Stigbøjler

Stigbøjler
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

For at kunne ride optimalt har du brug for et sæt stigbøjler. Det er et stykke udstyr til sadlen, som hjælper med at bestige hesten, giver den optimale kontrol under ridning og yder en god balance. Udstyret kommer i mange forskellige materialer, designs og størrelser, og derfor kan det være en trættende proces at vælge det rigtige sæt.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af stigbøjler. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Stigbøjler Test: Top 4 Bedste Stigbøjler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste stigbøjler

Pris: 215 DKK

Vinderen i kategorien “bedste stigbøjler i test” er Catagos Stigbøjler. Stigbøjlens form sikrer optimal fodposition. Yderligere er den udstyret med en sikkerhedsfunktion, bred trædeflade og er stødabsorberende.

Annonce

Bedste billige stigbøjler

Pris: 269 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige stigbøjler” er HorseGuard Fillis Stigbøjler. Populariteten skyldes, at du får rigtig meget stigbøjle for pengene. For et par hundrede kroner får du en stigbøjle i et traditionelt look og som fungerer til alle discipliner.

Annonce

Bedste premium stigbøjler

Pris: 2.590 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium stigbøjler” er Freejump Soft Up Pro+ Stigbøjler. Freejump-modellen er lig med høj kvalitet, fremragende grip, sikkerhed i en klasse for sig, lav vægt og et perfekt afbalanceret design for optimal lår- og fodposition. 

Annonce

Bedste junior stigbøjler

Pris: 313 DKK

Vinderen i kategorien “bedste junior stigbøjler” er fra HKM. En funktionsdygtig stigbøjle med god sikkerhed til børn og unge. Stigbøjlerne er stødabsorberende og med premium gummi.

Annonce

Indhold på siden

Guide til stigbøjler

Hvad er stigbøjler?

Et sæt stigbøjler er tilbehør til sadlen, og fungerer som hjælp til at bestige hesten samt til at have optimal kontrol under ridning. Udover at være en god hjælper, yder stigbøjlerne en god balance.

Stigbøjler fungerer som hjælp til at bestige hesten samt til at have optimal kontrol under ridning

Hvornår stigbøjlen som koncept kom til overfladen, er man i tvivl om. Historisk set har stigbøjle-lignende hjælpemidler været brugt før vores tidsregning i alt fra simple snor-systemer til træbøjler. I år 580 e.Kr. fandt man de første optegnelser, hvor ordet “stigbøjle” indgik. Dette var del af et militær skrift fra det byzantinske militær i Konstantinopel. 

For Middelalderens damer var det normen at have begge ben på hestens venstre side, hvor venstre ben blev indsat i én stigbøjle. I dag bruges denne ridemetode dog kun til opvisninger. Alle ryttere, kvinder som mænd, rider den i dag med ét ben på hver side af hesten.

Hvorfor skal jeg købe stigbøjler?

Udover at stigbøjlen er bekvem til opsidning, skal vigtigheden af stigbøjlen, mens man er i sadlen, ikke undervurderes. Stigbøjler sørger for at holde benene i en position, hvor man får maksimal udnyttelse af sine ben som hjælper. Desuden fordeler de trykket i sadlen, og dermed hele hestens rygsøjle, hvilket skaber den mest harmoniske ekvipage.

Det er ikke som sådan påkrævet at benytte stigbøjler i stævneregi, men det er normen blandt ryttere i såvel dressur som spring. For konkurrencens skyld er det altså anbefalelsesværdigt at investere i sadel med stigbøjler.

Hvilke stigbøjler skal jeg vælge?

Når det kommer til valget af stigbøjler, er der mange faktorer der spiller ind. Man skal først og fremmest kigge på sin ridekategori, og gøre op med sig selv hvor erfaren man er/føler sig. Der er forskellige standarder og normer som man først og fremmest skal opfylde, i hvert fald hvis man ønsker at konkurrere på et bestemt plan. Dertil kommer om man ønsker ekstra sikkerhed i form af andre materialer, udformninger eller hjælpemidler.

