Ridetights

Ridetights
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridetights er en ny tilføjelse til hesteverdens muligheder for påklædning. Sammenlignet med ridebukser er tights tyndere, mere fleksible og alt dette fører til en god mobilitet og åndbarhed. Du får altså en tætsiddende og komfortabel oplevelse, når du er iført tights.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af ridetights. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridetights Test: Top 5 Bedste Ridetights

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridetights

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridetights i test” er Ella ridetights. Bestselleren fra Ella er et fremragende eksempel på et par allround tights. Tightsene er helårs tights, og du kan derfor anvende dem hele året rundt. Ydermere byder tightsene på den idéelle kombination af kvalitet, komfort, grip, design og pris.

Annonce

Bedste billige ridetights

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridetights” er Equipage DAI ridetights. Er du på udkig efter en billig løsning? Dai-modellen fra producenten Equipage er et par allround tights til en overkommelig pris. Tightsene er velegnet til rytteren, som kan nøjes med en tilstrækkelig kvalitet og de vigtigste funktioner.

Annonce

Bedste premium ridetights

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridetights” er Kingsland Katinka ridetights. Hvis du ikke vil gå på kompromis med kvalitet, så er helårstightsene fra Kingsland det rette valg. Tightsene er lavet slidstærke, bløde og elastiske materialer, hvilket fører til en enestående komfort og slidstyrke. 

Annonce

Bedste ridetights til vinter

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridetights til vinter” er Cavaleros ridetights. Koldt vejr er lig med godt isoleret beklædning. Cavaleros Carino er et sikkert valg, hvis du er på jagt efter et par tights til de kolde måneder. Med sine ekstra isolerende materialer er du sikret en varm rideoplevelse i koldt vejr.

Annonce

Bedste hurtigt tørrende ridetights

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste hurtigt tørrende ridetights” er Equipage Avatar ridetights. Vådt vejr er lig med godt isoleret og vandafvisende beklædning. Disse tights er et sikkert valg, hvis du er på jagt efter et par tights til de våde dage. Med sine åndbare og hurtigt tørrende materialer er du sikret en tør rideoplevelse i vådt vejr.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridetights

Hvad er ridetights?

At bære gode benklæder er væsentligt for rytteren. Det kan være afgørende for kontakten med hesten og komforten under ridning samt have et stilmæssigt formål. Ridetights er en af de seneste tilføjelser til hesteverdenens muligheder for udstyr og påklædning. De minder på mange måder, om det vi kender som løbebukser og er ofte i tyndt, elastisk stof, som giver en god mobilitet. Tights er blevet mere og mere populære, da de tilbyder en tætsiddende og komfortabel følelse. De bruges ofte ved varmt vejr, for mere luft tilføring gennem det tynde stof.

Ridetights er det ideelle valg, hvis du ønsker maksimal mobilitet og åndbarhed

Uanset om du allerede kender til ridetights eller aldrig har stiftet bekendtskab med dem, vil denne artikel indvie dig i denne moderne løsning. Artiklen vil klæde dig på til dit næste køb af tights og give dig alt den information du behøver at vide.

Hvorfor skal jeg købe ridetights?

Til hverdag tænker vi ikke altid over, hvor meget vores beklædning har betydning for vores ridning og tid i stalden. Under ridning er det væsentligt, at bære tøj der er komfortabelt, fremstillet til formålet og giver dig de bedste betingelser for god ridning. Hen til stalden og under staldarbejdet er det også vigtigt at din beklædning er behagelig og fleksibel, så du ikke er begrænset under udmugning eller din cykeltur til stalden.

Ridetights har en stor fordel ved, at de er tætsiddende og samtidig fleksible. Det gør at du nemt kan bevæge dig rundt i dem uden at føle dig begrænset. Tights kan også give dine ride outfits et pift. Derudover gør det tynde stof, at man som rytter kan føle sig mere i kontakt med sin hests bevægelser under ridning. Det er gennem årene også blevet mere moderne at varme op, inden man stiger op på hesten. Her er det en stor fordel at være iklædt sportsligt tøj uden at man behøver at skifte.

Tights er særligt velegnet til de varmere måneder, da de er udviklet efter samme teknikker som løbebukser. Det betyder, at der er god åndbarhed og dermed forbliver din hud afkølet under varmt vejr eller hårdt arbejde.

Derudover kan de også bruges uden for stalden, hvis du vil løbe en tur eller dyrke anden motion.

Hvilke ridetights skal jeg vælge?

