Bareback pad

Lysegrå bareback pad
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Bareback pads er helt perfekte til dig, der ønsker at befrie hesten fra sadlen, uden at gå på kompromis med sikkerheden. Bareback padden giver dig mulighed for at sidde behageligt, mens din hest har god bevægelsesfrihed!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af bareback pads. Se testvinderne herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Bareback Pad Test: Top 3 Bedste Bareback Pads

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Bareback Pad Original

Bedste bareback pad

Pris: 649 DKK

Bareback Pad Original er en virkelig god bareback pad, der kombinerer komfort og funktionalitet for en god rideoplevelse. Den er fyldt med højkvalitets elastisk skum, som giver en ligelig trykfordeling. Det skåner hestens ryg og gør det behageligt for rytteren. Boble-strukturen under padden sørger for, at den bliver liggende, hvilket giver ekstra stabilitet under ridning. Det syntetiske læder er både pænt og let at gøre rent, hvilket passer godt til aktive ryttere. Designet gør det muligt at have direkte kontakt med hesten, som fremmer bedre balance og præcise signaler under ridning. Alt i alt er Bareback Pad Original et godt alternativ til traditionelle sadler. Derfor har den opnået titlen som “Bedste Allround Bareback Pad”.

Annonce

2. QHP Bareback Pad

Bedste billige bareback pad

Pris: 429 DKK

QHP Bareback Pad i sort er en imponerende bareback pad, der kombinerer komfort og sikkerhed til en meget overkommelig pris. Puden er fremstillet af høj kvalitet syntetisk ruskind, hvilket giver et solidt greb og gode stødabsorberende egenskaber. Den er udstyret med et bredt og justerbart gjord, som sikrer, at den passer godt til de fleste heste. Den åndbare underside sikrer, at hesten holdes kølig og komfortabel under ridningen. Desuden er puden let at rengøre og vedligeholde, hvilket gør den ideel til daglig brug.

Annonce

3. IR Bareback Pad

Bedste premium bareback pad

Pris: 549 DKK

IR Bareback Pad i sort er en førsteklasses ridepude, specielt designet til ryttere, der ønsker en tættere kontakt med deres hest. Den bløde og komfortable memory foam-polstring sikrer en jævn fordeling af vægt og støddæmpning, hvilket øger både rytterens og hestens komfort under ridning. Det slidstærke ydre materiale er fremstillet af high-tech syntetisk stof, der gør puden modstandsdygtig over for både slid og vejrforhold. Anti-slip bunden sørger for, at puden forbliver på plads uden at glide, selv under mere dynamiske ridesessioner.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til bareback pad

Hvad er en bareback pad?

Drømmer du også om at ride uden sadel på din hest? Men kender også til konsekvenserne af undvære sadlen… Det kan være, at du er usikker på at ride uden støtte for første gang? Eller at det bliver en ubehagelig oplevelse for dig eller din hest? Så er en bareback pad måske lige noget for dig!

Grå bareback pad

En bareback pad ligner et stort sadelunderlag. Den er ofte formet lidt som en sadel og kan være af tykt materiale. Den fastsættes ligesom en almindelig lædersadel med en gjord. Nogle bareback pads har også påsat snorre, der fungerer som stigbøjler.

Hvorfor skal jeg købe en bareback pad?

En bareback bruges af ryttere, som ønsker at ride uden en traditionel sadel af den ene eller anden grund. Det kan være på grund af en sensitiv hest, der ikke trives med sadel. Eller måske fordi man ønsker at få en tættere kontakt til sin hest under ridning.

Grundet bareback paddens opbygning, sørger den for, at rytteren har stor føling med hesten og dens bevægelser. På samme tid har hesten også en stor føling med rytteren, og brugen af padden kan bidrage til en stor frihedsfølelse for begge parter.

Bareback padden er derudover brugbar til dig, der ønsker at ride uden sadel, men gerne vil øve balancen inden man kaster sig ud i det.

Hvilken bareback pad skal jeg vælge?

Hvis du nu sidder med tanken om, at det der med pads, det er da lige noget for mig, så er du kommet det rigtige sted hen!

