Striglekasse

Grøn striglekasse
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

En striglekasse er perfekt til opbevaring af dine strigler. Kassen sørger for, at du har styr på dine ting og at striglerne ikke bliver væk eller mast. Med andre ord; striglekassen er uundværlig!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af striglekasser. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Striglekasse Test: Top 4 Bedste Striglekasser

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste striglekasse

Pris: 229 DKK

Vinderen i kategorien “bedste striglekasse i test” er Catagos striglekasse. Denne striglekasse er i et enkelt design, er solid og kan opdeles efter eget ønske. Altså den perfekte kasse til at holde orden i dine ting!

Annonce

Bedste billige striglekasse

Pris: 129 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige striglekasse” er Eldorados groomer striglekasse. Denne opbevaringskasse er helt enkel, men fortsat med gode muligheder for opbevaring, især grundet dens meget tilpassede størrelse.

Annonce

Bedste premium striglekasse

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium striglekasse” er kassen fra Waldhausen. Denne kvalitets kasse til opbevaring er ikke bare en opbevaringskasse. Den er også med justerbar skillelinje og har udtrækkelige bakker samt plads til sprayflasker.

Annonce

Bedste striglekasse til børn

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste striglekasse til børn” er denne fine kasse. Denne fine opbevaringskasse er trods den billige pris fortsat rummelig og med indvendig opbevaringsbakke. Er tilgængelig i farver som de fleste farveglade piger vil elske!

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til striglekasse

Hvad er en striglekasse?

Vi hestemennesker har typisk rigtig mange ting til vores heste. Og det er ikke altid orden, der er vores største prioritet og styrke. Det kan dog godt betale sig at organisere sine ting en smule. På den måde bliver de ikke væk og kan opbevares på den bedst mulige måde.

Blå striglekasse

Og det er her kommer striglekassen ind i billedet. Det er en kasse særligt fremstillet til opbevaring af strigler og andre grooming-artikler. Kassen er nemlig ideel til at skabe orden i disse ting, sådan at det altid står klar, når du skal bruge det.

Opbevaringskasser kommer i mange forskellige udformninger, farver og materialer og derfor er der rig mulighed for, at du kan finde lige netop den kasse der passer allerbedst til dig og dit behov.

Hvis du gerne vil vide mere om striglekasser så tager denne artikel dig i hånden og fører dig ind i striglekassens forunderlige verden!

Hvorfor skal jeg købe en striglekasse?

En kasse til strigleudstyr er stort set uundværlig, hvis du har flere strigler og plejeartikler. Den kan hjælpe dig med at holde styr på dem og sørger for, at striglerne ikke bliver beskidte eller ødelagte ved at lægge rundt omkring på tilfældige steder. Derudover kan nogle kasser til strigleudstyr også bruges som ståsted, hvis man skal op i højden for eksempelvis at flette sin hest.

Hvilken striglekasse skal jeg vælge?

Når du skal vælge din fremtidige kasse til strigleudstyr er der flere ting, der kan have betydning for dig. Derfor gennemgår vi i denne artikel nedenstående punkter, så du har den fornødne viden om striglekasser inden du går ud og køber din egen!

 • Hvilke materialer er kasser til strigleudstyr typisk lavet af? Og hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige materialer?
 • Hvilke funktioner kan en kasse til strigleudstyr have?
 • Er der forskel på størrelsen? Og hvordan ved jeg hvilken størrelse der passer til mig og mit behov?
 • Hvad med æstetikken? Fås kasser til strigleudstyr i forskellige farver og hvilke passer til mig og min stil?
 • Hvad betyder mit budget for valg af kasse til strigleudstyr? Og hvad koster kasser til strigleudstyr egentligt?

Kombinér striglekasse med andet staldudstyr

En striglekasse er som sagt primært til opbevaring af dit plejeudstyr til hesten. Det er derfor oplagt at kombinere en kasse til strigleudstyr med et bredt udvalg af strigler. Anskaffer du dig både bløde og hårde strigler, hovrensere og mankam, har du et godt udgangspunkt for at fylde din kasse til strigleudstyr med de mest nødvendige ting.

Du kan eventuelt tage et kig på Magasinet Hests artikel om strigler for at få inspiration til, hvad du kan udfylde dine nye kasse til strigleudstyr med!

Pleje af striglekasse

Når du har anskaffet dig din striglekasse, er det vigtigt at passe godt på den. Det betyder, at du skal både opbevare, rengøre og pleje den korrekt.

Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du bedst udfører disse ting:

Rengøring og pleje af kasse til strigleudstyr:

 1. Start med at tømme din kasse til strigleudstyr. Det er en god ide, at rengøre alt indholdet i din striglekasse, samtidig med at du rengører selve kassen. På den måde gør beskidte strigler ikke kassen til strigleudstyr beskidt igen straks efter rengøringen.
 2. Når du har tømt indholdet fra kassen, vender du den med bunden i vejret. Sådan falder alt løst skidt ud.
 3. Dernæst finder du din sæbe frem. Det betyder ikke så meget hvilken sæbe det er, det kan sågar være den du bruger til at vaske din hest med, hvis du ønsker.
 4. Fyld lunkent vand i kassen. Du behøver ikke fylde den helt op, men gerne over halvdelen, så der er rigeligt med vand. Et tip er, at du putter dine strigler ned i vandet i kassen. På den måde får du både vasket kassen og striglerne.
 5. Når du skal vaske kassen, er det en fordel at bruge en børste. En opvaskebørste er at foretrække, men en af striglerne kan også bruges. Du skrubber hele kassen med børsten og husk at komme ind i alle hjørner og sprækker.
 6. Efter kassen er skrubbet, hælder du det beskidte vand ud.
 7. Derefter fyldes kassen med rent vand og skrubbes igen.
 8. Sørg for, at kassen er helt tør, før du putter dine strigler tilbage. Den bør tørres grundigt med et håndklæde, hvorefter den stilles et tørt sted indtil den er tør. Hold den gerne ude af solen så du ikke risikerer, at den bliver afbleget.
 9. Når kassen er helt tør, putter du indholdet tilbage. Kassen opbevares et tørt sted, hvor den ikke bliver udsat for direkte sollys.

Ovenstående guide er udelukkende til kasser af hård plastik. Har du en kasse i stof bør denne blot børstes over med en fugtig børste eller klud.

Er kassen af læder, bør den plejes som andet rideudstyr af læder, men forhør dig ved forhandleren om den foretrukne plejerutine for netop det produkt.

Valg af striglekasse

Materiale

Langt de fleste striglekasser er lavet af hårdt plastik. Det gør dem nemme at holde rene samtidig med, at de kan holde til hverdagens slid i en stald. Det hårde plastik beskytter også dine strigler fra tryk og øger muligheden for, at opbevare striglerne uden at hårene bliver bøjede. Nogle striglekasser er dog fremstillet i stof og har mere karakter af en taske frem for en kasse. Disse er ofte af tykt, kraftigt stof, som gør, at de ikke går i stykker. De er dog sværere at holde rene end dem af plastik, men kan være nemmere at opbevare, da de er mere fleksible.

For et eksklusivt look bliver nogle kasser også fremstillet i læder. De er meget smukke, men kræver en del pleje og vedligeholdelse.

Funktioner

Selvom striglekasser alle har den samme primære funktion; at organisere rytterens ting, kan de være bygget op meget forskelligt.

Langt de fleste kasser er med låg, så striglerne er godt beskyttet. Mange har en aftagelig ‘bakke’ øverst til småting som eksempelvis hovrensere, man kamme, elastikker og så videre. Denne funktion giver dig mulighed for, at have endnu mere orden og struktur i dine ting. Hvis kassen er lavet af stof, vil der ofte være lommer på siden af tasken med samme formål som bakken.

Andre striglekasser er forstærket på en sådan måde, at man sikkert kan stille sig på dem, hvis man skal op i højden. Nogle kassers låg er endda lavet som en aftagelig skammel, man kan stå på.

Størrelse, pasform og komfort

Størrelsen og formen på striglekassen afhænger meget af dine præferencer og er en smagssag. Hvis du ikke har så meget udstyr, du ønsker at opbevare i kassen, kan det være en fordel med en mindre kasse. På den måde optager den ikke en masse plads i dit skab.

Har du omvendt mange strigler og andre plejeprodukter, du ønsker at opbevare i kassen til strigleudstyr, bør den være stor, så du har mulighed for, at organisere det ordentligt.

Æstetik

Det er bare lækkert, når tingene ser godt ud, og her er striglekassen altså ingen undtagelse!

Hvis du ønsker et spraglet udtryk, vil kasserne lavet i plastisk klart være vejen frem. De fås i alle farver og kan nemt matches til dine strigler og andet udstyr.

Er man mere til det neutrale, stilrene udtryk, vil man også kunne vælge en plastik kasse i en afdæmpet farve som sort, grå eller brun. Ellers vil en kasse til strigleudstyr i et blødt materiale med fede mønstre og detaljer også være en god ide.

Går man all-in på det eksklusive look, er en sort eller brun læder striglekasse klart vejen frem!

Som du måske kan høre, er der altså nærmest ingen begrænsninger for valg af striglekasse, så det er bare ud og finde lige den kasse, der passer bedst til dig!

Budget

Ligesom med så meget andet har dit budget en betydning for den kvalitet, du får med hjem. Dette er også tilfældet med striglekasser. Dog er kasser til strigleudstyr ikke så dyr en post, og der kan være plads til udskiftning gennem årene. Det er dog vigtigt at være særligt opmærksom, hvis din kasse skal bruges til at stå på. Her er det væsentligt at den er af god, holdbar kvalitet, så den ikke går i stykker, mens du står på den.

