Ridebælter

Dame iført et af hendes ridebælter
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridebukser skal sidde tæt overalt, og for nogle kropsformer kan det være svært at opnå den korrekte størrelse. Ridebælter er en god mulighed for at imødekomme tilpasningsvanskeligheder.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af ridebælter. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridebælter Test: Top 3 Bedste Ridebælter

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Equiline Bælte One

Bedste ridebælte

Pris: 599 DKK

Equiline Bælte One Navy er et elegant og funktionelt ridebælte, der imponerer med sin kvalitet og design. Lavet af slidstærkt materiale, sikrer det holdbarhed og lang levetid, uanset hvor ofte det bruges. Bæltets justerbare spænde giver en perfekt pasform, der gør det komfortabelt at bære hele dagen, både under træning og konkurrencer. Med sit stilrene navy-look kombineret med Equiline-logoet tilfører bæltet en sofistikeret men alligevel sporty æstetik til enhver ridegarderobe. Det er let at rengøre, hvilket gør vedligeholdelsen enkel og tidsbesparende.

Annonce

2. Karlslund Bælte

Bedste billige ridebælte

Pris: 295 DKK

Karlslund Bæltet er et økonomisk ridebælte, der kombinerer funktionalitet og komfort til en overkommelig pris. Bæltet er fremstillet i slidstærkt læder, som sikrer langvarig holdbarhed, selv ved daglig brug. Det enkle design og justerbare spænde gør det nemt at tilpasse bæltet til individuelle behov, hvilket er især praktisk for ryttere, der ofte skifter tøj. Karlslund Bæltet er desuden let, hvilket gør det komfortabelt at bære hele dagen. Med sin klassiske brune farve passer det til de fleste rideudstyr og outfit, hvilket gør det til en alsidig tilføjelse til enhver ridegarderobe.

Annonce

3. Animo Bælte

Bedste premium ridebælte

Pris: 739 DKK

Animo Bæltet er et førsteklasses ridebælte, som har opnået en betydelig popularitet blandt ryttere. Bæltet kombinerer stilfuldt design med førsteklasses materialer, hvilket sikrer både holdbarhed og elegance. Fremstillet af ægte italiensk læder og udstyret med løkker i rustfrit stål, giver bæltet optimal komfort og justerbarhed. Med sin slanke profil og forskellige farvemuligheder passer det ideelt til ethvert rideoutfit. Animo Bæltets kvalitet og finish lever op til forventningerne om et premiumprodukt, hvilket gør det til et værdifuldt tilbehør for enhver seriøs rytter.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til ridebælter

Hvad er et ridebælte?

Et ridebælte er såvel en hjælp til at få ridebukserne til at sidde som de skal, som et accessory til at style sit ride-outfit. Man kan naturligvis benytte et hvilket som helst bælte til sine ridebukser, men fordelen ved at købe et decideret ridebælte, er at der funktionelt ofte er tænkt over at det matcher ridesporten. Således er ridebælter gerne både behagelige, og med kunstneriske detaljer.

Dame med et af sine mørkeblå ridebælter

Hvorfor skal jeg købe et ridebælte?

Behovet for et ridebælte opdages hurtigt. Hvis ridebuksernes talje gaber bagpå, og således både giver et klodset udseende samt lukker kold luft ind, er et ridebælte værd at overveje. Ridebæltet holder bukserne på plads, og sikrer en god oplevelse. Dette er især essentielt på stævnepladserne, hvor man ikke ønsker at møde op i dårligt monteret tøj.

Hvilket ridebælte skal jeg vælge?

Valget at ridebælte kommer i høj grad an på den ridedisciplin, man udøver. Der er forskel på hvor “shiny” man må være, og som stævnerytter ønsker man udelukkende blikfang af den positive slags. Desuden er der forskel på justerbarheden og elasticiteten af ridebælterne, hvilket i sidste ende har stor indflydelse på komforten. Selvom man muligvis vægter ridebæltets udseende højest, er komfort en vigtig faktor – dette på tværs af alt rideudstyr.

Kombinér ridebælter med andet ridetøj?

Ridebælter skal med god grund kombineres med et par ridebukser. Nogle få ridetights har bæltestropper, men generelt er det deciderede ridebukser, som tillader brug af bælte. Bæltet kan eventuelt matches i design med rytterens yderligere udstyr, til såvel sig selv som til hesten. Med tiden er ridebælterne blevet udbudt i flere forskellige former, så det kan matches med bestemte farve- eller pyntetemaer.

