Ridestøvler

Sorte ridestøvler
Sidst opdateret: september, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Uanset om du rider dressur, spring, jagt, tur eller noget helt femte, så er ridestøvler essentielle for en god og kontrolleret rideoplevelse. Ridestøvler støtter op om rytterens ankler, fødder og underben, så rytteren bedre kan kommunikere med hesten.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af ridestøvler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridestøvler Test: Top 3 Bedste Ridestøvler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridestøvler

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridestøvler i test” er Equipage Avery. Et populært valg blandt de danske ryttere. Populariteten skyldes, at støvlen er det perfekte sweet-spot mellem pris og kvalitet. Det er en allrounder, som er optimal til alle ridediscipliner. Ikke nok med det er den også behagelig at have på, slidstærk og har et klassisk design.

Annonce

Bedste billige ridestøvler

Pris: 854 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridestøvler” er Portland ridestøvlerne. Ved køb får du masser af støvle for pengene. Støvlen er holdbar og nem at rengøre. Desuden er støvlen udstyret med gummisåler og en af bestsellerne år efter år

Annonce

Bedste premium ridestøvler

Pris: 2.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridestøvler” er Mountain Horse Sovereign Lux. Sovereign-støvlen er i blødt læder og med flotte detaljer, heriblandt lakeret croco top. Flexnotch teknologien sikrer samtidig et fleksibelt midterstykke.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridestøvler

Hvad er ridestøvler?

Ridestøvler er støvler, der er designet til at ride i. Mange vil måske mene, at et par gummistøvler kan gøre jobbet, og det kan de til dels også. Det vil dog svare til, at løbe en lang tur i et par sneakers. Det kan godt lade sig gøre, hvis man rider lidt en gang imellem, men vil man være seriøs, så er det rigtige udstyr nødvendigt.

Til det rigtige udstyr hører et par gode velsiddende ridestøvler. Derfor vil der ofte i et startsæt til rytteren være et par ridestøvler. Sagt på en anden måde; ridestøvler er et must have. Der er formentlig mange rutinerede og ældre ryttere, som kan huske fornemmelsen af, at få et par ridestøvler på for første gang.

Ridestøvler er et nødvendigt stykke ridetøj til rytteren

Ridestøvlen stammer tilbage fra det 17. århundrede. Det var også i denne tid, at den første militæruniform så dagens lys. Støvlen var dengang designet til at beskytte rytterens ben. Det er den støvle, som man ser ryttere bærer på historiske malerier.

Efterhånden som ridning blev mere en gentlemans-sport, blev ridestøvlen lavet lidt blødere og mere behagelig i designet. Ofte blev toppen af støvlen bøjet ned, så man kunne se indersiden af støvlen. Denne stil kaldes jockystilen. I dag ses ridestøvler i jockystilen med en bred kant foroven i en anden farve end den sorte støvle.

I 1817 opfandt Hertug Wellington en støvle i kalveskind, der var skåret lige foroven. I 1852 lavede Hiram Hutchinson and Charles Goodyear støvlen i gummi, og det er også netop oftest gummistøvler, der tænkes på, når der i dag nævnes Wellington støvler eller Wellies.

I 1860 vandt den korte ankelstøvle frem især i England. Wellington støvlen bevarede sin popularitet i USA, og anses som forgængeren til cowboystøvlen.

Hvorfor skal jeg købe ridestøvler?

Rent praktisk støtter ridestøvlen rytterens ankler, fødder og underben, så der kan opnås en bedre kommunikation med hesten.

Ridestøvlen er også et vigtigt stykke sikkerhedsudstyr. Støvlens hæl er ca 2,5 cm. høj. Hælen har denne højde for at undgå, at foden glider igennem stigbøjlen. Sålen er forholdsvis glat og småmønstret, så det er nemt at få foden ud af bøjlen ved f.eks. et styrt.

Højden på støvlens skaft er op til rytterens knæ. Det er for at beskytte rytterens ben mod at blive klemt i stigremmene.

