Strigletaske

Strigletaske
Sidst opdateret: september, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Få system i dine strigler og børster med en strigletaske. Strigletasken er en taske, designet til at opbevare strigler, børster, rensere, hesteklippere og lignende staldprodukter. Udover at en taske kan give systematik, forlænges staldprodukters levetid, i kraft af at du opbevarer dem i lukkede og isolerede rum/lommer.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af strigletasker. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Strigletaske Test: Top 3 Bedste Strigletasker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste strigletaske

Pris: 169 DKK

Vinderen i kategorien “bedste strigletaske i test” er fra Darcy. Darcy har mange års erfaring med udvikling og produktion af udstyr til ridning, heste og stald, og det kan tydeligt ses hos deres signatur-taske. Den byder på gode opbevarings muligheder, en holdbarhed som siger spar to og alt det til en fordelagtig pris.

Annonce

Bedste billige strigletaske

Pris: 129 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige strigletaske” er Eldorados. En praktisk nylontaske fra Eldorado til en meget lav pris. Den er lidt lille i størrelsen sammenlignet med andre strigletasker, men nok til at kunne tilfredsstille de fleste ryttere.

Annonce

Bedste premium strigletaske

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium strigletaske” er Kingsland tasken. Nu er vi nået til en luksuriøs taske af slagsen, nemlig Kingsland-tasken. Tasken byder på alt det en rytter kan drømme om, og mere til. Den er stor, og derfor er der mange opbevaringsmuligheder. Kvaliteten er også i en klasse for sig.

Annonce

Indhold på siden

Guide til strigletaske

Hvad er en strigletaske?

Strigletasken er en af mange muligheder for opbevaring af strigler og plejeprodukter. Det er en taske, som kommer i mange forskellige udseender, materialer og størrelser.

Nogle strigletasker sælges med strigler i matchende farve. Sådanne sæt findes også i forskellig kvalitet og dermed også til forskellig pris.

Hvorfor skal jeg købe en strigletaske?

En strigletaske er en fleksibel og nem måde at opbevare og bære sine strigler på. Der er rigtig mange forskellige designs og udformninger at vælge imellem, og derfor er det nemt at anskaffe sig en, som både skiller sig ud og passer perfekt ind i resten af udstyret.

En strigletaske kan opbevare staldprodukter og dermed forlænge deres levetid

At strigle hesten er vigtig for dens velbefindende, og det er dejligt at have et godt sted, at have sine strigler, så de er i system, og bliver opbevaret på en måde, der forlænger deres holdbarhed.

Hvilken strigletaske skal jeg vælge?

Du skal vælge den taske, der svarer til dit behov, og dette behov kan skifte igennem et liv som hesteejer og rytter. Det kan virke enkelt, at skulle vælge en taske, men der er faktisk flere forskellige ting at tænke over, inden du køber en taske, som du i værste tilfælde ender med at blive træt af i løbet af kort tid.

Du skal tænke på, hvilken størrelse som du kunne tænke dig. Er det nok med en lille rygsæk eller mulepose eller har du brug for en større taske? Og hvad med formen, skal den være rund eller firkantet? Skal den kunne lukkes helt med lynlås eller det mon nok, at der er, hvad der svarer til en slags overslag over. 

Hvilke materiale og farve tiltaler dig? Skal det være en taske i stof eller nylon eller skal det være en lidt mere eksklusiv slags i læder? Har du et farvetema, som du normalt holder dig til? Sværger du til et bestemt mærke, som tasken også skal være fra, eller er det ligegyldigt?

Og kan du mon få alt det, som du gerne vil have til en pris, der passer ind i dit budget? Og hvis ikke, hvad er du så villig til at gå på kompromis med.

Kombinér strigletaske med andre strigleprodukter

Strigletasken bruges til opbevaring af strigler og plejeprodukter. Det bliver muligt at få et system i de forskellige striglere, børster, kamme og hovrensere samt de forskellige plejeprodukter, der bruges dagligt eller næsten dagligt.

Det er praktisk at lave et godt system i sin strigletaske, så det er nemt at komme til alle sine strigler i den rigtige rækkefølge. Der er også vigtigt at striglerne ligger på en måde, så hårene ikke bliver bøjet. En strigletaske har som regelt mange lommer eller muligheden for selv at opdele strigletasken, så der går system i det.

Pleje af strigletaske

At holde sin strigletaske ren og vedligeholdt er en god ting. Det er bare rart at have rent og pænt udstyr. En ren taske er også med til at holde dine strigler rene. Rene strigler gør bare arbejdet med at strigle meget nemmere.

Når du skal rengøre din taske, skal du først tømme den for strigler og plejeprodukter. Er bunden løs, kan du tage den ud også. Du kan derefter bruge en stiv børste til at løsgøre evt. skidt i bunden af den. Tasken vendes så på hovedet, og tømmes for løse hår og skidt.