I afsnittet “Valg af stigbøjler” gennemgår vi de mest udbredte stigbøjler, og alle de funktioner, de kommer med.

Kombinér stigbøjler med andet hesteudstyr

Stigbøjler er i sig selv en del af udstyret til sadlen, og de kan udskiftes efter behov. Når man køber sadel, kommer spørgsmålet om tilhørende stigbøjler altså automatisk. Stigbøjler indgår, som så meget andet udstyr, i en større helhed. Der er forskelle i forhold til hvilken disciplin, man gør sig i. Forskellene gør sig både gældende i anvendelighed, men i lige så høj grad design.

Netop design er også en faktor, da stigbøjlerne gerne skal samspille med resten af looket. Har man valgt at tilkøbe sig udstyr i en bestemt farvekategori eller en bestemt stil, er det værd at overveje om også stigbøjlerne skal indgå der.

Pleje af stigbøjler

Stigbøjler skal ikke have skyld for at være besværlige at holde. Materialerne er for det meste meget rengøringsvenlige, og en månedlig indsats kommer man langt med. Til lige netop stigbøjler anbefales det blot at rengøre med vand og en mild sæbe. Er stigbøjlerne blevet meget beskidte, kan man vælge at opbløde dem inden man skrubber.

Læderremmene, som fastgør stigbøjlerne til sadlen, kan behandles med en gængs læderbalsam eller hvad man ellers foretrækker at pleje sin sadel med.

Valg af stigbøjler

Ridedisciplin

Stigbøjler skal både vælges efter funktionalitet og design. Der er forskellige muligheder alt efter hvilken ridekategori, man gør sig i. 

Først og fremmest er det værd at tænke over stilen. Der er stor forskel på om man er til dressur eller spring. Western er ikke så udbredt i lille Danmark, men også her har man sin helt egen stil med stigbøjler af træ. I dressur ser man helst en afdæmpet stigbøjle i klassiske, neutrale farver. I spring er der lidt bredere rammer, samt en god årsag til at tænke sikkerhed ind over.

Netop sikkerhed er det næste punkt, man som rytter burde fokusere på. Hvis man er en meget erfaren rytter, som ikke har brug for så meget støtte, kan det måske ikke betale sig at indkøbe stigbøjler med indbygget sikkerhed. Er man omvendt uerfaren, eller beskæftiger sig indenfor de mere risikofyldte hestesportsgrene, kan det lige pludselig godt betale sig.

I stævneregi er der konkrete retningslinjer og normer for valget af stigbøjler. Noget andet gælder dog for skovtursrytteren, som har helt frie rammer. Hjemme har man den fordel at man kan gå helt op i sikkerheden, bl.a. ved at investere i bøjler med tåhætte eller lignende. Tåhætten udgøres som regel af plastik, og er, som navnet antyder, en hætte som forhindrer foden i at glide igennem stigbøjlen. Således bliver det nemmere at slippe fri fra stigbøjlerne, hvis man kastes af. På samme måde kan man anskaffe sig stigbøjler hvor den yderste side udgøres af en elastik.

Der er mange muligheder for at indkøbe sikre stigbøjler, og man må som rytter gøre det op med sig selv hvad man er villig til at spendere af penge. Netop skovtursryttere bevæger sig i et miljø hvor hesten hurtigt kan reagere på noget i omgivelserne, og i de tilfælde er det rart at have investeret i sin egen sikkerhed.

Sikkerhed

Der har de seneste år været stort fokus på indbygget sikkerhed i stigbøjlerne. Det ses ofte at ryttere slæbes efter hesten efter et fald, fordi foden ikke frigøres fra stigbøjlen. Dette kan være meget farligt, og derfor findes der på markedet flere muligheder, mens der fortsat forskes i udbuddet.

