Gjord

Sort gjord
Sidst opdateret: juli, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

En gjord er et uundværligt stykke udstyr, som man er nødt til at eje, hvis man vil have den optimale rideoplevelse. Udstyret er kendetegnet ved, at det hjælper med at holde sadlen på plads, så den ikke rutcher rundt, når man rider.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af gjorde. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Gjord Test: Top 5 Bedste Gjorde

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste gjord

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gjord i test” er Horseguard Dressur Gjord med memoryfoam. Er du til en blød og elastisk gjord er Horseguard neopren et rigtig godt bud, på din næste gjord. Prisen er hvor alle kan være med, og kan leveres i flere længder. 

Annonce

Bedste billige gjord

Pris: 189 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige gjord” er Sadel gjord med fra HG.  Til prisen en utrolig god gjord og rustfrie rullespænder med ruller. Meget gode svedtransporterende evner. Hvilket især er godt om sommeren.

Annonce

Bedste premium gjord

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium gjord” er HorseGuard Lædergjord. Ventileret yderside for maksimal nemhed når det kommer til rengøring. Forstærket for maksimal beskyttelse. Gnaver og glider ikke. Desuden et pladegjord og med aftageligt lammeskind.

Annonce

Bedste fleksible gjord

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fleksible gjord” er fra HG. Fint design. Ergonomisk. Imiteret lammeskind som kan maskinvaskes med uld. Gjorden er i et super fleksibelt materiale.

Annonce

Bedste kort gjord

Pris: 319 DKK

Vinderen i kategorien “bedste kort gjord” er Waldhausen Kort Gjord. Den har et blødt materiale med gelpolstring, som beskytter sikkerhedsselen.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til gjord

Hvad er en gjord?

Gjordens oprindelig brugsformål er at holde sadlen fastspændt til hesten. Den påsættes i hver side af sadlen i stropperne. Uden dette udstyr vil sadlen simpelthen glide rundt og være til fare for rytteren og hesten.

Gjord fastgjort til sadel

Nu findes der mange forskellige varianter af gjorde med forskellige formål. Det er nærmest en videnskab for sig selv, og derfor vil vi gennem denne artikel indvie dig i denne verden.

Hvorfor skal jeg købe en gjord?

Hvis du ønsker at ride med sadel på din hest, så er en ridegjord stort set uundværlig. Den sikrer, at sadlen ikke ryger rundt, og at du kan sidde sikkert fast på hesten. Har du din egen hest og egen sadel, kan det være en stor fordel at købe din egen, sådan at den passer til lige præcis dig, din sadel og hest. Der findes nemlig mange forskellige af denne type udstyr til heste, som alle har deres fordele og særlige funktioner.

Gjorde til heste kan også være produceret til andet formål end ridning, og særlige gjorde kan benyttes til longearbejde. Dette kan være en fordel ved heste, der skal tilrides og vænnes til udstyret uden et ekstra pres fra en sadel. Derudover kan disse gjorde holde eventuelle hjælpemidler på plads under longering, som eksempelvis indspændingstøjler.

Hvilken gjord skal jeg vælge?

Når du skal ud og vælge gjord, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Derfor vil vi i løbet af denne artikel gennemgå følgende punkter, så du er godt klædt på til din shoppingtur!

 • Hvad betyder min ridedisciplin for valg af gjord?
 • Hvilke materialer er udstyret ofte lavet i? Og hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige materialer?
 • Hvilke funktioner kan udstyret til heste have?
 • Hvad betyder vægten af udstyret?
 • Hvordan finder jeg den rette størrelse udstyr til min hest?
 • Findes der forskellige farver?
 • Hvad betyder mit budget for valg af udstyr?

Kombinér gjord med andet hesteudstyr

En sadelgjord eller ridegjord er mest brugbar i kombination med en sadel. Den er nemlig fremstillet til kun at kunne nå rundt om hestens bug. Dette er til forskel for udstyr, der er beregnet til longering. Disse når hele vejen rundt om hestens mave og ryg og kan på den måde fastspændes uden en sadel. En sådan gjord kan med fordel kombineres med indspændingstøjler, to lange liner eller andet ekstra udstyr til longering.

