Klokker til hest

Klokker til hest
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Langt de fleste heste har en tendens til at træde bagbenene for langt frem, således de støder ind i forbenene. Det er i den grad springheste, som er udsat for dette fænomen. Løsningen er de såkaldte klokker. Et udstyr som er med til at give et beskyttende lag om forhovene, og forhindrer samtidig hesten i at træde sine sko af.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af klokker til heste. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Klokker til hest Test: Top 3 Bedste Klokker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste klokker

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste klokker i test” er fra Catago. Med merinould på toppen af klokken er din hest sikret en varm og komfortabel vinter. Klokken har også en stærk, fleksibel og holdbar konstruktion, som sikrer en lang levetid.

Annonce

Bedste billige klokker

Pris: 149 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige klokker” er Catagos neoprenklokker. Klokken er en prisvenlig klokke af en fin kvalitet. Den tilbyder en god beskyttelse af hovene og yder en høj komfort, prisen taget i betragtning. 

Annonce

Bedste premium klokker

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium klokker” er fra Kingsland. Med uld på toppen af klokken er din hest sikret en varm og komfortabel vinter. Klokken har også en stærk, fleksibel og holdbar konstruktion, som sikrer en lang levetid. Derudover er de stødarbsorberende.

Annonce

Indhold på siden

Guide til klokker

Hvad er klokker til hest?

Når hesten motioneres, ses det til tider, at bagbenene træder for langt frem og støder på forbenene, det vi på dansk kalder “strygning”. Det er især i spring-kategorien, at heste er udsat for dette. Klokker giver et beskyttende lag om det udsatte område på forhovene i træning, men forhindrer yderligere hesten i at træde sine forreste sko af; et fænomen som er ret udbredt blandt foldgående heste.

Hvorfor skal jeg købe klokker til hest?

Da klokker har mest at sige når det kommer til sko og træningsskader, er det vigtigt at hver enkelt rytter analyserer sin hest under motionering og generelt. Overtræder hesten og/eller har den sko på, som man vil prioritere at holde på? Desuden er nogle racer mere tilbøjelige til at stryge end andre, specielt ungheste. Heste som bruges meget, og derfor bliver mere trætte under en træningssession, end heste som ikke bruges i lige så høj grad, kan også være mere udsatte. Mange ryttere vælger at benytte klokker under både træning, såvel som når hesten går på fold og er på almindelig ridetur.

Klokker giver et beskyttende lag til udsatte områder på forhovene

Klokker handler om mere end blot at smække dem på hesten og lade den gå med dem døgnet rundt. Der findes flere forskellige materialer og funktioner, og man skal være påpasselig med at tilpasse dem. Forkert tilpassede klokker kan i værste fald begrænse blodforsyningen til dele af benet. Desuden kræver klokkerne også vedligehold og udskiftning, men alle de ovennævnte faktorer vil blive gennemgået i dybden i de næste afsnit.

Hvilke klokker til hest skal jeg vælge?

Hver gang man skal træffe et valg om udstyr, må man se på sine behov. Først og fremmest spiller budgettet en stor rolle, da det fastsætter rammen. Klokker skal ikke have skyld for at ligge i den høje ende af skalaen når det kommer til bekosteligt rideudstyr, men de kan naturligvis fås med diverse “udvidelser”.

Dette bl.a. i forhold til materialer; ønsker man vandafvisende materialer eller evt. ekstra foring? Prioriterer man nem rengøring, eller er pasformen altafgørende? Man skal også huske at beskue sin ridedisciplin, da denne har meget at sige for ens behov. Alt dette med mere vil blive gennemgået i de efterfølgende afsnit, for så vidt muligt at forsyne læseren med et overbliksbillede.

Kombinér klokker til hest med andet hesteudstyr

Klokker er jo netop lavet for beskyttelsens formål. På folden er der andre tiltag, man kan vælge, for at beskytte sin hest bedst muligt mod vind og vejr. I sommerperioden kan det være en fordel at indtænke hjælpemidler til den insekt-generede hest. I dag findes der både fluemasker, insektdækkener med specielle mønstre, insektspray osv. Til træningen benyttes klokker både til bl.a. dressur, spring og jordarbejde såsom longering.

