Strigler

Strigler
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Strigler er et must-have, når vi skal groome vores heste. Der findes mange forskellige strigler til forskellige formål, men en ting de alle har til fælles er, at de bidrager til at hesten bare shiner!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af strigler. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Strigler Test: Top 5 Bedste Strigler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. IR Blød Kardesk Strigle

Bedste strigle

Pris: 179 DKK

IR Blød Kardesk med Hestehår er et fremragende valg til hesteejere, der søger en effektiv, men skånsom strigle. Dette produkt kombinerer naturlige hestehår med en ergonomisk form for optimal komfort og effektivitet. Dens bløde børster fjerner støv og løs pels uden at irritere hestens hud. Anvendelsen af naturlige materialer sikrer, at striglen er bæredygtig og holdbar. Desuden er håndtaget designet til at lette presset på hånden under lange plejeseancer, hvilket gør den ideel til både professionelle og hobbyryttere.

Annonce

2. LeMieux Børste Tangle Tidy

Bedste billige strigle

Pris: 149 DKK

LeMieux Børste Tangle Tidy Fig er en imponerende økonomisk strigle, der har gjort sig fortjent til titlen som bedste billige strigle. Den specialdesignede børstehoved kombinerer både tætte og lidt bredere pigge, hvilket gør den ekstremt effektiv til at udfiltre striber og knuder uden at skade håret. Et ergonomisk greb sikrer god komfort og kontrol, selv under længere grooming-sessioner. Børsten er let og kompakt, hvilket gør den nem at opbevare og tage med på ture. Med sine overkommelige pris og høje funktionalitet er Tangle Tidy Fig et fantastisk valg for både erfarne hesteejere og nybegyndere.

Annonce

3. Imperial Riding Strigle

Bedste premium strigle

Pris: 900 DKK

Imperial Riding Grooming og Relaxing Brush er en strigle designet til at forvandle hestens plejestund til en afslappende oplevelse. Den har fem udskiftelige massagehoveder. Det gør den ideel til massage og til at fordele shampoo i man, hale og pels. Den er vandtæt, håndholdt og trådløs. Du kan nemt tage den med rundt, mens den solide base sikrer, at den altid er klar til brug. Hestefysioterapeuter anbefaler striglen, fordi den fremmer blodcirkulation og virker afslappende for hestene. Kombinationen af teknologi og brugervenlighed gør denne strigle til en virkelig god model. Den plejer både hestens ydre og øger dens velvære. Derfor fortjener den titlen som testvinder.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til strigler

Hvad er strigler?

Strigler. Langt de fleste af os ønsker, at vores hest præsenterer sig bedst muligt, og mange af os hestemennesker kan bruge timer på at nusse omkring den. Meget af samværet med hesten foregår på staldgangen under diverse forberedelser til dagens gøremål og træning. Det er her rytteren kan fornemme hestens humør og tilstand inden ridning.

Tiden bruges ofte med en strigle i hånden. Men en strigle er ikke bare en strigle. Nogle har en hel kasse fuld af forskellige strigler til forskellige formål, mens andre nøjes med et par stykker.

Lysebrun strigle

Strigler til heste bruges først og fremmest til at fjerne skidt fra hestens pels, sådan at det ikke irriterer huden. Dernæst er striglers formål at få hesten til at se godt ud og stråle om kap med solen.

Groomingen af hesten sikrer, at man når omkring alle områder og på den måde kan opdage, hvis der er ændringer i hestens tilstand og udseende. For eksempel hævede ben, knopper eller sår.

Hvorfor skal jeg købe strigler?

Hvis du har en hest eller rider meget, kan det være en rigtig god ide at købe strigler. Mange fås billigt, og det kan være sjovt at gå og samle på forskellige af disse med forskellige funktioner. Dernæst er det dejligt at have sine egne, da man på den måde kan sikre sig, at de er pæne og velholdte, og lige dem du ønsker dig. Derudover mindsker man risikoen for at overføre bakterier mellem en masse forskellige heste.