Pleje af gjord

Når du har anskaffet dig udstyret til hesten, er det vigtigt at passe godt på den. Udstyret bliver hyppigt brugt og udsat for megen skidt, snavs og sved fra hesten. Derudover kan en beskidt gjord give hesten slidmærker, hvilket kan være smertefuldt. Derfor bør apparaturet rengøres jævnligt. Vi har lavet en lille guide til, hvordan du bedst muligt passer på og rengører din gjord:

 1. Løsn udstyret fra sadlen
 2. Er udstyret lavet af læder, kan den plejes som resten af sadlen. Dette foregår med sadelsæbe (med en fugtig svamp eller klud) og derefter læderfedt eller olie.
 3. Hvis udstyret ikke er lavet af læder, bør den først børstes af en strigle for at fjerne eventuelt mudder og hår.
 4. Derefter laves sæbevand (hvilken sæbe er ikke af så stor betydning, men gerne sæbe som er beregnet til heste). Udstyret lægges i blød i sæbevandet, så alt skidt bliver opløst.
 5. Når udstyret har ligget i blød, skylles den grundigt med rent vand. Det er vigtigt, at der ikke findes sæberester i udstyret, som kan irritere hestens hud.
 6. Når udstyret er helt ren, hænges den til tørre.

Nogle gjorde til heste kan komme i  vaskemaskinen. Orienter dig omkring dette inden du benytter dig af denne løsning. Vær også opmærksom på at spænder og eventuelle metalstykker på apparaturet kan beskadige vaskemaskinen.

Du kan overveje at gøre det til en god vane altid at børste apparaturet over efter brug. På den måde vil der gå længere tid mellem hovedrengøring, og du risikerer ikke at skjult sand eller skidt irriterer hesten. Brug i samme omgang lejligheden til, at tjekke den efter for skader eller svagheder. Der er ingen, der har lyst til at sidde på en hest med udstyr, der kan risikere at gå i stykker!

Når du skal opbevare udstyret efter ridning, er der også nogle ting, der kan betale sig at være opmærksom på.

Et sadelrum med stuetemperatur og tørt miljø er det bedste sted at opbevare det meste rideudstyr. På den måde kan udstyret til hesten dampe af efter træning og risikerer ikke at mugne på grund af manglende mulighed for at tørre.

Det er også en god ide at tage sin ridegjord af sadlen og lægge den ovenpå sadlen. Nogle fastsætter udstyret i stigbøjlen, mens den stadig er spændt fast på sadlen. Det er ikke anbefalelsesværdigt, da det kan bøje udstyret og give den uhensigtsmæssige folder.

Valg af gjord

Ridedisciplin

Når du skal ud og købe en gjord til heste, er det væsentligt at tænke på din ridedisciplin. Mange gjorde kan bruges til de fleste ridediscipliner. Men ønsker man at give sin hest de optimale betingelser under udførelsen af sporten, kan det være en god ide at vælge udstyr specifikt til den disciplin.

Spring: Sadelgjorde til spring er ofte noget længere end eksempelvis udstyr til dressur. Det er de fordi, springsadler har kortere sadelklapper, og derfor sidder stropperne også højere oppe. Rigtig mange springryttere vælger at købe udstyr af lidt hårdere materiale end dressurryttere. Ofte vil der være en plade på dette udstyr, som beskytter hestens bug under springningen. Man kan nemlig risikere, at hesten trækker sine ben så højt op under sig at de rammer hestens mave. Derfor kan en gjord med plade i beskyttende materiale være at foretrække under springning. Derudover er apparaturer, der er beregnet til spring ofte udstyret med metalringe, sådan at et eventuelt fortøj nemt kan fastspændes.

Dressur: Ridegjorde til dressur er kortere end udstyr til spring, fordi dressursadler oftest har meget langestropper som følge af de lange sadelklapper.

I dressur ønsker man typisk, at udstyret skal være et så lidt forstyrrende element som overhovedet muligt. Det betyder, at de ofte er anatomisk formet, er bløde i materialet og elastiske. Dressurryttere ønsker, at deres hests bevægelsesmønster er så frit som muligt, og det skal udstyret ikke forhindre.

Voltigering: Voltigering er en sport, hvor rytteren laver gymnastiske øvelser og akrobatik på hestens ryg, mens hesten longeres. Derfor benyttes der ikke en sadel men derimod en specialfremstillet gjord og underlag. Udstyret til voltigering går hele vejen rundt om hestens mave og ryg, hvor der er påsat ringe, som rytteren kan holde fast i.