Til alle disse træningsmetoder er der også forskelligt udstyr, som kan komplimentere ekvipagens helhedsindtryk. Hver enkelt hest reagerer forskelligt på diverse udformninger af bid, sadler og stigbøjler. Nogle heste longeres bedst i en simpel rebgrime, mens andre får det bedste udbytte gennem brug af longegjord og indspændingstøjle.

Man kan som sådan ikke sige at klokker matcher en bestemt anden kategori af hesteudstyr, men alt efter hvor og hvornår man benytter dem, vil der være situationer hvor hesten bærer andet udstyr. Det vigtigste at sige her er nok, at man skal overveje om man har et farvetema, som klokkerne skal matche. Det er populært at tilegne sig en eller flere farver, som man køber udstyr i, men dette kommer vi også ind på.

Pleje af klokker til hest

Det er vigtigt at holde opsyn med klokkerne, da skidt kan ophobe sig og give irritation. Alt efter klokkernes materiale, er der forskellige plejeanvisninger. Dog kan både gummi og velcro, de mest udbredte materialer, klare en opblødning i lunkent vand og mild sæbe. Det er dog væsentligt at nævne, at velcro nemt opslides. Derfor anbefales det at forholde velcro-båndet lukket under vask og pleje.

Man kan ikke ligefrem påstå at klokker som sådan er sarte, så deciderede pleje-tips er der ikke mange af. På forummer omkring på internettet deler folk erfaringer med rengøring af klokker, og det spænder i alt fra at spule med vandslangen til at vaske op i hånden med sæbespåner. Følger man ovenstående anvisning et par gange om måneden, er man dog langt på vej. Til hverdag kan man gøre sig selv og sin hest den tjeneste, at tjekke for ophobet skidt på klokkernes inderside, lade klokkerne hænge efter brug og desuden tjekke for rifter i materialet, som kan blive meget ubehageligt for den enkelte hest.

Valg af klokker

Typer

Udover forskellige materialer, som vil blive gennemgået senere, kan klokker fås med forskellige “mekanismer”. De kan fås som åbne, de føromtalte med velcro-bånd, som er smarte, da man ikke behøver løfte hestens hov for at få dem på. Dette kan dog være et dyrere alternativ, som desuden skal udskiftes oftere end de andre typer af klokker. De lukkede af slagsen, “pull-on”, skal man skubbe henover hoven. De er populært set lavet af gummi, og har den bedste evne til at blive på, når de er tilpasset korrekt. Med pull-on klokker er det vigtigt at købe den helt rigtige størrelse i og med at de ikke kan reguleres i størrelsen.

Mange klokker kan rotere frit om hoven, men for nogle heste kan det være en fordel hvis dette ikke er muligt. Derfor findes der et begrænset antal “no-turn” klokker på markedet. Denne type har en indbygget mekanisme, som sørger for at holde klokken på plads. Heste som trænes mere end gennemsnittet, eller som er mere udsatte for strygning, kan drage fordel af dette tiltag.

Ridedisciplin

Umiddelbart er det kloge valg tilpasningsmæssigt at investere i pull-on klokker af gummi. I den rigtige størrelse giver de den bedste støtte og beskyttelse. Er man til det lette valg, kan åbne klokker være lige så gode mod strygning, de er som sagt blot mere skrøbelige i længden.

Når det kommer til forskelle i ridedisciplinerne, må man sige at springheste er mest udsatte. Derfor benytter mange springryttere sig af gamacher frem for klokker, men det er en helt anden snak. Holder vi os til klokker, er der ikke mange variationer indenfor de forskellige ridekategorier; det er mest ift. ekstra funktioner og farvevalg, at man skal tænke over normerne.

