Grimer til heste

Grimer til heste
Sidst opdateret: juli, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Til træning fra jorden, folden og daglig håndtering af hest er en grime værd at foretrække. Grimer til heste fremstilles i forskellige materialer, alt lige fra reb til læder. Derudover har hver enkel grime sine helt egne egenskaber/funktioner og nogle er endda designet til forskellige hesteracer og ridediscipliner.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af grimer til heste. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Grimer Til Heste Test: Top 3 Bedste Grimer

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste grime

Pris: 149 DKK

Vinderen i kategorien “bedste grime i test” er HorseGuard Grime Til Heste. Der var ikke nogen tvivl om, at denne grime skulle løbe med sejren, for den er simpelthen en fremragende allround grime. Slidstærk, komfortabel, premium polstring og justerbar.

Annonce

Bedste billige grime

Pris: 29 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige grime” er også fra HorseGuard. En særdeles populær og godt anbefalet grime, hvilket vi sagtens kan forstå. Foret i nakken og ved næseremmen Du får rigtig meget grime for pengene.

Annonce

Bedste premium grime

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium grime” er fra Catago. En super lækker grime med lammeskind. Grimen ser pæn ud på alle heste, uanset størrelse og farve. Slidstyrken og holdbarheden er begge i verdensklasse.

Annonce

Indhold på siden

Guide til grime

Hvad er en grime?

Grimer har i en eller anden udstrækning været i brug siden vi tæmmede de første dyr. De fungerer ved at have en rem bag om ørerne, en rem omkring mulen samt en rem under kæben, som alle er forbundet. I grimen fastsættes et træktov, som giver kontrol over dyret.

På engelsk bruges udtrykket “halter”, som har sit afsæt i det germanske sprog, stamfaderen til mange af nutidens europæiske sprog, hvor det betyder “det, som noget holdes med”.

Anvend en grime til træning fra jorden, folden og håndtering af hesten

Med tiden har udformningerne af grimen ændret sig, især når det kommer til materialevalget. Desuden har brugen af grimer spredt sig fra hesteverdenen til nu at inkludere andre medlemmer af heste-familien samt landbrugsdyr.

Hvorfor skal jeg købe en grime?

Er man hesteejer, kommer valget om en grime helt naturligt. Når det kommer til stykket, er en grime det eneste der giver mening i den daglige omgang med hestene. Om man vælger at lade hesten gå på fold med eller uden grime, er der stor forskel på fra hesteejer til hesteejer. Men til indfangning, samt når hesten skal flyttes mellem fold og stald, er en grime guld værd. De kan fås i alle prisklasser, og er indrettet så man har god kontrol.

Hvilken grime skal jeg vælge?

Grimer fås i mange afskygninger. Der er variationer i såvel opbygning, som i materialer og funktioner. Hver enkelt hest og hesteejer har specifikke behov, og man må gøre op med sig selv om en helt ordinær grime af nylon kan gøre det, eller om man har en hest med særlige behov. Særlige behov kan være alt fra komfort, hvor blød foring på de udsatte områder er en mulighed, til styrbarhed, hvor nogle grimer er designet til at give ekstra kontrol.

De mest udbredte grimer på markedet består i nylon, læder og reb. Priserne spænder en del indenfor disse kategorier, men de har hver især deres egne unikke fordele og ulemper, som man som hesteejer må tage op. Desuden er det vigtigt at overveje, hvor meget prisen samt selve udseendet af grimen, betyder.

Kombinér grime med andet hesteudstyr

Ift. at kombinere grimer med andet udstyr, findes der mange sæt på markedet. Altså man kan købe farvematchende grime og træktov, samt evt. matchende dækken. Netop disse elementer er noget, som enhver hesteejer finder uundværligt i sin hverdag.

Man kan overveje om man vil have forskellige grimer til forskellige situationer. Mange har en hverdagsgrime som godt må “møges til”, og en grime til pænere brug. Det samme gør sig netop gældende for træktove og dækkener.

Pleje af grime

Grimer kræver som sådan ikke meget. Hvis man har valgt at hesten skal bære grime på folden, hvilken kan være en fordel hvis den er svær at indfange eller der er risiko for at den løber ud, bliver grimen naturligvis beskidt med tiden. Til den pris, som mange grimer kan fås til, er skidt og ødelæggelser dog ikke noget at gå for meget op i.

