Mundkurv til hest

Sort mundkurv til hest
Sidst opdateret: oktober, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Som hesteejer kan det til tider være besværligt at holde kontrollen over hestens fødeindtag. En mundkurv til hest er et glimrende alternativ til at sætte hesten på jordfold idet den tillader naturlig adfærd.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af mundkurve til heste. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Mundkurv Til Hest Test: Top 3 Bedste Mundkurve Til Heste

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. QHP Mundkurv Til Hest

Bedste mundkurv til hest

Pris: 269 DKK

QHP mundkurv er et førsteklasses produkt designet til heste. Denne mundkurv er lavet af slidstærkt TPR (Thermo Plastic Rubber), hvilket gør den både robust og fleksibel. Den justerbare nakkestrop med karabinhage sikrer nem tilpasning og ekstra sikkerhed, mens neoprenpolstringen giver ekstra komfort til hesten. Hoveddelen er designet med ventilationshuller, der tillader konstant luftstrøm, hvilket minimerer risikoen for irritation og åndedrætsbesvær. Produktets materiale og design gør det til en ideel løsning for ejere, der søger en effektiv måde at regulere deres hests græsindtag på uden at gå på kompromis med dyrets velbefindende.

Annonce

2. Waldhausen Mundkurv Til Hest

Bedste billige mundkurv til hest

Pris: 239 DKK

Mundkurv til hest fra Waldhausen er en robust og økonomisk løsning designet til at forene komfort og funktionalitet. Denne mundkurv, fremstillet af slidstærkt nylon, er let at justere og sidder stabilt uden at genere hesten. Ventilationshullerne sikrer en god luftstrøm, hvilket minimerer risikoen for overophedning på varme dage. Den er velegnet til at forhindre overgræsning og indtagelse af skadelige fødevarer uden at begrænse muligheden for at drikke vand. I forhold til prisen er dette et yderst prisvenligt valg, der tilbyder pålidelig beskyttelse og holdbarhed.

Annonce

3. GreenGuard Mundkurv Til Hest

Bedste premium mundkurv til hest

Pris: 549 DKK

GreenGuard mundkurv til hest har vundet prisen som bedste premium mundkurv, og med god grund. Denne mundkurv er designet til at sikre, at hesten ikke indtager for meget græs samtidig med, at den opretholder en høj komfort. Mundkurven er fremstillet af stødabsorberende plast, der er både holdbart og let. Den unikke ventilationsstruktur sørger for god luftcirkulation, så hesten kan trække vejret let og undgå overophedning. Det justerbare design betyder, at mundkurven kan tilpasses forskellige hovedstørrelser, hvilket gør den alsidig og brugervenlig. Med fokus på både funktionalitet og hestens velbefindende, er GreenGuard et solidt valg for enhver hesteejer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til mundkurv til hest

Hvad er en mundkurv til hest?

Når man hører ordet mundkurv, har folk tendens til at tænke på de mundkurve, som forhindrer hunde i at bide. For heste er det dog en helt anden problemstilling, som mundkurven har til funktion at løse. Mundkurven giver hesteejere en mulighed for at kontrollere mængden af græs, som en given hest indtager. Den er sådan indrettet, at den enten sættes på en grime, eller købes inkl. grime, og kommer til at dække hele mulen og mundområdet. I bunden befinder sig et eller flere huller, som hesten kan græsse igennem. Det bliver således en mere tidsbekostelig affære for hesten at græsse, da det tager længere tid at spise gennem mundkurven kontra uden.

Mørkegrå mundkurv til hest

Mundkurven er guld værd for heste som ikke tåler for meget græs, eller generelt i det tidlige forår, hvor græssets næringsindhold hurtigt kan blive skadelig for den sarte hest. Den tjener som et godt alternativ til at smide hesten på jordfold, da det giver hesten en mulighed for stadig at græsse, som den er bygget til, men uden den samme risiko for “overdosering”. Desuden får hesten mulighed for at være social med andre heste, som godt kan tåle græs og derfor ikke har nogen grund til at gå på jordfold.

Hvorfor skal jeg købe en mundkurv til hest?

