Longegjord

Sort longegjord
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

En longegjord er uundværlig, hvis du ønsker at udføre longearbejde uden at din hests bevægelsesmønster bliver påvirket af en sadel. Den specialfremstillede gjord sørger for, at du sikkert kan påføre hjælpetøjler og lignende.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af longegjorde. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Longegjord Test: Top 3 Bedste Longegjorde

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste longegjord

Pris: 369 DKK

Vinderen i kategorien “bedste longegjord i test” er HG’s Cheval Longegjord. Denne praktiske longegjord scorer topkarakterer hos forbrugerne! Og med god grund. Dens bløde polstring og justerbare sider sikrer optimal funktion for rytteren og komfort for hesten!

Annonce

Bedste billige longegjord

Pris: 249 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige longegjord” er Waldhausen Longegjord. Denne meget stilrene longegjord er fremstillet af med fleece foring. Gjorden er perfekt til dig, der ønsker en solid gjord til hverdag!

Annonce

Bedste premium longegjord

Pris: 939 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium longegjord” er Waldhausens eksklusive longegjord. Denne top kvalitets læder longegjord er til dig, der sætter pris på et smukt udseende og kvalitet! Gjorden er tilmed beskyttet mod trykpunkter med tyk polstring! Den har hele 5 ringe og 2 gode håndtag.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til longegjord

Hvad er en longegjord?

En longegjord er én lang gjord, der omgiver hele hestens mave og ryg i modsætning til almindelige gjorde. Det betyder, at den sættes på hesten uden sadel, hvilket giver mange forskellige brugsmuligheder. Longeringsgjordens mange funktioner og brugsmuligheder vil i denne artikel blive beskrevet, så du kan vurdere om en longegjord er noget for dig!

Brun hest med longegjord

Hvorfor skal jeg købe en longegjord?

Du kan vælge at købe en longeringsgjord, hvis du ønsker at lave arbejde fra jorden men gerne vil undgå, at din hest bare løber rundt med hovedet i vejret. Longeringsgjorden er nemlig særlig brugbar til at fastsætte forskellige hjælpetøjler, så hesten trænes korrekt selv uden rytter.

Longeringsgjorden kan også bruges til støtte, hvis man ønsker at ride uden sadel. Og fungerer desuden som et godt hjælpemiddel til tilridning af heste, der skal vænnes til en gjord.

Hvilken longegjord skal jeg vælge?

Når du skal vælge en longeringsgjord, er der måske nogle ting, du ønsker at undersøge inden. Derfor har vi lavet et overblik over, hvilke emner denne artikel kommer til at beskæftige sig med, så du kan blive klogere inden dit køb af longeringsgjord:

 • Hvad betyder min ridedisciplin for valg af longeringsgjord? Og har den overhovedet en betydning?
 • Hvilke materialer bliver longeringsgjorde typisk fremstillet i? Og hvilke fordele og ulemper har de forskellige materialer?
 • Hvilke funktioner har en longeringsgjord og hvilke skal jeg gå efter til mit behov?
 • Hvordan finder jeg den rette størrelse longeringsgjord til netop min hest? Findes der en størrelsesguide jeg kan benytte?
 • Hvilke forskellige designs kommer longegjorde i? Og hvordan vælger jeg dét design, der passer bedst til mig og min stil?
 • Hvilke forskellige farver kan man få longeringsgjorde i?
 • Hvad betyder mit budget for valg af longeringsgjord? Og hvad koster longeringsgjorde typisk?

Kombinér longegjord med andet hesteudstyr

Når du anskaffer en longeringsgjord, er det meget naturligt at kombinere den med et longetov. Dette tov er væsentligt, når det kommer til at styre hestens retning og kontrollere træningen. Derudover kan du vælge at kombinere gjorden med de hjælpetøjler, der passer til din hest og dit formål med træningen.

Mange longeringsgjorde er polstret og det er derfor ikke nødvendigt med et underlag. Mange vælger dog alligevel at kombinere longeringsgjorden med et almindeligt sadelunderlag for at øge komforten for hesten.

Pleje af longegjord

Ligesom med alt vores andet udstyr er det også vigtigt at passe og pleje sin longeringsgjord. Når udstyr bliver vedligeholdt holder det længere, hvilket betyder at vi slipper for at skulle investere i nyt alt for hurtigt. Derudover ser det også pænere ud, og hvem vil ikke gerne det?

Hvordan du så bør rengøre og pleje din longeringsgjord afhænger meget af, hvilket materiale den er fremstillet i.

Er den fremstillet i læder, kan du benytte dig af samme rutine som ved dine andre læderting såsom sadel. Har du glemt, hvordan dette foregår, giver vi dig her en lille opfriskning:

 1. Sørg for at fjerne hår, snavs og støv nænsomt med en klud eller børste
 2. Rens gjorden i sæbe beregnet til læder
 3. Plej til sidst longeringsgjorden i din fortrukne læderpleje – det kan enten være læderspray, læderfedt eller olie.

Er din longeringsgjord ikke i læder, men derimod fremstillet i et syntetisk materiale som nylon eller andet stof, er det ikke nødvendigt at pleje den på samme måde. Her kan meget af rengøringen gøres med en stiv børste, der fjerner alt hår og snavs. Er gjorden meget beskidt kan den tørres over med en fugtig klud.

Husk at opbevare din longeringsgjord et sted hvor der er stuetemperatur og tørt, så den kan tørre ordentligt efter brug. Hæng den gerne op så den ikke bliver deform af tryk fra andre ting.

