Hestefoder

Hestefoder
Sidst opdateret: september, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Alle heste spiser meget hø og wrap, hvilket kan skabe et problem, uden en sund supplering af hestefoder. Foderet går ind og dækker de mangler, som din hest ikke får, i en normal kost. Vitamin-, mineral- og energiindholdet er som regel forskelligt i forskellige slags hø og wrap, hvilket man kan bekæmpe ved køb af hestefoder.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af hestefoder. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Hestefoder Test: Top 3 Bedste Hestefoder

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste hestefoder

Pris: 139 DKK

Vinderen i kategorien “bedste hestefoder i test” er Equsanas Cool Performance. Dette produkt fra de velkendte Equsana er en organisk all-round løsning som dækker næsten alle behov til en retfærdig pris. Foderet virker både til heste i træning og konkurrence.

Annonce

Bedste billige hestefoder

Pris: 129 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige hestefoder” er fra Equsana. Denne foder kombinerer de vigtigste næringsstoffer, som er ekstremt velegnet til alle heste, føl og 1-årige samt fuldvoksne heste.

Annonce

Bedste premium hestefoder

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium hestefoder” er også fra Equsana. Det er et energi- og proteintilskud til heste, der fx skal tage på (både unge og gamle). Perfekt til heste i træning og heste der skal gøres klar til kåring.

Annonce

Indhold på siden

Guide til hestefoder

Hvad er hestefoder?

Hestefoder. En verden for sig. Der findes et utal af forskelligt hestefoder, til forskellige heste med forskellige behov. Det kan være svært at finde rundt i, og hvordan finder du det foder der passer bedst til din hest?

Hestefoder giver et mere fokuseret og transparent indhold af næringsstoffer i forhold til hø og wrap.

Hestefoder er det tilskud, mange hesteejere vælger at give deres hest ved siden af hø eller wrap. Her vælges der ofte forskelligt foder eller tilskud ud fra den enkelte hests behov. Hestefoder tilbyder et mere koncentreret og transparent indhold af næringsstoffer til forskel fra eksempelvis hø eller wrap.

Der findes mange forskellige holdninger til fodring af heste. Derfor vil vi gennem denne artikel forsøge at give dig et indblik i hestefoderets verden så du selv kan tage stilling.

Hvorfor skal jeg købe hestefoder?

Heste bør hovedsageligt leve af grovfoder, hvilket vi kender som hø eller wrap. Dog kan det variere med vitamin, mineral- og energiindholdet i grovfoderet. Derfor vælger langt de fleste at give deres hest hestefoder. Her er der en mere koncentreret mængde af vitaminer og mineraler, og man kan vælge lige det hestefoder, der passer til hestens behov.

På langt de fleste opstaldningssteder medfølger der hestefoder. Typisk vil det være den samme foderblanding alle heste fodres med. Det kan sagtens være tilstrækkeligt, men alt efter din hests aktivitetsniveau og øvrige omstændigheder kan din hest have brug for noget ekstra eller måske endda noget helt andet foder. Derfor er det værd at overveje, om ens hest mærkbart mangler noget. Det kan eksempelvis være at hesten mangler energi, er alt for frisk eller har dårlig pels. Hvis det er tilfældet, kan det være en god ide at købe eget hestefoder, da disse symptomer ofte kan imødekommes med det rette foder.

Hvilket hestefoder skal jeg vælge?

Når du skal vælge hestefoder til din hest, er der en række forhold, der gør sig gældende. Hvad du præcist skal være opmærksom på, vil denne artikel gennemgå med dig under følgende punkter:

  • Hvilke fodertyper findes der?
  • Hvad betyder min hests alder for valg af hestefoder?
  • Hvordan afgøre min hests aktivitetsniveau, hvilket hestefoder jeg bør købe?
  • Hvad hvis min hest har sundhedsproblemer?
  • Har smagen noget at sige for valg af hestefoder?
  • Hvad koster hestefoder typisk?

Kombinér hestefoder med andre plejeprodukter

Ofte vil man kombinere hestefoder med en krybbe, hesten kan spise foderet fra. På den måde sikrer man sig, at hesten ikke kommer i karambolage med en løst-stående spand og dermed kommer til skade.

Derudover ser man også ofte, at der købes tilskudsprodukter til selve hestefoderet. Det kan eksempelvis være om sommeren, hvor rytteren vælger at købe elektrolytter i kombination med hestefoderet, for at imødekomme hestens øgede svedproduktion.

Holdbarheden af hestefoder

Ligesom med vores eget mad er det også væsentligt at opbevare hestens foder korrekt og forholde sig til holdbarheden. Ofte vil åbnet hestefoder kunne holde sig omkring 6 måneder. Den helt præcise holdbarhed kan variere fra produkt til produkt og findes bedst ved at orientere sig hos producenten.

