Sadel

Brun sadel
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

En sadel er stort set uundværlig, når vi vil ride på vores heste. De giver en sikkerhed og komfort til rytteren og så gør det jo ikke noget at de kommer i tusindvis af fantastiske designs!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af sadler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Sadler Test: Top 3 Bedste Sadler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Premier Equine Racing Sadel

Bedste sadel

Pris: 4.299 DKK

Premier Equine Monte Galop-sadel er en førsteklasses sadel designet specielt til galopløb. Sadlens ergonomiske udformning sikrer optimal komfort og støtte for både hest og rytter under intense løbssituationer. Fremstillet af højkvalitets læder, giver den en holdbarhed, der kan modstå slid og skader fra hyppig brug. Den justerbare pasform gør det muligt at tilpasse sadlen til forskellige heste, hvilket bidrager til bedre præstationer og sikkerhed. Monte Galop-sadlen er også designet med en let, men robust konstruktion, som hjælper med at reducere belastningen på hestens ryg, mens den stadig giver fremragende kontrol.

Annonce

2. Guy Cantin Ponysadel

Bedste billige sadel

Pris: 3.499 DKK

Guy Cantin Ponysadel er en fremragende økonomisk løsning til ponyentusiaster. Denne sadel kombinerer god kvalitet med en overkommelig pris, hvilket gør den ideel for dem, der ikke ønsker at gå på kompromis med komfort og funktionalitet. Sadelens materiale er holdbart og nemt at vedligeholde, mens dens lette vægt gør det nemt for unge ryttere at håndtere. Dens stilfulde design og ergonomiske opdelt sæde sikrer en god ridetur for både pony og rytter. Med et fokus på både funktionalitet og æstetik leverer Guy Cantin Ponysadel en fremragende præstation, der er svær at overgå i denne prisklasse.

Annonce

3. Premier Equine Bletchley Dressur Sadel

Bedste premium sadel

Pris: 4.999 DKK

Premier Equine Bletchley Synthetic Monoflap Dressage Saddle er en elegant og alsidig dressursadel, der er udformet med moderne syntetiske materialer. Sadlen kombinerer et letvægtsdesign med høj komfort både for rytter og hest, hvilket gør den velegnet til både konkurrence- og daglig træning. Med sit monoflap-design sikres tæt kontakt med hesten, hvilket forbedrer kommunikation og præcision under ridning. Den justerbare bom og udskiftelige knæpuder giver mulighed for skræddersyet pasform, hvilket øger både stabiliteten og komforten. Sadlens holdbare syntetiske materiale sikrer nem vedligeholdelse og lang levetid.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til sadel

Hvad er en sadel?

Sadlen er en af de ældre opfindelser til heste. Oprindeligt tog sadlen form som et tæppe, der var fastsat på hesten med en gjord. Formålet var, at kunne transportere ting på hestene, og at rytteren kunne sidde komfortabelt.

Sort sadel

I dag er sadler til heste en hel videnskab for sig selv. Der findes et utal af forskellige sadler til forskellige formål og discipliner. Sadlen er ofte specialiseret til én rytter og hest, sådan at brugen af sadel forstyrrer hestens bevægelser mindst muligt.

Hvorfor skal jeg købe en sadel?

Sadlen kan have stor betydning for rytterens følelse med hesten, og derfor er det vigtigt, at sadlen passer til både rytteren og hesten. For ikke at tale om, at en dårligt tilpasset sadel kan give store problemer for hesten helbredsmæssigt.

Men… Sadler til heste er en dyr udgift, og derfor også noget man sjældent investerer i uden at have sin egen hest. Hvis man har sin egen hest, er det dog næsten en uundværlig ting.

En korrekt tilpasset sadel til lige netop din hest, gør det muligt for hesten at bevæge sig så uforstyrret som muligt, hvilket er vigtigt for både hestens komfort og helbred. Derudover kan du vælge den model, der passer allerbedst til dig som rytter.

Hvilken sadel skal jeg vælge?

Når man skal vælge sadel til sin hest, er der mange ting man skal forholde sig til. Derfor gennemgår denne artikel en del af de punkter, som du skal have styr på før du køber din helt egen sadel!