Da striglekassens kvalitet ellers ikke har indflydelse på hverken dig eller din hest, er det et sted, hvor man godt kan tillade sig at spare lidt.

De billigste striglekasser koster omkring hundrede halvtreds kroner, mens de dyre kan koste op mod fem hundrede kroner. Ønsker man sig en af de helt dyre læder tasker, er prisen dog en anden. Her kan man komme af med helt op til to tusind ottehundrede kroner. Men så får man virkelig også kvalitet, holdbarhed og smukt udseende for pengene!

Hvad siger undersøgelser om striglekasser?

Strigling er en stor del af både rytteren og hestens dag. Der er lavet flere undersøgelser om strigling af heste og vi vil i dette afsnit fortælle jer om tre af disse undersøgelser.

I maj 2019 blev der lavet en omfattende undersøgelse af hestens følelsesmæssige tilstand under strigling. Formålet var, at at beskrive, hvordan heste plejer hinanden på folden. Dette med henblik på hestens følelsesmæssige tilstand, hvilket dermed kunne have indirekte indflydelse på rytterens sikkerhed under strigling.

Der blev udført observationer af 69 heste som viste, at strigling faktisk producerer mere negative end positive følelser. Kun 5% af hestene viste gensidig pleje eller afslappet adfærd, hvorimod 20% af hestene havde en truende adfærd. Alle rytterne i undersøgelsen opførte sig risikofyldt under striglingen af hestene. Det vil sige, at de eksempelvis gik bagom hesten eller under hestens hoved. Kun 7% af rytterne havde ridehjelm på, mens de striglede hesten. Dette på trods af, at der er lige så stor risiko for hjernerystelse omkring hesten som på hesten. 

Undersøgelsen mener, at der bør strammes op på viden omkring risikoen ved at omgås heste til fods. Og i forlængelse af det, undervisning i hestens signaler og adfærd for at mindske farlige situationer omkring heste. 

En anden undersøgelse udført i 2017 undersøger muligheden for strigling som cooldown. Altså det som man typisk vil bruge afskridtning til. Forskerne påpeger, at mange mennesker tror, at den eneste metode til afkøling af deres hest er, at skridte dem. Der er ikke mange forskningsprojekter om idéen om, at sænket hjerterytme kan køle hesten ned efter træning, hvilket potentielt kunne spare rytteren tid. Hvis hesten strigles umiddelbart efter hårdt arbejde, bør dens hjertefrekvens falde hurtigere, end hvis de blev gået efter træningen.

Strigling af hesten efterligner nemlig den naturlige pleje, man ser på folden mellem heste. Denne pleje kan få hesten til at slappe af og dermed sænke dens hjerterytme. Nogle studier har påvist reduktion af hestens hjerterytme, når manken og nærliggende områder blev striglet men ingen reduktion, når skulderen og andre områder af hesten blev plejet.

Viden om dette er særligt fordelagtigt inden for hestevæddeløb, da afkøling af hesten her er ekstremt vigtigt men samtidig tager en masse tid. 

Forskningen af dyrs følelser er et felt, der har udviklet sig meget de seneste år. På trods af dette er adfærdsmæssige og psykologiske markører af diskrete positive følelser ikke blevet undersøgt særlig meget. En undersøgelse for 2018 satte sig derfor for, at undersøge hestens positive følelser ved observation af dens ansigtsudtryk og indholdet af oxytocin i blodet. Oxytocin er kendt som ‘kærlighedshormonet’ og udskilles hos mennesker ved kys eller kram. Det giver en følelse af lykke og velvære.

27 heste blev delt op i to grupper. Den ene gruppe bestod af 13 heste, som blev striglet forsigtigt og kun på foretrukne områder. Den anden gruppe bestod af 14 heste, der blev striglet ud fra en fastlagt procedure. 

Den første gruppe af heste udviste en langt mere kontaktsøgende adfærd end den gruppe heste, hvor der blev striglet efter en bestemt fremgangsmåde. Denne observering antyder, at der var flere positive følelser hos den første gruppe end den sidste. Analyserne af hestenes ansigtsudtryk afslørede signifikante forskelle mellem grupperne. Dog var der ingen forskel i deres oxytocin-niveauer.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke striglekasser er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste striglekasser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Striglekasserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en striglekasse?

Valget af striglekasse afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Horse’s emotional state and rider safety during grooming ….” 28 May. 2020, https://www.researchgate.net/publication/332922186_Horse’s_emotional_state_and_rider_safety_during_grooming_practices_a_field_study. Åbnet 30 Jul. 2020.
 • “Grooming as a Means to Cool Down – K-REx – Kansas State ….” https://krex.k-state.edu/dspace/handle/2097/39193. Åbnet 30 Jul. 2020.
 • “Facial expression and oxytocin as possible markers … – Nature.” 2 Oct. 2018, https://www.nature.com/articles/s41598-018-32993-z. Åbnet 30 Jul. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.