Ridestrømper

Ridestrømper
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Det kan i den grad betale sig at investere i et par gode ridestrømper. De mindsker risikoen for småskader og slitage fra bl.a. fodtøj, øger komforten og holder fødderne varme. Strømper er altså et nyttigt stykke ridetøj, som du med fordel kan tilføje til din garderobe.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af ridestrømper. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridestrømper Test: Top 3 Bedste Ridestrømper

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Kingsland Ikuyo Knæstrømper

Bedste ridestrømper

Pris: 119 DKK

Kingsland knæstrømper Ikuyo har vundet prisen som bedste ridestrømper. Disse strømper kombinerer stil og funktionalitet, hvilket gør dem ideelle til både konkurrence og daglig træning. Med deres høje kvalitet og flotte design, er de både komfortable og slidstærke. Strømperne er fremstillet af blødt og åndbart materiale, der sikrer optimal ventilation og holder fødderne tørre selv under intens træning. Derudover har de en god pasform med ekstra støtte omkring anklerne, hvilket giver en sikker og behagelig oplevelse i ridestøvlerne.

Annonce

2. BR Eke Knæstrømper

Bedste billige ridestrømper

Pris: 95 DKK

BR Eke Knæstrømper Falcon er en fantastisk løsning for ryttere på udkig efter komfortable og økonomiske ridestrømper. Disse strømper kombinerer en optimal pasform med et mix af bomuld, nylon og elastan, hvilket giver både åndbarhed og fleksibilitet. Deres forstærkede hæle og tær sikrer øget holdbarhed, mens det stilfulde design med diskret logo giver et elegant udtryk. Støttebåndene omkring foden og anklen bidrager yderligere til en støttende og behagelig oplevelse under ridningen.

Annonce

3. Karlslund Ridesokker

Bedste premium ridestrømper

Pris: 165 DKK

Karlslund ridestrømperne skiller sig ud som markedets bedste premium valg. Disse strømper er fremstillet i et kvalitetsblandet materiale bestående af 50% uld, som sikrer optimal varme og komfort, selv på de koldeste rideture. Den ergonomiske pasform og ekstra forstærkning omkring foden sikrer en fremragende støtte og holdbarhed, hvilket gør dem perfekte til daglig brug i både træning og konkurrence. Derudover tilbyder de en god åndbarhed, hvilket forhindrer overophedning og sved.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridestrømper

Hvad er ridestrømper?

Ridestrømper/ridesokker er en beklædningsgenstand, der dækker foden, samt større eller mindre dele af underbenet, afhængigt af længden.

Strømper er vanligt en del af den daglige garderobe, da de oftest anvendes til at beskytte foden mod småskader og slitage fra eksempelvis sko og støvler, samt medvirkende til at holde fødderne varme. Omvendt beskytter strømperne ligeledes sko og støvler mod sved og lugtgener.

Ridestrømper mindsker risikoen for småskader og slitage fra bl.a. fodtøj, øger komforten og holder fødderne varme

Strømper formes og designes i adskillige varianter, typer og materialer afhængigt af, hvad de specifikt skal anvendes til. Ridestrømper designes efter ridesportens og ikke mindst rytterens krav og behov for en god strømpe. Strømpen skal kunne beskytte fødderne optimalt under ridning, hvilket er essentielt, da fødderne skal bære kroppen gennem livet og har indflydelse på bevægeapparatet under aktivitet, hvorfor det er en god idé at prioritere føddernes komfort under den daglige træning med hestene.

Hvorfor skal jeg købe ridestrømper?

Ridestrømper er ikke som almindelige strømper, som de fleste mennesker anvender i hverdagen. Ridestrømper er lavet specifikt til ridning, ligeså er fodboldstrømper lavet og designet til fodbold. Strømper til ridning kan betegnes som en sportsstrømpe og har betydning for rytterens præstationsevne under ridning. Essentielt ved en ridestrømpe er pasformen; at den sidder godt på foden, samt at friktionen mellem fod og sko minimeres, så der ikke forekommer sår og skader på huden. Ydermere er det vigtigt at fødderne kan slippe af med overskydende varme og fugt, således at komforten bibeholdes under udførelsen af rytterens aktivitet. 