  • Hvilke stilarter findes der indenfor sadler?
  • Hvilke typer sadler er der? Hvad betyder min disciplin for valg af sadel og har min hests race noget med det at gøre?
  • Hvad skal jeg tænke på i forhold til vejret?
  • Hvilke materialer bliver sadler til heste fremstillet i? Og hvilke bør jeg vælge?
  • Hvilke funktioner har en sadel?
  • Hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til størrelse, pasform og komfort?
  • Hvad betyder mit budget for valg af sadel?

Kombinér sadel med andet hesteudstyr

Når du køber en sadel, er der andet hesteudstyr, som er nødvendigt. Sadlen skal kombineres med en gjord, der passer hesten og stigbøjler, der passer rytteren. Derudover vil man typisk også kombinere sadlen med et underlag og nogle gange ‘pads’ i forskellige afskygninger alt efter behov.

Pleje af sadel

Når du har købt den, er det yderst vigtigt at du passer godt på den. Langt de fleste sadler er lavet af læder og kræver derfor meget pleje og vedligeholdelse.

Er sadlen velholdt kan den holde i en livstid og det kan derfor godt betale sig at passe godt på den.

Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du passer bedst muligt på din sadel!

Rengøring af sadlen:

  • Fugt en svamp og massér den derefter ind i lædersæbe. Brug så lidt vand som muligt, da for meget fugt kan udtørre læderet, så det enten revner eller knækker.
  • Rengør sadlen over det hele med svampen. Husk alle de små afkroge som eksempelvis under klapperne på sadlen, stigbøjlerne og eventuelle revner.
  • Når sadlen er rengjort med lædersæbe, kan overskydende fugt eller sæbe aftørres med en blød, tør klud.

Pleje af sadlen:

  • Når sadlen er helt rengjort, er det tid til at pleje den. Hvis den er lavet af læder, er dette step meget vigtigt, da sadlen kan være en smule udtørret efter ovenstående rengøring.
  • Der findes mange forskellige tilbud til pleje af læder. Det kan være i form af olie, balsam, spray og så mange flere. Vi anbefaler, at du anskaffer dig det produkt, du synes er nemmest at benytte og ellers kan man forhøre sig med den man køber sadlen af, hvilket produkt de vil anbefale til din sadel.
  • Uanset hvilken løsning du vælger, er det væsentligt at produktet masseres godt ind i udstyret. På den måde er den ikke fedtet næste gang du skal ride. Derudover er det igen vigtigt, at du ikke overser små afkroge.

Det er meget forskelligt, hvor ofte ryttere rengøre og plejer deres udstyret. Nogle giver sadlen en hurtigt pleje omgang efter hver ridetur, mens andre børster sadlen over én gang hvert halve år. Vi vil helt klart anbefale, at man minimum én gang om måneden får taget stigbøjlerne af sadlen og rengøre samt plejer den grundigt. Så er det heller ikke nødvendigt at gøre det efter hver ridetur.

Husk dog, at tørre din den af hurtigst muligt, hvis den er blevet våd under træning. Eventuel mudder og skidt bør også fjernes inden sadlen opbevares.

Opbevaring af sadel:

Langt de fleste hestesteder har et rum til sadlen. Og med god grund. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvordan man opbevarer den.

Det vigtigste er, at der ikke er fugtigt der, hvor den opbevares. Det kan beskadige læderet, og i værste tilfælde begynder det at mugne.

Derudover bør sadelrummet have stuetemperatur. For varme temperaturer vil gøre at læderet tørrer ud og hvis der er for koldt vil læderet typisk blive fugtigt.

Det kan være en god ide, at opbevare den med et overtræk til sadler. På den måde bliver den ikke unødvendigt støvet eller misfarvet fra solen.

Sidst, men absolut ikke mindst, anbefaler vi altid, at sadlen opbevares hængende. På den måde kan sadlen få luft og formes ikke uhensigtsmæssigt.

Valg af sadel

Stil

Der findes mange forskellige stilarter inden for sadler til heste. I denne artikel vil vi primært beskæftige os med western og den engelske stil. 

