Ridepisk

Ridepisk
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

En ridepisk er et godt værktøj, som, hvis brugt rigtigt, kan hjælpe dig langt på vejen til at træne din hest. En ridepisk er ikke en afstraffelsesmetode, men snarere et hjælpemiddel, der giver rytteren en større chance for at kontrollere sin hest. En ridepisk er især en god udvidelse til dit arsenal af rideudstyr, da den kan give hesten forskellige instrukser end fx et pres med schenkler kan. Man kan give hesten forskellige signaler i stedet for at overbruge ens schenkler.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af ridepiske. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridepisk Test: Top 3 Bedste Ridepiske

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. IR brun Dressur pisk

Bedste ridepisk

Pris: 249 DKK

Pisken fra Fleck er en god alsidig ridepisk, der er designet med rytteren i fokus. Denne pisk skiller sig ud med sin lette vægt og ergonomiske greb, hvilket gør den behagelig at holde og bruge i længere perioder. Med en længde på 110 eller 120 cm tilbyder den en perfekt balance mellem kontrol og rækkevidde. Kvaliteten af materialerne, let karbon, sikrer både holdbarhed og præcision. Pisken er velegnet til både træning og konkurrence, og dens stilrene, sorte design tilføjer et professionelt touch til enhver rytterudrustning.

Annonce

2. HRIMNIR Ridepisk

Bedste billige ridepisk

Pris: 215 DKK

Hrímnir Ridepisk Klassisk er en pålidelig og økonomisk ridepisk, der leverer høj ydeevne uden at sprænge budgettet. Dens design er både klassisk og funktionelt, og den ligger godt i hånden, hvilket gør den til et godt valg for både begyndere og erfarne ryttere. Piskens længde på 110 cm er ideel til at give præcise signaler og rette vejledning til hesten. Materialet i håndtaget giver et solidt greb, samtidig med at den er let nok til at bruge over længere perioder uden at blive trættende for brugeren. Samlet set er Hrímnir Ridepisk Klassisk et fremragende valg for dem, der søger kvalitet til en lav pris.

Annonce

3. Fleck Dressurpisk Contact

Bedste premium ridepisk

Pris: 299 DKK

Fleck Dressurpisk Contact er en luksuriøs ridepisk, der udmærker sig ved sin imponerende kvalitet og elegante design. Denne pisk er udstyret med smukke sølv detaljer, der tilføjer et strejf af glamour til ethvert træningspas eller konkurrence. Dens letvægtige og velafbalancerede konstruktion sikrer optimal kontrol og komfort for rytteren, mens det skridsikre greb giver en solid følelse i hånden. Fleck har tydeligt fokuseret på både æstetik og funktionalitet med denne ridepisk, hvilket gør den til et ideelt valg for både amatør- og professionel ryttere, der søger det bedste udstyr til deres træning.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridepisk

Hvad er en ridepisk?

En ridepisk er en tilføjelse til rytterens hjælpere. Disciplinen afgører dens udseende, men formålet er det samme; at forstærke rytterens signaler og ofte fremaddrivende.

Ridepisken bruges som et ekstra stykke udstyr til at styre ens hest.

Nogle ser pisken som afstraffelse, og det kan desværre ikke udelukkes, at dette var formålet med dens eksistens, da den blev opfundet. Dog har ridepiskens formål og brugsmål ændret sig gennem tiden og har fået flere funktioner for rytteren. 

Hvorfor skal jeg købe en ridepisk?

For de fleste ryttere kan det være en fordel at købe en ridepisk. Ridepisken er en forlængelse af rytterens hjælpere og kan forfine signaler hvis brugt korrekt. En pisk bør aldrig bruges som afstraffelse men netop som en hjælp til rytteren. De fleste kender til schenkeldøve heste og hvor stor en udfordring de kan være at ride. Med hjælp fra en ridepisk kan man imødekomme dette problem, fordi rytteren ikke behøver at bruge sine schenkler så meget, at hesten til sidst ignorerer dem. 

Dressurryttere på højt niveau bruger ofte ridepiske til at lære hesten de sværeste øvelser som piaf og passage, da det kan hjælpe med at samle hesten og styre takten. 

Ved jordarbejde kan hestepisk bruges som en forlængelse af rytterens arm og dermed guide hestens tempo og retning. 

Der er altså flere fordele ved at eje en pisk, og derfor vil vi gerne føre dig ind i ridepiskens verden! 

