Sliksten er hestens svar på en sund snack. Sliksten er brugt af mange til at supplementere deres hests foder, da de er med til at dække hestens salt- og mineralbehov på en nem og lækker måde. Hesten elsker disse snacks da de smager godt og da de kan fås i mange varianter.
Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af sliksten. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste sliksten
Pris: 99 DKK
Himalaya Saltsten er en førsteklasses sliksten, der har vundet test-prisen for bedste sliksten. Denne natursaltsten er skåret direkte fra Himalaya-bjergene og indeholder ingen tilsætningsstoffer, hvilket gør den til et sundt og naturligt tilskud til hestens ernæring. Den kommer med en praktisk reb-fastgørelse, så den kan hænges op i stald eller på fold. Dens holdbarhed og naturlige mineralindhold bidrager til hestens generelle velvære og sikrer, at den får vigtige mikronæringsstoffer. Med sin hårde konsistens varer Himalaya Saltstenen også længere, hvilket er både økonomisk og praktisk.
Annonce
Bedste billige sliksten
Pris: 49 DKK
Likit Sliksten 650 g er en populær og prisvenlig sliksten til heste. Den tiltrækker hestenes opmærksomhed og fremmer oral stimulering, hvilket kan hjælpe med at reducere kedsomhed. Slikstenen er lavet af naturlige ingredienser og fås i mange forskellige smagsvarianter, så der er noget for enhver hests smag. Den praktiske størrelse på 650 gram gør det nemt at håndtere og installere i en slikstensholder.
Annonce
Bedste premium sliksten
Pris: 239 DKK
Likit Granola Ball Æble har vundet prisen som bedste premium sliksten, og det er ikke uden grund. Denne sliksten kombinerer en attraktiv smag af æble med høj kvalitet og næringsrige ingredienser, der sikrer, at din hest får den bedste pleje. Den er nem at hænge op i stalden, og den kompakte form sikrer langvarig brug. Desuden er slikstenen pakket ind i en praktisk, genanvendelig emballage, som både skåner miljøet og holder produktet frisk. Likit Granola Ball Æble er således et fremragende valg for dem, der ønsker det bedste for deres hest.
Annonce
Slikstenen er et koncept som først og fremmest dækker hestens salt- og mineralbehov, men som samtidig fungerer som en lækkerbisken. Godbidder til heste, i diverse udformninger, er generelt sunde og nærende samtidig med at de giver en god smag, men nogle gange kan en slikblok være at foretrække. Her har man den fordel, at hesten selv kan vælge til og fra hvis slikblokken befinder sig på folden og/eller i boksen.
Mange græs- og foder-typer dækker ikke alle hestens behov, hvormed behovet for en sliksten til især avlsheste og sportsheste stiger. Mange sliksten består af op mod 90% salte, hvilket evt. suppleres af få mineraler og vitaminer. Selvom markedet har været i rivende udvikling, både ift. indhold, funktioner og smagsvarianter, er det vigtigt at man er opmærksom på tildelingen af mineraler gennem foderet.
En sliksten fungerer som en god mulighed for hesten til selv at regulere sine næringsbehov. Det kan dog med denne metode, være svært at vurdere nøjagtigt hvor meget salt, og evt. mineraler, hesten i gennemsnit indtager. Der er en reel risiko for at hesten ikke får indtaget passende mængder næringsstoffer når den selv står med ansvaret for at opsøge slikstenen. En hest på 500 kg skal gerne indtage det der svarer til ca. 1 kg saltsten om måneden, så man kan som hesteejer vurdere hvor hurtigt der tyndes ud i slikstenen. Hvis hesten ikke umiddelbart opnår sin daglige kvote, kan man vælge at supplere med salttilskud i grovfoderet.
Det er før set at heste af kedsomhed eller af mangel på grovfoder har haft et overforbrug, men det er dog sjældent at det giver mere alvorlige bivirkninger end diarré. Her kan en evt. løsning være blot at tilbyde slikstenen i få timers intervaller ad gangen. Da vand har en udrensende effekt, kan deciderede forgiftninger undgås ved altid at være opmærksom på at hesten har adgang til rent drikkevand. Nyrens rensefunktion fungerer netop først optimalt når der er nok vand til stede i kroppen.