I takt med især den globale opvarmning, er også antallet af forfangne heste steget. Forfangenhed er en sygdom, som mange hesteejere kender til, men for en god ordens skyld er det værd at nævne, at det er en hovlidelse, hvor der, oftest grundet kostændringer, opstår betændelsestilstande i hovvæggens lameller samt hovens sål. Der ses mange tilfælde af heste, som er blevet lukket på sommergræs, og får forædt sig i alt for sukkerrigt græs, hvilket kan give forfangenhed. Der er dog også andre hensyn at tage end forfangenhed alene. Overvægtige heste kan i lige så høj grad have gavn af en mundkurv, da mundkurven jo netop er skabt til at begrænse græsindtag.

Omvendt skal man dog være forsigtig med sit brug af mundkurv, da den sociale faktor begrænses en hel del. Heste i flok, i hvert fald en harmonisk én af slagsen, bruger meget tid på at gnubbe hinanden. Denne adfærd forstyrres ved brug af mundkurv, og derfor anbefales det ikke at hesten går med den for mange timer af døgnet. Der findes flere grunde til at begrænse hvor lang tid hesten har mundkurv på, heriblandt at undgå gnavemærker samt at skåne hestens tænder.

Det er altså værd at tage stilling til, hvor meget man kommer i stalden og kan regulere brugen af mundkurven. Det er en evig prioriteringssag, da der findes mange løsninger på at begrænse et for stort indtag af græs.

Hvilken mundkurv til hest skal jeg vælge?

Størrelsen af maskerne i mundkurvens bund samt mundkurvens materiale svinger en del. Den individuelle hest kan have forskellige behov at tage stilling til, og nogle gange er der ikke andet for end at prøve sig frem.

Fordelen i forhold til valg af mundkurve er, at markedet er relativt begrænset. Udbyderne har været i stand til ret hurtigt at tilbyde et godt produkt, der virker som det skal. Altså er der ikke store variationer i materiale og funktioner fra mundkurv til mundkurv. Som hesteejer er det vigtigste, når det kommer til mundkurve, at vurdere, hvor stramt den skal sidde til. Dertil kommer hvor mange timer hesten skal have mundkurv på i døgnet, men det afhænger af aktivitetsniveau, alder og fysisk stand.

Kombinér mundkurv til hest med andet hesteudstyr

Mundkurven står gerne sammen med en indsats på parametre som fodermængde og -indhold. Heste med tendens til forfangenhed skal man generelt fodre med foder uden for højt stivelses- og sukkerindhold, og man skal passe på såvel mængder som overgange i eventuelt foderskift. Desuden er det vigtigt at man indgræsser sin hest, altså sørger for gradvist at vænne den til større og større græsmængder, efter en lang vinter på nærmest kun hø alene.

Når det kommer til andet hesteudstyr, er mundkurven som sådan den eneste måde at begrænse en hest på græsfold i foderindtag. På boks kan et hønet bidrage til langsommere tygning af høet, hvilket bedrer fordøjelsen. Man har dog generelt mere kontrol i forhold til foderindtag på boks kontra på en fold med ubegrænsede mængder føde.

Pleje af mundkurv til hest

Meget hesteudstyr har ikke godt af at blive vasket for meget, da det hurtigt kan blive slidt, og derfor anbefales det for det meste at vaske i hånden. Mundkurven kan meget nemt opblødes i en blanding af vand og mild sæbe, og hvis der skulle være eventuelle rester af græs og jord kan disse skrubbes af med en blid børste.

Denne behandling skal helst foregå nogle gange om ugen, gerne dagligt, da der kommer meget snavs igennem maskerne. Dette snavs kan, sammen med sved og mundvand fra hesten, hurtigt komme til at få en ulækker lugt. Dette er både ubehageligt for ejeren som vasker mundkurven, men i lige så høj grad for hesten som skal bære den. Er man nået til et punkt, hvor mundkurven har fået lov til at ophobe skidt og lugt, kan man vælge at vaske den i opvaskemaskinen. Det anbefales ikke at gøre dette for ofte, netop da det er meget opslidende, men kan være en stor fordel hvis man ikke har fået vedligeholdt mundkurven helt til punkt og prikke.