Foruden dette har det betydning for komforten, at strømpen udarbejdes korrekt i de rigtige materialer med minimale syninger, som passer anatomisk til rytterens fod, således at fokus er på sporten og ikke på unødvendige gener, som kan resultere i dårlige udfald og oplevelser. Ridesokker konstrueres til at kunne modstå det pres fødderne tillægges under ridning, hvorimod almindelige strømper ofte kan give irritationer, samt forkerte belastninger. Ved anvendelse af korrekte ridesokker, bør rytteren ikke bemærke at vedkommende har strømper på, da ridesokker er designet for komfort, således at de holder sig på plads nede i ridestøvlen. 

Hvilke ridestrømper skal jeg vælge?

Der findes et væld af ridesokker, i alverdens materialer, varianter, modeller og typer og ligesom med alt andet ridetøj, kan det virke tilnærmelsesvist umuligt at navigere rundt i. Hvilket mærke og kvalitet er bedst til prisen og passer pris overens med kvalitet og materiale mv.

Der findes ikke nogle specifikke krav til strømper jf. DRF-reglementet, hvorfor strømper anses for værende valgfrit og en individuel smagssag hos den enkelte rytter. Valget af farve, materiale, type, model og mærke af strømpen, står fuldstændigt frit for rytteren, men herfor bør rytteren dog fortsat tage højde for størrelse, pasform og komfort, for at kunne udnytte strømpens funktion optimalt. Ligeledes kan det være en god idé at tage højde for vejret og årstiden, da det ydermere kan have indflydelse på det rigtige valg af strømper. Dette vil desuden blive gennemgået og uddybet yderligere i afsnittet “valg af ridestrømper”.

Kombinér ridestrømper med andet ridetøj

Ved valget af strømper, kan det være en god idé at tage højde for, hvilke sko eller støvler man vanligt bruger, både i det daglige til træning og til mere formelle tidspunkter, såsom stævner mv.

Anvender man hovedsageligt lange støvler, kunne det være ideelt med lange strømper og eventuelt ideelt med korte strømper til korte sko eller støvler. Ved anvendelse af lange støvler, bør rytteren desuden have i mente, hvor snævre skaftet på støvlerne er, således man ikke kommer til at anskaffe for tykke strømper, og støvlerne dermed kan blive besværlige at få på og lyne op, samt kan klemme omkring underekstremiteterne.

Ved valget af strømper bør rytteren desuden overveje om skoene eller støvlerne er foret eller ej og om det er støvlen, der forsyner med varme eller om man bør investere i varme strømper eller svedtransporterende strømper med større åndbarhed. 

For at opnå den bedste komfort er det essentielt, at rytteren overvejer samspillet mellem strømper og støvler og tager vejr og vind til overvejelse. 

Pleje af ridestrømper

For at kunne pleje og vedligeholde strømper/sokker optimalt er det essentielt at følge de retningslinjer og vaskeanvisninger som producenten foreskriver for den enkelte strømpe, så vidt det er muligt, for at strømpen ikke mister farve eller form. Dog er der også sundhedsmæssige faktorer, der bør gøre sig gældende, når det handler om at opnå rene strømper.

Beskidte og brugte strømper indeholder ofte bakterier og støvmider, hvorfor man ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv anbefaler at vaske strømper på 60 grader i vaskemaskinen, således at alt utøj dræbes og dette gælder særdeles mennesker, der i forvejen har en fodlidelse, såsom svamp eller lignende.

Bakterier og andet trives eksempelvis godt i bomuldsmaterialer, hvorfor det her er vigtigt at tage højde for, at strømpen ikke bør vaskes ved mildere grader end 60. Har man dog strømper lavet af bomuldsfibre, kan man nøjes med at vaske ved helt ned til 30 grader, da bomuldsfibre fra naturens side er antibakterielle. Ergo bør man tage højde for både producentens foreskrivelser, men samtidigt følge de basale retningslinjer for tøjvask, for at opnå det bedste resultat, hvilket ligeledes gør sig gældende ved tørring af strømperne.

