Ridetrøje

Ridetrøje
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Til hverdagsbrug, rideture, træning, staldarbejde og stævner er en ridetrøje lige sagen. En ridetrøje – også kaldet ridebluse – er lavet lette, åndbare og fleksible materialer for at sikre en høj komfort. Den giver dig altså frihed til bevægelighed, yder formidabel luftcirkulation og føles let som en fjer.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Victoria Andersen lavet en test af ridetrøjer. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridetrøje Test: Top 3 Bedste Ridetrøjer

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridetrøje

Pris: 379 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridetrøje i test” er Catago Arctic fleecetrøje. En alsidig trøje, velegnet til al slags vejr. Perfekt lag til efterårs og vinter turene, og åndbar nok til de varme dage. Tag trøjen på i hverdagen, ved staldarbejde og/eller rideture. Trøjen har et klassisk udseende, som passer til de fleste bukser.

Annonce

Bedste billige ridetrøje

Pris: 289 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridetrøje” er MIO’s bløde ridetrøje. Når træningen, staldarbejdet eller rideturen kalder, så er MIO’s trøje et godt valg. Trøjen er akkurat tyk nok til at holde dig varm på kølige dage, og yder nok ventilation til køle dig på varme sommerdage. Trøjen har også et smigrende og stilfuld design.

Annonce

Bedste premium ridetrøje

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridetrøje” er Kingsland sweater. En trøje til hverdagsbrug, staldarbejde og træning. Den er åndbar og behagelig at have på. Derudover er den eksklusiv, idet den afhjælper spændinger i nakke, skuldre, arme og ryg. Den holder dig desuden varm på de kolde dage.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridetrøje

Hvad er en ridetrøje?

Måske tænker du bare, at det er en almindelig trøje? Det er det bestemt ikke! Den kan sammenlignes med en trøje til løb. For at opnå maksimal komfort benytter man en trøje designet specielt til formålet. Du dyrker jo heller ikke andre sportsgrene i almindeligt tøj, vel? Ridning er ingen undtagelse!

Ridetrøjer er også nødvendige, når du rider stævner. Ridetrøjen skal se ud på en helt bestemt måde, når den skal benyttes til stævner. Trøjen vil oftest være hvid og være udstyret med en krave. Hvis ikke hele trøjen er hvid, så er den synlige del af den i hvert fald hvid. Der findes diverse regler og retningslinjer, når det gælder stævner, og ridetrøjen skal altså se ud, som beskrevet i Dansk Rideforbunds reglement.

En ridetrøje er let, åndbar, fleksibel og dermed idéel til ridning

Har du aldrig haft en ridetrøje før, eller ved du måske ikke lige hvordan, du skal gribe det an? Vi håber på, at denne artikel vil gøre dig klogere, og hjælpe dig et skridt videre mod at vælge den helt rette ridetrøje.

Hvorfor skal jeg købe en ridetrøje?

Man skal aldrig gå ned på udstyr, og ridetrøjen kan være med til at forbedre din ridning. En ridetrøje er egnet til, at du kan ride i den, og stadig være komfortabel, varm og så har den det formål, at få dig til at føle dig helt tilpas. Der er intet ved at ride og ikke kunne ånde. Samtidig er der heller intet ved at være begrænset med ens bevægelser. En ridetrøje skal sidde tæt til kroppen, samt være lavet af det helt rigtige stof.

Det er hårdt at ride. Derfor sveder du også. Det er helt naturligt, men der er ingen mennesker, som synes det er lækkert at være fuldkommen gennemsvedt. Ridetrøjens funktioner er derfor netop at sørge for, at du kan ånde, og ikke går helt til af hede. Ridetrøjens, nok vigtigste, funktion er at give dig frihed til bevægelighed. Du skal nærmest føle, at du ikke har den på, og derfor kan bevæge overkroppen frit. 

