Pandebånd til hest

Brunt pandebånd til hest
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Pandebånd indgår som en del af hovedtøjet, og er mest af alt en mulighed for at peppe sit look på stævnebanen op. Mange ryttere vælger at tilkøbe ekstra pandebånd for designets skyld.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af pandebånd til heste. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Pandebånd Til Hest Test: Top 3 Bedste Pandebånd Til Heste

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. WH Pandebånd "BOOST"

Bedste pandebånd til hest

Pris: 259 DKK

BOOST pandebåndet fra WH skiller sig ud som det bedste valg i vores test. Dette pandebånd kombinerer elegant design med funktionel holdbarhed, hvilket gør det ideelt til daglig brug. Dets skinnende, rhinesten tilføjer et strejf af glamour, mens læderremmen sikrer holdbarhed og komfort for hesten. Pandebåndet er desuden let at fastgøre og sidder stabilt under alle forhold. Alt i alt tilbyder BOOST pandebåndet en overraskende høj kvalitet til en overkommelig pris.

Annonce

2. QHP Fayen

Bedste billige pandebånd til hest

Pris: 259 DKK

QHP Fayen pandebånd er et godt valg for dem, der vil have stilfuldt rideudstyr til en lav pris. Med sin bølgeform og sølv rhinsten giver pandebåndet hesten et flot look. Det er lavet af stærkt læder, og det gør, at det både holder længe og ser flot ud. Du kan let skifte pandebåndet takket være tryk-knapperne på siderne. Det fås i både FULL og Pony, så det passer til mange forskellige heste. Ud over at være det bedste billige valg i sin kategori, tilføjer QHP Fayen et flot og praktisk tilbehør til både hest og rytter. Pandebåndet kan nemt tilpasses og vedligeholdes, hvilket er en fordel i daglig brug. Fayen er derfor et godt køb til prisen, når det både skal se godt ud og være funktionelt. 

Annonce

3. Catago Pandebånd Sadie

Bedste premium pandebånd til hest

Pris: 449 DKK

Catago pandebånd Sadie i sort har vundet prisen for bedste premium pandebånd til hest, og det er ikke uden grund. Dette pandebånd kombinerer elegance og funktionalitet med en robust konstruktion, der sikrer holdbarhed og komfort for hesten. Designet er holdt simpelt men stilfuldt, med flotte sten, der giver et eksklusivt look. Materialerne er af høj kvalitet, hvilket gør pandebåndet både slidstærkt og let at rengøre. Særligt imponerende er pandebåndets evne til at forblive på plads under ridning, hvilket forhindrer unødigt stress hos hesten. Det er åbenbart, hvorfor dette pandebånd er favorit blandt både amatørryttere og professionelle.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til pandebånd til hest

Hvad er et pandebånd til hest?

Hovedtøj til ridning sælges generelt inkl. pandebånd, men for designets skyld er der mange, som køber pandebånd ved siden af. Der er mange muligheder når det kommer til pandebånd, og kun fantasien sætter grænser. Pandebåndet strækker sig, som navnet antyder, henover hestens pande, og giver såvel samling som design. Desuden sikrer pandebåndet til dels at pandelokken ikke kommer kontakt med øjnene.

Grønt og blåt pandebånd til hest

Pandebånd har, tilbage til helt gamle optegnelser, været en del af trenser. Helt tilbage til da man tæmmede og tilred hesten for 4-6000 år siden, har hovedtøj været nævnt. Ud fra tegninger antager man, at pandebånd hurtigt blev en del af et standard hovedtøj.

Hvorfor skal jeg købe et pandebånd til hest?

Den mest udbredte årsag til at købe pandebånd, skyldes det designmæssige perspektiv. Markedet er i de sidste år blevet udvidet med alt fra helt klassiske læderpandebånd til pandebånd med sten eller med bling og farver. Det kan for nogle virke lettere spraglet at investere i hesteudstyr i diverse farver og udformninger. Lige netop pandebånd er dog en ret simpel måde at tilføje et ekstra touch til ekvipagens helhedsindtryk.

Det kan ligeledes være en fin og simpel måde at vise støtte til sit stutteri eller hjemland på, alt efter valg af farver og/eller flag som pynt. På trods af at pandebånd som sådan ikke er en nødvendighed at købe i løskøb, har efterspørgslen sørget for at der er mange designmuligheder.