Når det er sagt, kan det være rart for mange ryttere at tage en gennemgang af alt udstyr fra tid til anden, grimen inklusiv. Da grimer ikke er lavet af sarte materialer, kan man starte med at åbne alle remmene og dernæst skylle hestegrimen over med en vandslange.

Slutvist kan man med en helt almindelig svamp/børste og opvaskesæbe skrubbe resterende snavs af. Sæben skal naturligvis skylles af efter endt rengøring, hvorefter grimen hænges til tørre. Træktovet kan få samme omgang. Synes man ikke at denne omgang er tilfredsstillende, er det en mulighed at komme grimerne i vaskemaskinen på et Quick-program, men dette er naturligvis noget hårdere ved grimen såvel som maskinen.

Har man en grime af læder, kan læderbalsam, som mange alligevel bruger til pleje af andet hesteudstyr af læder, også benyttes efter endt rengøring og tørring.

Valg af grime

Hesterace

Udover at grimer kommer i alle størrelser fra racen falabella til shire, hvilket vil blive gennemgået længere nede, kommer de også i forskellige udformninger. Da racerne varierer meget i hovedform og hårvækst, kan der være afvigelser fra standard-størrelserne. Derfor er der bl.a. lavet specielle grimer til islænderne, gerne med indlagt foring for ikke at få vigende hårlinjer rundt på hovedet. Da arabere er smallere om næsen end andre hesteracer, findes der også specielle araber-grimer, som komplimenterer netop deres hovedform.

Ligeledes har dem med de helt små racer været nødsaget til at opfinde grimer i str. Minishet og Shetland, da selv str. Pony bliver for stor for disse racer. I den anden ende af spektret fås grimer i str X-Full, XX-Full osv. til de helt store og tunge racer.

For den helt gængse grime af nylon findes der muligheder til alle typer af heste og ponyer. Men når det kommer til de lidt mere “specielle” materialer, kan det blive lidt sværere at skaffe, for de mindre populære størrelsers vedkommende.

Materiale

Hestegrimen i nylon er den klart mest udbredte grime på verdensplan. Det er et billigt materiale, der er nemt at vedligeholde og derfor overkommeligt at bruge i hverdagen. Nylon har den ulempe, at det er meget holdbart. Det er selvfølgelig en fordel når man har hesten i hænder, men hvis der sker en ulykke hvor hesten kommer i klemme, er det lige pludselig nakken der er i problemer, frem for grimen. Derfor har mange hestemennesker i stedet kastet blikket mod læder. Læder giver et pænt look, er slidstærkt, og vil knække ved lavere belastninger end nylon. Det er til gengæld et lidt dyrere materiale, og design-mulighederne farvemæssigt er ikke lige så mangfoldige.

Til træning, især longering, er grimer med reb-design blevet populært. Dette, først og fremmest fordi deres overfladeareal er mindre end grimerne af nylon og læder, så hesten ikke har så meget at “læne sig imod” hvis den yder modstand på volten. Derudover er de mere holdbare, så det bliver nemmere at rette hesten ind med et ryk i en grime af “reb”, end i en almindelig grime.

Denne grime-type anbefales dog på ingen måde til daglig håndtering eller til at bære på folden, da de netop heller ikke brister for tryk. De er heller ikke så dyre, og de kan fås i mange flotte farver, hvis det er det, man er til. “Rebene” er som regel lavet af rullet nylon, som er forbundet med knuder fremfor med metal-dele.

Show-haltere fortjener også at blive nævnt i denne sammenhæng. Det er et udbredt fænomen at man til konkurrencer, hvor hesten føres fra jorden, benytter en speciel grime-type. Disse fås i mange udformninger, men er oftest finere i det og med flottere detaljer. Mange showhalters fås med en kæde på stykket som går under mulen, hvilket giver bedre styrbarhed.

Der har i en årrække været fokus på grimer med indbygget sikkerhed, som ikke skal kunne modstå tryk i forbindelse med panik i en bunden hest. Man ser relativt ofte at hestene, når de er bundet i stalden eller under transport, får viklet sig ind og prøver at hive sig væk. Dette kan give alvorlige sår og livsvarige nakkesmerter, hvis ikke en aflivning.