Hvilke strigler skal jeg vælge?

Når du så skal ud og vælge strigler, er det en god ide at købe mindst én strigle til hver del af hesten: kroppen, benene, hovene, hovedet samt manen og halen. Dog kan børsterne til kroppen ofte også bruges på benene.

Denne artikel vil klæde dig på til dette gennem følgende punkter:

  • Hvilke typer findes der? Og hvilke bør du vælge til de forskellige dele af din hest?
  • Hvilke materialer fremstilles udstyret i? Og hvad er fordelen og ulemperne ved materialerne?
  • Hvilke funktioner har udstyret til heste?
  • Hvad skal du være opmærksom på i forhold til størrelse, pasform og komfort?
  • Hvad betyder dit budget for valg af udstyr?

Kombinér strigler med andet staldudstyr

Når du køber strigler, er det en rigtig god ide at anskaffe dig noget at opbevare dem i. Det kan være en kasse eller taske beregnet til formålet. På den måde har du styr på dem og kan afholde dem fra unødigt støv og snavs.

Derudover kan striglerne også kombineres med yderligere plejeprodukter. Det kan være spray til man og hale for at sikre en nem gennem redning, eller showshine til pelsen.

Pleje af strigler

Dine strigler er dagligt i kontakt med hestens pels og hud. Formålet er, at holde hesten ren og dermed bliver striglerne nemt beskidte. For at få det optimale udbytte af dine strigler er det en god ide at holde dem rene så rene som muligt. På den måde overfører de ikke gammelt skidt tilbage til hesten, og samtidig vil striglerne være brugbare i længere tid.

Til dagligt kan en plastik strigle i den ene hånd gøre rengøringsjobbet af striglerne. Du kan enten vælge at køre plastikbørsten igennem din udvalgte strigle før og efter brug, eller i mens du strigler. På den måde sikre du dig, at du får fjernet skidt og støv fra hesten.

Dog er dette ikke nok. For at undgå at fedt og bakterier fra pelsen bygger sig op i striglens hår, bør striglerne rengøres jævnligt. Det kan være en god vane at gøre dette i forbindelse med hovedrengøring af andet rideudstyr. Meget gerne hver eller hveranden måned alt efter, hvor hurtigt der opbygger sig skidt.

Der findes forskellige produkter på markedet særligt egnet til rengøring af strigler. Det kan man vælge at investere i, men i de fleste tilfælde vil enhver sæbe kunne gøre jobbet. Det er en god ide at lade striglerne stå i blød i vand og sæbe, sådan at skidtet kan opløses. Hvis håndtaget på striglen er lavet af træ, kan det være en god ide at lade dette stikke op af vandet. Hvis træet ligger i blød for ofte, kan man risikere, at det udtørrer og sprækker.

Det er meget vigtigt, at alt sæben vaskes grundigt af striglerne, inden du bruger dem på din hest igen.

Når striglerne er helt rene, bør de tørres så godt som muligt med et håndklæde og derefter lægges til tørre inden opbevaring.

Når du skal opbevare dine strigler, er det en god ide, at lægge dem i kassen eller tasken på en måde så børsterne ikke bliver bøjet. Det kan for eksempel undgås ved at sætte striglerne sammen.

Valg af strigler

Typer

Når man skal ud at købe strigler, er der rigtig mange forskellige typer at vælge imellem. Og med god grund. Hesten er et stort dyr, som har flere følsomme områder for ikke at glemme manen og halen.

Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du vælger den rigtige type strigle til de rigtige områder.

Kroppen:

Selve hestens krop er rimelig hårdfør, og man har derfor mange muligheder for strigler her. Det er heldigvis sjældent, at pelsen på kroppen er infiltreret i mudder, og det største problem her er ofte støv.

Ofte vil man starte med en plastik- eller metal børste med hårde “takker” til at fjerne genstridigt skridt og løse hår.