Funktioner

Vi har allerede været inde over no-turn klokker, som har en indbygget bulb, der passer ind under kodeleddet. Klokker har dog flere funktioner endnu, alt efter rytters behov. Ift. de åbne af slagsen, findes der klokker med simpel lukning eller dobbeltlukning. Klokkernes modstandsdygtighed skulle gerne forbedres ved dobbelt velcro-lukning.

Desuden kan klokker fås med varmegivende eller varmeafgivende funktion. Den varmegivende effekt fås gennem polstring af alt fra ægte uld til kunstpels. Dette kan være en fordel i kolde periode, men skal i lige så høj grad ses som et tiltag for maksimal komfort. På den anden side kan man vælge at indkøbe klokker med ekstra åndbarhed, f.eks. kombinationen af nylon og elastan. Det er altid en prioriteringssag, da disse materialer er besværlige at holde rene. Her har gummi o.lign. den fordel, at skidtet preller af eller er nemt at løsne fra overfladen. De suger heller ikke på samme måde vand og mudder til sig.

Materiale

Da klokker blev en ting i ridekredse, var gummi den helt store modedille. Med tiden har klokkerne, som så meget andet udstyr, dog udviklet sig. De mest populære klokker på markedet i dag er lavet af neopren. Neopren er en form for syntetisk gummi, blot med bedre isolering.

Nogle andre muligheder er nylon eller carbon-fiber. Nylon er en syntetisk fiber, som har elasticitet og holdbarhed som gode egenskaber. Carbon-fiber lægges normalt ind i andre materialer, og yder en imponerende stødabsorption. Også PVC, polyvinyl chlorid, er en mulighed som giver fasthed. Hvad man foretrækker, er meget individuelt. Med pull-on ønsker man manipulerbart materiale, som er nemt at skubbe over hoven. Klokker med velcro-stropper har ikke så mange begrænsninger påføringsmæssigt, så her kommer det an på hesten.

Størrelse, pasform og komfort

Klokker angives som regel i størrelserne XS-XL, hvilket kan gøre det svært at tilpasse. Det anbefales at man måler omkredsen på det punkt på benet, hvor klokken skal sidde. Dernæst handler det om at tilkøbe sig en tætsiddende, men ikke for stram klokke. Her har man en fordel i den justerbare velcrolukning, som klokkerne af gummi ikke kan skaffe.

Når klokken er tilpasset, skal man kunne få en finger ind mellem benet og klokkens inderside. Derudover skal klokken lige akkurat svæve over jorden; den må ikke komme i kontakt med jorden, ej heller sidde for højt oppe.

Farve

Farvemæssigt er det populært at matche klokker til folden med eventuel grime og dækken. Hjemme i egne, trygge omgivelser står fantasien frit for, og klokker fås i alle regnbuens farver. Til stævner er der til gengæld en dresscode, hvor matte og neutrale farver foretrækkes.

Springklassernes rammer har dog normalt mere vidde, og ligeledes gælder det for lokale stævner og juniorklasser. Om man vælger at skaffe farvet rideudstyr skal afhænge af, hvilken type stævne man deltager i, og om det er dressur eller spring, der er tale om. Dertil kommer også spørgsmålet om, hvilket rideudstyr, man vil skrue farvepaletten op på. Til de større stævner er det ikke eftertragtet at blive for spraglet som ekvipage, så det er en vurderingssag, hvad man fokuserer på.

Budget

Kvalitet og budget går som altid hånd i hånd. Først og fremmest er der prisforskel ift. typen. Klokker lavet af gummi ligger generelt i den billige ende, da de er så simple som de er, men det siger sig selv at prisen ryger op, hvis de f.eks. er foret med plys eller pyntet på anden vis. Gummi holder desuden bedre i længden, så her kan man fra 50 kr. få et par effektive klokker som holder godt og er nemme at vedligeholde.

Klokkerne med velcro-stropper ligger som nævnt i den højere prisklasse, men kan fås fra et par hundrede kroner og opefter. Man skal dog holde for øje, at de skal udskiftes mere regelmæssigt, samt kræver mere pleje løbende. Til gengæld har man fordelen af, at de er nemme at tage af og på, og er nemme at regulere i størrelsen.