Hvis du nu er overbevist om at ridetights er det rigtige valg for dig, kan du i afsnittet “valg af ridetights” få viden om følgende punkter:

 • Hvad din ridedisciplin har af betydning for dit valg af tights
 • Hvordan vejret påvirker hvilke tights du bør benytte
 • Hvilke materialer tights typisk er lavet af
 • Hvilke særlige funktioner tights har
 • Hvordan du sikrer dig optimal komfort via en størrelsesguide
 • Hvordan farven på tights kan have betydning
 • Hvad dit budget har af betydning for valg af tights

Kombinér ridetights med andet ridetøj

Rigtig mange ryttere elsker at matche deres tøj med hestens udstyr og sætter pris på udseende og stil. Ridetights kan på mange måder pifte et outfit op og hjælpe dig med at adskille dig fra mængden. På grund af den mere sportslige tilgang til reduceringen af tights er der også mange forskellige udtryk, man kan vælge i mellem. Det kan for eksempel være med en stribe op ad benene, der matcher ens trøje eller ridesokker.

Der findes et utal af designs, farver og mønstre når det kommer til ridetigths, så det er bare med at komme i gang med at matche med dit andet ridetøj, så du kan imponere alle i stalden!

Pleje af ridetights

Hvem vil ikke gerne have at deres yndlings ridetights holder så længe som muligt? Det er formentlig flertallet som er interesseret i det, og derfor er der her en guide til, hvordan du passer bedst på dem:

 1. Vask kun dine ridetights i koldt vand. Rigtig mange ridetights har silikone print på indersiden for at hjælpe dig med at blive sadlen. Disse kan blive ødelagt, hvis de bliver vasket i varmt vand.
 2. Brug ikke klorin eller blegemiddel til vask af dine ridetights. Selvom klorin kan være god som desinficerende middel, kan det gøre tightsene gullige eller ødelægge fibrene.
 3. Vask dine ridetights på vrangen. Det er med til at beskytte silikone printet.
 4. Vask ikke dine lyse ridetights sammen med mørkt tøj. De fibre ridetights oftest er lavet i er mere modtagelige over for farvning fra andet tøj.
 5. Ridetights må ikke tørretumbles og skal tørres på vrangen. Det er en god ide ikke at tørre dem i solen, da det kan afblege farven.
 6. Undgå at lægge dine ridetights i blød. Det kan få eventuelle knapper til at ruste og kan beskadige silikone printet.

#BBD0E0
»

Valg af ridetights

Når du så skal til at vælge dine ridetights, så er der nogle faktorer, der er vigtige at forholde sig til, så du er sikker på, at dine nye tights passer perfekt til dine behov. 

Ridedisciplin

Det er væsentligt at forholde sig til, hvilken ridedisciplin du som rytter udøver, når du skal vælge tights. Det kan nemlig have betydning for, hvad du skal have fokus på, når du vælger dine tights. Ved spring og dressur er det stort set de samme ting, man skal være opmærksom på. Her er det væsentligt, at der er et godt “grib” i dine tights, så du formår at sidde godt fast i sadlen.

I dressur er det særligt væsentligt med kontakt i sædet og lårene. Her vil man typisk vælge fuldgrip.

I spring vil man måske fokusere lidt mere på lårene, knæ og den nedre del af benet.

Hvis man er islænderrytter, er det naturligt at gå efter ridetights, der er bredere i bunden, da det ofte ønskes at man kan trække dem ud over sin støvle.

Hvis man er turrytter, er det meget væsentligt at man befinder sig godt i sine ridetights, og at de i høj grad er tilpasset vejret. 

Vejr

Det er muligt, at du bliver så afhængig af den fleksibilitet ridetights tilbyder og derfor ikke ønsker at ride i andet. Heldigvis er det muligt at få ridetights, der kan holde dig varm om vinteren, uden at gå på kompromis med frihedsfølelsen. 

Selvom ridetights primært er udviklet til at hjælpe ryttere med at holde sig afkølet om sommeren, så er løsningen blevet så populær, at der er produceret varmere ridetights. Her er der eksempelvis tilføjet et lag med fleece, sådan at dine ben er mere isoleret mod kulden. Der findes også enkelte allround valg, men med Danmarks lunefulde vejr taget i betragtning, er det måske ikke dårlig ide at investere i et par til sommer og et til vinter. 

