Stævnejakke

Stævnejakke
Sidst opdateret: juli, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

En stævnejakke giver dig som rytter et elegant udtryk til ridestævner. På lavt niveau er jakken ikke et krav, men så snart du deltager i stævner på højere niveau, er der et krav om at være iført stævnejakke. Der eksisterer et utal af jakker, og derfor kan du let blive væltet omkuld af de mange valg.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af stævnejakker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Stævnejakke Test: Top 5 Bedste Stævnejakker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste stævnejakke

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste stævnejakke i test” er Equipage Necker. Bestselleren fra EQ opfylder alle ønsker til dig, som er på jagt efter en allround stævnejakke. Den kan lidt af det hele; den er komfortabel, velegnet til sommer og vinter, tilbyder optimal bevægelsesfrihed, har et klassisk design og prisen er overkommelig.

Annonce

Bedste billige stævnejakke

Pris: 419 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige stævnejakke” er HKM’s jakke. Denne jakke fra HKM er et oplagt valg, hvis du er interesseret i at spare penge på stævnebeklædning. Den fungerer udmærket i både varmt og koldt vejr, og så er den overraskende behagelig at have på, hvis prisen tages i betragtning.

Annonce

Bedste premium stævnejakke

Pris: 2.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium stævnejakke” er Kingsland Classic. Classic-jakken oser af luksus. Den er lige sagen for dig, som går op i kvalitet og er ude efter det bedste af det bedste. Med en slidstyrke, åndbarhed, komfort og bevægelsesfrihed der siger spar to, er du sikret en exceptionel jakke som performer i en klasse for sig.

Annonce

Bedste junior stævnejakke

Pris: 1.298 DKK

Vinderen i kategorien “bedste junior stævnejakke” er Fairplay Bea. Det er en elegant jakke som både er vandtæt, åndbar og har det anerkendte elastiske COMFIDRY softshell stof. Den har udskiftelige spidser og en satinlomme.

Annonce

Bedste drenge stævnejakke

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste drenge stævnejakke” er fra Kingsland. Den er værd at foretrække, når vejret er koldt og vådt, men er også god i varme. Selvom den har ekstra polstring, tilbyder den stadig stor bevægelsesfrihed.

Annonce

Indhold på siden

Guide til stævnejakke

Hvad er en stævnejakke?

Du har netop tilmeldt dig dit første ridestævne. Du har trænet længe for at gøre din hest klar til start og nu er det din tur. Du skal ud at købe din første stævnejakke. Når du skal til ridestævne er en jakke designet til stævnebrug det sidste du mangler. Dine ridestøvler, din ridehjelm og hestens udstyr bruger du i hverdagen. En stævnejakke bruger du kun til ridestævner og når du er klar til at erhverve dig sådan én, skal det også være den helt rigtige. Denne artikel klæder dig på fra top til tå, når du skal vælge din nye jakke.

En stævnejakke giver dig stil og klasse

Vær opmærksom på, at der er forskellige regler for jakkens udseende i de forskellige ridediscipliner. Det er altid en god idé at læse reglementet for den disciplin du skal starte i grundigt igennem, så du er helt sikker på, at du opfylder kravene til din stævnestart.

Hvorfor skal jeg købe en stævnejakke?

Fordi stævnejakken giver dig som rytter et elegant udtryk på hesten. At ride med stævnejakken opgraderer din ridetur fra hverdagstræning til stævnestart. Mange ryttere fortæller, at når de får stævnejakken på, så retter de lige ryggen en ekstra tand op. Stævnejakken er prikken over i’et, når du skal ind på banen og præstere dit og hestens ypperste.

Dertil kommer, at jakkens design og materiale er udviklet til at give rytteren den bedst mulige komfort og bevægelighed i sadlen. Og for at præstere optimalt kræves ordentligt udstyr. Du ved måske selv, hvor grundige vi ryttere er, når hesten skal have tilpasset sin sadel. Sådan skal det også være for dig selv!

Hvilken stævnejakke skal jeg vælge?

Allerførst skal du beslutte dig for om du skal starte dressur, spring eller military, eller måske alle tre discipliner? Du kan sagtens nøjes med at købe én stævnejakke, som kan fungere til – og er tilladt i – alle disciplinerne.