Valg af mundkurv til hest

Materiale

Umiddelbart er nylon og gummi/neopren de mest brugte materialer, når det kommer til mundkurve. Bunden er dog sjældent lavet af andet end gummi eller neopren, da disse er mest skånsomme for hestens tænder og mest smudsafvisende. Forskellen på hhv. gummi og neopren er umiddelbart, at neopren ikke er så fleksibelt som gummi, men til gengæld noget mere holdbart. Nylon vil oftest fremtræde i form af web, som er ekstra bøjeligt, men samtidig svært at nedslide.

Når det kommer til materialer, er det altså ikke ligefrem uoverskueligt. I stedet skal man overveje, om man vil have en kant af uld eller pels på udsatte områder, for at hjælpe mod slitage. Det kommer i høj grad an på hvor længe af gangen, hesten skal bære mundkurven, hvor meget pels den sætter samt mundkurvens pasform.

Funktioner

Da mundkurven også indeholder en grime, er der naturligvis mange af grimens funktioner, som også skal overvejes i dette tilfælde. Dette gør sig bl.a. gældende for evt. foring, men også lukkemekanismer, design og vandafvisende egenskaber er værd at overveje. Markedet er stadig relativt begrænset når det kommer til mundkurve, men man kan få mange funktioner opfyldt, hvis man er villig til at lede efter det og betale sig fra det.

Af lukkemekanismer er det ofte glidespænden, man ser i brug. Det kan dog også lade sig gøre at finde mundkurvsgrimer med de velkendte huller og/eller med karabinhager under kæben. Vil man gerne have mundkurven i et specielt design, evt. for at matche andet udstyr såsom dækken eller klokker, anbefales det at man køber mundkurven separat og selv matcher den med en grime. Når det kommer til design og farver er mundkurve netop ikke helt med, og man skal kigge langt hvis man vil finde andre farver end sort og grå.

Nogle mundkurve er indrettet sådan, at de på alle bekostninger undgår spændinger i kæben. Denne effekt opnås ved at have 4 spænder fordelt på selve kurvens flader så den kan spændes mere ud. Den sidder altså på ingen måde til omkring mulen, og kan dermed ikke begrænse hestens evne til at åbne munden. Desuden er de som regel udformet i plast, som er et meget bøjeligt produkt. Plast har den egenskab, at man kan ændre dens facon ved at opvarme den i kogende vand, og altså gøre mundkurven yderligere bred.

Størrelse, pasform og komfort

Størrelsesforholdene på en mundkurv er som man kender det fra grime-kategorien. Her er der tale om størrelser fra str. Shet og op til X-full. Er man i tvivl, kan man tage nogle standardmål af sin hest, og sammenligne med størrelsesguides som findes på mange webhandel-hjemmesider.

Hvordan man tilpasser mundkurven, bliver afgørende for komforten. Grimen skal i sig selv sidde passende tæt, således at hesten ikke kan snige sig ud af den. Omvendt skal selve mundkurven være relativt løs, i hvert fald som minimum løs nok til at hesten uden problemer kan åbne munden. Der skal helst være et par centimeter fra hestens mund og ned til mundkurven, når hesten ikke græsser. Vigtigheden af den korrekte tilpasning kan ikke understreges nok. Det kan hurtigt blive en ubehagelig oplevelse for hesten hvis den ikke er i stand til at få fat i græstotterne fordi hullet sidder skævt i forhold til dens mund. Det er altså vigtigt, især i starten, at holde opsyn med sin hest.

Føler man ikke at man, til trods for umiddelbart at have valgt den korrekte størrelse, kan tilpasse mundkurven ordentligt, er det værd at se på typer af mundkurve. Der er som nævnt forskel på hvordan de er formet, og dermed hvor løst/stramt de sidder omkring mulen. Nogle gange er der ikke andet for end at prøve sig frem, da der også kan være forskel på den individuelle hests behov.