Når du skal købe din første bareback, er der nemlig nogle ting som er gode at vide lidt om. Nogle af de vigtigste ting, vil vi komme ind på i denne artikel:

  • Hvad betyder min ridedisciplin for valg af pad?
  • Skal jeg have én pad til sommer og en anden til vinter? Eller findes der et allround valg?
  • Hvilke materialer er en pad lavet i?
  • Hvilke funktioner kan den have?
  • Hvordan finder jeg den rette størrelse til min hest?
  • Hvad betyder mit budget for valg af pad?

Kombinér bareback pad med andet hesteudstyr

Pads fås helt simple med en gjord og siddepude. Men hvis man ønsker det, er det muligt at tilkøbe særligt fremstillede stigbøjler til formålet. Det kan være god ide i begyndelsen, indtil man får følingen med den nye form for ridning. Det er dog vigtigt at huske, at man ikke bør rejse sig i stigbøjlerne, eller bruge dem til at stige op på hesten.

Derudover kan der også tilkøbes en særlig snor til padden, som sættes på fronten. Denne kan rytteren bruge til, at holde fast i. Også dette vil være en god ide i starten, hvis man er usikker på sin balance.

Pleje af bareback pad

Når du har anskaffet dig din pad, er det en god ide at passe godt på den. Hvis du plejer, rengører og opbevarer den korrekt, vil den kunne holde i mange år.

Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du udfører ovenstående efter alle kunstens regler.

Inden du bruger din pad for første gang anbefales det, at du børster begge sider af padden og derefter sprøjter den med et imprægneringsmiddel. På den måde vil din bareback holde meget længere.

Efter noget tids brug vil den ene side af padden blive fyldt med hår og sved. Det er væsentligt for paddens holdbarhed og hestens komfort, at dette fjernes regelmæssigt. Hvis det gøres ofte, kan man nøjes med en ren strigle og dermed børste alle uønskede ting af. Men vær nænsom. Hvis du børster for hårdt, kan det slide unødvendigt på materialet.

Er skidtet mere genstridigt, kan man vælge at rense med en fugtig svamp og mild sæbe. Hvis din pad er lavet af lammeskind så brug gerne sæbe, der er beregnet til dette.

Den øverste del af padden, der hvor du sidde, kan også få brug for en omgang rengøring. I langt de fleste tilfælde kan du benytte samme rutine, som du gør på undersiden. Er toppen derimod i ruskind, bør du anskaffe dig en særlig ruskindsbørste til rengøringen og derudover vente med at tørre eventuelt mudder af, til det er tørret.

Når du har rengjort din bareback, er det vigtigt, at den er tør før du opbevarer den. Den må ikke komme i tørretumbleren og bør tørres i skygge.

Når padden er tør så opbevar den et tørt sted. Gerne i et sadelrum så den er beskyttet mod mus, fugt og skiftende temperaturer.

Valg af bareback pad

Ridedisciplin

Når du skal købe en bareback pad, vil det højst sandsynligt være til skovture eller dressurridning. Padden er behagelig at sidde i og giver en nær kontakt med hesten. Derfor er den ideel til disse discipliner. Det er dog en god ide at have afprøvet padden, før du rider ud i naturen, og derudover også være sikker på, at din hest er rolig, når den kommer ud. Bareback giver ikke den samme støtte som en lædersadel, og det er derfor ikke i den man bør tage de vilde ture. 

Dog springer nogle ryttere alligevel med en bareback. Det er muligt, men det vil oftest være små spring og uden stigbøjler. Hvis du påsætter stigbøjler og lægger for meget vægt i den ene, kan man nemlig risikere, at padden roterer. 

Vejr

En bareback pad er meget brugbar både om sommeren og vinteren. Om sommeren vil materialet lade hesten ånde nemmere end med en lædersadel. Derudover er fladen, der dækker hesten mindre. 

Andre ryttere mener også, at pads er ideelle om vinteren, da de tilfører varme til rytteren. Særligt hvis bareback padden er lavet af lammeskind. 