Materiale

Gjorde til heste kommer i mange forskellige materialer, og de har alle deres fordele, ulemper og forskellige funktioner.

Rigtig mange af denne type udstyr laves i neopren. Det er et let og blødt materiale, som er nemme at vedligeholde. Det er et forholdsvist billigt materiale, men nogle heste er dog allergiske over for neopren.

Andre gjorde til heste laves i læder. Det er et meget holdbart materiale, hvis det bliver vedligeholdt korrekt. Læder er dog et dyrt materiale, hvis det skal være blødt og lækkert for hesten at have på. Udstyr af denne type, af læder, ses mest inden for springning, da det kan virke beskyttende.

Mere avancerede typer af denne slags udstyr til heste er fremstillet i et samspil af materialer. Her kan både læder, neopren og elastik være kombineret for den ultimative komfort for hesten.

Elastik er et materiale, der ofte er brugt, da det giver hesten mulighed for at udvide brystkassen og trække vejret dybt.

Udover ovenstående materialer er lammeskind også en populær tilføjelse til denne type apparatur. Man kan både købe det separat og påsætte ved lejlighed, eller man kan anskaffe sig en gjord af lammeskind. Lammeskind er skånsomt mod hesten og kan være en fordel, hvis man har en hest, der har følsom hud eller tendens til sår.

Funktioner

Sadelgjordes primære funktion er, at holde sadlen fastspændt på hesten, så den ikke ryger rundt med rytteren på. Dog er der gennem tiden kommet mange særlige funktioner til.

Mange af denne type apparatur laves med elastik for at øge komforten for hesten. På den måde kan udstyret spændes godt til uden at påvirke hestens brystkasse.

Derudover fås gjorde også med en plade til at beskytte hestens mave mod dens ben. Dette bruges dog primært til spring eller military og er knap så relevant til dressurridning.

Gjorde til heste kan også fås anatomisk tilpasset og med åndbart materiale.

Der er altså nærmest ingen begrænsninger på, hvilke funktioner udstyret kan have. Så det er bare at gå på opdagelse.

Vægt

Apparaturets vægt afhænger meget af det materiale, den er fremstillet i. Man vil måske automatisk tænke, at en let gjord er en godt, men det er ikke altid tilfældet. Lette typer af denne form for udstyr kan være behagelige for hesten, men de tunge stykker udstyr er ofte af bedre kvalitet og med flere funktioner. Eksempelvis en med plade som bruges til spring. Denne er ofte tung, da den er stor og af et massivt materiale.

Størrelse, pasform og komfort

Når du skal ud og købe udstyret, er det vigtigt at vide, hvilken størrelse du går efter. En for kort ridegjord vil være umulig at fastspænde og skabe ubehag for hesten. En for stor gjord vil derimod være usikker at bruge, da sadlen kan risikere at glide rundt. Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du måler den korrekte længde på din gjord:

 1. Find en stald kammerat, der kan hjælpe dig med at måle. Det er meget nemmere, når man står en på hver sin side af hesten.
 2. Find din sadel frem og læg den på hesten med den type underlag, du typisk bruger under sadlen.
 3. Bed din kammerat om at holde det fleksible målebånd ved det andet eller tredje hul i stropperne. Derefter skal han eller hun række dig målebåndet under hestens mave.
 4. Sørg for at målebåndet ligger cirka en håndsbredde fra hestens albue.
 5. Mål op til det andet eller tredje hul i stropperne på din side. Det er væsentligt, at der er mulighed for at tilpasse udstyrets to huller enten op eller ned. Derfor skal det hul, du måler fra og til, være nogenlunde i midten af apparaturet.
 6. Hvis din sadel har lange stropper så vær opmærksom på, at der bør være cirka fire fingres mellemrum mellem sadelunderlaget og der, hvor din gjord kommer til at lægge.
 7. Nu kender du længden på dit nye udstyr! Det vil ikke altid være muligt at finde udstyr med den præcise længde du måler dig frem til, men med denne metode vil der være fleksibilitet til at vælge enten en lidt længere eller lidt kortere sadelgjord.

Farve

Når du skal vælge din gjord, kommer farven måske til at have en betydning for dig. De fleste af os vil jo gerne, at vores udstyr ser godt ud og bare spiller!