Den engelske stil er den, de fleste af os har stiftet bekendtskab med. Det er under denne stilart, at vi ser typiske spring- og dressur sadler. Ofte er de engelske sadler bygget til at støtte rytteren bedst muligt, inden for den disciplin sadlen er beregnet til og med mest muligt bevægelsesfrihed til hesten.

Western sadler er ofte meget tunge og store. De har et mere fladt udseende end engelske sadler og tilbyder ikke helt så meget støtte omkring benene. Dog siges det alligevel, at western sadler er gode til nybegyndere, fordi læderet er meget tykt og derfor begrænser kontakten med hesten en smule. Derudover ses western sadler ofte med et horn foran på sadlen, som kan være fordelagtigt for nybegyndere at holde fast i. 

Typer

Ligesom der findes forskellige stilarter, findes der også en hel del forskellige typer af sadler. Der fremstilles sadler til de forskellige ridediscipliner og hesteracer. Fordi sadlen har en potentiel risiko for at forhindre hestens bevægelsesmønster, og i værste tilfælde give skader, er det meget vigtigt at kende til disse typer, når man køber sadel. 

Alle heste er bygget forskelligt, og derfor er det vigtigt, at forholde sig til lige præcist dén hest man køber sadel til og ikke kun dens race. Når det så er sagt, så skelnes der ofte mellem sadler til islændere og sadler til andre racer. Islænder sadler er typisk noget kortere end andre sadler. Det skyldes, at islænderen gennem tiden er avlet med kortere og kortere rygge. Ud over det minder den meget om dressursadlen, grundet de lange, lige sadelklapper med knæpuder. 

Ud over hestens race, er den disciplin man ønsker at bruge sadlen til enormt vigtigt at tage højde for. Sadlerne er nemlig fremstillet til dén specifikke disciplin med de funktioner, der gør ridningen nemmest muligt. 

Dressursadlen:

Rider man primært dressur er det en god ide, at investere i sadler til dressur. 

Dressursadler har lange, lige sadelklapper og et dybt sæde. Dette er for, at hjælpe rytteren til at kunne bruge sine hjælpere korrekt. Det dybe sæde sikrer, at rytterens sæde er i kontakt med hesten og kan påvirke den. De lange sadelklapper sikrer, at rytterens ben kan være strakte og nå “omkring” hesten. 

Springsadlen:

Når man er springrytter, er sadler til spring stort set uundværlige. Måden sadlen er udformet på gør, at rytteren nemmere kan komme op i let sæde og holde balancen over springenene. 

En springsadel har korte sadelklapper, der vender fremad. Knæstøtten er ofte placeret over rytterens knæ. Udstyret er dermed beregnet til, at rytteren har kortere bøjler, sådan at rytteren kan løfte sig med over springet, så hesten får frihed over ryggen. Selve sædet vil typisk også være mere fladt end ved dressursadler, så det er nemt for rytteren at rejse sig. 

Kombisadlen:

Kombisadlen er, som navnet næsten afslører, en kombination af sadler til spring og dressur. Den kan dermed bruges både til dressur og spring og er ideel til skovture. 

Knæstøtten på den kombinerede sadel er opbygget sådan, at der både kan rides med dressur- og spring bøjler. Dog giver sadlen ikke en ultimative støtte til nogle af disciplinerne, men kan være god, hvis man ikke ønsker at investere i både spring- og dressur sadler. 

Vejr

Som før nævnt tåler sadler dårligt regn og fugt. Derfor kan det være en stor fordel at anskaffe sig et ridedækken eller lignende, som kan beskytte sadlen under træning i dårligt vejr. Hvis du ikke ønsker at investere i dette, er det også en mulighed blot at tørre sadlen grundigt efter endt ridetur. 

Materiale

Langt de fleste sadler fremstilles i læder. Det er et utroligt holdbart materiale, som tåler en del slid og kan holde i mange år. Dog er materialet meget krævende vedligeholdelsesmæssigt og skal passes godt på, hvis man skal have det fulde udbytte (se eventuelt afsnittet om ‘pleje af sadel’). 

Andre sadler fremstilles i syntetisk materiale. Disse sadler er ofte billigere og meget nemmere at vedligeholde i forhold til læder. 