Hvilke ridestøvler skal jeg vælge?

Det er ikke svært at tage et valg om at få indkøbt støvler. Det sværeste er at finde ud af, hvilken støvle, du skal købes.

Først og fremmest skal du vælge den støvle, der sidder godt på dig. Der findes et hav af muligheder, og de fleste modeller kan fås med forskellige skaftvidde og højder uafhængig af støvlestørrelsen.

Der findes støvler med snører. Der findes støvler med lynlås. Begge dele gør, at støvlen er lidt mere smidig, og nemmere at tage af og på.

Rider du stævner, skal du være opmærksom på at tjekke reglementet for, hvad der er tilladt i forhold til snører, lynlåse, kontrast og farver.

Når du skal ud og prøve støvler, så gør det helst i det ridetøj, som du skal bruge dem sammen med – altså et par ridebukser og ridestrømper. Dermed sikrer du dig, at alting spiller sammen, og det gør bare ridningen lidt mere behagelig.

Læs afsnittet ‘valg af ridestøvler’ længere nede i artiklen for flere tips til at vælge de helt rigtige støvler.

Kombinér ridestøvler med andet ridetøj

Lange ridestøvler kombineres med ridebukser, der sidder inden i støvlen. Støvlens design kan ofte laves med farvede dele eller mønstre, der matcher resten af udstyret.

Korte ridestøvler kombineres oftest med leggins, så rytteren opnår næsten samme sikkerhed og udseende som ved lange støvler. Der findes også ridebukser, der er designet til netop disse støvler.

Pleje af ridestøvler

Det er vigtigt at passe og pleje ens ridestøvler, hvis man har et ønske om at beholde dem i lang tid. Hver gang de har været brugt, skal de tørres over udvendigt med en fugtig klud for at fjerne skidt og sved. Lad ikke støvlerne tørre på eller ved en radiator eller lignende varmekilde, da dette får læderet til at blive for tørt og knække.

Når støvlerne trænger til en lidt mere kærlig hånd, så brug produkter, som specifikt er lavet til ridestøvler. Det gælder både renseprodukter, og produkter til at behandle læderet, og til polering. Nogle gange laver fabrikanten produkter til dette, andre gange anbefaler fabrikanten et specifikt mærke, og det kan godt betale sig at følge anvisningerne.

På våde dage kan støvlerne med fordel beskyttes af overtræk, der fås i mange forskellige modeller. Husk at fjerne overtrækket efter brug, så støvlerne kan tørre.

Når støvlerne ikke er i brug, så sæt støvletræ deri. Dermed bibeholdes støvlernes facon, og det er også bedre for lynlåsen.

Opbevar gerne støvlerne i en støvletaske for at holde dem tørre og rene. Støvlerne skal være tørre og rene, før de lukkes inde i opbevaringstasken.

Valg af ridestøvler

Ridedisciplin

Skal du ikke bruge ridestøvler til stævner, så er det bare med at komme afsted og vælge den støvle, som du bedst kan lide, uden at tage hensyn til farve, mønster, kontraststriber, snøre, lynlåse osv. Her er det bare personlig smag og stil, som afgører, hvilken støvle du skal have. 

Skal støvlen bruges til stævner, er der bestemmelser i reglementet, der afgør en hel del, når det kommer til støvlens udseende. 

Til springning er det en fordel at vælge en støvle med snøre ved anklen. Det giver nemlig god plads til at vinkle foden bagud, når du rejser dig i springet. Ridestøvlen skal være  ensfarvet, men alle farver er tilladte. Kontraststriber og kraver er tilladte. Snører over vristen samt lynlås er tilladt i samme farve som støvlen.

Støvler til den populære ridesportsgren dressur er som regel afstivet, så den hjælper med at holde formen på fod og underben. Den er med til at hjælpe til en god opstilling. Ridestøvlen skal være mørk ensfarvet. Snører over vristen samt lynlås er tilladt i samme farve som støvlen.