Er tasken af stof, kan både inder- og yderside tørres af med en fugtig klud evt. med lidt rengøringsmiddel på. Hvis tasken har en løs bund, kan du tage den ud, og så er det muligt at vaske nogle modeller af tasker i vaskemaskine ved 30-40 grader. Men tjek om der en vaskeanvisning på den på, så den ikke bliver ødelagt af at komme i vaskemaskinen. Ved tvivlsspørgsmål kan forhandleren eller producenten altid kontaktes.

Er tasken af læder, skal den behandles som alt andet læder med gode plejeprodukter, så læderet forbliver smidigt og pænt samt holder sig længe. Og hvis der er lynlåse, knapper eller andre lukkemekanismer, skal du være opmærksom på, at de ikke bliver fyldt med skidt og løse hår, da det ødelægger dem på sigt.

Valg af strigletaske

Materiale

Der findes et væld af strigletasker, og de fremstilles i vidt forskellige materialer. De mest gængse materialer er plastik, nylon og læder. Hvilke materialer der bruges, afspejler sig også i prisen. En taske af plastik er i den billige ende, hvor en taske i læder ligger i den dyre ende.

En taske i læder kræver lidt mere pleje end f.eks. en taske i nylon, men det er til gengæld en en flot og holdbar løsning til opbevaring af striglerne. Læder er jo et materiale, der kan holde mange år, og så går det aldrig af mode. Så ønsker man en taske, der kan holde i mange år, og kun bliver flottere med årene, samt aldrig går af mode, så er en taske af læder et rigtig godt valg.

En taske i plastik er ofte den billigste løsning, men også en nem og praktisk løsning. Som regel er selve tasken gennemsigtig, så det er nemt at se, hvad der er i den. Den er ofte lille og handy taske til at bære på ryggen, og så sælges den type af taske nogle gange med strigler, så man er sikret et helt sæt, der matcher.

Nylon er et praktisk materiale til en taske. Og derfor er det nok også det mest gængse materiale, der bruges. Og der er en grund til, at det er populært, for man får en budgetvenlig taske, der er praktisk og nem at holde ren. Den kan fås i et utal af farver og farvekombinationer, så det er nemt at få et design, der passer til resten af ens udstyr. Men det er ikke eksklusivt ligesom f.eks. læder, og er selvfølgelig ikke lige så holdbart. Men en strigletaske af nylon passer til de flestes behov, og så er resten bare op til den enkeltes smag.

Funktioner

Der er generelt 3 måder, hvorpå strigletasken er designet:

  • En strigletaske med et stort rum, mange lommer med og uden lynlås og knap, meshnet og elastiksnor i kanten
  • En strigletaske, der kan inddeles i forskellige rum ved hjælp af rumdelere, der kan sættes fast med velcro. Der kan stadig være mange lommer med og uden lynlås og knap, meshnet og elastiksnor i kanten
  • En strigletaske med fast inddeling af rum, der ikke kan flyttes. Disse kan være med eller uden lommer, meshnet og elastiksnor

Derudover så er måden hvorpå de bæres også forskelligt. Nogle bæres ligesom en rygsæk med to skulderstropper. Andre bæres som en skuldertaske, og så er der de tasker som bæres som en håndtaske. Som regel kan stropperne justeres, så det er en passende længde til den som skal bære strigletasken. Hvad man foretrækker er op til den enkelte.

Nogle strigletasker kan lukkes, og andre er åbne eller kan lukkes med et slags overslag. En lukket strigletaske forhindre støv og lignende at komme i strigletasken. Nogle strigletasker er til og med lavet i vand- og smudsafvisende materiale, hvilket gør det nemmere at holde strigletasken pæn og ren selv i stalden.

Størrelse

Strigletasker findes i forskellige størrelser, lige fra den lille rygsæk eller mulepose til den store slags, der kan bæres i hånden eller på skulderen.

Det er relevant at være bevidst om sine behov, inden man køber en strigletaske. Det er en træls situation at stå med en strigletaske, der er for stor eller for lille.

En strigletaske, der er for lille, vil være til irritation, når man skal finde sine ting eller få dem til at kunne være i strigletasken. Det bliver svært at finde de ting, som man skal bruge. Striglerne vil oven i købet blive ødelagt på sigt, hvis de mases sammen i en for lille taske.

En strigletaske, der er for stor, vil også være til irritation, da det kan være svært at få et system i den. Det er også træls at have noget med en masse unødig plads, da det jo ikke ligefrem er god plads i f.eks. et staldskab. For meget tom plads kan også indbyde til at købe mange flere ting, så strigletasken kan blive fyldt op, og dermed fornuftigt brugt. Om det er en god eller dårlig ting, må jo være op til den enkelte at vurdere.

Æstetik

Nogle ryttere og hesteejere tænker meget på det praktiske. Dvs. det de skal have, skal have et formål, og derfor er udseendet ikke så vigtigt. Derved bliver købet af strigletaske forholdsvis nemt, for så er spørgsmålet med farver og udseende taget ud af ligningen.

Langt de fleste hesteejere og ryttere har dog en holdning til, hvilke farver og evt. mærker de bruger til deres hest, og det vil selvfølgelig også afspejle sig i valget af en strigletaske.