Bl.a. var silikone-materialet oppe at vende i Danmark for et par år siden, men det har man ikke hørt meget til siden. I stedet er der udviklet sikkerhed i den form, hvor den ene side i nakken er lukket med velcro. Velcroen vil, i tilfælde af et uheld, gå op, og slippe hesten fri. Lidt det samme princip ser man i “breakaway”-grimen, hvor nakkestykket er lavet af læder.

Funktioner

Udover diverse sikkerhedsfunktioner, kan materialer også være skidt-/vandafstødende. Netop silikone er kendt for sine vandafstødende egenskaber, men man kan også forvente at behandlet læder samt imiteret læder til dels holder skidt og vand væk. Desuden kan man vælge at investere i en grime med indbyggede reflekser, som oftest over mulestykket samt på siden af hovedet. Disse vil, udover at lyse op, også virke vandafvisende.

Det er desuden nævneværdigt at der fra grime til grime er stor forskel på justerbarheden. Nogle grimer er lukkede under kæben, og andre har en karabinhage, som gør det bekvemt at glide grimens nakkestykke over hestens ører ved af- og påtagning. Desuden kan man få grimer, hvor begge sider af nakkestykket kan justeres. Dette er populært blandt de islandske heste.

Grimerne kan fås enten med huller eller med det såkaldte glidespænde-princip. Glidespænderne kan være smarte, fordi de kan tilpasses mere præcist, men de er ikke særligt udbredte, da de har nemmere ved at glide ud af hak.

Størrelse, pasform og komfort

De normale grimestørrelser kaldes Pony, Cob og Full. Senere er der tilføjet str. Shetland og Minishetland til de helt små racer, samt str. X-Full til de større racer. Også str. Foal kan fås i mange former nu til dags, og kan som regel også benyttes til mange pony-racer som er smalle i hovedet. Som udgangspunkt tager hver enkelt størrelse udgangspunkt i tre mål: Mulen rundt, nakkestykket samt kæbestykket. På de respektive salgshjemmesider, kan man ofte finde en størrelsesguide. Derudover har man som nævnt eksperimenteret med grimer til specifikke racer, da pasformen kan variere. 

For komfortens skyld kan man vælge at købe grime med foring i form af lammeskind eller uld. Det siger sig selv at dette er et dyrere alternativ, men det kan være rart for heste, hvor grimen har det med at gnave. Dette gør sig især gældende for de langhårede racer, hvor man ofte observerer en vigende hårlinje. Man kan få alle grimens flader overtrukket, men populært set er det nakkestykket samt det øverste mulestykke, som fores. Lammeskind er som bekendt mere lækkert i kvaliteten, men uld kan være lige så godt til formålet. Hvis man ikke har investeret i en foret grimme fra købsdatoen af, kan man vælge at tilkøbe foring, som selv kan tilføjes til grimen med velcro-stropper.

Farve

Grimer fås i et væld af farver og med et væld af mønstre. De kan fås med print af forskellig art, fra de helt sjove til de mere design-prægede. Det er virkelig kun rytterens fantasi, der sætter grænserne for indkøb af grime. 

Når man tænker farve, skal man også tænke renlighed. Det siger sig selv at en hvid grime ikke forbliver hvid, især hvis hesten bærer grimen på fold. De skidt- og vandafvisende materialer er nemmere at holde rene, men fås heller ikke i de samme farve-variationer som nylon. 

Det gode ved grimer er, at de for det meste kun er til hjemmebrug. Det vil sige at der ikke er stævne-normer, man skal følge. Til stævner er det nemlig oftest trenser, der er på tale. Dog benytter man oftest en grime i form af en showhalter til dyrskuer, kåringer m.v. Her kan man overveje om man vil investere i en farvedæmpet showhalter af slagsen, eller om man vil gå all in på pynt og farver. Der er dog forskellige standarder indenfor de forskellige racer, som man kan læse op på for at få en guidende hånd.

Budget

Prisen på en grime spænder fra de helt små håndører og op til mange hundrede kroner. En standard grime af nylon koster fra ca. 50 kr. og opefter, men jo mere “kompliceret” grimen er, des dyrere bliver den. Vi har allerede været inde på at foring koster ekstra. Især lammeskind, som er kendt for sin kvalitet, kan hurtigt skrue prisen op.