Længere nede giver vi dig en komplet guide til valg af stævnejakke. Materiale, funktioner, farve, størrelse og pasform, samt prisleje på jakken vil her blive gennemgået.

Kombinér stævnejakke med andet ridetøj

Stævnejakken bruges kun i konkurrencesituationen, netop som du skal ride ind på banen eller når du stiger til hest på stævnepladsen. Når du opvarmer din hest, kan du kombinere din jakke med en vest eller jakke, der passer til vejrforholdene. Indtil du får varmen, kan du derfor se flot og stilrigtig ud ved, at du kombinerer din jakke med andet stykke rideovertøj, som du ikke skal have på på konkurrencebanen.

Derudover kombinerer du selvfølgelig din jakke med resten af dit stævneoutfit. Dine hvide ridebukser, din hvide stævneskjorte med dertilhørende hvid plastron og en skinnende plastronnål og hvide eller mørke ridehandsker. På dine ben sidder dine sorte, blankpolerede ridestøvler. På hovedet har du din ridehjelm og måske har du dit hår sat op i et hårnet eller en hårsløjfe med diamanter.

Pleje af stævnejakke

Du tænker måske, at sådan en fin jakke skal sendes til renseriet eller håndvaskes, hver eneste gang du har redet en konkurrence. Men dette bliver intet problem! For langt de fleste stævnejakker produceres, så de er lige til at smide i vaskemaskinen uden at tage skade. De tørrer endda hurtigt. De fleste jakker kan du nå at vaske og tørre, når du kommer hjem fra ridestævnet, og så kan du have den ren og klar til dagen efter.

Selvom du måske tænker, at din jakke jo ikke som sådan bliver meget beskidt eller svedig til én stævnestart én enkelt dag, så tænk over, hvor ofte det ikke er sket, at din hest lige får tørret en skummende græsmule af i dit ærme. Det betyder, at du kun skal koncentrere dig om at ride og holde fokus på opgaven på dagen og ikke, at du så har en beskidt jakke til dagen efter.

Valg af stævnejakke

Ridedisciplin

Hvilken ridedisciplin skal du starte i? Der er nemlig forskellige regler og krav til din stævnejakke, hvad enten du skal starte dressur, spring, military, distance eller TREC. Du kan finde reglementerne på dansk rideforbunds hjemmeside.

I dressur skal du ride med jakke eller kjole, hvis du skal starte et C-stævne eller højere. Hvis du skal deltage i et E- eller D-stævne, må du gerne have en trøje eller klubtrøje på i stedet.

I springning er det tilladt at ride med klubtrøje eller mørk ensfarvet trøje ved E-, D- og C-stævner. Konkurrerer du på et højere stævneniveau er jakke obligatorisk.

I distance og TREC er der ingen krav om, at du skal have jakke på.

I military gælder det for både dressur- og springdelen, at du i E-, D- og C-klasser kan vælge om du vil have stævnejakke, ensfarvet trøje eller klubuniform på. I terræn ridtet er påklædningen valgfri.

Vejr

Da en jakke kun bruges kortvarigt, er det – for de fleste – ikke nødvendigt med mere end én jakke, selvom årstiderne skifter. Du kan tage overtøj udover din jakke, hvis det er koldt om vinteren eller du kan varme op uden din jakke om sommeren, hvis det er for varmt. Uanset vejret er jakkens materiale åndbart og let at have på, hvilket er det eneste du har brug for, når det hele gælder. Nemlig dine få minutter på opvisningsbanen.

Materiale

Stævnejakkens materiale har ændret sig markant siden dens oprindelse, hvor den blev brugt til jagt og produceret af varm og tung uld for at holde rytterne varme. Ulds egenskaber matcher derfor ikke nutidens ryttere og ridediscipliner, som kræver bevægelsesfrihed på hesten og mindst mulig gene for rytteren.

Derfor produceres de fleste stævnejakker i dag af et syntetisk materiale som for eksempel polyester, softshell eller mesh. Måske er det kombineret med elastan. Fællesnævneren her er, at det er strækbart og let, så du ugeneret kan indvirke optimalt på hesten. Det regulerer din kropstemperatur og er åndbart. Desuden er det vaskbart, tørrer hurtigt og retter sig ud i løbet af en nat, hvis det skulle være blevet lidt krøllet efter vask. Softshell er desuden vindtæt samt vand- og snavsafvisende.

