Hønet

Hønet
Sidst opdateret: december, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Et hønet er groft sagt en pose, typisk lavet af nylon, som er bundet sammen i knuder. Knuderne på nettet danner en masse huller, hvorfra hesten kan spise hø. Fodringsproduktet benyttes dels for at undgå, at høet bliver spredt rundt i boksen, men også for at ineffektivisere hestens spisetempo.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af hønet. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Hønet Test: Top 3 Bedste Hønet

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Waldhausen Slowfeeder Hønet

Bedste hønet

Pris: 249 DKK

Slowfeeder hønet fra Waldhausen er et kvadratisk hønet, der er designet til at forlænge måltidetiden for heste og reducere spild. Netmaskerne er små, hvilket sørger for, at hesten bruger længere tid på at trække høet ud, hvilket efterligner den naturlige græsningsadfærd. Konstruktionen er robust og holdbar, hvilket gør den velegnet til både indendørs og udendørs brug. Produktet er nemt at fylde og hænge op, hvilket gør det praktisk i daglig brug. Samlet set er det et kvalitetsprodukt, der vinder både på funktionalitet og holdbarhed.

Annonce

2. Hippotonic Hønet

Bedste billige hønet

Pris: 195 DKK

Hippotonic hønet er et økonomisk og pålideligt valg for hesteejere, der ønsker at sikre optimal fodring. Dette hønet er fremstillet af slidstærkt polypropylen, hvilket gør det robust og langtidsholdbart. Nettet kan rumme en betydelig mængde hø, hvilket er ideelt til både stald og mark. De mindre masker hjælper med at reducere spild og sikrer dermed, at hestene får mest muligt ud af deres foder. Farvekombinationen af sort og lilla tilføjer et strejf af stil til stalden, uden at gå på kompromis med funktionaliteten.

Annonce

3. Professional Choice Hønet

Bedste premium hønet

Pris: 569 DKK

Professional Choice Hønet er et højkvalitets hønet designet til at give optimal fodring og mindske spild. Dette premium hønet er fremstillet af slidstærkt materiale, som sikrer lang levetid, og dets fine masker forhindrer hesten i at spise for hurtigt, hvilket er sundere for fordøjelsen. Med en god kapacitet er det ideelt til både stalde og folde, hvor det kan hænges op og fyldes let. Dets robuste konstruktion og pålidelige kvalitet gør det til et fremragende valg for hesteejere, der ønsker det bedste til deres dyr.

Annonce

Indhold på siden

Guide til hønet

Hvad er et hønet?

Hestes maver er beregnet til at indtage små måltider gennem hele dagen og kan bruge over 14 timer på at græsse i naturen. Ved moderne hestehold er det sjældent, at hesten har mulighed for at græsse 14 timer om dagen hele året rundt. Nogle står på jordfold, og ofte kommer de ind i boksen og bliver fodret omkring 2-3 gange på en dag. Hvis de spiser deres tildelte hø på under 2 timer, vil de sammenlagt bruge omkring 6 timer på at spise hø. Det er altså under halvdelen af den tid, de ville bruge i naturen.

Desværre er det ikke altid muligt at fodre hesten oftere eller give mere hø. Det kan føre til overvægt, og i værste tilfælde kan de blive forfangne. Det er én af grundene til, at hønet til heste er blevet opfundet. En relativ simpel opfindelse med mange fordele, funktioner og formål.

Et hønet er et populært fodringsprodukt til heste

Et net til hø er en slags pose typisk lavet af polyester snorre, der er bundet sammen i knuder. På denne måde danner bindingerne en masse firkanter/masker, som hesten kan spise høet igennem. I toppen er der typisk jernringe med en snor igennem, som man kan stramme til rundt om høet og dermed hænge nettet op i boksen. Nogle benytter net for at undgå, at høet bliver spredt rundt i boksen, og andre fordi hesten ellers ville spise høet for hurtigt.

Hønettet er gennemgået en udvikling gennem årene, og i dag findes de i mange forskellige former og størrelser. Det betyder, at du kan vælge lige præcis dét net, der passer bedst til dig og din hest.