Hvilken ridepisk skal jeg vælge?

Synes du også der er mange forskellige ridepiske? Og er i tvivl om, hvilken du skal vælge? Så læs med og få svar på følgende punkter:

  • Hvad betyder min ridedisciplin for valg af pisk?
  • Hvilket materiale er en pisk ofte lavet af? Og hvad er fordelene og ulemperne ved materialerne?
  • Hvilken længde pisk skal jeg vælge?
  • Hvordan sikrer jeg min komfort ved valg af pisk?
  • Hvad har piskens farve af betydning?
  • Hvad betyder mit budget for valg af pisk?

Kombinér ridepisk med andet rideudstyr

Som tidligere beskrevet kan en hestepisk bruges både fra jorden og under ridning. Alt efter formålet vil pisken også have et udseende, som passer til formålet. 

Hvis man har købt en ridepisk, vil man ofte kombinere det med ens rideudstyr. Man kan enten vælge at købe pisken i samme materialer som sin trense, sadel og ridestøvler – det vil typisk være læder. Eller man kan vælge at købe en ridepisk i samme farve som eksempelvis sine underlag. 

Hvis man bruger hestepisk fra jorden, vil man ofte kombinere denne med et longetov. Pisken giver dig mulighed for, at guide hesten på afstand og et longetov kan ligeledes bidrage til dette. 

Pleje af ridepisk

Hvis man bruger sin ridepisk dagligt, kan den både blive slidt og beskidt. Pleje af pisk er ofte undervurderet, men hvis man gerne vil have at pisken holder længe og ser pæn ud, kan det godt betale sig at passe på den. Plejen af pisken afhænger meget af, hvilket materiale den er lavet af. 

Hvis din ridepisk er lavet af læder, kan man med fordel benytte nogle af de plejeprodukter man i forvejen har til sin sadel og trense. Man kan tørre pisken over med en fugtig klud og sadelsæbe og måske endda give den en smule læderbalsam. Det er dog væsentligt at have for øje, at pisken ikke bør være fedtet. 

Består din pisk hovedsageligt af polyester, kan det være nok at tørre den over med en fugtig klud, når den virker beskidt.

Tænk derudover på ikke at smide med din pisk men læg den istedet forsigtigt på barrieren. Det vil forlænge både holdbarheden og holde den pæn i længere tid.

Valg af ridepisk

Ridedisciplin

Når du skal vælge din ridepisk, er det væsentligt, at du forholder dig til din ridedisciplin. Der findes både piske til spring, dressur, kørsel og longearbejde.

Hvis du er springrytter, er det vigtigt at vælge en pisk til formålet. Piske til springning er korte og ofte med en sikkerhedsstrop ved håndtaget samt en bred, flad ende. De er hovedsageligt beregnet til at bruge på hestens skulder for at holde hesten fremadgående. Det er ikke tilladt at stille op til springstævner med en pisk, som for eksempel er beregnet til dressur, da de er for lange.

Piske beregnet til dressur er længere end piske til spring. De er ofte tyndere og ender ud i en ‘snip’ lavet af snor. Oftest bruges de til at holde hesten fremadgående eller samle hesten i højere klasser. Det er kun tilladt at bruge pisk til dressurstævner med sværhedsgrad 0, 6 og 7. Det er altid tilladt at bruge ridepisk under opvarmning.

Hvis du longerer din hest meget, vil det ofte være behjælpeligt med en pisk beregnet til formålet. Hestepiske beregnet til longe-brug er ofte meget lange og kan være over 2 meter. De har typisk en lige så lang snip, som kan slå smæld. Denne pisk bruges som erstatning for de hjælpere, man som rytter ville kunne have brugt, hvis man sad på hesten. Primært de fremaddrivende hjælpere som ben og sæde, men pisken kan også virke retningsgivende og hjælpe hestens skuldre på plads.

En hestepisk beregnet til kørsel minder meget om pisken til longearbejde, men er typisk med en kort snip og bruges fremaddrivende.

Materiale

Uanset hvilket formål hestepisken har, vil den bestå af et håndtag, stang og en ende. Håndtaget kan enten være lavet af plastik eller læder. Et plastikhåndtag vil være lettere at vedligeholde, mens et læderhåndtag kan give et mere eksklusivt udseende.

Stangen, som udgør den største del af pisken, er typisk lavet af en plastisk stang dækket med polyester eller læder. Nogle piske laves også af kulfiber, så de er lettere i rytterens hånd.