Alle bareback pads kan bruges både sommer og vinter. Men hvis man ønsker at købe én bareback pad til sommer og én til vinter kan det være en fordel at tænke lidt over materialer. 

Materiale

Bareback pads kommer i mange forskellige materialer. Nogle er lavet i filt, men gennem tiden er de begyndt at blive fremstillet i mere åndbare materiale og ofte med ‘grip’. Det betyder, at komforten for hesten bliver øget, og at padden ikke flytter sig unødvendigt.

Andre laves i lammeskind, som jo uden tvivl er dejlig blødt for både hest og rytter. Ægte lammeskind kræver dog lidt mere vedligeholdelse end andre materialer. 

Ønsker du at bruge den samme bareback pad hele året rundt, kan det være en god ide, at vælge et mindre varmt materiale end lammeskind og derimod købe én af eksempelvis ruskind. 

Ønsker du derimod at have én til sommer og en anden til vinter, vil lammeskind være et rigtig skønt valg til vintermånederne. Det er blødt, varmt og omfavner nærmest en, når man sætter sig. 

Til sommermånederne vil en bareback i åndbart materiale være at foretrække. 

Funktioner

Bareback paddens primære funktion er, at lade hesten og rytteren få følelsen af at ride uden sadel, uden de naturlige gener ved dette valg. Det tykke materiale sørger for, at rytterens sædeben ikke slider på hesten muskler og rygsøjle samtidig med, at rytteren får en smule mere sikkerhed. Denne sikkerhed kan yderligere optimeres med enten særlige stigbøjler eller en rem i fronten af padden. 

Størrelse, pasform og komfort

En bareback pad er, i modsætning til en læder sadel, bomløs. Det betyder, at opmålingen til en bareback er en smule nemmere, da der ikke behøves en præcis måling af hestens bredde. Dog kan det være en fordel, at orientere sig om ens hest er bredere eller smallere end gennemsnittet. Denne information vil kunne gives videre til forhandleren, og i kan dermed sammen finde den bedste model til din hest. 

Omvendt er det dog en god ide at måle hestens sadelleje, så du er sikker på, at du ikke kommer hjem med en forkert størrelse. En for lille bareback pad vil være ubehagelig for hesten, mens en for stor vil være alt for bevægelig, hvilket vil skabe utryghed for rytteren. 

Når du skal måle sadellejet, skal du måle fra den bagerste del af hestens skulder og hen til det sidste ribben. Det mål du får her, er det din bareback pad maks må måle i længden. 

Budget

Ligesom med det meste andet rideudstyr, så hænger pris og kvalitet sammen. Så snart vi taler sadler til heste, er det rigtig vigtigt ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Heldigvis er bareback pads i et lidt andet prisleje end traditionelle lædersadler. 

Nogle af de billigere Bareback pads kan fås for omkring fem til seks hundrede kroner, mens nogle af de dyreste koster op imod fire tusinde kroner.

Hvad siger undersøgelser om bareback pads?

Der blev i 2012 lavet en undersøgelse af forskellen på det pres, en traditionel læder sadel pådrager hesten over for ridning uden sadel. Der blev i undersøgelsen brugt et underlag, der kunne målet presset på hestens ryg. Undersøgelsen blev udført på syv forskellige heste i trav, hvor rytteren red nedsidning. 

Det blev målt, at sadlen havde en større kontaktflade og større kraft sammenlignet med ridning uden sadel. På trods af dette viste undersøgelsen dog, at ridning uden sadel lavede et større pres på hestens ryg, og at det over tid vil kunne give hesten skader.

Med den viden vi har om bareback pads, er denne undersøgelse interessant. For man kunne måske forestille sig at brugen af bareback pads, vil kunne afhjælpe det problem, forskerne fandt under deres undersøgelse af ridning uden sadel.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke bareback pads er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 2 bedste bareback pads. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Bareback padsene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en bareback pad?

Valget af bareback pad afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Forces and pressures on the horse’s back during bareback ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1090023312002341. Åbnet 17 Jul. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.