For at sikre sig at hestefoderet holder længst muligt, er det vigtigt at opbevare det køligt, tørt og i en lukket beholder. Man skal undgå at placere foderet i direkte sollys, da det kan danne fugt i foderet, som er med til at sænke holdbarheden.

Når du indkøber hestefoder, kan det være en fordel at beregne hvor meget din hest skal have på forhånd. På den måde kan du regne ud, hvor længe den givne mængde foder vil holde og dermed sikre dig, at du ikke køber for meget foder som ender med at blive ubrugeligt.

Valg af hestefoder

Fodertyper

Som sagt findes der et utal af fodertyper og de mest gængse er grovfoder og kraftfoder.

Det mest brugte grovfoder er hø og wrap. Hvis det er af god kvalitet, vil det kunne dække en stor del af hestens behov, men hø og wraps næringsindhold kan variere meget. Jo senere høet høstes jo ringere næringsindhold. Det er dog ikke altid man ved, hvornår høet er høstet, og derfor kan det være en god ide at lave en foderanalyse af høet. Det samme gør sig gældende for wrap. Her er det særligt væsentligt at vide vandindholdet, da det har betydning for mængde. På den måde ved du præcist, hvor meget næring din hest får fra høet eller wrappet, og du kan dermed nemmere beregne, hvilket og hvor meget tilskudsfoder hesten bør få.

Minimumsindtag for hø er 1,2 kg pr 100 kg hest.

Hvis wrap indeholder mere end 50% vand er anbefalingen minimum 2 kg pr. 100 kg. hest.

Kraftfoder er det, som vi kender som hestefoder. Det er det tilskud, man giver, hvis høet ikke tilbyder nok næring til hesten. Det anbefales, at kraftfoderet deles ud over 3 gange dagligt, da hesten ikke bør få mere end 0,4 kg kraftfoder pr. 100 kg hest pr. måltid.

Som før nævnt, findes der mange forskellige muligheder for hestefoder. For at forsimple det en smule har vi valgt at dele det op i fire kategorier:

Vedligeholdelsesfoder: Indeholder ofte mange forskellige ingredienser samt vitaminer og mineraler. Foderet er ofte lav på kalorier og er tiltænkt til at give hesten den næring, som de ikke får fra hø eller wrap. Dette hestefoder er særligt væsentligt, hvis man fodre med hø eller wrap af lav kvalitet.

Performance-foder: Dette foder indeholder flere kalorier end vedligeholdelsesfoderet, hvilket ofte fås gennem en højere fedtprocent. Typisk vil proteinindholdet være omkring 14% i dette foder. Hvordan dette foder bør sammensættes afhænger af hestens disciplin. Hvis hesten indgår i en sport, hvor der er fokus på hurtighed, vil stivelse være behjælpelig. Dog bør hesten enten være væddeløbshest eller springhest på OL niveau, før man begynder at fokusere på stivelse. Er hesten ikke det, bør man undgå foder med højt stivelses niveau.

Hvis hesten indgår i en udholdenhedsdisciplin, vil fibre og fedt være at foretrække.

Foder til avlshopper og heste i vækst: Det er vigtigt for disse heste at modtage foder med et højt proteinniveau. Foderet bør indeholde 12% protein for avlshopper og 14% for heste i vækst. Det er vigtigt, at heste i vækst ikke får foder med et højt stivelses niveau, da det kan påvirke hestens bevægelighed.

Senior-foder: Har du en hest, der er oppe i årerne, er det en fordel at hestens foder indeholder en masse fibre, da hestens evne til at tygge hø og græs med stor sandsynlighed er faldet.

I de fleste tilfælde kan det bedst betale sig at købe hestefoder i form af pellets. Ved müsliblandinger kan man risikere, at næringsindholdet varierer fra, hvad der er oplyst eller at hesten sorterer i blandingen.

Alder

Som du måske kunne fornemme i afsnittet om fodertyper, er det ikke helt lige meget, hvor gammel din hest er, når du skal vælge foder.

Her er det særligt de 0 til 4- årige og 17 til 30-årige, man skal være opmærksomme på.

Ved de helt unge heste er det vigtigt, at de ikke får for meget stivelse. Valget af foder til den unge hest kan have betydning for dens holdbarhed, når den bliver ældre. Derfor kan det godt betale sig at investere i hestefoder, som er beregnet til hestens alder.

Ved de ældre heste er der flere ting, der gør sig gældende. Ældre heste vil ofte have sværere ved at holde hul. Det vil sige, at de bør få hestefoder som kan hjælpe dem med, at tage på i vægt. Kig derfor efter foder der indeholder mange kalorier og fedt. Derudover er fibre vigtigt for at holde den ældre hests fordøjelse i gang.