Vejr

Der findes ridestøvler, som er designet til de kolde måneder henover efteråret og vinteren. Fælles for dem alle er, at de har en lidt tykkere sål, og er lidt grovere i udtrykket, end den almindelige ridestøvle. Men kan kan leve med det, så får man en støvle, som man lettere kan holde varmen i.

Nogle kan nøjes med en almindelig ridestøvle kombineret med en varm vintersok. Der findes også såler med varme i. Så der er mange muligheder for at vælge, om man ønsker en sommer- og vinterstøvle eller blot tilpasser sin ridestøvle til årstiden. 

Dog kræver læderridestøvlen god pleje, når den udsættes for efterår og vinter, hvor der er vådt og koldt. Det er læderets fjende. Men det kan sagtens lade sig gøre at bruge læderstøvler i de kolde og våde måneder, hvis man har et godt sted at tørre dem, og husker at pleje dem med de korrekte plejemidler.

Materiale

Ridestøvler findes i forskellige materialer. De mest gængse er:

  • Læderridestøvlen, som er den dyreste. Den kræver mere pleje. Til gengæld er den mere holdbar, åndbar og behagelig at have på, da den former sig efter dine ben. En læderridestøvle kan holde sig pæn i omtrent 10-15 år med den rette behandling.
  • Kunstlæderstøvlen er et alternativ til læderstøvlen. Materialet ligner læder, men kræver ikke den samme pleje. Kunstlæder er ikke ligeså åndbart som ægte læder, og efterhånden som tiden går vil kunstlæderet begynde at krakelere. 
  • Gummiridestøvler er det billigste materiale. Den holder længe og kræver ikke nogen særlig pleje. Det er ikke en særlig åndbar støvle, så den er varm om sommeren og kold om vinteren.

Størrelse, pasform og komfort

For at finde den rigtige størrelse skal du skal bruge en hjælper og en alm. spisebordsstol. Du skal have ridebukser og ridestrømper på. Sæt dig i stolen med benene i en 90 graders vinkel, og foden placeret på jorden. Derefter måler din hjælper følgende:

  • Lægmål – det bredeste sted på læggen.
  • Højden – fra gulv til bagsiden af knæet.

Sammen med din skostørrelse, skal du sammenligne disse mål med producentens måletabel. Det er ikke sikkert, at du finder en størrelse, der passer perfekt, men så kan der justeres lidt.

Du kan gå en størrelse op i skostørrelse for at matche lægvidde eller skaftehøjde. ½ skostørrelse kan gøres uden problemer, men skal du gå en hel størrelse op, så er det nødvendigt at putte en sål i støvlen. Du kan gå en størrelse op i lægvidde, men ikke mere, da støvlen så vil falde sammen, og være ubehagelig at have på. Du kan gå en størrelse op i skaftehøjde, men gå ikke mere end maks. 2 cm. højere end den målte højde.

Forsiden af ridestøvlen skal gå ca. op til midten af knæet. Den må aldrig dække knæet, da støvlen aldrig synker så meget sammen, at den vil komme til at passe. 

Læderridestøvler skal gås til, for ellers bliver de ubehagelige at ride i. Det er en lige så ubehagelig proces som at gå alle andre sko til. Det tager tid, men husk at gøre det langsomt, så du ikke risikerer vabler i knæhasen og på fødderne. De stive støvler til dressur kan nærmest ikke gås til. De bliver højst lidt blødere omkring anklen.

Støvler med snøre og/eller elastiske dele er mere komfortable end læderstøvler uden disse ting. 

Funktioner

En støvle med lynlås er nemmere at tage af og på end en pull-on støvle. Til gengæld er der en del mere, som kan gå i stykker. En lynlås kræver også rens og pleje jævnligt. Lynlåsen er oftest sat på støvlen med elastik, hvilket gør støvlen mere komfortabel. Lynlåsen skal helst være beskyttet af en lynlåsbeskytter for at undgå skidt og snavs. 