Til specielt den uerfarne rytter samt juniorrytteren anbefales bøjler med ekstra sikkerhed. Som gennemgået i foregående afsnit, kan man vælge mellem tåhætte eller sikkerhed i form af en gummiring på ydersiden. Desuden er de første magnet-stigbøjler blevet tilbudt på markedet. Her indsætter man en magnetisk sål i sine ridestøvler, som tiltrækkes af de magnetiske stigbøjler. Hele ydersiden af stigbøjlerne er i dette tilfælde fri, så det bliver nemt at frigøre sig. Mange kender efterhånden også konceptet Kwik-Out, som har en oplukkelig side.

Formen på stigbøjlerne varierer fra den klassiske ring, til nu også at omfatte bl.a. s-formede stigbøjler og bøjler med roterende løkke. De mange udformninger, som stigbøjler kommer i nu til dags, er lavet for at komplimentere fodens form. Ved at indtænke materialets bøjninger nedsætter man først og fremmest risikoen for at sidde fast i bøjlen ved et fald, men man komplimenterer ligeledes pasningsformen til hesten. Stigbøjler kan altså i lige så høj grad supplere den enkelte hest som den enkelte rytter. Dette er bl.a. årsagen til at stigbøjler i dag kan fås i letvægts-kategorien, med tyndere sider, fordi det bliver mere behageligt for mange heste.

Men sikkerhed handler om meget mere end blot udformning. Det er essentielt, at bøjlen passer i størrelsen til din fod. Er den for lille, risikerer man at foden sidder fast. Er den for stor, risikerer man at foden glider igennem. For så vidt muligt at undgå, at foden ryger igennem, anbefales det altid at bære fodtøj med hæl. Hælen vil støde mod stigbøjlens underside og forhindre at foden skubbes for langt frem.

En tåhætte kan føles klodset og træls for den erfarne rytter, men med de mange nye muligheder på markedet, er det næppe et godt valg at vælge sikre stigbøjler fra. Heste er levende dyr ,og de kan altid gøre noget uforudset. Selvom stigbøjler med stigende funktionalitet kommer sideløbende med en stigende pris, burde man spørge sig selv om det ikke er et godt tiltag.

Slutvist er det værd at nævne, at de stigbøjler på markedet som har “sikkerhed” i navnet altid har en gummistrop på den ene af siderne. Dette er netop blevet til for at sikre rytterens sikkerhed.

Materiale

Når stigbøjler kommer i så mange forskellige udformninger, gælder det samme for materialer. Alt efter hvor robust eller let man ønsker sin stigbøjle, varierer materialevalget. Man kan bl.a. vælge at købe stigbøjler beklædt med gummi i bunden. Dette kan give følelsen af bedre greb, og kan desuden fås i en sådan udformning at udsatte led aflastes. Når snakken alligevel går på udsatte led, er der netop også produceret bøjler med bestemte vinklinger, som aflaster den enkelte rytter med bestemte udfordringer. Alt fra dårlige knæ til gigt-tilstande kan afhjælpes med de rette stigbøjler.

Et godt greb kan være guld værd i især springsporten, hvor selv professionelle springryttere investerer i de fine af slagsen. Her kan gummibeklædning sikre en god stødabsorption samt et godt greb, når det er udformet i “knobber”. Omvendt kan den erfarne springrytter foretrække en mere fast bund, da det yder bedre kontakt.

Med tiden er der kommet mere og mere fokus på hesten. At bøjlerne skal være nemme for hesten at bære, kan være en fordel for trykfordelingen. Aluminium er blevet populært inden for et væld af udendørs-kategorier fordi det er et holdbart, men meget let materiale. Vil man have et par stigbøjler i klassisk stål kan det kun anbefales at kigge i retningen af rustfrit stål. Hestesporten er hård ved vores udstyr, og stål af den rustfrie kategori sikrer sig mod korrosion og, som det ligger i navnet, rust. Rustfrit stål sikrer ydermere en nem rengøring pga. den glatte overflade. 