Inden i sadlen findes sadelbommen. Den består af en forsvitsel, kopfjern og stigremslås. Bommen vil typisk være lavet af træ med stålforstærkninger. 

Nogle sadler fremstilles dog også i lammeskind eller andet stof og betegnes som bomløs sadel. Det vil sige, at sadlen udelukkende består af stof og ikke har en bom som andre sadler. Denne sadel er ideel, hvis hesten bliver meget begrænset af en almindelig sadel og derudover er den yderst behagelig at sidde i. 

Funktioner

Sadlens primære funktion er at sørge for, at rytteren sidder sikkert på hesten og får den støtte, der er nødvendigt uden at forstyrre hestens bevægelser unødigt. 

Derudover har sadlen gjordstropper, der sikrer at sadlen kan fastsættes på hesten. Og en stigremslås, hvor der kan påsættes stigbøjler, sådan at rytteren støttes optimalt. De fleste sadler har også små metalringe øverst fremme, så man kan fastsætte enten underlag eller fortøj. 

Dog afhænger sadlens funktioner meget af, hvilken disciplin sadlen er beregnet til (se eventuelt afsnitt om ‘typer’). 

Størrelse, pasform og komfort

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at sadlen passer til dig og din hest. Både i størrelse og pasform for at opnå den optimale komfort og undgå ubehagelige skader. 

Der er desværre ingen international standard, når det kommer til måleenheder og målepunkter for sadler til heste. Derfor vil denne guide kun være en rettesnor, og vi anbefaler altid, at man rådfører sig med en sadelmager, som kan kigge på både dig og din hest. 

Når du skal finde en sadel, er der to målinger du kan forholde dig til. Længden og bomvidden. 

Længden angives i tommer, som svarer til 2,5 centimeter. Længden bør afhænge af længden på hestens ryg, men bliver også påvirket af størrelsen på din bagdel. Det er jo ikke noget ved, at have en sadel man ikke kan være i… 

Hestens ryglængde går fra bagkanten af skulderbladet til den sidste ryghvirvel over ribbenet. Dette punkt må ikke overskrides, da hestens lænd dårligt tåler vægt. 

Bomvidden er sadlens åbning fortil og angives i tal eller bogstaver. Bomvidden kan ved nogle sadler ændres, men det afhænger af producenten, og du bør derfor rådføre dig med din sadelmager omkring dette. 

Derudover bør sadlens pasform passe til din hest. Nogle heste er bredde fortil, andre er smalle og der skal et meget trænet øje til for at vurdere, hvilken sadel der passer bedst til den enkelte hest. 

Der findes altså ingen størrelsesguide eller opskrift på, hvordan du finder den korrekte størrelse på din sadel. Denne proces bør altid gennemgås med en fagperson. 

Men hvis du selv ønsker at få en ide om, hvordan en sadel ligger på din hest, er der følgende ting, du bør være opmærksom på:

  • Rytteren skal sidde så tæt på hestens eget tyngdepunkt som muligt. Det sikres blandt andet ved, at sadlen ikke ligger for langt tilbage og at sadlen er opbygget sådan, at rytteren sidder midt i sadlen. 
  • Hvis sadlen har bagvægt, vil det sige at sadlen tipper bagover. Det betyder, at meget af rytterens vægt ligger på den bagerste del af hestens ryg. Det kan give mange smerter og dermed både ridemæssige problemer men i høj grad også helbredsmæssige problemer. 
  • Hvis sadlen derimod har forvægt, vil sadlen vippe forover, sådan at al vægten kommer på skulderbladene. 
  • Sadlen skal komme fri fra hestens skulderblad. Ca. 2-3 fingre sådan at skulderbladet kan bevæge sig. 
  • Hvis sadlen er for lang, vil rytterens vægt komme til at ligge på hestens lænd. Det er problematisk, for her er der ingen ribben til at understøtte rytterens vægt. Derudover er der meget bevægelse i hestens lændeområde. Derfor skal der være frihed i dette område, ellers kan det blive svært for hesten at samle bagparten ind under sig. Sadlen bør derfor ikke hvile på stykket efter sidste ribben. 