Først og fremmest skal man som hesteejer vurdere sin hests behov. Salt kan fås i form af decideret fodersalt, som tilsættes grovfoderet, eller som saltsten. Her kan man både vælge mellem de almindelige hvide saltsten eller saltsten af Himalaya-salt. Sidstnævnte er udvundet af saltminer i Himalaya-bjergene og sælges ofte med en snor igennem så den kan hænges op diverse steder. Stenene får deres særegne lyserøde farve fra diverse mineraler.
Nogle heste foretrækker smagssammensætningen i denne sliksten-type, men ud fra saltanalyser indeholder de ikke flere salte end de billigere hvide saltsten fra Danmark. Desuden er der mere jern i Himalaya-salt, hvilket mange heste i forvejen er dækket mere end rigeligt ind med gennem græs og foder.
Mange hesteejere har taget de “håndholdte” sliksten til sig. Her styrer man selv mængden, hesten indtager, samtidig med at de kan fås i et væld af smagsvarianter. De fungerer desuden godt som distraktion ved f.eks. dyrlæge- eller smedebesøg. Udover at de er gode til at dække vitamin- og mineralbehov kan de også fås med yderligere effekter, såsom lindring til luftvejene eller forbedret fordøjelsessystem.
Da mange snacks kan fungere som belønning kan de bruges i mange situationer, bl.a. tilridning. Når det kommer til tilridning er sliksten, sammenlignet med godbidder, ideelt når hesten har bid i munden, da den er lidt nemmere at komme til.
De sliksten, som står på folden, kan benyttes i samspil med foderet for at dække hestens næringsbehov ind. Snacksene består som nævnt mest af salt, så det er vigtigt at supplere med mineraler gennem kosten. Især kobber og selen er der stort fokus på.
Salt bliver som sådan aldrig for gammelt, det mister blot sit jod-indhold med tiden. Lige med sliksten er der dog ikke altid tilsat jod, da mange heste får dækket deres jod-behov gennem krybbefoderet. Har man en lille flok heste, som benytter sig af snacksene, kan de sagtens nå at blive færdig med den længe før man skal bekymre sig om holdbarhed. Det samme gælder for de håndholdte, da de ofte ikke består af mere end 650 gram. Hvis stenen ikke er nedbrudt efter 1 år anbefales udskiftning dog.
Det kan være svært at tage hensyn til slikstenen. På folden kan man sørge for at den står i skygge og evt. beskyttet mod regn, men det er virkelig ikke noget, man behøver bruge for mange tanker på. Selvfølgelig bliver snacksene beskidte med tiden, både i takt med slid fra vind og vejr, men i lige så høj grad hestenes brug af den. Begynder slikstenen at blive for ulækker at se på, kan man med fordel vælge at udskifte den, hvis den alligevel er ved at være nedslidt.
En hest skal i princippet kunne klare sig på græs og andre planter for at få dækket sine behov. Dog har den måde, vi holder hest på i dag, stor betydning for hestens mulighed for at blive dækket ind på alle næringsområder.
Får hesten tilstrækkeligt med foder, både i form af stråfoder og grovfoder, er det sjældent at man behøver tænke på vitamin-supplement. De vigtigste vitaminer er uden tvivl A, D, E og B samt biotin. Af mineraler er især calcium, zink, kobber, selen og jern nævneværdige, da disse har kritiske funktioner i kroppen.
Man kan ofte aflæse på en hest om den er i vitamin- og/eller mineralmangel. Dette vil give symptomer som mat pels, dårlige hove og immunforsvar, træthed og ringe præstationsevne. Mange foderfabrikanter er opmærksomme på at dække hestens vitamin- og mineralbehov, og man kan som hesteejer vælge at investere i deciderede vitamin- og mineralgivende foderprodukter, hvis ikke hesten dækkes tilstrækkeligt ind af sit stråfoder. Disse fodertyper er netop lavet så de indeholder den perfekte balance mellem de vitaminer og mineraler, som spiller sammen i kroppen.
