insekter, så de har sværere ved at lande.

Budget

Lændedækkener kan ofte fås på tilbud når butikkerne sælger ud i slutningen af en sæson. Dette betyder, at man nemt kan få et lændedækken i ret god kvalitet for få hundrede kroner. De helt gode, all-round lændedækkener kommer dog snildt op at koste omkring 1.000 kr. Til gengæld kan man være sikker på at kvaliteten er i top, og at materialet er slidstærkt.

Hvad siger undersøgelser om lændedækken?

Med tiden har lændedækkener, i takt med efterspørgsel, udviklet sig til ikke blot at have varmefunktion. Bl.a. fås de nu med insektbeskyttende effekt. Men også dækkener med magneter i forskellig art vinder ind, da magneter netop er kendt for at øge blodgennemstrømningen, så hestens præstationsevne forbedres. I 2014 lavede man netop et studie med denne type dækkener. Her målte man blodgennemstrømning, hudtemperatur, adfærd samt den mekaniske smertetærskel på 10 raske heste.

I forsøget startede man uden lændedækken og dernæst fik halvdelen et dækken med magneter i, mens resten fik et placebo-dækken. Til trods for at alle faktorer for et vellykket studie var til stede, var man ikke i stand til at bevise virkningen af magneterne, så det giver ikke umiddelbart mening at bruge ekstra penge på denne funktion.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke lændedækkener er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste lændedækkener. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Lændedækkenerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger lændedækken?

Valget af lændedækken afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Does a magnetic blanket induce changes in muscular blood ….” https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/evj.12291. Åbnet 6 Jul. 2020.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.