Netop fordi pandebåndsdesign er blevet så udbredt i rideverdenen, sælges mange hovedtøj med i forvejen pyntede pandebånd. Dette tillader rytteren, allerede ved køb af hovedtøjet, at beslutte sig for et design. Mulighederne er naturligvis mere begrænsede i disse tilfælde, end de er for pandebånd i løs form, men kan dog være en god mulighed, hvis man vil slippe for at tilkøbe ekstra pandebånd.

Hvilket pandebånd til hest skal jeg vælge?

Der er stor forskel på kvaliteten af pandebånd. Selvom pandebåndet ikke som sådan belastes under brug, nedslides pandebånd af ringere kvalitet hurtigere end dem af høj kvalitet. Desuden har de kraftige pandebånd det med at holde længere end de tynde og mere sårbare pandebånd.

Kan man ikke nøjes med det pandebånd, som hestens hovedtøj blev solgt med, må man først gøre op med sig selv, hvor mange penge, man er villig til at lægge i projektet. Dertil kommer hvor kraftigt pandebåndet skal være, hvilket kan afhænge meget af hesteracens hovedform og hårpragt. Sidst, men ikke mindst, er der design at tænke ind over, hvilket oftest indebærer sten eller emblemer af en art.

Kombinér pandebånd til hest med andet hesteudstyr

Pandebånd sættes netop på hestens hovedtøj, og skal derfor kombineres med dette. Af den årsag er pandebånd oftest lavet af læder, så det hele passer sammen. Som nævnt er det primært for udseendets skyld, at mange ryttere vælger at købe pandebånd ved siden af hovedtøjets medkøbte pandebånd.

Når det kommer til hovedtøj, er der også bid og tøjler at tænke over. Det hele skal for udseendets skyld passe sammen, men har man en sart hest, kan man også vælge nogle kombinationsmuligheder, som tilgodeser hestens mere eller mindre svage sider. I sidste ende er det ikke alene hovedtøjet, men også sadel, sadelunderlag osv., der skal tænkes ind over. Mange butikker sælger diverse sæt, hvor pandebånd også indgår, hvilket oftest er ensbetydende med at tingene matcher bedre.

Pleje af pandebånd til hest

Pandebåndet skal, ligesom det hovedtøj, det er sat fast på, renses fra tid til anden. Er pandebåndet af læder, kan man med fordel benytte produkter rettet til læderpleje, både sæbe og en efterfølgende læderbalsam. Sten har dog ikke godt at at komme i kontakt med læderprodukter, og derfor anbefales blot vand samt en makeup-børste eller tandbørste til at rense dem, for at få det værste skidt bort. Pandebånd af andre materialer end læder, omend ikke så udbredt, kan nøjes med at blive opblødt i vand med en mild sæbe tilsat, spules ren og dernæst hænges til tørre.

Udover plejeanvisningerne anbefales det at pandebåndet opbevaret tørt og ikke med store temperaturudsving. Generelt gælder det om at holde sit hesteudstyr så vidt muligt væk fra vind og vejr. Dette er med til at styrke materialerne, så udstyret holder i længere tid. Et staldskab kan være en god investering til såvel hovedtøj som sadel og andet udstyr.

Valg af pandebånd til hest

Materiale

Langt de fleste pandebånd er fremstillet i læder, så det passer til hestens yderligere hovedudstyr. Læder har den fordel, at det er meget bøjeligt og nemt at holde. Desuden brister læder ved stort stræk, hvilket kan komme hesten til gode i det tilfælde at den sidder fast. Bl.a. er lædergrimer blevet meget populære til folden, fordi de tillader hesten at undslippe fra potentielt farlige situationer, hvis grimen sætter sig fast i hegn eller planter.

Der kan være forskel på pandebåndenes tykkelse og form, ligesom der kan være pynt i form af sten, reb eller gummi. De seneste år er mere alternative former for pandebånd blevet populære, bl.a. det såkaldte paracord. Paracord er en form for flettet nylontråd, som fås i et væld af farvekombinationer. Dette giver mulighed for, ligesom sten og krystaller, at peppe looket lidt op.