Hvorfor skal jeg købe et hønet?

Der er flere fordele ved at anskaffe sig et hønet. Typisk bruges det til heste der står på spåner eller træpiller, hvorfor man ikke ønsker at høet skal ende på jorden. På den måde undgår man også, at høet bliver beskidt og hesten ikke ønsker at spise det.

Det er som bekendt væsentligt, at hesten har noget at tygge på det meste af døgnet. Det holder deres mave igang og kan sågar hjælpe dem med at holde varmen i kolde måneder. Derfor anskaffer mange sig også et net til hø for at forlænge hestens tyggetid. Fordi hesten skal hive høet ud af hullerne i nettet, tager det længere tid for hesten at spise den samme mængde hø med brug af et net.

Nogen mener endda, at net kan være at foretrække, hvis man har en hest med vejrtrækningsproblemer. Dette er, fordi man er nødt til at trække høet fra hinanden inden man putter det ned i nettet, og dermed rystes eventuelt støv væk.

Hvis du kører meget med trailer, enten til stævner eller træning, er et net nærmest uundværligt. Det kan skabe tryghed og velvære for hesten at have adgang til foder under transporten, hvorfor det kan være en stor fordel med et net. På den måde kan høet hænges op i hestens højde, så den uproblematisk kan holde sig beskæftiget på turen.

Hvilket hønet skal jeg vælge?

Hvis du nu er blevet overbevist om, at din hest skal have et hønet kan du i denne artikel få viden om følgende emner:

  • Hvilket materiale er net oftest lavet af?
  • Hvilke funktioner har et net?
  • Hvordan finder jeg ud af, hvilken størrelse mit net skal være?
  • Hvilken betydning har størrelsen, designet og materialerne?
  • Hvad koster et net?

Kombinér hønet med andet fodring- og vandingsudstyr

Et hønet til heste er i samme kategori som krybber og vandkopper. Hvis du har en hest, der generelt sviner meget med sit foder og vand kan det være en fordel med et net, en krybbe med kanter og vandkop. Det samme gælder hvis du har en hest, der spiser meget hurtigt. Dette kan nettet som bekendt hjælpe med, ligesom der findes krybber med særlige funktioner til netop dette problem.

Pleje af hønet

Når man har anskaffet sig et hønet, er det vigtigt at passe godt på det. Hvis du bruger det hver dag til fodring vil det blive beskidt, og i værste tilfælde kan der samle sig bakterier, som kan være usunde for din hest. Det er ikke alle der tænker over, at det kan være en god ide at vaske sit net. Mange smider bare nettet ud, hvis det er for beskidt. Men efterhånden som årene går, vil det gå op for dig, at du smider uendeligt mange net ud uden en videre grund. For at stoppe denne “waste” har vi udformet en lille guide til, hvordan du passer bedst på dit net.

Gør det til en god vane at vaske dit hønet ca. hvert halve år. Hvis dit net af en eller anden grund er faldet ned i boksen og er blevet beskidt, er det også en god ide at vaske det:

  1. Vask nettet i lunt vand. Du kan spule det med en vandslange eller putte det i en spand vand. Pas på at du ikke filtrer nettet sammen, særligt hvis du vasker flere sammen.. det kan være en besværlig proces at filtre ud igen!
  2. Du kan bruge sæbe hvis nettet er meget beskidt, men det er vigtigt, at der ikke er sæberester i nettet, når det tages i brug igen. Brug derfor mild sæbe og vask nettet igennem flere gang inden du hænger det til tørre.
  3. Hæng nettet op for at tørre. Hvis det ligger krøllet sammen kan det tage lang tid og med tiden begynde at mugne.

Når du ikke bruger dit net så husk at tømme det for hø og opbevar det et tørt sted, således forlænger du nettets levetid.

Valg af hønet

Materiale

Langt de fleste hønet er lavet i polyester og er i princippet bare reb der er bundet sammen. Der kan dog fås net som er vævet sammen og dermed uden knuder. Det kan være en fordel, hvis man har en hest med en sart mule. Nogle net fås også i bomuld, hvilket er et lidt blødere materiale, men knap så slidstærkt. Derfor kan det også være godt til sarte muler. 