Materiale

Som tidligere nævnt findes der rigtig mange forskellige slags ridetights og dermed lige så mange forskellige materialer. Rigtig mange ridetights er produceret i nylon som vi kender fra løbebukser. De fleste er lavet i åndbare materialer grundet deres sportslige funktion. Derfor ser man også ofte brug af mesh som en del af materialet for at øge åndbarheden endnu mere. Andre er produceret i softshell, som giver en mere isolerende effekt, hvor der tilmed kan være fleece eller uld indvendigt for ekstra varme. Dette nedsætter åndbarheden en smule, men til gengæld er softshell nemt at holde rent og kan fungere vandafvisende. 

Fordi ridetights’ store fordel er fleksibilitet, er de oftest fremstillet af elastiske materialer og med elastik i livet.

Funktioner

Ridetights kan have flere gavnfulde funktioner. Én af de mest særlige funktioner for netop tights er, at der en optimal ventilation. Denne ventilation kan både opnås via det tynde materiale, eller optimeres med mesh, som kan have en kølende funktion. 

Tights findes også i to forskellige varianter; 2-vejs og 4-vejs stretch. Det er en betegnelse for, hvor elastiske ridetightsene er. 2-vejs stretch tilbyder stretch op og ned, hvor 4-vejs stretch kan strækkes både op, ned og til siderne. Det er 4-vejs stretch, der er den mest elastiske og dermed også tilbyder den største komfort.

Derudover findes der også en masse forskellige muligheder for grip, alle med forskellige funktioner. Der er blandt andet fuldgrip, grip på knæene og indersiden af lårene. For at finde ud af hvilken form for grip der passer bedst til dig, er det vigtigt at du har din ridedisciplin for øje, som er beskrevet længere oppe i artiklen. Derudover er det også helt individuelt, hvad den enkelte rytter finder mest behageligt. 

En anden særlig funktion er, at tights endda fås med kompression. Kompression er en teknologi, der benyttes meget i sport, hvor et stykke tøj sidder så tæt at det øger blodcirkulationen. Det betyder at du nemmere kan få ilt og næringsstoffer rundt i kroppen og kan endda reducere ømhed efter en hård træning. Det er en stor fordel, hvis du dyrker lange, hårde træningsinterval, hvor dine muskler bliver udfordret. 

Stilmæssigt er det blevet mere normalt, at ridetightsene rykker sig lidt mere over mod en klassisk rytter beklædning. Nu er det nemlig også muligt at få tights med bæltestropper. I de fleste tilfælde vil et bælte være mere af stilistiske årsager end funktionelt, da pointen med tights er, at de sidder tæt på kroppen. Derfor vil brug af bælte sjældent være nødvendigt. 

En meget brugbar funktion er dog, at mange tights i dag produceres med lommer. Det kan både se smart ud, men har også en stor fordel, da vi ofte har vores mobil på os når vi er omkring hestene.

Størrelse, pasform og komfort

Det er helt afgørende, at dine ridetights passer præcist til lige præcist dig for, at du kan få glæde af de mange gode funktioner. En god pasform er vigtig for din komfort samt udseende, og det er vigtigt, at de hverken er for store eller små. Derfor finder du herunder en størrelsesguide, så du ved hvad du skal kigge efter.

Når man skal finde sin størrelse i tights, er der tre ting der gælder; målene på din talje, hofte og ben. Benlængden bliver ofte bare opdelt i normal eller lang. Her kan du med fordel tænke på dine hverdagsbukser og vurdere om du har længere ben end de fleste. Tights-størrelse kan både oplyses i S,M og L og europæiske størrelser som er 34, 36, 38 osv. Størrelserne skifter for hver fjerde centimeter. Det betyder, at hvis du er 64 cm. i taljen og 88 cm i hoften er din størrelse 34. Hvis din talje er 68 cm, og hoften er 92 cm, så er din størrelse 36. Og sådan fortsætter det. 

Det er ofte en fordel at kigge efter en størrelsesguide særligt til det mærke tights du ønsker. Der kan nemlig være afvigelser på grund af pasform. 

Farve

Farven på dine tights vil formentlig have værdi for dig. Det kan være du ønsker, at det skal matche din hests udstyr, dit andet ridetøj eller at du ønsker at skille dig ud. Til stævner er der reglementer for, hvilke farver du må bære. I dressur og spring skal de være hvide eller off-white. Det er væsentligt at du orienterer dig om reglementet inden for din disciplin omkring farvevalg på dine konkurrencetights. 

Til hverdag står det dog frit for, og du kan gå amok i spændende farver og mønstre. Hvilke farver der er populære afhænger også lidt af mode og kan derfor være skiftende. I de klassiske discipliner som spring og dressur er det dog ofte neutrale farver, der er brugt. 