Valg af longegjord

Ridedisciplin

Da longeringsgjorden ikke bruges inden for andre ridediscipliner end voltigering, vil det ikke have betydning, om du rider spring eller dressur for valg af longeringsgjord. 

Det væsentlige er, hvilken hest du har, dit behov og formål med anskaffelsen af longeringsgjorden. 

Vil du for eksempel bruge longeringsgjord til tilridning, kan det være en god ide med flere ringe og justeringsmuligheder, sådan at der kan påsættes stigbøjler eller hjælpetøjler, når hesten er klar til det. 

Materialer

Longeringsgjorden kommer typisk i to forskellige materialer; læder eller stof. Hvilket stof kan variere men vil typisk være nylon eller polyester. 

Vælger man en longeringsgjord i læder, skal man sikre sig, at den ikke er for stiv inden brug. Selvom den er lavet i læder kan den stadig være blød, og det er væsentligt for hestens komfort. Finder du den rette longeringsgjord i læder, er du dog garanteret god kvalitet og for det meste også et smukt design. Men du skal huske at vedligeholde den samt pleje og opbevare den korrekt.

Er din foretrukne longeringsgjord af stof, er der ikke så mange krav til vedligeholdelse. Til gengæld er disse typer ofte af en dårligere kvalitet og holder derfor i kortere tid. 

Funktioner

En longeringsgjords primære funktion er, at man kan lave arbejde med hesten fra jorden uden, at den bliver begrænset af en sadel. Derfor ligner de fleste longeringsgjorde også hinanden: fylder så lidt som muligt, med justerbare sider og en masse ringe. 

Justerbare sider er en god funktion, da det er væsentligt at gjorden sidder fast på hesten, men uden at være for stram. 

En anden funktion der er meget brugbar, er de mange ringe. Jo flere ringe der er, des flere muligheder har du for at påsætte hjælpetøjler og andet i det korrekte sted. 

Størrelse

At finde den rette størrelse på sin longeringsgjord kan godt være lidt af et gætte arbejde. Størrelserne er nemlig “kun” opdelt i pony, cob og full størrelser. Her kommer longeringsgjordens funktion med justerbare sider os til gode. Der er nemlig ikke nogen generel størrelsesguide, så man kan måle sig til sin hests størrelse. Derfor kan det være en fordel at låne en longeringsgjord af sin staldkammerat for at få en fornemmelse af, hvilken størrelse der vil passe lige netop din hest. 

Design

Designet på vores udstyr har for det fleste en betydning. Vi vil gerne have at tingene ser godt og passer sammen. 

Med hensyn til longeringsgjorde er der ikke så mange forskellige designs at vælge i mellem. Og det er måske også meget godt. Longeringsgjorden skal nok ikke ses så meget som en pyntegenstand, der kan få dig og din hest til shine, men mere som et neutralt træningsredskab. 

Farve

Ligesom med design er der også flere, der går op i udstyrets farve. Men ser vi på longeringsgjorde må vi nok desværre give jer samme svar; longeringsgjorde skal nok mere ses som et neutralt træningsredskab. 

Det er muligt at finde longeringsgjorde i andre farver end sort, men det er sjældent set. 

Budget

Hesteudstyr er dyrt, og vi hestemennesker kan næsten ikke undgå at tage stilling til tingenes pris og vores budget. Men man kan blive lokket af at købe de dyre mærker, særligt fordi en høj pris ofte hænger sammen med en højere kvalitet. Dette gør sig også gældende for longeringsgjorde, men de fleste longeringsgjorde fås indenfor den samme priskategori. Derudover er longeringsgjorden, for de fleste af os, blot en ekstra trænings genstand og derfor er det måske ikke her man skal sprænge budgettet. 

Longeringsgjordes typiske pris ligger på omkring 200 til 300 kroner. Dog kan de helt dyre overstige 1000 kroner.

Hvad siger undersøgelser om longegjord?

Der er desværre ikke så mange undersøgelser om longegjorde, men der er til gengæld rigtig mange undersøgelser af almindelige ridegjorde. Vi har fundet én af dem frem, som kan være meget relevant i forhold til longegjorde. Artiklen, der er skrevet i marts 2020, har nemlig undersøgt brugen af elastik i gjorde. Og som nogle af jer måske har opdaget, er der meget sjældent brugt elastik i fremstillingen af longegjorde. Derfor kan det være interessant at se på, hvad elastik i gjorden egentligt gør. 

Det undersøgelsen meget overraskende fandt ud af var, at gjorde med elastik ikke tillod hesten at udvide brystkassen eller øgede komforten som ellers først antaget. Tværtimod gjorde elastikken, at sadlen blev mere ustabil, som på ingen måde øger komforten for hesten. Derudover var der to grundlæggende problemer med elastik. Den ene var, at det bløde elastik giver rytteren mulighed for at stramme gjorden mere end nødvendigt. Derudover er der risiko for, at elastikken bliver mør og knækker. 

Så måske er der faktisk en rigtig god grund til, at longegjorde sjældent benytter sig af elastik i gjorden!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke longegjorde er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste longegjorde. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Longegjordene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en longegjord?

Valget af longegjord afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “How girths have been scientifically proven to have an impact ….” 25 Mar. 2020, https://trainermagazine.com/european-trainer-articles/how-girths-have-been-scientifically-proven-to-have-an-impact-on-performance/2020/3/24. Åbnet 17 Sep. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.