Aktivitetsniveau

Det er ikke kun hestens alder, der har betydning for valg af foder. Også hestens aktivitetsniveau har stor betydning, når du skal vælge hestefoder til din hest.

Jo højere et aktivitetsniveau hesten har, jo flere kalorier, proteiner og fedt har den brug for. Kalorier er energi og sørger for, at hesten kan yde under arbejde. Proteinerne er essentiel, når det kommer til muskelopbygning og -vedligeholdelse. Når hesten er i arbejde, vil den forbrænde fedt, og det er væsentligt, at der er fedtdepoter at tage fra, så hesten ikke bliver taber sig utilsigtet.

Har hesten derimod et lavt aktivitetsniveau, bør man mere fokusere på hestefoder med de fornødne mineraler og vitaminer. Hvis en hest med lavt aktivitetsniveau får foder, der er beregnet til en hest med et højt aktivitetsniveau, kan man få en række udfordringer. Hesten kan for det første risikere at blive overvægtig. Derudover kan hesten have overskydende energi og blive ‘varm’. Det kan gøre rideturene usikre og ende med en frustreret hest og rytter.

Producenterne af hestefoder er generelt gode til, at inddele deres foder efter hvilken målgruppe foderet er henvendt til. Derfor vil man næsten altid kunne finde særligt foder til et bestemt aktivitetsniveau hos de forskellige foderproducenter. Husk dog altid at forhold dig kritisk til indholdet og undersøg hellere for meget end for lidt.

Sundhedsproblemer

Når du vælger foder til din hest, er det selvfølgelig væsentligt at forholde sig til, hvad hesten kan tåle og ikke kan tåle. De færreste heste vil være decideret allergiske over for almindeligt hestefoder, men deres alder, aktivitetsniveau og temperament i øvrigt kan have betydning for, hvad de kan tåle.

Typisk vil stivelse være en udfordring. Der er ikke mange heste, der har et så højt aktivitetsniveau, at de kan nedbryde et højt stivelsesniveau.

Derudover kan korn også være en risiko, hvis hesten ikke formår at fordøje det korrekt. I værste tilfælde kan det betyde, at hesten får kolik.

Hvis hesten i forvejen har et meget ‘varmt’ temperament, kan havre også være en udfordring, da det tilføjer meget energi.

Omvendt kan hestefoder også hjælpe med, at imødekomme sundhedsproblemer. Det rette foder kan være behjælpelig mod over- og undervægt, ledproblemer og mangel på diverse vitaminer, mineraler og næringsstoffer.

Næringsindhold

Hesten har brug for seks forskellige basis næringstoffer. Det er kulhydrater, protein, fedt, vitaminer, mineraler og vand. De første fem kan dækkes via korrekt fodring.

Hvor meget hesten behøver af disse næringsstoffer afhænger af hestens vægt, alder og aktivitetsniveau.

Kulhydrater vil ofte udgøre den største del af hestens foder. De kan deles op i to dele; fibre og sukker samt stivelse. Fibrene får hesten fra dens daglige indtag af hø eller wrap. Som udgangspunkt ønsker man at undgå for meget sukker og stivelse.

Mængden af ‘sunde’ kulhydrater bør udgøre 1-2% af hestens vægt.

Proteiner er hjælpsom under vækst og vedligeholdelse af hestens muskulatur. Hvor meget protein hesten bør få afhænger af dens alder og aktivitetsniveau. En hest i vækst bør indtage 12-18% protein for at udvikle sig korrekt. Udvoksede heste har kun behov for 8-12% protein og jo mere aktive des højere procent.

Heste kan tåle et forholdsvist højt niveau af fedt. Fedt er en god og nem fordøjelig kilde til energi. Hestefoder, hvor der ikke er tilføjet fedt, indeholder typisk 2-4% fedt, mens der ved noget hestefoder kan være tilføjet eksempelvis olie, som forhøjer procenten til 6-12%.

Når fedtniveauet er højt, vil hesten have behov for mindre foder. Derfor er det væsentligt at sikre sig, at foderet i øvrigt indeholder nok kulhydrater, protein, vitaminer og mineraler.

Det er væsentligt, at hesten får alle de vitaminer, den skal bruge. Mangel på vitamin kan give hesten store helbredsmæssige problemer. Dog er et overskud af vitaminer heller ikke at foretrække, hvorfor det er væsentligt at være forsigtig, når man benytter foder med et særligt højt vitaminindhold. Ofte vil den vitaminmængde, hesten får gennem sit hø og hestefoder, være tilstrækkeligt.

Mineraler er essentiel for, at hesten kan fungere og kan have indflydelse på hestens pels og hove. Behovet for mineraler skifter alt efter hestens alder og brugsformål. Derfor er det meste hestefoder inddelt til forskellige formål og vil dermed indeholde den rette mængde mineral.