Det er muligt at få udstyret i alle mulige sjove farver, så hvis du er til det, er det bare at gå amok i farveuniverset.

Dog er det mest udbredte, at man vælger en farve til udstyret, der passer til sin sadel, da apparaturet jo vil være en naturlig forlængelse af sadlen.

Derfor er det største udvalg af gjorde også i farverne sort og brun.

Budget

Dit budget har en betydning for, hvor god en kvalitet din gjord kommer til at være. Det er en god ide at investere i udstyr af god kvalitet. Et dårligt stykke udstyr kan skabe ubehag for din hest og i værste tilfælde have betydning for ridningen og din hests helbred.

Gør dig derfor umage for at finde det helt rigtige stykke udstyr til din hest og prioritér at bruge penge på det.

Billige gjorde kan ofte fås for omkring to til tre hundrede kroner. De dyre kan derimod koste op imod og over tusind kroner. Dog er der et stort udvalg af denne type udstyr i prislejet fem hundrede til otte hundrede kroner.

Hvad siger undersøgelser om gjord?

Der findes forskellige undersøgelser og studier af gjorde, og vi har samlet en lille håndfuld af dem her!

Selvom denne type udstyr ofte får skylden for problemer under ridning, er der ikke særlig meget forskning på området. Sådan indleder en artikel om gjordens indvirkning på hesten skrevet i 2013. Artiklens omdrejningspunkt er undersøgelsen af det område på hesten, der bliver mest påvirket af pres fra udstyret, under benyttelse af forskellige typer udstyr . Derudover en undersøgelse af hestens bevægelsesmønster med henholdsvis en almindelig gjord og en, der er særligt fremstillet for at undgå pres på hesten. 

Undersøgelsen viste, at det pres som udstyret lagde på hesten, blev væsentligt forbedret af den særligt fremstillede gjord.

En undersøgelse udført i 2011 havde til formål at undersøge, hvordan stramningen af udstyret påvirkede hestens gangarter. Placeringen og stramningen af udstyret er typisk baseret på rytterens præference med viden om, at for løs eller for stram ville være farlig for både rytter og hest. En test på 19 heste ved 4 forskellige grader af stramning af udstyret blev udført. Dette resulterede i konklusionen om, at stramningen af apparaturet har indflydelse på hestens hastighed, skridtlængde, skridt varighed og gang.

En anden undersøgelse som magasinet Trainer har skrevet om er meget interessant omkring brugen af elastik i gjorde. De beskriver, at en meget velkendt teori er, at elastik giver hesten bedre mulighed for, at udvide brystkassen under ridning og dermed øger komforten for hesten. Denne artikel påpeger dog, at undersøgelsen af dette viste noget andet…  

Under undersøgelsen af flere sportsheste resulterede tilføjelsen af en elastisk ikke til øget bevægelse eller nogen ændring i trykfordelingen fra udstyret. I stedet gjorde tilføjelsen af elastikken sadlen mere ustabil. Derudover viste undersøgelsen, at elastikken giver seks centimeters ekstra “strammme-mulighed”, hvorfor det kan være nemt for rytteren at stramme udstyret for meget ubevidst. 

Elastikken vil også miste sin elasticitet over tid og kan potentielt være farlig, da den kan risikere at knække.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke gjorde er bedst?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste gjorde i denne artikel. Se og læs om testvinderne inde på artiklen.

Hvordan tester vi?

Gjordene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger min gjord?

Valget af gjord afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde på artiklen.

Referencer
 • “Girth pressure measurements reveal high peak pressures that ….” http://www.centaurbiomechanics.co.uk/centaurbiomechanics-co-uk/_img/murray%20et%20al%202013%20girth%20pressure%20measurements.pdf. Åbnet 30 Jul. 2020.
 • “Force Measurements Determine The Effect of Girth Tension on ….” 7 Jan. 2011, https://appmeas.co.uk/blog/force-measurement-determines-girth-tension/. Åbnet 30 Jul. 2020.
 • “How girths have been scientifically proven to have an impact ….” 25 Mar. 2020, https://trainermagazine.com/european-trainer-articles/how-girths-have-been-scientifically-proven-to-have-an-impact-on-performance/2020/3/24. Åbnet 30 Jul. 2020.
Forfattere
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder til daglig som journalist og rideekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun assisteret en professionel dressurrytter i form af tilridning og staldarbejde.