Om man vælger at hesten skal dækkes ind gennem foder, godbidder eller sliksten er et frit valg. Der er som sådan ikke en mulighed der er bedre end den anden hvis man ser helt næringsmæssigt på det, men hver mulighed har sine egne fordele og ulemper for den enkelte hest. Slikstenen er især god til løsdriftshesten eller hesten på sommergræs, da de ofte passer sig selv i mange af døgnets timer. Her skal man blot være opmærksom på at overvåge hvor meget af slikstenen de får fortæret, og om alle heste på folden benytter den.
Mange sten fås som den gængse saltsten uden andet end saltsmag, og det er ikke nødvendigvis alle heste som er tilbøjelige til at opsøge disse slikstenstyper. Nogle mærker har dog som sagt specialiseret sig i smagsvarianter. Her kan man få alt til de velkendte smage som gulerod, æble og lakrids til hvidløg, hindbær, banan og mint. Selvom der godt kan være individuelle præferencer fra hest til hest, er disse smagsmuligheder gennemtestet og langt de fleste heste finder nydelse i dem alle.
Selvom det er svært at overdosere på sliksten, kan det dog være værd at overveje om hestene skal have konstant adgang til sten med smag. Der kan nemlig opstå bivirkninger ved overforbrug, som ikke er rare for hesten.
Ligesom med mennesker kan det naturligvis ikke undgås at nogle heste nægter at bruge sliksten. Her må man prøve sig ad med forskellige smagsvarianter, enten ved at købe de små 650 g. bøtter eller bestille en prøvepakke med et par valgmuligheder hjem. Fodermæssigt findes der mange tips og tricks til at skjule bismagen af diverse tilsætningsstoffer, bl.a. ved at opbløde maden i vand eller tilsætte olie, men på en sliksten er der ikke andet for end at eksperimentere med hestens smagsløg.
Det er et velkendt faktum at aktive heste har et højere energiniveau, og dermed større krav til foderindtagelsen samt foderets bestanddele. Det samme gør sig gældende for senior-heste. Jo ældre en hest bliver, des højere et energibehov har den, fordi stortarmens funktion nedsættes.
Optagelsen af salte, mineraler og vitaminer kan også begrænse sig med årene, så samtidig med at man overgår til andre fodertyper i senior-tilværelsen, er det en fordel også at være mere opmærksom på hestens indtag. Dette kan netop gøres ved at investere i en sliksten med smag, som kun gives mens man selv holder øje. Dette sikrer at hesten indtager en passende mængde, som man selv kan kontrollere. Dette naturligvis forudsat at det er en smag, som hesten bryder sig om.
Sliksten er som udgangspunkt designet til at indeholde ting, som hesten har behov for. Der er dog forskel fra sten til sten på nøjagtigt hvor mange mineraler der indgår, og derfor kan det blive nødvendigt at hesten får de nødvendige næringsstoffer fra flere forskellige foderkilder.
Salt, vitaminer og mineraler er netop med til at afhjælpe sundhedsproblemer, så en sliksten med disse næringsstoffer i kan være god som booster efter et sygdomsforløb eller som daglig forebyggelse. Mangel på salt kan føre til uønskede adfærdsmønstre såsom at spise jord, og desuden medvirke til at huden mister elasticitet.
Utilstrækkelige mineralmængder kan få betydning for blodflow, knoglernes styrke, nyrernes og leverens effektivitet i forbindelse med at rense affaldsstoffer væk, stofskiftet og meget mere. Er hesten ikke dækket ind, kan man altså risikere en række sygdomme som eventuelt kunne være undgået. Sliksten – eller rettere sagt de næringsstoffer, som indgår i snacksene – kan altså afhjælpe mange sundhedsproblemstillinger og altså ikke som sådan forværre nogle diagnoser.
Når det kommer til slikstenens funktioner er det naturligvis som kosttilskud, at de er vigtigst. Hvordan forholdet mellem salt, vitaminer og mineraler er svinger meget fra mærke til mærke. Der kan desuden være tilsat alt fra eukalyptus til præbiotika og probiotika som understøtter diverse kropslige funktioner. Har man en hest som er udsat på parametre såsom respiration, ledmobilitet eller fordøjelse, kan det altså til en vis grad afhjælpes af særlige snacks.
Himalaya-saltstenen fås ofte med en snor igennem, hvilket gør at den kan hænges op i et løsdriftsskur eller i boksen. Man kan dog også købe et ophæng til nogle af de andre slikstenstyper. Det kan være en fordel for hesten at have slikstenen i øjenhøjde, da det letter adgangen til den. Man skal dog være forsigtig med at hesten ikke kan få tunge eller ben i klemme.