Derefter en blødere strigle med korte børster til at rengøre i dybden og løsne støv. Dette kan også gøres med en strigle med længere børster, men disse egner sig bedst til at fjerne støv.

Nogle vælger at bruge en lammeskindshandske som det sidste for at få pelsen til at skinne ekstra.

Benene:

Hestens ben er forholdsvis følsomme. Særligt den nederste del af benene er tyndhudet, og man bør derfor være forsigtig. Desværre er det også ofte her, at hesten er mest beskidt.

Som udgangspunkt vil man kun anbefale strigler med bløde børster til brug på benene. Dog kan det være nødvendigt med en hård børste til at fjerne eksempelvis mudder. Hvis man rider med gamacher eller bandager, er det meget vigtigt at få fjernet alt skidt, da hesten ellers kan få grimme slidsår. Men brug den hårde børste med forsigtighed. Optimalt vaskes hestens ben, hvis de er mudrede, men det kan tage noget tid før de er tørre, og det er ikke alle, der har tid til at vente på det.

Hovene:

Hesten kan i løbet af en dag få rigtig meget skidt i og på hovene. Det kan være jord, sand, indhold fra boksen eller sten. Det er meget vigtigt at gennemgå hestens hove for dette både før og efter ridning. Sten, der sidder i klemme i hestens hove, kan være meget smertefuldt for hesten. Derudover er hestens hove følsomme overfor bakterier, og ‘sur stråle’ er ikke ualmindeligt.

Hovene holdes bedst rene med en hovrenser. Mange har både et jernstykke og en børste, sådan at hoven kan blive helt ren.

Børsten kan bruges både udenpå hoven og indeni, men mange vælger også at anskaffe sig en særlig ‘hovbørste’ til ydersiden af hoven.

Hovedet:

Hestens hoved er et følsomt sted. Der er tyndt hud, nærmest intet fedt og nogle heste er ikke særlig glade for at blive rørt i og omkring hovedet. Derfor er det ofte at foretrække en lille, blød strigle.

På den måde bliver det ikke for voldsomt for hesten, og man kan stadig fjerne skidt og støv.

Manen og halen:

Manen og halen er svære at holde rene med almindelige strigler, og man vælger ofte at anskaffe sig en kam eller særlig børste til formålet. En kam er god til korte maner og kan både bruges til at redde knuder og tynde ud i manen, hvis man ønsker det.

Der er forskellige holdninger til børstning af haler. Nogen rører aldrig deres hests hale, fordi de er bange for, at der falder for mange hår ud. Det er der også en risiko for, og derfor er det en god ide at bruge balsam-lignende produkter til at gøre processen nemmere. Derudover kan det være en fordel at “skille” hårene ad med fingrene, inden man børster den igennem. På den måde kan man holde halen knudefri uden, at hesten bliver tyndhåret.

Materiale

Rigtig mange strigler er lavet af plastik og syntetisk materiale. Det er nemt at holde rent og kan desuden fås i flere forskellige farver. Dog kan det syntetiske materiale skabe spænding mellem hesten og striglen, hvorfor nogle oplever at hesten får stød.

Flere og flere strigler bliver fremstillet i naturmaterialer. Her vil håndtaget ofte være af træ, mens børsterne er af ægte hår. Disse strigler er ofte af rigtig høj kvalitet og sikrer en god følelse for hesten. Nogle oplever dog, at de kan have tendens til at fælde.

Uanset hvilket materiale striglerne er lavet af, vil der typisk være tilføjet en funktion, der gør at de ikke ryger ud af hånden på os. Det kan være en stofrem eller gummibelægning.

Funktioner

Striglers primære funktion er at rengøre hesten. For at opnå dette findes der mange forskellige slags med forskellige funktioner og formål.

Der er børster til kroppen, som typisk er større, så processen går hurtigere. Hovrensere til hovene for at forhindre sten eller andet i at irriterer hesten. Og børster til manen og halen for at undgå knuder. Disse typer børster beskrives nærmere i afsnittet “typer”.