Den gennemgåede grime af reb kan fås fra ca. 100 kr. og opefter, i fin kvalitet og endda inkl. tøjle eller træktov. Det hænger naturligvis sammen med at de ikke kræver mange penge eller kræfter at producere. Når det kommer til grimerne af læder, er det dog en anden snak. Her skal man minimum af med 3-400 kr. for de simpleste af dem, og gerne op i ca. 800 for dem der holder bedst. Inden for de enkelte grime-kategorier er der som bekendt visse “udvidelser” i form af foring, farver, funktioner osv.

Det er op til hver enkelt rytter at vurdere, hvad hesten har brug for, og dernæst undersøge priserne. Det gode ved grimer er at der tit køres med gode tilbud og rabatter for at butikkerne ikke brænder inde med dem, så nogle gange kan det betale sig at vente på et scoop.

Hvad siger undersøgelser om grimer?

Med de mange forskellige hestegrime-typer der findes, har man naturligvis testet deres effektivitet. Bl.a. har man på Charles Sturt University foretaget en undersøgelse af hhv. nylon-typen og reb-typen; nogle af de mest udbredte på markedet. Her satte man 10 heste i par alt efter køn, alder og race, hvor én fra hvert par fik hver sin grime-type. Konklusioner kunne man dog ikke drage så mange af, da man ikke observerede store sving i adfærd. Hestene blev ledt en 10 meters distance af et par omgange, med 30 sekunders hvile imellem, alle med den samme fører.

Udover at hestene med grimen i reb-design var en anelse hurtigere til at gennemføre distancen, var der ikke nogle adfærds-aspekter at fokusere på til videre analyse. Yderligere forsøg er altså nødvendigt at udføre, eventuelt med mindre erfarne heste.

På folden samt på boks ville man normalt benytte grimer af nylon eller med ekstra sikkerhedsfunktioner i form af læder, velcro eller silikone indbygget. Til træning er der helt andre problemstillinger, at tage op. Grimen med reb-design er blevet populær i horsemanship og træning fra jorden generelt. For en række år tilbage tog Monty Roberts patent på den såkaldte Dually-grime, som har en basis nylon-opbygning med med et rebstykke over mulen. Pointen er, at når hesten viger fra sin fører, vil den mærke et pres over næseryggen. Dette tryk vil løsnes, og fungere som belønning, hvis hesten vender tilbage til sin position ved siden af sin fører.

Denne grime-type har også haft sine kontroverser, hvor Monty Roberts har følt det nødvendigt at forsvare den. Man har nemlig ikke kunnet bevise dens virkning, i hvert fald ikke for førstegangsbrugere. I stedet observerede man grimasser hos hestene, som tydede på at de følte sig ubehageligt til mode. Men om dette blot bunder i princippet i at blive introduceret for en ny grime, eller om det er grimens opbygning i sig selv, kræver flere undersøgelser.

Når det kommer til træning, har man udført forsøg på traditionel træning og horsemanship. Bl.a. har der været fokus på følelsesmæssige reaktioner samt forholdet mellem hest og fører. I 2009 kunne en videnskabelig undersøgelse konkludere at hestenes villighed til at opsøge et fremmed menneske styrkes efter horsemanship-metoder. Til horsemanship er der netop designet hestegrimer af reb samt den førnævnte Dually-grime, hvis det er hvad man er til.

For at konkludere, er der altså mange muligheder for grimer. Dette gør sig gældende både til hverdagsbrug, til konkurrencebrug og til træningsbrug. Der findes et væld af undersøgelser derude til alle typer af grimer; dog nogle mere fyldestgørende end andre. Som hesteejer må man som altid gøre op med sig selv, hvad man vil prioritere.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke grimer til heste er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste grimer til heste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Grimer vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en grime?

Valget af grime afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “A Preliminary investigation into the effectiveness of different ….” https://researchoutput.csu.edu.au/en/publications/a-preliminary-investigation-into-the-effectiveness-of-different-h. Åbnet 28 maj. 2020.
  • “Monty Roberts defends Dually halter after ‘surprising’ research ….” 8 dec.. 2018, https://www.horseandhound.co.uk/news/monty-roberts-defends-dually-halter-surprising-research-findings-672385. Åbnet 28 maj. 2020.
  • “A preliminary study of the effects of handling type on … – NCBI.” 8 jul.. 2009, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19591910. Åbnet 28 maj. 2020.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.