Der findes også hønet til heste lavet af nylon, som er mere “pose”-lignende og med kun ét stort hul. Det har dog ikke de samme funktioner som et net, da det ikke forsinker hesten i at spise og høet nemt kan falde ud.

Funktioner

Hønet til heste har som sagt flere funktioner. Hvis man ikke har en alt for voldsom hest, er de alle genanvendelige og kan holde i lang tid. Derudover er de ofte lavet i materiale som er vaskbare og tåler regnvejr. Fordi de er fyldt med huller ophober der sig ikke vand i nettet og kan derfor sagtens benyttes udendørs. 

Alle net har mulighed for at hænges op. De mest almindelige bindes op i en enkelt snor i boksen eller ude på folden. Snoren nettet hænger i, er også den som holder nettet lukket. Hvis man gerne vil undgå at nettet svinger fra side til side, findes der også net, der er firkantede og kan bindes fast i alle fire hjørner.

Ved mere avancerede net kan der være indsyet en jernkant i toppen af nettet for at gøre det nemmere at fylde den med hø.

Men kort fortalt er hønet på ingen måde raketvidenskab, og det kommer nok heller ikke bag på de fleste af os.

Størrelse

Når du skal vælge hønet til din hest, bør du forholde dig til størrelsen på hullerne i nettet. De har betydning for, hvor nemt høet kommer ud af nettet og derfor, hvor hurtigt din hest kan spise. Derfor bør du overveje med dig selv, hvorfor du anskaffer et net. Er det fordi du ønsker at holde høet væk fra jorden? Eller fordi din hest skal spise langsommere? 

Hønet kan inddeles i størrelser:

  1. Standard med ca. 15 centimeters huller
  2. Medium med ca. 4,5 centimeters huller
  3. Small med ca. 3 centimeters huller

Hvis det er første gang, din hest skal spise af net kan det være en god ide, at købe et net med store huller i starten. På den måde kan hesten vænne sig til den nye måde at spise på uden at blive frustreret.

Hvis du anskaffer dig et net for at holde høet væk fra jorden, vil et net med store huller være brugbart. Det er klart, at jo større hullerne er, jo nemmere vil der falde hø ned på jorden, når din hest spiser, men det gør stadig en forskel.  

Omvendt hvis du ønsker et net for at få hesten til at spise langsommere, kan det være en god ide med mindre huller. Her kan det være en fordel at starte med et medium, og hvis hesten stadigvæk spiser for hurtigt, kan man vælge et net med små masker.

Ergonomi

Når man vælger størrelsen på sit hønet, har det stor betydning for, hvor hurtigt hesten kan indtage høet. Faktisk kan det tage helt op til den dobbelte tid for en hest, at spise hø fra et hønet med små masker, frem for et med store masker. Dette er en fordel, hvis man ønsker at høet skal holde længere. Det er dog vigtigt at sikre sig, at hesten ikke bliver frustreret og giver op, hvis maskerne er for små.

Derudover er det også vigtigt at forholde sig til materialet og designet af hønettet. Materialet kan vælges alt efter formål for hønettet; skal det hænge udenfor? Skal det bruges hver dag eller kun til transport? Eller har man en hest med en sart mule?

Designet har betydning for hestens oplevelse af hønettet. Skal det kunne fastspændes i alle fire hjørner? Eller skal det kunne hænge frit og bevægeligt? Sidstnævnte kan øge tiden det tager hesten at spise færdigt, men kan måske også skabe lidt frustration hos nogle heste. Derudover er det vigtigt forholde sig til, om hønettet kan hænges forsvarligt, så hesten ikke kan komme til skade.

Budget

Ligesom med meget andet hesteudstyr hænger pris og kvalitet sammen, når det gælder hønet. Heldigvis er hønet ikke den store udgiftspost, hvorfor der godt kan være plads til, at de går i stykker. Det er dog vigtigt at forholde sig til, at materialet er sikkert for hesten og det gøres bedst ved, at sørge for en god kvalitet.