Budget

Ligesom med meget andet udstyr og påklædning så har pris og kvalitet ofte en sammenhæng. Sådan er det også med tights. Hvis man gerne vil have tights med kompression, maksimal ventilation og komfort, så skal man af med flere penge, end hvis man er ligeglad. Dermed er dit budget med til at afgøre, hvor god kvalitet dine tights er i. Det gode ved at ofre lidt flere penge på sine tights er, at de med højest sandsynlighed også vil holde dét længere. Hvis man altså passer godt på dem. På den måde vil man kunne spare penge på den lange bane.

Tights til ridning varierer typisk i pris fra cirka fem hundrede kroner til lidt over tusind kroner. De fleste ligger dog omkring syv- og otte hundrede kroner.

Hvad siger undersøgelser om ridetights?

Fordi ridetights er en forholdsvis ny tendens i rideverdenen, findes der ikke mange undersøgelser om dem. Dog har vi samlet lidt viden omkring, hvad tøjstil har af betydning herunder.

En undersøgelse af ridetøj indenfor Western viser, at kvindeligt ridetøj er inspireret af herremode i det 17. århundrede. Gennem årene blev tøjet mere skræddersyet til kvinderne. Tøjet gik fra et mere voluminøst og oversized look til mere tætsiddende. Stilen fulgte dog stadig herremoden og resultaterne viste, at kvindernes ridetøj, der blev båret under ridning, lignede det, som mænd havde på.

For 2020 er der også lavet en markedsundersøgelse af ridetøj. Undersøgelsen er lavet for at definere markedsandele for forskellige lande i foregående år. Derudover forsøger undersøgelsen at definere væsentlige faktorer for vækst de kommende år. Den beskriver, at ridetøjs formål primært er øge komforten og sikkerheden for rytteren. Ridetøj har også fungeret som et modeikon for mode uden for hesteverdenen. Kina er den største leverandør af ridetøj og havde en markedsandel på næsten 33,77% i 2015. Europa er den næststørste leverandør med 25,24% af markedsandelen i år 2015.

En engelsk undersøgelse af ridesporten fra 2015 beskriver, hvordan tøjstil har betydning for den individuelle sportsidentitet. Undersøgelsen fokuserer særligt på konkurrence tøjet i ridning. En sammensætning af tøj, der ikke har den store sportslige udstråling, og som ikke har ændret sig meget gennem årene.

Dog beskriver resultaterne fra undersøgelsen, at de adspurgte ryttere føler sig som bedre ryttere, når de bærer deres konkurrencetøj. Tøjstilen er et udtryk for hvordan rytteren ser sig selv, giver et indtryk af hvem de ønsker at være og hvordan de ønsker, at andre skal opfatte dem. Selvom de fleste ryttere udtrykte stor tilfredshed med konkurrence tøjet inden for ridning, udtrykte enkelte også utilfredshed. Fordi tøjstilen er så fastlagt, kan det for nogle med bestemte kropstyper være svært at finde passende tøj. Det kan betyde, at de føler sig utilpas i deres konkurrencetøj, hvilket kan have en negativ effekt på deres præstation. 

Selvom artiklen nævner, at der ikke er meget, der har ændret sig inden for heste-mode er ridetights alligevel vundet frem. Meget fra netop ovenstående artikel kalder på, at tights måske kunne være med til, at styrke de svage sider tøjstilen inden for hesteverdenen har. Tightsene kan højne det sportslige udtryk og er måske lettere at tilpasse til forskellige kropstyper.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridetights er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste ridetights. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridetights vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridetights?

Valget af ridetights afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “A study on the introduction of men’s items in women’s ….” https://www.researchgate.net/publication/271337224_A_study_on_the_introduction_of_men’s_items_in_women’s_equestrian_clothing. Åbnet 15 jul. 2020.
 • “Global Horse Riding Apparel Market 2020 Industry Analysis ….” 14 jun. 2020, https://www.marketwatch.com/press-release/global-horse-riding-apparel-market-2020-industry-analysis-key-players-data-growth-factors-share-opportunities-and-forecast-to-2025-2020-06-14. Åbnet 15 jul. 2020.
 • “(PDF) Clothes make the rider? Equestrian competition dress ….” 18 apr. 2016, https://www.researchgate.net/publication/283760081_Clothes_make_the_rider_Equestrian_competition_dress_and_sporting_identity. Åbnet 15 jul. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.