I sidste ende er det luksuriøsiteten, som fastlægger prisen. Ønsker man et godt produkt med ekstra funktioner og/eller design, så er det også lig med at grave dybt i pungen. Hvis man har det godt med princippet i en klokke, kan man sikkert nøjes med de lidt billigere muligheder.

Hvad siger undersøgelser om klokker?

Brugen af klokker er noget som debatteres livligt. Nogle er fortalere for klokker, og ville ikke drømme om ikke at benytte dem, mens andre er i tvivl om de gør mere skade end gavn i det lange løb.

I en artikel på hunkyhanoverian fremgår det, at klokker for nogle kan være et fravalg grundet varmen. Skribenten henviser til TotalEquineVets.com, hvor det nævnes at der kan ske massiv celledød i benene, hvis klokkerne bæres på varme dage. Det bliver hurtigt en balancegang om man vil beskytte hesten mod det ene eller det andet, men der kunne godt være en pointe i at droppe klokker på folden. Og hvis det ikke er en mulighed, findes der mere åndbare og kølende klokker på markedet, som er værd at undersøge.

Klokker fungerer til mere end blot strygning. På Københavns Universitet er man gået i dybden med hestenes såkaldte svage sider. Det er et udbredt problem, at heste ikke har den korrekte balance, og derfor belaster den ene side mere mens den anden side aflastes. For at afrette denne problemstilling, prøvede man at placere en klokke på “det svage ben”, som oftest var det venstre, for at opnå fokus på det ben.

Teorien bag, er at klokken yder et pres på sanse-receptorerne i benene, hvilket skulle kunne afrette asymmetrien. Forsøgets resultat blev at klokken havde den ønskede funktion, men ikke i galop. Altså måtte man konkludere at hestene overkompenserede på det højre ben. Der må dog flere undersøgelser til, før man kan vide sig sikker.

I en artikel på davidmarlin.co.uk gennemgås fordele og ulemper ved klokker. Her kommer skribenten David Marlin (en videnskabsmand med end 25 års erfaring med fysiologi og biokemi) ind på nogle af de samme områder som ovenstående undersøgelser, men kommer yderligere ind på, hvad klokker kan beskytte mod. Der findes mange forskellige skader, både foran på hoven og bagpå, som er værd at afhjælpe med klokker.

Omvendt nytter det ikke meget i længden, hvis man ikke har forstand på, hvordan de skal påsættes. Er materialet for stift, eller er de påsat for stramt, kan klokkerne især gøre mere skade end gavn. Ikke alene er det ubehageligt for hesten, hvis præstation vil forringes, det kan også give anlæg for skader. Selvom klokker er et relativt simpelt koncept, må man altså overveje med sig selv, om det er en nødvendighed.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke klokker til hest er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste klokker til heste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Klokker til heste vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger klokker til hest?

Valget af klokker til hest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Protective boots, more risk then benefit? – Hunky Hanoverian.” https://hunkyhanoverian.com/opinion/protective-boots-more-risk-then-benefit/. Åbnet 27 maj. 2020.
  • “Equine Leg Protection :: Total Equine Veterinary Associates.” https://www.totalequinevets.com/client-center/resources/TEVApedia/equine-leg-protection. Åbnet 27 maj. 2020.
  • “The Efficacy of Intermittent Long-term Bell Boot Application for ….” https://ivh.ku.dk/ansatte/?pure=da%2Fpublications%2Fthe-efficacy-of-intermittent-longterm-bell-boot-application-for-the-correction-of-muscle-asymmetry-in-equine-subjects(9e44865d-63cd-4b93-aec9-29226de67a34).html. Åbnet 27 maj. 2020.
  • “David Marlin » Protective boots for horses – The Pros and Cons!.” https://davidmarlin.co.uk/portfolio/protective-boots-for-horses-the-pros-and-cons/. Åbnet 27 maj. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.