Dog har nogle af de nye strigler på markedet en helt særlig funktion. Nemlig anti-bakterielle. Disse indeholder en særlig kemisk sammensætning i plastik, der sikrer at bakterier og svampe dræbes. På den måde mindskes risikoen for smitte og infektioner.

Størrelse, pasform og komfort

Når du skal vælge dine strigler, er det væsentligt, at du vælger nogen, der passer til dig og dit formål. Det kan være en god ide, at holde forskellige slags før du beslutter dig. På den måde kan du sammenligne dem og finde ud af, hvilke der passer bedst til din hånd. Igennem et hesteliv bruger vi mange timer med striglerne i hånden, og de må ikke føles klodsede eller uhåndterbare.

Derudover bør man også vælge striglernes størrelse efter formål. Skal striglen bruges på hesten krop, er det ofte at foretrække en større strigle. Er striglen derimod til brug i hestens hoved, er en lille strigle meget brugbar.

Budget

Strigler er ikke den dyreste post i ridesporten, men derfor hænger pris og kvalitet stadigvæk sammen. Det kan godt betale sig at investere i nogle af de lidt dyrere strigler, da de med stor sandsynlighed vil holde længere tid. Derudover er kvalitets strigler ofte ergonomisk designet, så de er rare for dig at holde. Dog er formålet med striglen det vigtigste, og i princippet kan en billig strigle klare jobbet lige så godt som en dyr.

Strigler kan koste ned til omkring tredive kroner og op til et par hundrede kroner.

Det største udvalg findes i prislejet halvfems til hundrede halvtreds kroner.

Hvad siger undersøgelser om strigler?

Når vi strigler vores heste, minder det på mange måder, om det sammenspil vi ser mellem hestene på folden. Heste, der gnubber hinanden, er ikke kun med det formål at blive kløet. Det er også en vigtig del af en social proces. En social proces som en artikel skrevet i 2018 har fokuseret på. Og selvom nogle måske ser groomingen af hesten som en nødvendighed, er det også med til at danne stærke bånd mellem hest og rytter. Når rytteren strigler hesten, er det nemlig en efterligning af den sociale proces på folden.

Så det er bare med at komme i gang med at strigle din hest, så i kan bygge et endnu stærkere bånd!

Også en anden artikel har yderligere undersøgt denne adfærd mellem hestene. De observerede en flok heste og deres foretrukne grooming områder. Når forskerne efterlignede dette faldt hestenes hjerterytme. Hvis forskerne gnubbede hestene på andre områder, skete der ingen ændring i hjerterytmen.

I 2006 blev der udført et studie omhandlende rytterens forhold til sin hest. Her blev der lavet et spørgeskema i forhold til fodring og grooming, som blev udgivet til 20 forskellige amatørryttere. Forskerne udpegede to slags forhold mellem hest og rytter. Type 1 og type 2.

Type 1 ser ridning som en stor del af deres liv og som en stor glæde. De bruger meget tid på at strigle og ride deres heste. De er meget opmærksomme på deres hestes velfærd og tilkalder smeden oftere end type 2. Type 1 går også meget op i det foder, de giver deres heste. Type 2 ser hestehold som noget, der skal være sjovt i samspil med andre ting. De har ikke så stor interesse for, at udvikle deres horsemanship og er ikke så tætte med deres heste som type 1.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke strigler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste strigler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Striglerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger strigler?

Valget af strigle afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Parameters for the Analysis of Social Bonds in Horses – NCBI.” 27 Oct. 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6262610/. Åbnet 9 Jul. 2020.
  • “Grooming at a preferred site reduces heart rate in horses – ScienceDirect.” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003347283713096 Åbnet 9 Jul. 2020.
  • “(PDF) Effect of human-animal relationship between horses ….” 12 Apr. 2018, https://www.researchgate.net/publication/324485290_Effect_of_human-animal_relationship_between_horses_and_young_woman_on_feeding_husbandry_and_grooming_of_horses. Åbnet 9 Jul. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.