En ridetrøje vil formentlig vise sig, slet ikke at være nok. Forstået på den måde at du får sandsynligvis brug for flere trøjer, i flere forskellige materialer, farver og pasformer.

Hvilken ridetrøje skal jeg vælge?

Se det er et brilliant spørgsmål! Hvilken type ridetrøje? Hvad med vejret, spiller det en rolle? Er materialerne vigtige? Hvilke funktioner har en ridetrøje egentlig, og hvilke er de vigtigste? Hvilken størrelse skal du bruge, og hvilken pasform passer til netop din kropsform? Hvad med budget, kan man overhovedet købe en ridetrøje på et minimalt budget? Måske er det spørgsmål, du har stillet dig selv. Det kan være, at du har mistet overblikket, og bare droppet at finde dig en ridetrøje. Vi har prøvet at skabe overblik over alle de spørgsmål, som du skal have stillet dig selv, inden købet af din ridetrøje. 

I sidste ende, skal du vælge den ridetrøje, som du føler dig bedst tilpas i. Vi prioriterer alle noget forskelligt, også når det kommer til ridetøj. Vi håber på, at du kan komme et stort skridt i den rigtige retning, til at stå med din helt egen ridetrøje i hænderne. Du kan læse mere om, hvordan du vælger den rette ridetrøje i afsnittet “Valg af ridetrøje” – placeret længere nede i artiklen.

Kombinér ridetrøje med andet ridetøj

Det er altid vigtigt at shine. Måske det ikke eksplicit bliver sagt, men vores øjne vil altid fange den rytter, der ser absolut bedst ud. En ridetrøje kan kombineres med dit andet ridetøj. Det er vigtigt at matche, både hest og andet ridetøj. På den måde vil du i hvert fald ikke gå ubemærket hen, når du og din hest kommer ridende.

Det kan godt være, at din hest er ligeglad med, om du kommer i stalden med 17 forskellige farver på, som absolut ikke matcher. Den er nok også højest sandsynligt ligeglad med, og du rider i lilla, og dens underlag er rødt, men omverdenen er ikke nødvendigvis ligeglade. Hvem vil ikke være den, som alle synes, ser godt ud og har stil?

At ridetøjet skal kombineres, er også endnu en god grund til, hvorfor én ridetrøje langt fra er nok. Du har jo mange underlag og ridebukser, i forskellige farver. For at matche dit store udvalg af andet udstyr, er det jo nødvendigt med et bredt udvalg af flotte, iøjnefaldende og skinnende ridetrøjer!

Pleje af ridetrøje

Når du nu har investeret dine penge i en ridetrøje, så skulle den jo gerne holde mange år forud! Det er af den grund vigtigt, at du passer, og plejer din ridetrøje. Hvilket stof trøjen er lavet af, spiller også en kæmpe rolle for, hvordan du skal pleje netop din trøje. Læs vaskeanvisningen grundigt, hvis trøjen skal vaskes. Hvis trøjen bliver vasket på for mange grader, kan du opleve, at den krymper. Det skal jo helst undgås!

Er din ridetrøje lavet af uld, skal den skånes så meget som muligt fra at blive vasket i vaskemaskinen. Uld har den smarte funktion, at det renser sig selv, hvis det bliver hængt ud i den friske luft. En ridetrøje, typisk til vinterbrug, kan sagtens være lavet af uld, og når du har redet i en uldtrøje, er det vigtigt, at den bliver luftet. Så slipper du af med dårlig lugt og snavs.

Hvis din ridetrøje er lavet af velour eller andet lignende stof, så får du højst sandsynligt brug for en tøjbørste. En tøjbørste er yderst brugbar, og den får din trøje ren på ingen tid. Den er brugbar til alle former for stof, og på den måde kan du spare en tøjvask eller to. 