Valg af ridestrømper

Typer

Der findes flere typer af strømper, heriblandt korte sokker og lange.

Forskellen på strømper og sokker er, at strømper dækker hele foden, samt det meste af underbenet, hvorimod en sok oftest kun dækker foden til anklen eller lige over anklen. Størstedelen af ryttere anvender lange strømper. Dette er blandt andet for at kunne forsyne sig med varme så langt op ad underekstremiteterne, som muligt, men også for at glatte benenderne på ridebukserne ud, således, at det er nemmere at få ridestøvler af og på. Lange strømper forhindrer desuden at benenderne kryber op ad benet, hvorimod korte sokker ofte forårsager, at der er bar hud mellem sokker og bukser, hvor man som rytter kan risikere at komme til at fryse eller at få gnavesår fra støvler eller sadel.  

Vejr

Der findes mange forskellige designs af strømper, hvorfor det er muligt at finde strømper og sokker til de forskellige årstider, så man som rytter hverken får det for varmt eller for koldt.

Valget af strømper og sokker, afhænger også ofte af, om man rider indendørs eller udendørs, da der udendørs aldrig er garanti for vejret. 

Om vinteren er det en fordel at have nogle gode, varme og svedtransporterende strømper og/eller sokker på inde under støvlerne, for at kunne holde schenklerne varme, da det ellers kan blive nogle lange kolde timer i sadlen.

Om vinteren er det ligeledes essentielt at strømperne har en god ventilationsevne, således at fødderne holdes tørre og dermed kan få luft gennem strømperne, så man undgår et fugtigt miljø nede i støvlerne. Et fugtigt miljø kan resultere i, at man som rytter begynder at fryse og oplever ubehag ved at have støvler eller sko på.

Om sommeren, bør man som rytter have nogle tynde og lette sokker på, med god åndbarhed således, at kroppen kan transportere den overskydende varme og fugt væk fra kroppen og dermed minimere svedproduktionen, for ligeledes at undgå et fugtigt miljø nede i støvlen. Dette gør sig gældende uanset om valget er et par lange eller korte strømper.  

Materiale

Strømper og sokker fremstilles i mange forskellige slags materialer, hvorfor man som rytter ofte kan vælge frit ud fra de behov og krav man selv har.

Flertallet af strømper fremstilles i en form for bomuldsmix med kunststof, eksempelvis lycra, da bomuld ofte tåler mere pres, slid og varme end tyndere materialer og er det mest brugte materiale til at fremstille strømper generelt.

Om vinteren anbefales strømper af et varmere materiale, som eksempelvis uld eller coolmax. Uld er velkendt for sin egenskab, til at holde kroppen varm, selv i kølige tider. Coolmax er en serie af polyester med en god fugtighedstransportering, samt åndbarhed, hvor stoffet kun absorberer lidt fugt, men tørrer relativt hurtigt igen. Det er en god egenskab om vinteren, da fødderne holdes så tørre og varme som muligt. 

Om sommeren anbefales strømper eller sokker fremstillet af “dry out” materiale, da man som rytter ofte har en tendens til at svede sine strømper til når det er varmt. Her kunne det være optimalt med strømper fremstillet af nylon omkring læggen, da mindre stof, betyder mindre varme. Jo mindre stof strømpen er fremstillet af, jo mere luft kan transporteres gennem strømpen, således kroppen selv har mulighed for at temperaturregulere.

Funktioner

Strømper og sokker kan have flere funktioner, end de fleste måske er bekendt med.

Et par af strømpens/sokkens mest indlysende funktioner er klart at frigive varme til underekstremiteterne, samt at holde bukseenderne på plads i ridestøvlen, men afhængigt af materiale og type kan strømpen have flere funktioner.

Strømper og sokker kan desuden have en terapeutisk funktion, da nogle strømper kan fremstilles med medicinsk kompression. Medicinsk kompression afhjælper trætte og smertende ben, samt har en indvirkning på ødemdannelser/hævelser i underekstremiteterne, ved at ligge et fast tryk omkring underbenets muskler og blodkar. Trykket fra kompressionsstrømperne har en indvirkning på hjertekredsløbet, hvorved væsken fra benene lettere transporteres tilbage til hjertet, hvorved trykket omkring benets blodkar lettes.