Ved alle stigbøjle-materialerne er der fordele for den enkelte rytter. Men hvad der kan være en fordel for den ene ekvipage, kan hurtigt blive en ulempe for den anden. Bl.a. findes der specielle stigbøjler til lige netop den islandske hest, hvor s-formen er meget udbredt og hvor man ser et drejet øje. Det er altså op til den enkelte rytter – og den enkelte hest – hvad man har behov for. Behovet udspringer både ud fra ridekategori, erfaring samt hestens og rytterens individuelle behov.

Funktioner

Funktionerne lægger sig tæt op ad materialer. Udover de mange sikkerhedsfunktioner i form af tåhætte, gummiring, magnetisme osv., kan stigbøjlernes mange materialer formes og bearbejdes til alle behov.

Vi har kort været inde på gummi som belægning. Gummi på trædefladen giver først og fremmest en god, skridsikker overflade. Gummi kan fås uden det såkaldte sænk, hvilket sikrer stabiliteten i og med at den ikke giver sig for tryk. Dette er naturligvis en fordel, hvis det netop er stabilitet og balance, man fokuserer på. Balancen kan desuden opnås ved at investere i stigbøjler med ekstra bred trædeflade. 

Er man mere til bøjler som sikrer en god stødabsorption, og derfor er mere skånsom ved leddene, kan det være en fordel at kigge på gummiets andre egenskaber. Stigbøjler med gummi-indlæg, som har flere forskellige lag af gummihårdhed, yder en god støtte til udsatte områder på kroppen.

Det afspejles altså tydeligt hvordan gummi har gjort sit indtog i stigbøjle-kategorien. Dermed ikke sagt at det er det eneste materiale, det er værd at tilkøbe. Stigbøjler af udelukkende stål/aluminium kan være lige så gode for den erfarne rytter, hvor det i de fleste tilfælde er sikkerhedsmekanismerne, man burde fokusere mest på.

Form

Som nævnt er den s-formede stigbøjle populær blandt dem som rider islændere. Som navnet antyder, er bøjlerne formet som et S, hvilket kan give bedre fodfæste men også gør det nemmere at slippe ud af bøjlen, hvis man kastes af sadlen. Desuden har de den fordel, at de har et drejet øje i forhold til retningen på stigbøjlerne. Dette gør det nemmere at fange stigbøjlen med foden fra sadlen af. Øjet, som ydermere er firkantet i formen, er en fordel til töltende heste, da de understøtter benstillingen i denne gangart.

På markedet findes der mange varianter af stigbøjler. Australske bøjler med sikkerhed har en drejet yderside, så de er nemmere at slippe ud af, hvis uheldet skulle være ude, og man ryger af. Flex Bow-konceptet, som har en skæv bue på toppen, bygger på at give rytteren et bedre greb samt forbedre fodpositionen generelt.

Selvom stigbøjlen med S-form oftest benyttes af rytteren på den islandske hest, kan de sagtens anvendes af alle. Men om man vælger at skaffe sig stigbøjler af en bestemt form, et bestemt materiale eller med en bestemt sikkerhedsmekanisme indbygget, må man som rytter vurdere.

Størrelse, pasform og komfort

Vi har allerede været inde over, hvordan et par stigbøjler som ikke passer i størrelsen, kan gøre mere skidt end godt. Den generelle regel bygger på at man skal måle sin fod på tværs – med det fodtøj som man normalt rider i – og lægge det der svarer til en fingerbredde til på begge sider. For western-ryttere kan der være nogle afvigelser fra den gængse målsætning alt efter ridekategori, men for de udbredte danske ridesportsgrene samt skovtursrytteren er ovenstående et godt mål.