Benytter du blot en tøjbørste, og ikke en vask, er det vigtigt, at du ikke blander det med det helt nyvasket tøj. Beskidt ridetøj bør opbevares adskilt fra det rene, af hygiejniske årsager. Hvis rent og beskidt tøj ligger sammen, vil det hele automatisk fremstå beskidt. Lav eventuelt en bunke, eller en kurv derhjemme. Så kan du opbevare det beskidte ridetøj isoleret fra det rene. En tøjbørste vil få din trøje til at fremstå ren og pæn, og på den måde vil du kunne benytte denne under flere rideture før en vask, men bakterier og lugt forsvinder ikke sådan lige, uden at du får gang i vaskemaskinen.

Valg af ridetrøje

Nu er du kommet til det spændende punkt, hvor du skal i gang med at gøre dig nogle overvejelser, omkring hvordan netop din trøje skal se ud. Vi håber, at du efter disse syv punkter, giver dig et grundlag til at vælge den rette.

Typer

Der findes flere forskellige typer af ridetrøjer. Der findes ridetrøjer med lange ærmer, korte ærmer og endda helt uden ærmer. I stedet for ærmer, kan du få ridetrøjer med stropper. Der findes også ridetrøjer med hætter, typisk til overgangen mellem koldere og varmere tider. Der findes ridejakker i tykt, tyndt og åndbart stof. Hvilken type ridejakke du benytter, afhænger helt afsindigt meget af vejret, men også af hvilken ridedisciplin du udøver, på stævnebasis. En ridetrøje til stævnebrug har en høj hals blandt andet, så man kan se den under jakken. Er du i tvivl om, hvad der er tilladt til stævner, og hvad der ikke er, så fremgår det af reglementet.

Vejr

Som sagt, så afhænger bluse-valget også ekstremt meget af vejret. Heldigvis findes der trøjer og bluser til alle vejrsituationer, og med den rette vejledning, vil du altid være helt tilpas under din ridning.

En bluse med korte ærmer vil klart være bedst til sommerhalvåret, og omvendt, en bluse med lange ærmer vil være oplagt til vinterhalvåret. En trøje, til at tage udover blusen, er også oplagt til de koldere tider. Tykkelsen af denne kan variere, alt efter hvilket vejr, der er over os. Blusen og trøjens opgave ændrer sig, afhængigt af vejret.

Den altoverskyggende opgave, for en ridebluse, er at gøre, så du kan bevæge dig uden begrænsninger fra dit tøj, men når det så bliver varmt, bliver en af de vigtigste opgaver også, at forholde dig tilpas. Det bliver hurtigt varmt at ride, især om sommeren. Rideblusens stof skal være luftigt og åndbart. En vinterridebluse skal holde dig varm. Stoffet vil typisk være lidt tykkere, og have en langt mere isolerende effekt. 

Materiale

Ridebluser og trøjer laves i mange forskellige materialer, alt efter formålet. Det hyppigst brugte, og nok også mest praktiske, er ridebluser i elastan og elastik. Som nævnt ovenover, så er der intet værre, end følelsen af at være begrænset af sit ridetøj.

Elastan og elastik giver netop den nødvendige bevægelighed. Polyester og bomuld er de typer af stof, som bliver brugt til almindelige trøjer, til hverdagsbrug. Det kan være ubehageligt, da de kan føles tykkere og knap så rare at have på. Fleece er oplagt til vinterbrug. Fleece er varmt, og oven i købet også rigtig god til, at holde på varmen. Det er blødt, og generelt rigtig behageligt. Mesh under armene vil give dig en fabelagtig åndbarhed, du vil ikke føle dig lige så svedig og klæbende. 

Trøjer til at have udover sin bluse vil fordelagtigt, kunne være softshell, eller andet vand- og vindtæt materiale. Til overgangssæsoner er det indlysende, at ride med disse trøjer, udover din ridebluse. De er ikke for varme, men holder samtidig vind og vejr ude. En overtrækstrøje kan også være lavet i uld eller fleece. Uld og fleece er begge utroligt varme, men stadig i en sådan grad, at du ikke omkommer af hede, efter en hård træning. 