Budget

Mundkurve er umiddelbart til at komme til for penge. En standard nylon-mundkurv kan fås for omkring 200 kr., mens nogle typer, såsom den der undgår spændinger af kæben, koster fra 500 kr. op opefter. Mundkurve skal dog generelt ikke have skyld for at være i den dyre ende sammenlignet med andet hesteudstyr, da de ofte er lavet af nemme og billige materialer. 

De forede af slagsen kan dog, alt efter valg af foring, godt rykke prisen lidt opad. Mange vælger dog at holde sig til uld sammenlignet med pels, da det er en billigere løsning. Andre endnu finder på egne løsninger med symaskinen derhjemme.

Hvad siger undersøgelser om mundkurv til hest?

Når det kommer til mundkurvens effekt, er der naturligvis lavet undersøgelser i forhold til effektivitetsgraden. Bl.a. fremgår der af sciencedirect.com et studie fra 2016, hvor 5 ikke-overvægtige, voksne ponyer enten græssede frit i 23 timer eller med mundkurv i 10 timer efterfulgt af 13 timers fri græsning. Studiet forløb over 3 uger.

Den ene pony måtte trækkes fra forsøget, men ved de 4 andre kunne man observere at den daglige vægtøgning var markant mindre når de bar mundkurv end når de græssede frit. Man kunne ydermere konstatere at der i uge 1 for ponyerne med mundkurv var en tilvænningsperiode, idet de ligefrem tabte vægt i denne periode, mens de steg i vægt i uge 2 og 3. Dog var vægtforøgelsen i uge 2 og 3 markant mindre end for de frit græssende ponyer.

Med et øget syn på hestevelfærd, har man også undersøgt hvorvidt mundkurve giver anledning til stress for de heste, som bærer dem. I 2019 observerede man to grupper af 6 miniatureheste, som bar mundkurv i hhv. 0, 9 eller 24 timer i døgnet. Dette forsøg foregik over en periode på 9 uger, hvor man målte på hjerterytme, kropsvægt og koncentrationen af cortisol i spyt og desuden kiggede på adfærd.

Udover at hestenes græsningsmønstre ændrede sig som resultat af at bære mundkurv, kunne man ikke måle sig frem til andre ændringer i hverken adfærd eller stress-niveau. Ikke engang for flokken som bar mundkurv i 24 timer i døgnet kunne man observere tydelige tegn på stress. Man må dog som hesteejer altid ty til sin sunde fornuft og vurdere, om man frarøver sin hest vigtige sociale bånd når muligheden for at gnubbe andre heste fjernes. 

I forsøget blev det desuden tydeligt, at det er nødvendigt at efterlade mundkurven på i alle døgnets 24 timer hvis man vil opnå et decideret vægttab. I en anden undersøgelse, udført af to omgange i hhv. 2012 og 2013, viste det sig at mundkurven begrænser græsindtaget med op mod 30%. Undersøgelsens formål var at undersøge foderindtag alt efter græssorter. Her var der tale om 4 forskellige sorter i 2012 og 2 i 2013. Forsøget viste at hestene uden tvivl havde præferencer, men at disse præferencer ikke blev påvirket når hestene bar mundkurv. Ydermere blev mundkurvens effektivitet heller ikke ramt på tværs af de forskellige græssorter.

For at sammenfatte viser undersøgelser altså, at mundkurve er effektive i forhold til at begrænse forderindtaget, men at hestene godt kan nå, så at sige, at “indhente det tabte” hvis ikke mundkurven bæres tilstrækkeligt mange timer i døgnet.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke mundkurve til heste er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste mundkurve til heste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Mundkurvene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger mundkurv til hest?

Valget af mundkurv til hest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Efficacy of Wearing Grazing Muzzles for 10 Hours per Day on ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S073708061530085X. Åbnet 9 Jul. 2020.
  • “Effect of grazing muzzles on grazing miniature horse … – DRUM.” https://drum.lib.umd.edu/handle/1903/22043. Åbnet 9 Jul. 2020.
  • “Interaction of Grazing Muzzle Use and Grass Species on ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0737080614001555. Åbnet 9 Jul. 2020.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.