De såkaldte slikstensholdere kan fås med et låg, sådan at det kun er slikstenens sider, der er blottet. Dette er en måde hvorpå selve stenen beskyttes mod det værste vind og vejr. Nogle sten er fugtfaste, det vil sige at de har en overflade som er mere modstandsdygtig overfor de skiftende vejrforhold.
Sliksten kan fås i mange forskellige størrelser, hvilket essentielt set er den største prisbestemmende faktor. Desuden har nogle mærker som nævnt specialiseret sig i diverse smagsvarianter, og disse er naturligvis dyrere end sten med udelukkende saltsmag og saltindhold. Hvis man vil have en højkvalitets-snack, hvor vitamin- og mineralindholdet er højt, kan man regne med at komme af med et par hundrede kroner for 5 kg.
Af de helt gængse saltsten er Himalaya dyrere end den hvide, mest af alt pga. den måde, saltet er udvundet på fremfor egentligt næringsindhold. En 10 kg hvid slikblok kan fås helt ned til omkring 60 kr. mens Himalaya-typen fås til samme pris for kun 2 kg. Medmindre hestens smagssans giver den præferencer for Himalaya-salt er der ikke som sådan grund til at investere i denne type sten.
På ker.com gennemgås det hvordan mineraler inddeles i dem, som hestens krop behøver mange af (“major minerals”) og dem som de behøver noget mindre mængder af (“microminerals”). Pga. vores måde at dyrke jord på, og holde dyr på, er der ikke tilstrækkelige mængder af de forskellige mineraler i vores græs og hø. Derfor indkøber mange mennesker en sten i håbet om at hesten kan dække sine egne behov via denne.
Det er dog en ofte begået fejl, at man som sliksten køber en saltsten, som nemlig heller ikke indeholder tilstrækkelige mængder mineraler. Derfor anbefaler skribenten af artiklen, Martin W. Adams, de såkaldte mineral-blokke. Mineral-blokkene kan være gode, da hesten ser det som en lækkerbisken, dog gør det samme sig gældende for mange af de mineralholdige sliksten med smag.
De førnævnte mineral-blokkes effekt er testet i en undersøgelse på sciencedirect.com. Her fandt man frem til at forbruget var lavest i lakterende hopper (med 12,8 g. indtaget pr. dag), middel i arbejdende heste (med et indtag på 44,6 g/dag i gennemsnit) og størst i heste i vedligehold (som indtog ca. 74,2 g/dag). Man så en lille forbedring i fordøjelsen, medens gasproduktionen vedblev at være den samme. Altså kan stenenes indhold være med til at forbedre hestens optag af næringsstoffer samt mave-tarm-systemets funktion.
I et forsøg på Ohio State University i 2019 satte man sig for at undersøge hestenes foretrukne saltsten. Her sammenlignede man med vildtkameraer hestenes valg af saltsten og varigheden af brug. Det var hhv. den hvide saltsten, Himalaya-saltsten og det såkaldte “red trace mineral”, som var i søgelyset. Ved undersøgelsens afslutning kunne man konstatere, at hestene i gennemsnit brugte 19 sekunder på at slikke på saltstenene, dog ikke nogle saltsten mere end andre. Præferencemæssigt blev alle tre sten udvalgt lige hyppigt for begge køn og spredt over alle aldre. Dette tjener blot som yderligere belæg for, at de dyre snacks hverken er bedre på den næringsmæssige front eller den smagsmæssige front.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste sliksten. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Sliksten vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af sliksten afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
“Horses Need More Than a Trace of Minerals – Kentucky ….” 15 Apr. 2020, https://ker.com/equinews/horses-need-trace-minerals/. Åbnet 25 Jun. 2020.
“Effect of Mineral Block Supplementation on In Vivo ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0737080616304373. Åbnet 25 Jun. 2020.
“Equine Use of and Preference for Salt Blocks in Pastures and ….” 9 Feb. 2019, https://kb.osu.edu/bitstream/handle/1811/87448/1/Salt_Project_Manuscript.pdf. Åbnet 25 Jun. 2020.
Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.