En god idé kan være at kombinere en ridebluse med en overtrækstrøje. På den måde har du mulighed for, at tage en trøje af eller på, alt efter hvor svedt dit ridt bliver.

Funktioner

En ridebluse har mange vigtige funktioner, og vi har nævnt et par stykker ovenover. For at opsummere, og skabe overblik over disse, vil vi her remse dem op.

Bevægelighed, den vigtigste funktion. Stretch i bluser og trøjer vil give den fornødne bevægelighed, og dermed være med til at skabe den perfekte komfort. En overtræksridetrøje kan være udstyret med en lynlås, knapper, eller måske skal den bare trækkes over hovedet. Lynlås eller knapper vil klart være at foretrække, når trøjen skal kunne tages af og på under ridning. Om du ønsker knapper eller lynlås, er i sidste ende op til, hvad du foretrækker, samt føler er nemmest.

Hvis du ender ud med en lynlås, vil en lynlåsbeskytter være essentielt. En indvendig lynlåsbeskytter vil afhjælpe, at lynlåsen kører fast i dit andet tøj. En udvendig lynlåsbeskytter vil holde mudder og jord væk fra din lynlås. 

Det kan være en kæmpe fordel, at din trøje er imprægneret, eller bare lavet i stof, som er vand- og mudderresistent. Der er intet værre, end at mærke hvordan dit tøj bliver fugtigt på indersiden. En hætte er også uundværligt på en overtrækstrøje. Det danske vejr er ganske uforudsigeligt, så hvis det pludselig begynder at regne, skal du være forberedt. 

Hestesporten er farlig. Måske du ikke altid tænker over det, men det kan gå galt. Hvis det en dag går galt, når du for eksempel er på tur alene, så er det livsnødvendigt, at kunne komme i kontakt med sin omverden. Man skal aldrig tage afsted uden sin mobil, hvis man drager ud alene, og manglende opbevaringsmulighed skal bestemt ikke være en undskyldning. Sørg for at trøjen du køber, er udstyret med lommer. Du vil opdage, at dette er en nødvendighed på et helt nyt niveau.

Størrelse, pasform og komfort

Størrelse er altid vigtig at have in mente. Hvis din trøje ikke passer, så bliver den irriterende, og kommer til at være i vejen. Størrelsesmæssigt, skal du kigge efter den samme størrelse, du ville have købt på almindeligvis til en t-shirt. Pasformen, på trøjer til ridning, er dog betydeligt anderledes, end en almindelig hverdagstrøje.

Ridetøj skal generelt være tætsiddende. Din underviser vil have langt nemmere ved, at spotte og justere dine fejl, hvis tøjet sidder tæt til kroppen. Hvis trøjen passer i størrelsen, vil den være tætsiddende på en sådan måde, at det stadig er komfortabelt og naturligt. Hvis trøjen bliver for lille derimod, vil det være ubehageligt, og det vil derfor stå klart, hvis du skal gå en størrelse op.

Måske vil du i starten blive lidt misvist af, at trøjen sidder tæt, og på den måde får købt noget tøj, som egentlig er for stort. En for stor trøje vil være i vejen, når du rider. Netop af denne grund er det vigtigt, at du husker, at pasformen ikke skal være ligesom en almindelig trøje. Det er vigtigt, at pasformen imødekommer din kropsform og præferencer, på den måde vil ridtet blive langt mere bekvemt. 

Farve

Ridetøjstilen er vigtig for mange, og det er ikke til at komme udenom. Det ser bare ser godt ud, når tøjet passer sammen. Der findes ridetrøjer til enhver lejlighed, med et kæmpe farvesortiment. Som nævnt tidligere, er der også bestemte krav om farver til stævner og andre arrangementer, og også her er udvalget af farver bredt. At hest og rytter matcher, samt at rytterens tøj matcher, det sætter den sidste prik over i’et. Ekvipagen fremstår langt mere professionel og elegant.