Hestepiskens ende afhænger for det meste af, hvilken disciplin pisken er beregnet til. De brede, flade ender er ofte lavet af læder eller blødt plastik. Hvis piskens ende er en snip, er denne oftest lavet af en polyestersnor. Denne polyestersnor bidrager til, at pisken kan lave et smæld, hvis den er lang nok som for eksempel på hestepisken til longearbejde.

Funktioner

Når man rider med hestepisk, er det væsentligt, at rytteren ikke er forstyrret af pisken. Derfor er langt de fleste ridepiske lavet med et skridsikkert håndtag, som sikrer en god sikkerhed for rytteren. Ridepiske fås også i forskellige vægtklasser, hvilket er væsentligt for rytterens oplevelse af pisken.

Derudover har ridepiskens ende også forskellige funktioner.

Den brede flap, som typisk ses ved piske til spring, sikrer en mild kontakt da trykket fra pisken bliver bredt ud på en større flade.

Den tynde ende med en snor giver ridepisken en større bevægelighed. Det betyder, at man skal være mere forsigtig med pisken, når den benyttes og udelukkende skal bruges som forstærkning af de andre hjælpere.

Når snoren er lige så lang som hestepiskens stang, vil snippen kunne lave et smæld, der kan virke stærkt fremaddrivende for hesten. Dette bruges udelukkende fra jorden.

Længde

Længden på hestepisken er først og fremmest afgjort af ridedisciplinen. Som før nævnt er piske til springning korte, lange til dressur, længere til kørsel og meget lange til longearbejde. Men hvor kort er kort og hvor lang er lang? Vi har lavet en lille guide til dig, så du ved hvad du skal være opmærksom på, når du vælger din hestepisks længde.

DisciplinHestPony
Dressur120 cm*100 cm*
Spring75 cm*75 cm*
LongeTypisk ca. 2 m**Typisk ca. 2 m**
KørselTypisk ca. 160 cm**Typisk ca. 160 cm**

*Målt fra knop til og med snip (konkurrence)

** Udelukkende stangen (hverdag)

Komfort

Når man vælger sin ridepisk, er det en god ide at vælge én, der ligger godt i hånden. Nogle piske er lette, andre er tunge og det er meget forskelligt, hvor tyngdepunktet i ridepisken er. Dette gør sig især gældende ved længere hestepiske. Dette er helt individuelt og kan kun afgøres ved at afprøve forskellige piske. Afgørende er det, at ridepisken ikke falder ud af hånden og ikke distraherer eller forstyrrer rytteren.

Farve

De fleste elsker, når farverne bare passer! Nogle går op i at skille sig ud, tage skøre valg med sjove farver. Andre elsker at dyrke det neutrale og stilrene. Hvad end du er til, er der mulighed for at imødekomme det indenfor verden af ridepiske! De fås i alverdens farver, mønstre og materialer. Ønsker du en spraglet pisk, som matcher dit lyserøde underlag, vil det typisk være en polyester pisk du kommer hjem med. Her er der ingen grænser for farvevalg.

Ønsker du derimod en neutral ridepisk med et eksklusivt ‘look’, kan du gå efter en læderpisk. Denne vil matche det stilrene og kan endda matches med ridestøvler, sadel og trense.

Til stævner er der endnu ingen reglementer angående farve på ridepiske. Skal du ride en dressurklasse på enten niveau 0,6 eller 7, kan det være en god ide at vælge en neutral farve. De kan jo godt være lidt konservative de dressurdommere!…

Skal du til springstævne, er det altid sjovt at matche ridepiskens farve med underlagets farve. Her er der plads til lidt mere eksperimentering!

Budget

Dit budget for ridepisk vil have betydning for, hvilken pisk du kommer hjem med. Som med så meget andet så hænger pris og kvalitet ofte sammen. Dog er piske ikke den dyreste post inden for hesteverdenen, og de er brugbare længe stort set uanset materiale og kvalitet. Derfor er det en god ide at vælge den pisk, der passer til dig, din ridedisciplin og hest. Det er ikke nødvendigvis den dyreste, der er det bedste valg til dig.

Hestepiske differentierer forholdsvis meget i pris. Man kan få ridepiske helt ned til halvtreds kroner og op til fire hundrede kroner. Man kan dog sagtens få en god ridepisk til hundrede halvtreds kroner.

Hvad siger undersøgelser om ridepiske?