Det er på alle måder en smagssag, hvad man vælger at købe af pandebånd. Det kan også betale sig at tænke hesten ind over, såvel dens pelsfarve som dens hovedform. Ved nogle hesteracer kan det betale sig at fremhæve hovedet, mens andre vil gavnes af at blive gemt lidt væk. Her er det både pandebåndets tykkelse, men i lige så høj grad mængden af detaljer, der spiller ind.

Funktioner

Udover at give samling samt fungere som pynt, er pandebåndets funktion at holde hestens pandelok væk fra hovedet, specielt øjenområdet. Som rytter er det ikke ønskværdigt at begrænse hestens mulighed for at se rundt omkring sig, og derfor er de fleste pandebånd formet på en måde, så de kan løfte pandelokken væk. Mange ryttere fletter dog man, hale og pandelok til stævner og/eller på hjemmebanen, hvilket letter problematikken markant.

De pandebånd, som man kan købe i løs form, er ikke nødvendigvis bedre end de pandebånd, som kommer med hestens hovedtøj. Pandebånd er et klassisk eksempel på at der er gået udseende i den i hesteverdenen, og det er altså på ingen måde nødvendigt at supplere med nyt pandebånd. Da pandebåndet har en ret simpel funktion, er der ikke store udsving i, hvor effektive de individuelle pandebånd er.

Netop pandebåndets form kan dog have en lille indvirkning på evnen til at holde pandelokken væk. De v-formede pandebånd er gerne mere tætsiddende, mens de buede sidder længere væk fra panden. Desuden kan de v-formede give illusionen af at hestens hoved synes mindre, hvilket kan være en fordel for de større, tunge racer.

Størrelse, pasform og komfort

Fra mærke til mærke er der lidt forskelle på størrelserne, men de fleste pandebånd fremgår i størrelserne Pony til X-Full. Som regel er str. Pony i omegnen af 34 cm, mens X-Full ligger omkring 41 cm. De andre størrelser befinder sig således et sted midt imellem her. De små hesteracer har deres eget marked med mange private fabrikanter af pandebånd. De nævnte centimetermål findes ved at måle hesten rundt om panden, altså om det område hvor pandebåndet skal befinde sig. Er man i tvivl, er det nemt at få hjælp i den nærmeste rideudstyrsbutik.

Det er vigtigt, at pandebåndet hverken er for stramt eller for løst, da begge dele kan ende med at irritere hestens hoved og øjenområde på hver deres måde. Mange pandebånd er designet på en sådan måde, at de knapt nok er i berøring med hestens pande, da pandebåndet har nemmere ved at løfte pandelokken væk hvis den befinder sig en lille centimeter fra hovedet. Når pandebåndet er tilpasset, må man altså godt kunne få op mod en hånds højde ind mellem pandebånd og pande.

Farve

Det er generelt ikke udbredt at bruge farver i stæveregi, men på hjemmetræningsbanen er paracord eller andre pandebånd i farver ret eftertragtet. Pandebånd er blevet en populær måde at pifte sit look op på, idet det er et ret simpelt tiltag, som ikke overtager for meget af blikfanget.

Til gengæld er det på stævnepladserne meget udbredt at pandebånd vises frem i bling, enten i form af billige sten eller ligefrem swarovski-krystaller. Stenene kan man vælge at få i forskellige farver, eventuelt farverne i flaget fra ens hjemland. Det er en fordel at sætte sig ind i normerne for den ridedisciplin man udøver, så man ikke kommer til at skille sig for meget ud fra sine konkurrenter på den negative måde.

Hestens farve kan have betydning for udstyrets farvesammensætning. Normalt siger man at røde heste komplimenteres af varme, røde farver eller dybere blå farver. Sorte heste kan generelt bære alle farver, men især de lyse primærfarver klæder dem.

Brune heste kan også bære langt de fleste farver, men ser umiddelbart bedst ud i farver, som er mørkere end dens egen farve. Brogede, hvide og grå heste, samt palominoer, bliver bragt flot frem af klare farver, gerne alt fra pink til militærgrøn alt efter hestens nuance. Da pandebåndet ikke fylder meget, kan man vælge at supplere looket ved at købe andet udstyr – enten til hesten eller sig selv – i samme farve som pandebåndet, for et sammenhængende helhedsindtryk.