Den mest essentielle funktion ved stævnejakkens materiale er, at det er let for rytteren at have på. Luftigt og med god ventilation, da rytteren får varmen af at ride. Mesh er kendt for disse egenskaber og bruges derfor gerne til indersiden, altså som stævnejakkens for samt i lommerne. Generelt er foret i stretch-materiale.

Funktioner

Fælles for de moderne stævnejakker er, at der enten er tre eller fire knapper. Flere modeller har skjult lynlås under knapperne, som støtter rytterens overkrop til at få rettet ryggen. Slidserne bagpå gør, at rytteren får bedre bevægelsesfrihed i sadlen og der er ofte ventilationshuller under armene. Som beskrevet ovenfor kan de fleste stævnejakker maskinvaskes, men tjek altid vaskemærket først.

Størrelse, pasform og komfort

For at finde den helt rigtige jakke er størrelsen, pasformen og komforten det vigtigste.

Men hvordan finder du så ud af, hvilken størrelse du skal have? Du skal starte med at få målt bryst, talje, hofte og arm og følge den størrelsesguide, rideudstyrsbutikken har til rådighed. Hvis du for eksempel bruger M eller 38 i damejakke kan dette godt være en god indikator for din størrelse i stævnejakke også.

Dernæst skal du finde den rette pasform. Stævnejakkens materiale er udvalgt så det har gode egenskaber til at tilpasse sig din kropsform, men snittet kan sidde forskelligt og længden på bagslidserne kan variere. Prøv at tænke på, hvilket snit, der klæder din overkrop. Har du en lang eller pæreformet overkrop, kan du med fordel vælge en længere model. Er din overkrop formet som en omvendt trekant kan en tydeligt skåret talje være den mest flatterende. Fælles for alle modeller er, at de er komfortable og moderigtige.

Farve

I dressur skal stævnejakken være mørk i farven. De fleste vælger mørkeblå eller sort. Husk på, at man i dressur går efter det klassiske look. Du kan derfor ikke vælge helt frit, men du kan fint kombinere din stævnejakke med krystaller på ærmerne eller skinnende knapper.

I springning er farven valgfri og du må kombinere flere farver som du vil. For eksempel kan kraven eller foret være en anden farve end ydersiden.

Budget

Nu tænker du måske, at sådan en stævnejakke er dyr? Men frygt ej! Jakkerne fås i alle prisklasser. Du kan få en stævnejakke fra et par hundrede til flere tusinde kroner. Kvaliteten bliver selvfølgelig bedre, hvis du har givet lidt mere for din jakke. Men husk, at det ikke er det afgørende for din præstation på banen. Dommeren kan ikke se, hvad din jakke har kostet, og til springning er det ikke stævnejakkens skyld, hvis din hest river en bom ned. Køb den stævnejakke, som du føler dig godt tilpas i og som passer til dit budget.

Hvad siger undersøgelser om stævnejakke?

I denne undersøgelse om stævnejakkens påvirkning af rytterens individuelle identitet fandt man, at ridning er en anderledes sport end andre, og det skal stævnejakken vise. Jakken har en lang tradition bag sig, og derfor er mange ryttere imod forandringer omkring brugen af netop denne beklædningsgenstand. Stævnejakken udstråler respekt, elite og stil. Ridesporten er ens for alle uanset niveau. Amatør eller professionel, du kan ligne dit idol! Ridning er en af de eneste sportsgrene, hvor alle rider mod hinanden, og det er unikt. Stævnejakken udvisker forskellene mellem rytterne og giver dommeren optimale betingelser for at bedømme præstationen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken stævnejakke er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste stævnejakker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Stævnejakke vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger stævnejakke?

Valget af stævnejakke afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Clothes make the rider? Equestrian competition dress ….” 18 apr.. 2016, https://www.researchgate.net/publication/283760081_Clothes_make_the_rider_Equestrian_competition_dress_and_sporting_identity. Åbnet 25 maj. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.