Nogle gange kan det være svært at få det hele til at passe sammen. Det rigtige udseende med de rigtige funktioner kombineret med det rigtige mærke og de rigtige farver til den helt rigtige pris. Men så er glæden desto bare større, når det lykkedes at finde den helt rigtige strigletaske, der passer ind i ens æstetik.

Budget

Pris og kvalitet hænger som regel sammen, hvilket også gør sig gældende, når det kommer til strigletasker. Design, farve, materiale og ikke mindst mode og mærke har også noget at sige for prisen. Du kan snildt anskaffe dig en strigletaske for en 100-mand, og så eksisterer der også strigletasker af mærkevarer, som kan løbe op i flere tusinde af kroner. Det handler om at finde netop det, som kan opfylde dine behov og dit budget.

Hvad siger undersøgelser om strigling?

I denne interessante artikel af The Horse kan man læse om en undersøgelse om sikker og grundig strigling. Der sættes fokus på hestens fysiske og psykiske velbefindende under strigling. Der bliver også kigget på både adfærd og sikkerhed hos hest og den der strigler. Strigling er nemlig en god måde at sørge for hestens velbefindende, men kun, hvis det gøres rigtigt. Bliver det gjort forkert, så er det ikke særlig rart for hesten, og der kan opstå uhensigtsmæssige situationer, hvor rytteren er i fare.

Ud af de 69 heste og ryttere på forskelligt niveau fra ridecentre, var der en alarmerende mængde af fejl og farlig adfærd. Kun 5% af hestene viste tegn på, at slappe af og nyde striglingen. 4 gange så mange heste udviste tegn på, at de ikke syntes, at den daglige striglerutine var særlig behagelig for dem. Der var tale om f.eks. at hoppe tilbage, truende adfærd, bide eller sparke.

Den truende og endda til tider aggressive adfærd fra hestens side blev ofte ikke lagt mærke til af rytteren. Rytteren adfærd omkring hesten havde derfor ikke altid havde fokus på sikkerheden. 88% af rytteren arbejdede i arbejdsstillinger, der udgjorde en risiko for deres ryg under f.eks. rensning af hove.

Alle ryttere uanset niveau begik mindst en farlig fejl under den daglige striglerutine.Gennemsnitlig var der 6 tilfælde af farlige fejl under den daglige striglerutine pr. rytter. Kun 7% af rytteren bar hjelm under den daglige striglerutine. Det er også interessant at se, at undersøgelsen viste, at der ikke var forskel på adfærden uanset om handleren var professionel eller mindre erfaren.

Striglingen var i disse tilfælde mere til den ubehagelige side for hesten, hvilket jo er stik imod alt, hvad vi gerne vil opnå med en strigling. Men det kan måske også forklare, hvorfor der er så mange uheld under håndtering af hesten.

I denne spændende artikel af Horse & Hound bliver der henvist til denne undersøgelse om strigling. Den varede over 11 sessioner. Stille/gentle strigling er berøring på de områder af kroppen, som hesten bedst kunne lide (gruppe G). Normal/standard strigling er en strigling, hvor hesten bliver striglet systematisk over hele kroppen (gruppe S). Der er opsat en række kriterier for hestens adfærd under strigling som f.eks. at gå væk, røre ved handleren, position af hals, puls, hjerteslag og så videre.

Hestene i gruppe G viste tegn på at tage kontakt til handleren under striglingen. Hvorimod hestene i gruppe S viste undgåelsesadfærd som f.eks. at gå væk, eller stramme musklerne i mave eller ryg og endda truende adfærd.

Ansigtsudtrykkene var også meget forskellige på de to grupper af heste. Hestene i gruppe G viste oftere halvhøj hals, halvt lukkede øjne og lignende tegn på at være afslappet og nyde det end hestene i gruppe S. Tegnene fra hestene i gruppe S var oftere af den mere irritable slags som f.eks. høj halsholdning, vidtåbne øjne og sammenpressede læber.

Et år efter den første undersøgelse, viste hestene de samme udtryk, som ved undersøgelsen, når de skulle strigles. Så efter kun 11 striglinger og et års pause kan hestene stadig huske, hvordan det føltes sidste gang, at de blev striglet af den samme person.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke strigletasker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste strigletasker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Strigletasker vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger strigletaske?

Valget af strigletaske afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Study: Many Riders Don’t Groom Horses Properly or Safely ….” 3 nov.. 2017, https://thehorse.com/136865/study-many-riders-dont-groom-horses-properly-or-safely/. Åbnet 1 jun.. 2020.
  • “Horse’s emotional state and rider safety during grooming ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168159119300620. Åbnet 1 jun.. 2020.
  • “Horses ‘smile’ after gentle grooming, study finds – Horse ….” 10 feb.. 2019, https://www.horseandhound.co.uk/news/horses-smile-gentle-grooming-study-finds-679029. Åbnet 1 jun.. 2020.
  • “Facial expression and oxytocin as possible markers of … – NCBI.” 2 okt.. 2018, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6168541/. Åbnet 1 jun.. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.