Hønet kan koste alt fra 25 kr. og op til omkring 200 kr. De fleste er prissat til omkring 80 kr. Hvis man skal have hønet til mange heste, kan det være lokkende at købe de billige, men så man skal vide, at det ikke er usandsynligt, at man står op til et ødelagt hønet dagen efter. Derfor kan det godt betale sig at have reserve hønet liggende, hvis uheldet er ude. 

Hvad siger undersøgelser om hønet?

Der er lavet flere undersøgelser om brug af hønet, og vi har samlet nogle af dem herunder.

En undersøgelse af University of Minnesota belyser effekten af hønet. Forsøgskaninerne var otte voksne heste, som, i løbet af undersøgelsen, blev fodret med deres hø på fire forskellige måder. To heste blev fodret direkte fra staldgulvet uden hønet. To blev fodret gennem hønet med store masker (15,2 cm.), to med mellemstore masker (4,4 cm.) og to med små masker (3,2 cm.). Hestene havde adgang til høet to gange om dagen i fire timer ad gangen. Når de fire timer var gået vejede forskerne hønettene og rest-høet i boksene for, at vurdere hvor meget hestene havde nået at spise.

De heste der spiste fra små- og mellemstore masker kunne ikke nå at indtage alt høet inden fire timer. Derfor blev forsøget udvidet med en tidstagning på, hvornår disse heste blev færdige med at spise. Undersøgelsen resulterede i følgende; hestene der blev tilbudt hø i hønet med små masker brugte 6,5 time på at spise alt høet. Til sammenligning tog det kun 3,4 timer at spise alt høet for de heste, der spiste fra det store hønet. Hestene der spiste fra det mellem hønet tog omkring fem timer om at spise alt høet. 

Det viser altså, at brugen af hønet er brugbart i forhold til, at forlænge hestens spisetid og potentielt nedsætte foderforbruget.

En lignende undersøgelse blev udført for at undersøge kombinationen mellem slankekur og  hønets effekt på overvægt. Her blev der igen brugt otte voksne heste, men denne gang var de også overvægtige. Fire blev fodret på gulvet uden hønet, mens de andre fire blev fodret gennem hønet. Hestene blev fodret med 1% af deres kropsvægt fordelt på to måltider. På første dagen, 14. dagen og dag 28 blev hestens vægt, ‘body score condition’, omkreds af hals og måling af fedt på bagparten undersøgt. Derudover blev der taget blodprøver, som blev analyseret for koncentrationen af glucose, insulin, cortisol og leptin. 

Undersøgelsen konkluderede, at langsom fodring kombineret med mindre foder var en effektiv måde at reducere hestenes kropsvægt på. Derudover opnåede hestene også en indre ligevægt af hormoner.

I september 2017 blev der udført en undersøgelse af hestens velfærd i forbindelse med fodring. Her blev 38 heste inddelt i tre grupperinger. En tredjedel spiste fra jorden, den anden tredjedel spiste fra hønet mens den sidste tredjedel spiste fra beholdere med et gitter over. Hestene, der spiste fra hønet og beholderen, øgede deres spisetid til i forhold til hestene, der spiste fra jorden.

Undersøgelsen viste også, at heste der spiste fra hønet havde et øget frustrationsniveau, mens hestene, der spiste fra beholderen, havde reduceret uønsket adfærd. Undersøgelsen konkluderede, at det var væsentligt at forholde sig til, hvordan fodringsstrategier påvirker hestens velfærd.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke hønet er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste hønet. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Hønet vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger hønet?

Valget af hønet afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Research on Hay Net Design – Stable Management.” 24 apr.. 2015, https://stablemanagement.com/articles/research-hay-net-design-28283. Åbnet 27 maj. 2020.
  • “The Effect of a Limit-Fed Diet and Slow-Feed Hay … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26440194. Åbnet 27 maj. 2020.
  • “(PDF) “Hay-bags” and “Slow feeders”: Testing their impact on ….” https://www.researchgate.net/publication/320079816_Hay-bags_and_Slow_feeders_Testing_their_impact_on_horse_behaviour_and_welfare. Åbnet 27 maj. 2020.