Hestene udvikler sig hele tiden. Det kan være, at de øger deres muskelsætning, tager på, taber sig eller vokser. Derfor er det vigtigt at få tjekket sin sadel regelmæssigt for at sikre sig, at den fortsat passer din hest. Er din hest ung, bør sadlen tjekkes ofte. Her vil man kunne bruge eventuelle pads til at kompensere for hestens bygning indtil den er fuldt udvokset. Dette bør dog også ske i samråd med en fagperson.

Er din hest ældre og rides regelmæssigt, kan der være længere mellem tjekkene. 

Budget

Dit budget inden for sadelkøb vil være af stor betydning. Det er ikke sikkert, at det er den dyreste sadel, der passer dig og din hest bedst, men det er vigtigt at have plads i sit budget til den rette sadel. Sadler til heste er nok den dyreste post næst efter købet af selve hesten. Ofte kan det være en god investering at bruge lidt ekstra penge på, at få en sadelmager ud og se dig og i din hest med forskellige sadler. 

Der er stor forskel på prisen og kan koste ned til omkring tusind kroner og helt op til halvtreds tusind for de dyreste. Dog er der et stort udvalg af forskellige sadler i prislejet fem til ti tusinde kroner.

Hvad siger undersøgelser om sadler?

Det er ikke kun sadlens tilpasning, der har indflydelse på hesten. Det er også den påvirkning, rytteren giver sadlen, og her er blandt andet vægt en væsentlig faktor. 

I 2019 blev der lavet en undersøgelse om, hvordan rytterens vægt påvirker hesten. Undersøgelsen indebar ridning af seks forskellige heste og fire forskellige ryttere. Rytterne havde alle forskellige vægtklasser og repræsenterede hver i sær henholdsvis; let, moderat, tung og meget tung vægt. Ved hver test red rytterne i 30 minutter. Hestene blev vurderet 45-60 minutter efter rideturen for hånd for at lokalisere eventuelle haltheder. 

Konklusionen på undersøgelsen var, at meget tunge ryttere kan fremkalde midlertidig halthed og adfærd, der tyder på muskelsmerter. Undersøgelsen beskriver desuden, at der skal yderligere undersøgelser til for at bedømme om sadeltilpasning kan afhjælpe problemet. 

En undersøgelse fra 2012 fokuserer netop på interaktionen mellem rytteren, hesten og sadlen. De beskriver, at dårlig præstation hos heste ofte kan udspringe fra heste i smerte, skævhed fra rytteren eller en dårlig pasform på sadlen. Kendskabet til interaktionen mellem disse tre faktorer er dog begrænset. Det er blandt andet, fordi man før i tiden kun målte sadlens påvirkning på stillestående heste. Nu er det dog blevet muligt at måle kraften og trykket mellem sadel og hest dynamisk. Dette åbner op for flere spændende undersøgelser, der vil kunne give indblik i interaktionen mellem rytter, hest og sadel. 

Indenfor verdenen af sadler findes der også “damesadlen”. Den er ikke brugt så meget mere og ses nærmest aldrig i Danmark. Men alligevel er der lavet et studie om, hvordan vægtfordelingen varierer alt efter rytterens niveau. Formålet med denne undersøgelse var at identificere, om der var forskelle i ridestil og vægtfordelingen hos henholdsvis begyndere og rutinerede i stilstand, skridt, trav og galop på en hestesimulator. Undersøgelsen fandt en stor forskel mellem begynderne og de rutinerede, hvorfor de opfordrer til yderligere undersøgelser på området. En uhensigtsmæssig vægtfordeling kan nemlig have betydelig effekt på hesten præstation samt helbred.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke sadler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste sadler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Sadlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger sadel?

Valget af sadel afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The influence of rider:horse bodyweight ratio and rider‐horse ….” https://beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eve.13085. Åbnet 6 Jul. 2020.
  • “(PDF) The horse–saddle–rider interaction – ResearchGate.” 16 Jan. 2019, https://www.researchgate.net/publication/257491420_The_horse-saddle-rider_interaction. Åbnet 6 Jul. 2020.
  • “Kinematic analysis of the Side-Saddle rider according to ….” https://hartpury.pure.elsevier.com/en/publications/kinematic-analysis-of-the-side-saddle-rider-according-to-differen. Åbnet 6 Jul. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.