Boots til heste

Sorte boots til heste
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Ønsker du, at din hest skal bevare sine naturlige hove? Men rider du i hårdt terræn eller bliver din hest nemt ømtået? Så er boots til heste det helt rigtige til dig og din hest. Med de aftagelige boots er din hest klædt godt på!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af boots til heste. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Boots Til Heste Test: Top 3 Bedste Boots Til Heste

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste boots til heste

Pris: 369 DKK

Vinderen i kategorien “bedste boots til heste i test” er Davis Barrier Boots. Hovskoen er en god allrounder, som både kan bruges som decideret hovsko eller som en erstatning til en tabt hestesko. Udført i robust PVC og udstyret med en simpel pull-on program. 

Annonce

Bedste billige boots til heste

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige boots til heste” er HorseGuard Boots. En billig løsning som fungerer ganske udmærket, og den er lavet i gummi for nem rengøring. Der er monteret en nylon strap for simpel påføring af skoen.

Annonce

Bedste premium boots til heste

Pris: 529 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium boots til heste” er HKM Boots. Disse boots fra HKM er ekstra stødabsorberende, slidstærk og af fine materialer for ekstra holdbarhed. Desuden er den udstyret med en dobbelt sikkerhedslukning med velcro.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til boots til heste

Hvad er boots til heste?

Boots til heste er ligesom sko til mennesker. De er lavet for at beskytte hestens hove mod hårdt terræn og beskytter ligeledes ballerne på forbenene. De bruges ofte som erstatning til hestesko, men kan også sættes uden på hestens almindelige sko. Heste boots har nemlig flere funktioner, der er fordelagtige for hesten.

Grå boots til heste

Ikke nok med at de beskytter hoven på samme måde som en hestesko, den beskytter også hestens stråle fra sten og kan være stødabsorberende.

Hvorfor skal jeg købe boots til heste?

Der er flere og flere, der begynder at stille spørgsmålstegn ved almindelige jernsko til heste. Desværre er det bare sådan, at rigtig mange heste ikke kan undvære beskyttelse af hoven for at undgå, at de bliver nedslidte og ømme. Derfor er boots til heste opfundet.

Heste boots giver hesten mulighed for, at lægge al sin vægt på hoven uden at den bliver øm af enten sten eller hårdt terræn. Derudover er de også langt mere stødabsorberende end jernsko og hindrer ikke hovens naturlige blodcirkulation.

Boots til heste er særligt egnet til ryttere, der rider meget i skoven på hårdt terræn, da boots kan beskytte hele hestens hov og ikke kun kanten.

Hvilke boots til heste skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige boots til heste, og det kan være en jungle at finde rundt i. Derfor vil denne artikel hjælpe dig med svar på vigtige spørgsmål og give tips til hvilke boots du skal vælge til din hest.

Når du skal købe boots til din hest, er det væsentligt, at den sidder korrekt på hoven. Derfor bør du orientere dig om, hvilken hovtype din hest har. Der er fire typer:

 1. Den runde hov. Hovlængden er mindre end 5 mm kortere eller længere end bredden.
 2. Den brede hov. Hoven er mere end 5 mm bredere end den er lang.
 3. Den lange hov. Hoven er ca 6 mm og 15 mm længere end bredden.
 4. Den meget lange hov. Hoven er ca 16 mm og længere end bred.

Husk altid at vælge boots til din hest efter hvad der passer den og ikke udseendet.

Artiklen vil desuden komme ind på følgende punkter, sådan at du bliver klædt på til at vælge de helt rigtige hovsko til din hest:

 • Hvad betyder min ridedisciplin for valg af hovsko?
 • Har forskelligt terræn indflydelse på, hvilke jeg bør vælge?
 • Hvilke materialer er hovsko typisk lavet i?
 • Hvilke funktioner har hovsko?
 • Hvordan finder jeg den korrekte størrelse og pasform til min hest?
 • Hvad betyder mit budget for valg af hovsko?

Kombinér boots til heste med andet hesteudstyr

Når man anskaffer sig boots til heste, er det for at give hesten den maksimale komfort samt beskyttelse. Derudover vil det ofte være til heste, der arbejder hårdt i udfordrende terræn og på hårdt underlag. Derfor vil man typisk kombinere hovsko med gamacher. Disse er beregnet til, at passe på hestens ben, hvilket kan være en stor fordel under udfordrende omstændigheder.

Pleje af boots til heste

Boots til heste kommer i kontakt med rigtig meget skidt under en ridetur. Derudover er det væsentligt, at de er rene og fri for snavs indvendigt, så hesten ikke skraber sig på småsten og mudder. For det meste vil det være tilstrækkeligt at spule dem lige efter rideturen, men nogle gange kan det være nødvendigt med en hovedrengøring.

Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du bedst holder dine boots rene:

Til den store rengøring skal du bruge følgende:

 • Universal rengøringsmiddel
 • En skruetrækker
 • Blød stålbørste
 • Stiv børste eller svamp
 • En blød klud
 • Og evt. vinyl rengøring (fås i bilbutikker)

Først blandes rengøringsmidlet med varmt vand. Dette vil både rengøre og fjerne dårlig lugt. Så bruger du den stive børste til at skrubbe bootsene udenpå. Når alt mudderet er fjernet, bruges skruetrækkeren til at løsne alle skruer. Derefter kan bootsene komme i vaskemaskinen på skylleprogrammet (husk at spørg din mor om lov først – det er desværre ikke sikkert at hun synes, at det er den bedste ide…). Turen i vaskemaskinen vil sikre, at al rengøringsmiddel bliver skyllet ud.

Når vaskemaskinen er færdig, kan bootsene tages ud. Her er det en god ide, at lægge køkkenrulle indvendigt, så det kan suge det sidste fugt.

Nu tager du den bløde stålbørste og børster alt velcroen fri for skidt. Til sidst kan bootsene sprøjtes med vinyl rengøring og tørres med den bløde klud.

Nu er dine boots til heste så gode som nye igen!

Valg af boots til heste

Ridedisciplin

Når du skal vælge boots til din hest, er det vigtigt at tænke over, hvilken ridediciplin de skal bruges til. Der er nemlig forskel på, hvilke funktioner bootsene skal besidde alt efter disciplin. Derfor har vi lavet en lille guide til, hvad du skal være opmærksom på:

Terrænridning:

Når man rider i terrænet er forskellige underlag en del af det. Der kan være sten, sand, asfalt osv. Men hvis hesten ikke har sko på, kan hovene blive meget ømme og derfor kan terræn ryttere have meget glæde af boots til heste. De beskytter ydermere mod sten og pinde der kan irritere hestens stråle. Når du skal vælge heste boots til terræn, bør du være opmærksom på følgende:

 • Heste bootsene skal have et godt ‘grip’, sådan at hesten kan stå fast på alt slags underlag.
 • Kig efter boots der har særlige komfort puder indvendigt. De hjælper hesten med, at have føling med underlaget, så den ikke snubler.
 • Se om du kan finde heste boots, der er nemme at sætte på, og måske endda én man kan fastsætte mens hoven står på jorden. 
 • Hvis du rider i meget mudrede områder, er det vigtigt at velcroen ,der fastholder bootsene, er af god kvalitet. 

Dressur:

Dressur foregår ofte på blødt underlag, og boots til heste er mindre brugt indenfor denne disciplin. Dog mener nogle dressurryttere, at hesten bevæger sig mere frit uden sko og med heste boots. Dog må heste boots ikke benyttes under dressurkonkurrence, hvilket kan være en udfordring for meget ømtåede heste.

Spring:

Der er mange diskussioner, om det er muligt at springe med heste boots. Nogle er bange for, at de falder af, mens andre nyder godt af de mange fordele forbundet med brug af boots. 

Hvem der kan benytte boots under springning afhænger af flere omstændigheder: Hestens alder, længden og fugtigheden i evt. græsunderlag, selvsikkerhed under springning, hvor længe hesten har gået uden sko og den type boots du vælger. 

Hvis du vælger at benytte boots til springning bør følgende ting være opfyldt:

 • Bootsene er korrekt størrelse og er ordentligt tilpasset. De må ikke vride sig rundt under ridningen.
 • De er designet til præstationer og bør sidde tæt. 
 • Din hest springer selvsikkert og lader sig ikke påvirke af heste bootsene under almindelig ridning.  

Terræn

Terrænet, du rider i, har også en stor betydning for valg af heste boots. Hvis du ikke ønsker at have to par til henholdsvis let og svært terræn, er det altid bedre at være på den sikre side. Det vil altså sige, at hvis du ind imellem rider i svært terræn, så tilpas dit køb af boots til heste til dette. Så er du sikker på, at de er klar til en udfordrende tur, og du og din hest vil klare de lette ture som en leg. 

Materiale

Hovsko kommer i mange forskellige materialer, og ofte er disse mikset for at opnå det bedste resultat.

Typisk består den indvendige del af bootsene af neopren. Det er et blødt materiale, som er nemt at tilpasse til den pågældende hest. 

Udenpå vil der typisk være en skal af enten plastik, tætvævet stof, glasfiber eller gummi. 

Hvilket materiale der er bedst afhænger af, hvad du ønsker at bruge heste bootsene til, og hvilken hest du har. 

Rider du meget i mudder og skidt, er det fordelagtigt med en hård overflade, der er let at gøre rent og holder vand ude. 

Dog vil det i de fleste tilfælde handle mest om, hvilke hovsko der passer bedst til lige netop din hests hov. 

Funktioner

Boots til heste kan have mange forskellige funktioner. Hovedfunktionen er, at beskytte barfodede heste fra utaknemmeligt underlag. Derudover kan de virke stødabsorberende og give hesten komfort ved at give den lov til at træde igennem. 

Derudover findes de i alle verdens pasformer og materialer, så de passer bedst muligt til rytteren og hestens behov. 

Enkelte boots laves med den ene funktion at kunne holde eventuelle sår og omslag rene, mens hesten opholder sig i boksen. 