Pleje af ridebælter

Plejen af ridebæltet kommer meget an på materialet. Læderbælter kan således plejes og beskyttes med hhv. lædersæbe og læderbalsam. Dette vil både rense, men samtidig beskytte mod slid. Den forebyggende effekt kan opnås gennem forskellige typer smørelse, hvor især læderfedt er et effektivt middel. Efter behandling er det en fordel at hænge bæltet op i et køligt miljø, før det opbevares.

Til den daglige pleje kan man sagtens nøjes med at tørre bæltet over med en opvredet klud, i tilfælde af at det er blevet beskidt. Her skal det igen lufttørre, før det opbevares. Det er en fordel at tage bæltet af ridebukserne efter hvert brug, så det ikke deformeres for meget. På samme måde skal man helst undgå at stramme bæltet for meget, idet det vil få trådene i bæltet til at beskadiges over tid.

Bæltet skal opbevares tørt, og helst ved stuetemperatur. For at bevare farven bedst og længst muligt, anbefales det at man under opbevaringen holder bæltet væk fra direkte sollys.

Valg af ridebælter

Ridebælter er umiddelbart ret simpelt opbygget og kan gå igen på tværs af køn og ridediscipliner. Ikke desto mindre kan man dog skelne mellem forskellige typer af bælter.

Ridebælter til spring

Ridebælter til spring er kendetegnet ved at være mindre prangende end ridebælter til dressur. Der er tale om jordnære farvemuligheder, hvorimod udformningen af ridebælterne kan variere.

Ridebælter til dressur

For ridebælter til dressur kan man tillade sig at “shine” mere end til spring. Dette skal ikke forstås som værende skrigende farver, men nærmere flotte og moderne detaljer i form af sten, guld og sølv. Ridebælter er et accessory som i den grad er vundet ind på dressurbanen.

Ridebælter med stretch

Nogle ridebælter er i form af det helt klassiske læder, med huller fordelt langs fladen. Der findes imidlertid andre muligheder, såsom bælter med stretch. Justeringsmulighederne er ofte bredere for disse bælter, samtidig med at de bliver mere behagelige at bære.

Ridebælter til kvinder

Meget rideudstyr er unisex, sådan at det henvender sig til en bred målgruppe. For bælters vedkommende, er der dog generelt stor forskel på præferencer mellem de to køn. Derfor findes der ridebælter rettet mod kvinder alene. Disse er smallere end ridebælter til mænd, og har oftest mere feminine detaljer.

Ridebælter til mænd

Ligesom der findes ridebælter til kvinder, findes der også ridebælter lavet til mænd. Her er der tale om et typemæssigt bredere bælte, som er mere afdæmpet i stilen. Læder er et materiale som i den grad er en genganger i denne kategori. Da det i og for sig er en ret simpel stil, samtidig med at mænd er underrepræsenteret i ridesporten, findes der desværre ikke mange ridebælter på markedet lavet til herrer alene.

Ridedisciplin

Der er ikke stor forskel på ridebælters funktionaliteter fra den ene ridedisciplin til den anden. I stedet er det udseendet, der udgør forskellen. I dressur vil man fokusere på de små detaljer, som sammen med resten af rideudstyret danner en opmærksomhedskrævende helhed. For spring vil man i stedet benytte sig af farver, eventuelt for rytterens klub, forening eller land. Farverne må dog helst ikke blive for vilde, idet man som ekvipage helst ser at looket ikke bliver for spraglet.

Vejr

Umiddelbart er de fleste ridebælter vejrbestandige, og om ikke andet fylder de ikke så meget af rytterens beklædning, at de er hårdt udsat for vejr. Oftest vil bæltet være dækket af en ridejakke, som beskytter det fra det værste sollys og regn. 

Der laves ikke specifikke ridebælter mod de forskellige vejrsituationer, så som rytter må man vurdere sine behov. Materialerne kan have betydning for ridebæltets modstandsdygtighed, hvor behandlet læder bl.a. er god til at afstøde regnvand.

Mange bælter vil dog rammes hårdest af sollys, som i længden kan afblege bæltet. Her har også materialer og eventuelle overfladebehandlinger noget at sige, ligesom opbevaring væk fra sollys er en klar fordel, så bæltet ikke nedbrydes uden grund.

Materialer

Det klassiske materiale til bælter er læder eller syntetisk PU-læder. Her får man et effektivt bælte med god holdbarhed. De seneste par år er der ydermere eksperimenteret med stretch, for at opnå større komfort. Her kan en kombination af polypropen og gummi være effektivt. Disse bælter har også en rimelig slidstyrke, men vil slides hurtigere end et godt plejet læderbælte.