Budget

Pris og kvalitet hænger oftest sammen. Dit budget vil klart have en afgørende faktor i, om din ridebluse bliver god, eller knap så god kvalitet. Med dette i baghovedet, findes der dog også ridebluser til et knapt budget. Prisen for en trøje strækker sig helt fra et par hundrede kroner, til lige knap tusinde kroner. Prisen er dog også en effekt af, hvilket materiale der er brugt, og hvor tyk din trøje skal være. En trøje til vinterbrug vil derfor højst sandsynligt koste mere, end en til sommerbrug. Den mest normale pris for en trøje/bluse ligger mellem tre- og fem hundrede kroner. 

Hvad siger undersøgelser om ridetrøje?

Er sportsudøveres identitet præget af deres tøj? Det er der lavet en undersøgelse omkring. Rytteres konkurrencetøj er ikke ligefrem, hvad man ville kalde sportsligt. Tøjet, som ryttere benytter til stævner, er ikke ligefrem opdateret på det sidste, og det samme gælder rideblusen. Dressur og spring stammer fra militæret og jagt, og der klædte man sig i disse elegante gevandter. På trods af, at ridesporten ikke ligefrem har ændret det traditionelle, så er det lykkedes mange firmaer, at få implementeret mere sportslige elementer, i de traditionelle klæder. Ridebluserne er blevet langt mere funktionelle og åndbare. Tøjet er klart en stor del, af identiteten, og signalet du sender til verden. 

En anden undersøgelse om udviklingen af ridetøjsmode gennem tiden fortæller, hvordan store, internationale firmaer er dybt inspireret af hesteverdenen. Ridesporten bevarer sit traditionelle, elegante sæt tøj til konkurrencer, så på det punkt er der ikke sket den store udvikling, til gengæld er hestesportens elementer begyndt at optræde på mange ting til hverdag. Brands er begyndt at implementere bid i deres tøj, på den ene eller anden måde. Hestesporten er, og har altid været en kæmpe inspiration til de store modebrands.

Der er lavet en markedsundersøgelse der viser, at populariteten på ridetøj stiger markant. I undersøgelsen mener de, at den stigende popularitet kan skyldes, at ridetøj er blevet et modefænomen. Ridetøj bærer præg af elegance, og signalerer,  nj  at vedkommende som bærer dem, er eksklusiv. Tøjbrands udvikler tøj, som er ekstremt afspejlet i ridetøj.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken ridetrøje er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridetrøjer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridetrøjer vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridetrøje?

Valget af ridetrøje afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Clothes make the rider? Equestrian competition dress ….” 18 apr.. 2016, https://www.researchgate.net/publication/283760081_Clothes_make_the_rider_Equestrian_competition_dress_and_sporting_identity. Åbnet 16 maj. 2020.
  • “Evolution of Horse Riding Clothing and Fashion – Equilife World.” 19 feb.. 2020, https://www.equilifeworld.com/our-selection/fashion-our-selection/evolution-of-horse-riding-clothing-and-fashion/. Åbnet 16 maj. 2020.
  • “Global Equestrian Protective Clothing Market 2018-2022 ….” 12 dec.. 2018, https://www.businesswire.com/news/home/20181212005562/en/Global-Equestrian-Protective-Clothing-Market-2018-2022-Rising. Åbnet 16 maj. 2020.
Forfatter
Victoria Andersen
Victoria Andersen

Victoria arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun skriver hun et spændende, legende og letforståeligt sprog. Ikke nok med, at hun er et journalistisk naturtalent, hun har også en stor portion viden om og erfaring med ridning og heste, som hun har tilegnet sig gennem sit arbejde som staldpige og ejerskab, pasning samt træning af hendes to ponyer.