Foruden kompression i strømper og sokker, kan man desuden få dem med keramiske partikler, som har en positiv indflydelse på ømme og kolde fødder. Foruden dette kan strømperne have en helende og støttende effekt på gamle skader i fod- og ankelled. Keramiske partikler reflekterer kropsvarmen og øger dermed kroppens blodcirkulation, hvorfor denne strømpe desuden kunne være et effektivt valg, hvis man som rytter har en tendens til meget kolde fødder.

Strømper og sokker kan ydermere være forsynet med ekstra polstring og beskyttelse omkring hæl og tå, for øget komfort og støtte ved svangen, samt har en større stødabsorberende funktion, og dermed have en lindrende effekt på trætte og smertende fødder.

Vægt

Der findes mange forskellige varianter af ridestrømper, dette gælder desuden strømpernes vægt. Der findes ridestrømper lavet af letvægtsmaterialer, som er ideel til om sommeren. Dette er ofte fordi jo lettere en strømpe er, jo mindre stof er anvendt til at producere strømpen, hvilket ligeledes betyder, at strømperne ofte er meget tynde. 

Det tynde stof gør strømpen mere gennemtrængelig for luft og tørrer dermed hurtigere end strømper produceret af andre materialer, som gør strømpen ideel til sommerbrug, da der desuden ikke frigives så meget varme, som i andre strømper. 

Strømpens tynde materiale gør strømpen mere skrøbelig overfor slid, men fylder modsat mindre i ridestøvler, hvilket minimerer risikoen for tryk mod huden.

Størrelse, pasform og komfort

At vælge ridestrømper i den rette størrelse, har en vigtig rolle i forbindelse med pasform og komfort. Når man skal vurdere den korrekte størrelse af ens ridestrømper, er det vigtigt at kende ens fodlængde og størrelse.

For at kende den korrekte fodlængde måles med målestok fra hælen til enden af fodens længste tå på begge fødder, hvorefter man online kan finde en størrelsesguide, som omregner cm. til fodstørrelse. Her er det vigtigt at anvende målene, fra den største fod, så det ikke får en negativ indvirkning på komforten.

Den generelle størrelsesguide i EU kan anvendes i forbindelse med køb af de fleste ridestrømper online, da størrelserne ofte hedder fra str. 35-38 eller 39-41 mv. Her er det dog anbefalelsesværdigt at købe en størrelse 39-41, selvom man vanligt bruger str. 38 eksempelvis, da strømperne ofte krymper en smule under vask. Ved køb af disse ridestrømper, passer ens vanlige skostørrelse ofte overens med størrelsen på strømpen for den bedste pasform. 

Har man som rytter behov for ridestrømper med kompression eller anden funktion, er det ofte nødvendigt at kende både fodstørrelse og omkreds af læggen, for således at have den bedst mulige pasform og komfort. Her er det ikke længere muligt at bruge et ca. mål og målene på ens vanlige skostørrelse. For at ridestrømpen skal have den meste optimale funktion, støtte, pasform og komfort er det nødvendigt at kende de præcise mål – dette gælder desuden alle ridestrømper med ekstra funktion og polstring mv.

Farve

Som tidligere nævnt i denne artikel findes der ikke nogle krav til farven af ens ridestrømper, hvorfor dette er valgfrit for rytteren. 

Ridestrømper er efterhånden blevet en ligeså vigtig tøjgenstand i garderoben, som resten af ens ridetøj, i og med at moden dikterer, at man gerne må være opmærksom på hvilke strømper man har på, såvel som alt andet.

Ridestrømper findes i alle verdens farver, mønstre og med alverdens dekorative pynt, hvorfor det blot gælder for den enkelte rytter at finde de ridestrømper, der netop passer ens personlige stil og smag.

Ridestrømper findes i mange forskellige farvekombinationer. Er man som rytter til det klassiske look, bør man vælge det traditionelle look, med neutrale farver. Ønsker man noget mere iøjnefaldende, er et par flot farvede ridestrømper i regnbuens farver, og eksempelvis med prikker, tern, striber eller noget helt fjerde måske det rette valg.