Skalmateriale

På nogle bælter ser man en kombination af læder og PU-læder. PU, som er en forkortelse for polyurethan, er mere holdbart og vandafvisende end ægte læder, og er derfor en fordel at benytte på ydersiden. Dog findes der læderplejeprodukter på markedet, som også har disse egenskaber.

Isolering

Isolering er ikke som sådan relevant for ridebælter. Bæltets funktion er alene at give rytterens ridebukser et bedre fit, og dermed øge komforten under ridning. Da bæltet fylder så lidt ud af rytterens samlede beklædning, giver det ikke mening at snakke om isolering.

Foring

Ligesom med isolering, benyttes der heller ikke foring til ridebælter. I stedet er det ridetøjet, der har disse sideløbende funktioner. Der kan være forskel på ridebælternes inderste materiale sammenlignet med det yderste materiale, men det er ikke for foringens skyld, at man tager dette valg. Der er rettere tale om pasform og holdbarhed.

Funktioner

Der er ingen tvivl om at ridebælternes funktion alene er at holde ridebukserne på plads. Med årene har der været et øget fokus på bæltets evne til at stramme op, men samtidig være behagelige at have på. Da ridebælter netop er til for at ridebukserne er behagelige at have på, giver det mening at eksperimentere med stadig mere behagelige materialer. Således kan man nu skaffe ridebælter med elastiske egenskaber. 

Desuden har også ridebælternes design ændret sig meget med tiden. I takt med at producenterne er blevet bedre til at designe effektive ridebælter, har der været overskud til at fokusere på yderligere tiltag såsom udseendet. Også modstandsdygtighed overfor vejrets elementer, samt justerbarheden, har ændret sig. Mod vejret kan man benytte sig af diverse materialer og overfladebelægninger, mens en flettet web-struktur tillader, at man kan stikke spændet igennem overalt på bæltets overflade, og dermed opnå en helt optimal pasform.

Til slut er det også værd at nævne, at nogle ridebælter fås med en indbygget eller aftagelig taske, rettet mod rytterens nødvendigheder. Tasken kan rumme alt fra mobil og pung til hestebolcher. Ryttere mangler generelt ret ofte lommer, hvilket kan løses af et bælte. 

Vægt

De forskellige materialer og spænder har betydning for ridebæltets vægt. Man prøver generelt at holde sig fra at bruge alt for kompakte løsninger, så bæltet ikke kommer til at overskygge alt andet. Dog er der tale om et ret lille accessory, så vægten er ikke som sådan altafgørende.

Størrelse

Bælter varierer i længden, hvor 70-110 cm er et normalt spænd. Har man et bælte til at ligge derhjemme, som man ved passer én, kan man måle bæltets længde fra det midterste hul og op til spændet (uden at inkludere spændets længde). Dette centimetermål er den størrelse bælte, man skal gå efter, da der således er vokseplads i begge retninger, hvis kroppen ændrer sig eller hvis bæltet udvider sig. 

Det er en god idé at kende sit taljemål, men dette skal vurderes ud fra hvorvidt man har højtaljede, lavtaljede eller normale ridebukser. Bæltet skal nemlig være længere, jo lavere man kommer i taljen. 

Mænd har det generelt lidt nemmere end kvinder, idet de kan tage deres taljemål og lægge 5 cm til, for at finde frem til deres bæltestørrelse. Dette skyldes den måde, hvorpå bukser til mænd fremstilles. For kvinder findes der størrelsesguides på nettet, hvor man kan konvertere sit taljemål til bæltestørrelser.

Fit

Ridebælter er netop udformet for at give ridebukserne et bedre fit. Det er dog også vigtigt at bæltet i sig selv sidder godt. Det er en individuel vurdering, hvad man som rytter foretrækker. Bæltet kan som nævnt være med eller uden stretch, ligesom det kan have forskellige bredder. 

Ridebæltet vil naturligvis stramme beklædningen op, men det må ikke være på en måde, der er generende for rytteren. Hvis man strammer bæltet for meget vil dets holdbarhed også forringes, hvilket på ingen måde er ønskværdigt. Det gælder altså om at købe et ridebælte, som først og fremmest passer i størrelsen, men som også føles godt at bære. Dette kan komplimenteres af, at man sørger for at købe ridebukser, som også passer bedst muligt i størrelsen.