En meget væsentlig huskeregel når du køber foder er, at du bør forholde dig til calcium/phosphor forholdet. Forholdet bør være 1:1 eller 2:1. Hvis phosphor indholdet er for højt i forhold til calcium vil der blive trukket calcium fra hestens knogler ud i blodbanen, hvilket bør undgås.

Derudover er elektrolytter et typisk mineraltilskud, ved heste der sveder meget.

Smag

De fleste heste spiser gladeligt deres foder, også selvom det for os kan lugte rigtig kedeligt. Men ind imellem kan det blive nødvendigt at ‘gemme’ medicin eller tilskud i foderet, og så kan selv den mest madglade hest blive kræsen. Derfor kan det være en fordel at vide, hvilke smage heste kan lide.

Ofte kan medicin eller tilskud skjules i ‘mash’. Det er grødlignende foder, som langt de fleste heste elsker. Selvom smagen måske ikke er så meget anderledes end almindeligt foder, gør konsistensen at det meste kan skjules deri.

Derudover er æbler og gulerødder altid et hit. Hvis man på en kreativ måde kan få medicinen kombineret med dette, er der en stor sandsynlighed for, at hesten vil spise det.

Budget

Når du skal købe hestefoder, vil dit budget have noget at sige. Det er svært at sammenligne priserne på foder, da det varierer enormt meget afhængigt af, om man ønsker tilskudsfoder eller kraftfoder. Ligesom med så meget andet så hænger prisen og kvaliteten sammen. Det kan godt betale sig at investere i kvalitetsfoder, da det er den benzin din hest kører på. Dog er det vigtigste, at foderet passer til din hests behov, hvilket ikke altid afgøres af prisen.

En fodersæk på omkring 15-20 kg. vil typisk koste mellem 150 kr. til 250 kr.

Tilskudsfoder kan koste alt fra 50 kr. til 500 kr.

Hvad siger undersøgelser om hestefoder?

Ligeså meget hestefoder der findes, lige så mange meninger findes der om, hvordan man fodrer korrekt. Vi har samlet en række undersøgelser herunder, der alle beskæftiger sig med optimal fodring af heste.

I 2017 skrev en Ph.D. studerende en artikel om, hvordan man opnåede den bedst mulige præstation gennem fodring. Studiet konkluderer, at ernæring spiller en stor rolle, når man ønsker at opnå topresultater med sin hest. Fedttilskud kan øge hestens udholdenhed, reducere behovet for kulhydrater og sørger for en skinnende pels. Derudover kan tidspunktet for fodring havde indflydelse på hestens ydeevne. Hvis hesten fodres med korn tæt på præstationen, kan det sænke nødvendige brændstoffer og potentielt øge hjerterytmen. 

Hvis hestene fodres korrekt, gør det det muligt at maksimere træningen. 

Netop hestens indtag af fedt blev omdrejningspunktet for en artikel skrevet i 2011. Denne havde til formål at undersøge fedts effekt på heste. Den omtalte forskning i artiklen understreger, at fedt har store fordele i hestes diæt. Det bidrager til en flottere pels og er effektiv, hvis hesten har brug for at tage på. Det ekstra fedt kan også erstatte en stor del af korn i hestens diæt, hvilket er en fordel, da korn kan medvirke til fordøjelsesproblemer. 

En artikel skrevet i 2018 beskriver, hvordan forskning af hestefoder gennem 30 år har fundet revolutionerende resultater. 

I midten af 80’erne opdagede forskere, at foder havde en stor andel af skylden, når unge heste udviklede sig forkert under vækst. Her blev det konkluderet, at indholdet af kobber havde en direkte indflydelse på hestens vækst. 

Senere opdagede man, at hvis hestene voksede hurtigt, kunne dette også give hestene udviklingsproblemer og forskerne undersøgte forholdet mellem højt indhold af kulhydrater og OCD (udviklingsproblemer hos hestene). Forskerne fandt en sammenhæng mellem kulhydraters virkning på blodsukkeret (glykæmisk respons) og OCD hos hestene.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket hestefoder er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste hestefoder. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Hestefoder vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger hestefoder?

Valget af hestefoder afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Feeding Strategies for Peak Performance in Horses.” https://secure.caes.uga.edu/extension/publications/files/pdf/B%201365_3.PDF. Åbnet 25 Jun. 2020.

  • “Viewing a thread – High fat feed options ? – Barrel Racing Forum.” 29 Jan. 2014, https://training.ifas.ufl.edu/Equine2011/Equine11_Warren_FeedingFat/Warren%20Feeding%20Fat%20to%20Horses.pdf  Åbnet 25 Jun. 2020.

  • “30 Years of Equine Nutrition Research: What Have We ….” https://thehorse.com/162860/30-years-of-equine-nutrition-research-what-have-we-learned/. Åbnet 25 Jun. 2020.

Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.