Budget

Langt de fleste pandebånd ligger og spænder mellem 50-400 kr. Det kommer meget an på mærke og kvalitet, hvor i prisklassen, de enkelte pandebånd er placeret. Det er mest anbefalelsesværdigt at købe pandebåndene i den højere ende af prisklassen, da de med stor sandsynlighed vil holde bedst i længden. Det kommer dog meget an på materialer og tykkelse, hvor godt det enkelte pandebånd holder. Man må ikke lade sig skræmme af gode tilbud; netop fordi pandebånd er så populære, bliver butikkerne nødt til at sælge ud fra tid til anden for at gøre plads til nye designs.

Det skal dog nævnes, at pandebånd kan løbe op i omegnen af 7-800 kr. hvis de er specialdesignede. Disse pandebånd er kvalitetsmæssigt ikke nødvendigvis bedre, men de har flere detaljer og dermed mere blikfang på banen.

Hvad siger undersøgelser om pandebånd til heste?

Der findes ikke mange undersøgelser vedrørende pandebånd, da deres funktion netop er ret begrænset. Der kan være noget om at forskellige forme er bedre end andre, da pandebånde både kan fås som v-form, rund form osv. Det kan dog være svært at bevise, da resultaterne også påvirkes meget af hårpragt på de individuelle hesteracer. Til gengæld er der lavet meget research når det kommer til hovedtøjet i sig selv samt forskellige bid.

I et studie fra 2015 undersøgte man maksimale trykpunkter udført af hovedtøj på hestens hoved, og brugte denne data til at udforme det optimale hovedtøj. Det er udbredt at have fokus på – og udvikle – bid, som skåner hesten mest muligt, men der har længe manglet fokus på hovedtøjets egen belastning. I studiet målte man trykket bag ørerne samt over næsebenet.

De punkter, som blev belastet mest, blev så vidt muligt undgået i udformningen af det nye hovedtøj kaldet “F”. Bag ørerne kunne hovedtøj F reducere toptrykket med 106,7%, mens der var tale om 47,8% for næsebåndet. Ved at udforme hovedtøjet på en sådan måde at trykket fordeles bedre, kunne man altså skåne hesten ret markant.

På trainermagazine.com gennemgås det, hvordan hovedtøjernes maksimale trykpunkter netop befinder sig der hvor pandebåndet hæftes på hovedtøjet. Lige netop dette område, hvor hestens temporomandibulære led befinder sig, er forbundet til tunge og strubehoved, og har altså meget med komfort at gøre. Alle de testede hovedtøj lagde tryk de samme steder, hvilket tyder på at det er på tide, at der udformes nye typer hovedtøj med fokus på at undgå de udsatte områder.

Også bid er der meget fokus på. Mange ryttere vælger, som en måde at skåne deres heste på, at ride bidløst. Problemet med dette er dog, at mange bidløse hovedtøj er sådan udformet, at de, for at kompensere for det manglende bid, lægger ekstra tryk på følsomme områder. På horseandhound.co.uk henvises der til en undersøgelse fra 2018, hvor der netop var fokus på villighed til at strække sig forud med bestemte bidtyper for en række heste.

Man lokkede hestene med mad for at fremtvinge en reaktion, og det viste sig, at hestene lagde samme tryk på alle bidtyperne på nær den bidløse sidepull, hvor de var mindre villige til at strække sig fremad. Hvis man går op i at skåne sin hest er der måske en pointe i at man skal have fokus på hovedtøjets udformning, fremfor at vælge en bidløs tilgang til træningen. Med øget fokus på korrekt føring, findes der bestemte bid, såsom muffebid, som netop er lavet til de mere sarte heste.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke pandebånd til heste er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste pandebånd til heste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Pandebåndende vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger pandebånd til hest?

Valget af pandebånd til hest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “A Bridle Designed to Avoid Peak Pressure Locations Under ….” https://www.quinticsports.com/wp-content/uploads/2017/06/Bridle-Pressure-2015.pdf. Åbnet 1 Aug. 2020.
  • “On the bridle – scientific research uncovers performance ….” https://trainermagazine.com/european-trainer-articles/on-the-bridle-scientific-research-uncovers-performance-advantages-of-different-types-of-bridles-reducing-bridle-pressure. Åbnet 1 Aug. 2020.
  • “Is bitless best? Study reveals horses’ tolerance of different ….” 10 Jan. 2018, https://www.horseandhound.co.uk/news/bitless-bridles-compared-to-traditional-snaffle-bridles-study-641821. Åbnet 1 Aug. 2020.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.