Er støvlen uden lynlås, så brug støvlepåtrækkere til at få dem på i stedet for at trampe dem på. 

De fleste støvler er også udstyret med sporeholdere. Sporeholderen er med til at holde sporen på plads på støvlen. Er støvlen med lynlås, så bruges sporegummi på sporene, for at beskytte lynlåsen.

Kort fortalt er lynlås, lynlåsbeskytter og sporeholder de tre mest nødvendige funktioner.

Farve

Støvlefarven vil for mange have en vis betydning, da de fleste går op i ridetøjstil. Det ser bare godt ud, når tøjet passer sammen. Traditionelt er en ridestøvle brun eller sort. Men mulighederne for at lade sin individualitet skinne igennem er bare enorm stor i dag. 

Selv om man til stævnerne kan være lidt låst af, hvad reglementet siger om støvler, så er der frit slag, når det kommer til hverdagen. Der er så mange mønstre, farver og materialer, at man kan tilpasse sine ridestøvler til resten af udstyret. 

Der findes efterhånden også forskelligt slags pynt såsom støvleclips og udskiftelige kraver, der kan påsættes støvler, så fodtøjet passer til det andet rideudstyr. 

Budget

Budgettet dikterer jo, hvad man kan få. Kvalitet og pris hænger sammen. Et par gode støvler af læder kan hurtigt løbe op i et par tusinde af kroner. Designet har også en del at gøre med prisen, og dyrere støvler er som regel mere smarte, flottere i designet og ikke mindst af bedre kvalitet af læder end billige støvler.

Men vælger man f.eks. kunstlæder, så er prisen allerede noget lavere. Man får en støvle, der ligner en støvle af læder. Dog er kunstlæder ikke lige så holdbar og åndbar som vaskeægte læder.

Hvad siger undersøgelser om ridestøvler?

Der findes mange spændende artikler om ridestøvler. Tag et kig herunder, hvis du er nysgerrig efter mere viden.

Denne artikel fra Journal of Foot and Ankle Surgery handler om, hvordan ordentlige ridestøvler forebygger skader. Det er enormt vigtigt, at vælge en god veltilpasset ridestøvle, der sidder godt på foden. Disse er med til at beskytte rytterens ben og fødder. Det gælder i de forskellige scenarier, der måtte forekomme inden for fald og styrt.

I denne spændende artikel fra Hore Science News bliver der konkluderet, at sikkerhedsbøjler og veltilpassede ridestøvler kan mindske antallet og alvorligheden af de fodskader som ryttere oplever, når de styrter med hesten.

I denne helt nye undersøgelse fra 2020 kan du læse om markedet for ridestøvler. Hvilke materialer er og bliver in i de næste 4 år. Hvis du ønsker en støvle, der er moderigtig i de kommende sæsoner, så er denne undersøgelse et vigtigt redskab til vælge den helt rigtige støvle.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridestøvler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridestøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridestøvler vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridestøvler?

Valget af ridestøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The Importance of Proper Shoe Gear and Safety Stirrups in ….” https://www.researchgate.net/publication/6601796_The_Importance_of_Proper_Shoe_Gear_and_Safety_Stirrups_in_the_Prevention_of_Equestrian_Foot_Injuries. Åbnet 11 maj. 2020.
  • “Doctors Recommend Horse Riders Use Safety Stirrups ….” https://www.horsesciencenews.com/horseback-riding/tack/doctors-recommend-horse-riders-use-safety-stirrups.php. Åbnet 11 maj. 2020.
  • “Horse Riding Boots Market 2020 Size, Worldwide Impact of ….” 12 jul. 2020, https://www.marketwatch.com/press-release/horse-riding-boots-market-2020-size-worldwide-impact-of-covid-19-on-industry-global-industry-demand-share-top-players-industry-size-future-growth-by-2026-research-reports-world-2020-07-12. Åbnet 15 jul. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.