En disciplin hvor ridepisken er meget brugt er under hestevæddeløb. Brug af pisk er nærmest kendetegnede for sporten, og det har fået flere til at lave undersøgelser af konsekvenserne af dette. Nogle af dem har vi samlet til dig herunder. 

I 2012 blev der lavet et observationsstudie af brugen af pisk på væddeløbsheste. Formålet var, at undersøge det ramte område på hesten og identificere konsekvenserne af brugen af pisk. 

Dem der udførte studiet skelnede mellem brug af piskens polstrede del og ikke-polstrede del. Derudover forholdte de sig til om, der var brud på reglerne for piskebrug. Indenfor væddeløb er reglerne, at der ikke må bruges pisk i hestens hoved, og der må ikke slås med pisken fra over skulderhøjde. Her fandt de mindst 28 brud på reglerne, og pisken havde en synlig effekt på over 83% af påvirkningerne. Den ikke-polstrede del af ridepisken havde kontakt med hesten i 64% af slagene. Dermed fik undersøgelsens resultater forskerne til, at sætte spørgsmålstegn ved opsynsmændenes opretholdese af reglerne og ønsker derudover at udfordre forestillingen om, at polstringen af pisken beskytter hesten. 

I 2011 blev der skrevet en artikel omkring væddeløbshestes oplevelser med ridepiske. Artiklen blev skrevet på baggrund af en debat om, hvorvidt det gør ondt på hesten at blive slået med pisken. 

En jockey ved navn Jim Crowley har forud for artiklen påstået, at det ikke gør ondt på hesten at blive slået med pisk. Han udtaler, at hvis det ikke gør ondt på mennesker, vil det heller ikke gøre ondt på hesten, da hestens hud er meget tykkere. 

Artiklen påpeger, at Crowley burde være klar over, at der er foregået 800+ tilfælde af misbrug med ridepisk den sidste sæson inden for væddeløb. Her fik en af hestene gentagene gange så hårde slag, at den havde åbne sår. Derudover blev det observeret, at jockeyerne ikke kun brugte ridepisken for at vinde men også i frustration og vrede. 

Artiklen påpeger derudover, at det er direkte forkert, at hestens hud er mindre følsom og tykkere end menneskers. Heste kan mærke en flue lande på deres bagpart og med det samme vifte den væk med halen. Artiklen taler dermed for et forbud mod pisk. 

Men… Det er ikke det nemmeste at få indført forbud mod pisk i hestevæddeløb. Derfor forsøges der nu med et kompromis; pisk mindre. I forbindelse med dette er der lavet en pilotundersøgelse over, hvordan heste reagerer på let pisk med forskellige intervaller; 3 sekunder, 1,5 sekunder og mindre end et sekund. Forskerne forsøgte at benytte pisken som indlæringsværktøj. 

De fandt ud af, at hesten reagerede bedst hvis slagene faldt med mindre end ét sekund. Hvis de ventede længere ville hesten forsøge uønsket adfærd i mellemtiden. Dermed viser undersøgelsen, at hvis rytteren pisker hesten i mere end ét sekund vil hesten ikke forbinde dét at bevæge sig fremad med brugen af pisken. Hvis hesten skal forstå, at pisk betyder fremad, skal slagene stoppe, så snart hesten bevæger sig fremad. Hvis hesten bevæger sig fremad og slagene fortsætter, er der risiko for, at hesten forsøger med andre reaktioner. Det kan være uønskede reaktioner som for eksempel, at den begynder at bukke eller ligefrem sænke farten. 

Den viden kan hjælpe jockeyer med, at benytte deres pisk mere effektivt, men vigtigst af alt mere hensynsfuldt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridepiske er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridepiske. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridepiske vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridepisk?

Valget af ridepisk afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  •  “(PDF) Whip Use by Jockeys in a Sample of Australian ….” https://www.researchgate.net/publication/221971447_Whip_Use_by_Jockeys_in_a_Sample_of_Australian_Thoroughbred_Races-An_Observational_Study. Åbnet 15 Jun. 2020.

  •  “Racehorses do suffer from the whip. Check out the research.” 7 Nov. 2011, https://www.theguardian.com/commentisfree/2011/nov/07/racehorses-suffering-whip-research. Åbnet 15 Jun. 2020.

  •  “Researchers Study the Science Behind Whip Use … – The Horse.” 21 Jun. 2018, https://thehorse.com/158867/researchers-study-the-science-behind-whip-use-in-racehorses/. Åbnet 15 Jun. 2020.

Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.