Stigbøjlernes størrelse angives netop i inches/cm, som svarer til målet på tværs. Nogle ryttere skifter ridestøvler om vinteren, og ender måske helt oppe i en herrestøvle omkring de 12 cm i denne årstid. Altså er et par bøjler muligvis ikke nok, hvis man vil gå all in på sin sikkerhed i forbindelse med et eventuelt styrt.

Det er værd at nævne, at ridestøvler netop er formet til stigbøjlen. De er smalle i snuden, så de nemt kan trækkes bagud, og de har hæl på, så de bliver svære at skubbe for langt frem i stigbøjlen. Vigtigheden af det rigtige fodtøj under ridningen må altså ikke undervurderes. De forskellige forme af stigbøjler, gennemgået i afsnittet ovenfor, komplimenterer netop også ridestøvlens udformning.

Farve

Stævneudstyrets rammer varierer efter både kategori og niveau. I dressursporten ser man helst en helt neutral ekvipage, som ikke stjæler opmærksomheden fra hestens gangarter og program. Her skal man altså holde sig til farveneutrale stigbøjler i sølv eller sort. For andre kategorier, såsom western, spring og terrænridning, er farvebruget noget mere nuanceret.

I spring-kategorien er det klassiske valg at holde sig til hvide ridebukser og sorte jodhpurs. Farvevalget i jakkerne har udviklet sig meget, og man ser i dag lidt af hvert på det punkt. I takt med denne udvikling, er der også blevet åbnet lidt op for farverne på resten af udstyret såsom ridehjelm, handsker og stigbøjler. Det er altså hverken forbudt eller uset at bære farver til stævner, men det forventes stadig at man, for at fremstå professionel, ikke bliver for spraglet.

Hertil er guld og rose gold blevet meget populære da det jo er farver, men mere unikke af slagsen. For de mere spraglede farvers vedkommende må man sige, at børnene har en fordel i og med at de er så unge som de er, og reglementet ikke er så hårdt på den front.

Som sammenfatning kan det siges, at man skal tage et grundigt kig på den ridesport som man gør sig indenfor, og tilkøbe stigbøjler som passer dertil. Det kan dog også være værd at kigge på niveau. Mange lokal-stævner har ikke så glasklare regler omkring stævnepåklædning, så her er der chance for, at man kan tillade sig mere ift. design og farver.

Budget

Som med alt andet udstyr er det kompleksiteten og designet, som bestemmer prisen. Med kompleksitet menes alle de ovenstående, gennemgåede elementer. Materialer, form og funktioner får stor betydning for budgettet, da der er brugt ekstra kræfter på at udforme den helt korrekte stigbøjle. Designmæssigt er det mærkevarerne, der koster dyrt. Ridestøvler fås bl.a. med fine figurer såsom stejlende heste eller guldbelagt look. Disse “unødvendige” elementer, som dog scorer ekstra point ift. image og udstråling, skruer naturligvis prisen op.

Stigbøjler ligger gerne fra et par hundrede kroner og op til et par tusinde for de meget kendte mærker. Luksus koster, men sikkerhed gør ikke. Stigbøjler med sikkerhed, f.eks. dem med den omtalte elastik på ydersiden, kan fås for et par hundrede kroner. Man ønsker jo netop ikke at skræmme købere væk fra oplagte valg, ved at skrue prisen derop hvor kun få kan følge med. Der er naturligvis noget om snakken med at prisniveauet afspejler kvaliteten, men man kan sagtens få ordentlige, sikre stigbøjler på et stramt budget.

Hvad siger undersøgelser om stigbøjler?

Hoorserookie.com har lavet flere gode undersøgelser bl.a. om hvilke stigbøjler der fungerer bedst til hver enkelt ridekategori og om stigbøjler med sikkerhedsfunktioner. Hvis man er i tvivl om, hvad der kan betale sig, er netop sådan nogle markedsundersøgelser et kig værd. Det er tydeligt, hvordan netop stigbøjler med sikkerhed også skinner igennem i undersøgelsen om stigbøjlerne til hver enkelt ridekategori.