Størrelse, pasform og komfort

Når du skal vælge hovsko til din hest, er det alfa omega, at den passer! Hvis den er for lille, kan den være meget ubehagelig for hesten at have på og endda give skader. Hvis den omvendt er for stor, kan den bevæge sig for meget rundt, falde af, eller dreje sig. 

Derfor har vi udformet en guide til, hvordan du måler din hests hov, så du kan vælge den rigtige størrelse boots. 

 • Mål hestens hov lige efter den har haft smed
 • Rengør hoven grundigt
 • Mål hestens hov på det bredeste sted
 • Mål længden af hoven. Målene bør starte på det bredeste sted hvor hoven bærer vægt (typisk ved strålens start) og slutte ved den sidste del af hoven. Målebåndet skal placeres i midten af hoven. 

Du har nu de to mål, du skal bruge for at finde de rigtige boots. Der vil være en størrelsesguide, tilpasset den præcise model du ønsker, som du kan orientere dig i. Hvis din hest ligger mellem to størrelser vælges den store størrelse. 

Når du så skal prøve bootsene på, er der en række ting du kan tænke over, for at sikre dig at de passer:

 • Det må ikke være svært at få heste bootsene på. Hvis det er tilfældet, vil de typisk være for små.
 • Hvis bootsene kan rotere uafhængigt af hoven, er de for store. De må dog gerne kunne bevæge sig en smule. 
 • Bootsene bør ikke benyttes mere end 20 minutter første gang. De skal gås til, ligesom hvis du havde købt nye sko. 

Budget

Boots til heste kan være en rigtig dyr post. Derfor kan man fristes til at vælge nogle af de billigere. Det vigtigste er selvfølgelig, at heste bootsene passer til din hest og dine behov, men desværre vil pris og kvalitet ofte hænge sammen. 

Du har måske hørt udtrykket; “ingen hov, ingen hest”. Det bliver særlig vigtigt at huske, når du står nede i rideudstyrsbutikken og skal vælge mellem den dyre og den billige udgave af heste boots. Det vil ofte kunne betale sig på den lange bane at investere i kvalitets boots. De vil typisk holde længere tid, og din hest vil have større fornøjelse af dem. 

Billige boots til heste koster omkring tre hundrede kroner, mens nogle af de dyreste kan koste næsten to tusinde kroner. Det største udbud af boots til heste koster omkring fire til fem hundrede kroner.

Hvad siger undersøgelser om boots til heste?

Der findes flere undersøgelser om boots til heste, og vi har samlet et lille udpluk til dig her!

Et studie udført i 2016 undersøgte, hvordan brugen af heste boots påvirkede hesten. Hestens bevægelsesmønster blev iagttaget både med og uden heste boots. Undersøgelsen konkluderer at heste, der bar heste boots havde længere kontakt med underlaget end heste uden sko. Derudover øgede brugen af heste boots, den tid det tog hesten at løfte hælen fra jorden. På den måde blev gangarten sænket, og ledendes bevægelse blev øget.

Denne effekt gør det muligt for stødet, i forbindelse med kontakt med underlaget, at sprede sig over et større område. Derfor er det muligt, at brugen af boots til heste kan være beskyttende for ledende, hvis der generes samme resultater i trav og galop. 

En student på et amerikansk universitet ønskede at bidrage til forskningen omkring brugen af heste boots på underlag som asfalt og knuste sten. 

Den studerende observerede hestene gå over et areal med asfalt og knuste sten. Først barfodet, så med heste boots. Hendes måleudstyr afslørede tryk i hoven, minimum og maksimum tryk, gennemsnits tryk, størrelse på kontakt arealet og kraft. 

Undersøgelsen viste at hestene, der bar heste boots lavede et mindre pres på underlaget end de barfodede heste. Det betyder, at bootsene absorberede stød og fordelte presset. Undersøgelsen viste også, at bootsene reducerede presset en smule på asfalt sammenlignet med hove uden boots. 

Som en videreførsel af ovenstående studie testede universitetet nu bootsene overfor heste med jernsko. 

Undersøgelsen viste, at der var meget mindre pres fra hovene, når hestene bar boots frem for jernsko. Derudover beskytter bootsene mere af hoven, hvilket er en fordel på hårdt terræn. 

Baseret på undersøgelsens resultater konkluderer forskerne bag, at brugen af boots er fordelagtig i henhold til, at fordele pres og vægt over et større område.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke boots til heste er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste boots til heste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Hovskoene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger boots til heste?

Valget af boots til heste afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Effect of hoof boots and toe-extension shoes on the forelimb ….” 1 May. 2016, https://europepmc.org/article/med/27111020. Åbnet 1 Jul. 2020.
 • “Hoof Boots Can Protect Barefoot Trail Horses’ Feet – The Horse.” 11 Aug. 2019, https://thehorse.com/177314/hoof-boots-can-protect-barefoot-trail-horses-feet/. Åbnet 1 Jul. 2020.
 • “Research on Hoof Boots vs. Traditional Metal Shoes – The #1 ….” 4 May. 2020, https://stablemanagement.com/industry-news-information/research-on-hoof-boots-vs-traditional-metal-shoes. Åbnet 1 Jul. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.