Budget

Prisen for ridestrømper følger ofte kvaliteten. Dette er dog ikke ensbetydende med, at man ikke kan få nogle gode ridestrømper til rimelige penge. Dog, hvis man søger den ultimative pasform, kvalitet og komfort, kan prisen strække sig til flere hundrede kroner, afhængigt af mærke, model og funktion.

Det er muligt at købe ridestrømper til rimelige penge, men man må til gengæld også forberede sig på, at strømperne ikke nødvendigvis holder lige så længe eller giver samme komfort som de kvalitetsrige strømper. Som individuel rytter må man gøre sig nogle overvejelser om, hvilke behov man har, samt hvilke områder man kan gå på kompromis med, hvis budgettet ikke er så stort og dermed holde prisen nede.

Har man som rytter behov for ridestrømper tillagt en specifik funktion, som eksempelvis kompression, skal man forberede sig på at prisen er højere end ved køb af strømper der ikke har samme funktion. Dette gør sig ligeledes gældende afhængigt af mærke, materiale og ikke mindst pasform.

Hvad siger undersøgelser om ridestrømper?

Flere videnskabelige undersøgelser bevidner om, hvor vigtigt det er i det daglige at anvende strømper og hermed også ridestrømper under ridning. Ridestrømper bidrager ikke blot til varmen, men som tidligere nævnt også som beskyttelse af ens fødder og har en direkte gavnlig effekt på føddernes sundhed.

En sundhedsvidenskabelig undersøgelse fra april, år 2018 bevidner om, at strømper beskytter rytterens fødder mod friktion i ens støvler eller sko, samt at strømper har en direkte forebyggende effekt mod diverse hudsygdomme, da strømper har en indvirkning på miljøet inde i støvlen.

En anden undersøgelse fra år 2018 bekræfter udfaldet af forrige undersøgelse og konkluderer desuden, at brugen af strømper i det hele taget er essentielt, da flere undersøgelser bevidner om, at man som rytter og menneske er i risiko for at udvikle så voldsomme fodsygdomme, at man får behov for lægehjælp, hvis man ikke anvender ridestrømper inde i ens sko eller støvler.

En tredje undersøgelse fra år 2019, med et mere individuelt perspektiv, bekræfter, at ridestrømper generelt bidrager med flere sundhedsgavnlige aspekter. Her omtales desuden ridestrømper med kompression, som endnu et sundhedsaspekt. Kompressionen i strømperne gør det muligt for rytteren at udholde længere tid i sadlen af gangen og bidrager til at blodcirkulationen i kroppen styrkes. Dette minimerer desuden helingstiden ved ømhed og småskader, og gør det dermed muligt for rytteren at vende tilbage til sadlen hver dag.

En fjerde undersøgelse fra år 2012 bevidner om, at uanset sport, er det vigtigt at investere i et par strømper, i dette tilfælde ridestrømper, som har den rette størrelse, pasform og komfort, som kan leve op til sportens krav, for dermed at kunne øge ens præstation under ridning.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridestrømper er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridestrømper. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridestrømper vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridestrømper?

Valget af ridestrømper afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer

  • “Why Wearing Socks is Important – Jamaica Hospital Medical ….” 17 apr.. 2018, https://jamaicahospital.org/newsletter/why-wearing-socks-is-important/. Åbnet 19 maj. 2020.
  • “Do you really need to wear socks? – Parkview Health.” 28 aug.. 2018, https://www.parkview.com/community/dashboard/do-you-really-need-to-wear-socks. Åbnet 19 maj. 2020.
  • “Any Sport Any Season: Compression socks save … – Lily Trotters.” 16 maj. 2019, https://www.lilytrotters.com/blogs/lily-trotters-news/compression-socks-save-equestrians-and-keep-them-comfortable-in-the-saddle. Åbnet 19 maj. 2020.
  • “Sporty Compression Socks: To Wear or Not to Wear ….” https://www.researchgate.net/publication/232712044_Sporty_Compression_Socks_To_Wear_or_Not_to_Wear. Åbnet 19 maj. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.