Design

Som nævnt er ridebælternes design netop et emne, der løbende udvider sig. Der sker helt klart mest på kvindefronten, hvor designmulighederne er mange. Hjemme på træningsbanen kan man benytte sig af nogle flere designvalg end til stævner, men også på stævnebanen er der gode muligheder for at få et pænt og personligt ridebælte. Her er det især detaljer i guld og sølv med diverse sten og krystaller, der sælger godt. Flere producenter former bevidst bæltespændet som en hestesko, for at lave et mere tiltalende ridebælte.

Farve

På tværs af mange sportsgrene, er farver populære. En farve kan have en bestemt betydning for den enkelte rytter, eller den kan være med til at udstråle en stemning eller en egenskab. Bl.a. udstråler de varme farver ro og balance, mens rød er mere modig og selvsikker. Dybhavsblå er også en mild og varm farve, mens en kongeblå viser styrke. 

Dette er blot få af mange eksempler. Pointen er dog, at mange sportsudøvere, inklusiv ryttere, har glæde af at benytte sig af visse farver, hvad end det er for at vise sin støtte til sit hjemland eller klub, eller for at udstråle de nævnte karakteristika. Ridebælter er især et punkt, hvor muligheden for at vise en eller flere farver frem er mere end muligt. Nogle producenter tilbyder endda personliggjorte bælter, som man selv kan designe efter personlig smag.

Pris

Ridebælter fås generelt til mere end rimelige penge, og man får endda et holdbart produkt, hvis man passer godt på det. De fås fra ca. 100 kr. og op mod 500 kr., og man kan ofte falde over gode tilbud. Bælter til mænd har en tendens til at være lidt dyrere end dem til kvinder, men det kommer meget an på design og kvalitet.

Hvad siger undersøgelser om ridebælter?

Ridebælter er i konstant udvikling, men det samme gælder for andre udstyrskategorier. Forskere regner med at se en stor stigning i salg af alle typer rideudstyr på verdensplan mellem 2019 og 2028. I en undersøgelse på transparencymarketresearch.com oplistes det, hvordan nye teknologier, samarbejde på tværs af firmaer og brugen af internettet er med til at forøge salg.

“The Equine Business Association” regner med at op mod 16 millioner mennesker på verdensplan engagerer sig i ridesporten ved at deltage i diverse begivenheder. Med så mange potentielle købere af rideudstyr, er der grund til at have fokus på at udbyde et bredt spektrum af udstyr som er nemt tilgængeligt. 

Mens dele af verdens befolkning bliver stadig mere velhavende, ser man også en stigende interesse for livet med hest. Mange sportsheste presses til det yderste, og det er hesteejerens ansvar hele tiden at optimere hestens velfærd. researchgate.net henviser til hvordan “The International Society for Equitation Science” oplyser hesteejere til øget hestevelfærd og præstation gennem uddannelse. Dette handler om mange ting, bl.a. rytterens erfaring, fitness-niveau og kommunikation med hesten.

Rytteren skal være i stand til at tage beslutninger i forhold til hestens træningsplan, så en optimal præstation opnås, uden at overbelaste og eventuelt skade hesten i processen.

I en anden undersøgelse, også fra transparencymarketresearch.com, har man taget udgangspunkt i ridebeklædning, hvor også ridebælter indgår. Efterspørgslen efter ridebeklædning er steget i den seneste årrække, og producenterne prøver at imødekomme dette behov via online platforme. Der er efterhånden ingen tvivl om at e-handel er fremtiden, og det er en god måde at ramme hele verden på, fremfor en mindre lokal forsamling. Undersøgelsen opdeler ridebeklædning i:

  1. Type
    1. Tøj
    2. Støvler
    3. Ridehjelme
    4. Andet
  2. Slutforbruger
    1. Hobby-forbruger
    2. Professionel forbruger
  3. Distributionskanal
    1. Butikker 
    2. Online
  4. Region (gerne opdelt i kontinenter, lande eller stater)

Alle disse faktorer spiller ind på evnen til at sælge ridebeklædning, og som firma må man tage sin målgruppe til eftertragtning for at fremskynde salget.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridebælter er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridebælter. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridebælterne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridebælter?

Valget af ridebælter afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Equestrian Equipment Market Demand and Research Insights ….” https://www.transparencymarketresearch.com/equestrian-equipment-market.html. Åbnet 25 jan.. 2021.
  • “Rider impacts on equitation | Request PDF – ResearchGate.” 12 nov.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/314109298_Rider_impacts_on_equitation. Åbnet 25 jan.. 2021.
  • “Equestrian Apparel Market – Transparency Market Research.” https://www.transparencymarketresearch.com/equestrian-apparel-market.html. Åbnet 25 jan.. 2021.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.