Når man har sagt stigbøjler, skal der også siges tilpasning af stigbøjler. At finde sin foretrukne type af stigbøjler er vigtigt, men såvel rytterens som hestens komfortabilitet skal også sikres. Der findes som sådan ikke nogen rigtig og forkert længde på stigbøjleremmen, da det kommer meget an på både rytterens og hestens niveau. En udbredt metode til at bestemme remmens længde er at tage udgangspunkt i armens længde, men det er ikke altid at den bedst mulige tilpasning opnås på den måde. Tit handler det om at fornemme sig frem, selvom dette kan være svært for nybegynderen og juniorrytteren.

Der er dog lavet undersøgelser både ift. den vertikale og den horisontale placering af stigbøjlerne. Når det kommer til den vertikale placering af stigbøjlerne, altså netop længden på remmen, viste undersøgelsen ikke store variationer.

I denne undersøgelse af Hartpury University målte man trykbelastningen under sadlen, som jo netop overgår til hesten. Her var man ikke i stand til at måle væsentlige trykforskelle, når stigbøjle-længden blev varieret, og man måtte konkludere, at rytterne kompenserer den uvante benposition ved at regulere kropspositionen. Da rytterens vægt desuden ikke kunne bevises at have nogen sammenhæng med sadeltrykket, må man gå ud fra at kraften, hvormed rytteren påvirker sadlen, fordeles over andre flader under de uvante ridestillinger.

I en anden undersøgelse om den horisontale placering af stigbøjler, hvilket er et relativt nyt forskningsområde, testede man en rutineret og en uerfaren rytter i tre forskellige stigbøjle-placeringer. Da der også var forskel på rytternes højde, hvor den uerfarne var noget højere end den rutinerede rytter, kunne man se et stort skift i biomekanik.

Den rutinerede rytter regulerede tydeligvis sin krop mere i forhold til stigbøjlerne, ved at læne sig mere fremad, når stigbøjlerne var placeret længere bagud, og rette sig mere op, når stigbøjlerne var placeret længere fremme. Hun foretrak den forreste position, hvorimod den urutinerede rytter, som gennem alle de horisontale placeringer havde en relativt stiv kropsholdning, følte at hun blev kastet tilbage i sadlen når stigbøjlerne var længst fremme.

Undersøgelsen endte med at understrege vigtigheden af horisontale justeringer af stigbøjlerne, da dette er med til at komplimentere den enkelte rytter. Pauline Martin, som stod i spidsen af forsøget, pointerer dog også at det at undervise den mindre rutinerede rytter i korrekt kropsholdning er et vigtigt tiltag.

Det er altså tydeligvis mest for rytterens komfort og tryghed i sadlen, at den rette tilpasning af stigbøjlerne, får betydning. Dette gøres bedst ved at føle sig frem ift. om knæene har en optimal position, om man kan presse hælene ned i den korrekte stilling uden besvær og om man kan opretholde en god balance.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke stigbøjler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste stigbøjler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Stigbøjler vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger stigbøjler?

Valget af stigbøjler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “8 Best Safety Stirrups for Adults (Uses, Features, Reviews).” https://horserookie.com/best-safety-stirrups-for-adults/. Åbnet 26 maj. 2020.
  • “How Safety Stirrups Work (Pros/Cons, Uses, Features, Brands).” https://horserookie.com/how-safety-stirrups-work/. Åbnet 26 maj. 2020.
  • “The Effect of Rider Stirrup Length on Pressure beneath the ….” https://hartpury.pure.elsevier.com/en/activities/the-effect-of-rider-stirrup-length-on-pressure-beneath-the-saddle. Åbnet 26 maj. 2020.
  • “Stirrup Placement and Rider Biomechanics: What’s the Link ….” 23 dec.. 2017, https://thehorse.com/137148/stirrup-placement-and-rider-biomechanics-whats-the-link/. Åbnet 26 maj. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.