Lædergrime

Brun lædergrime
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Grimer findes i diverse former, farver og materialer. I dette skriv vil vi stille skarpt på lædergrimen. Den stilrene og elegante grime i læder kan andet end blot være en pyntegenstand, dog er også ting, som den ikke er egnet til.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Victoria Andersen lavet en test af lædergrimer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Lædergrime Test: Top 5 Bedste Lædergrimer

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste lædergrime

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste lædergrime i test” er Eldorado Soft. Grimen er blødt polstret, hvilket betyder, at der er foring på både næsebånd og nakkestykke. I øvrigt er den justerbar, lavet af kvalitetsmaterialer, og så koster den heller ikke en formue.

Annonce

Bedste billige lædergrime

Pris: 245 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige lædergrime” er Waldhausen Bling. Grimen er praktisk, lukningen er sikret, så hestene ikke kan få mulige øjenskader. En diskret, men smuk grime af læder. Også med blød foring og bling (stort farveudvalg).

Annonce

Bedste premium lædergrime

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium lædergrime” er HorseGuard Rund + Træktov. En super lækker grime af en kombination af læder og snor – og så er der et træktov med i købet. Desuden er den rundsyet for optimal pasform og komfort.

Annonce

Bedste lædergrime til føl/minier

Pris: 179 DKK

Vinderen i kategorien “bedste lædergrime til føl/minier” er QHP Føl Lædergrime. Grimen er beklædt med farver, som gør den yderst flot på hesten. Nem at åbne og lukke, og lavet i god kvalitets læder. Justerbar i både nakke og næserem.

Annonce

Bedste lædergrime til store heste

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste lædergrime til store heste” er Mink Horse Lædergrime. Grimen er lavet i blødt og smidigt læder, som giver den en super komfortabel pasform. Grimen er stærk, og perfekt til de allerstærkeste arbejdsheste.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til lædergrime

Hvad er en lædergrime?

Svaret ligger lidt i navnet, men funktionen kræver nok en yderligere forklaring. Hvorfor en grime af læder netop skiller sig ud fra en ganske almindelig grime. Som nævnt ovenover, ligger betydningen lidt i ordet. “Lædergrime”, en grime af læder. En grime med et yderst elegant look, ofte stilrent og enkelt. 

Sort lædergrime

Hvorfor skal jeg købe en lædergrime?

Grimer af læder kan være nyttige i mange situationer. Måske skal pony pyntes lidt ekstra i anledningen af din konfirmation, måske skal du ud og have taget de nye billeder af din bedste ven, til køleskabet derhjemme. Lædergrimen er det smukke alternativ til den ellers så almindelige grime.

Trods det lidt eksklusive look, er mange hesteejere i besiddelse af en grime af læder til deres hest eller pony. De findes i mange udformninger, anatomiske og ikke, sorte, brune, ja endda grå. Udbuddet er kæmpe, men det samme er efterspørgslen. Du burde investere i en grime, til de dage hvor du skal noget ekstra, eller bare gerne vil føle dig lidt ekstra. 

Hvilken lædergrime skal jeg vælge?

Som så meget andet udstyr, er det vigtigt at kende til de helt centrale nøgleord, der gælder i søgningen efter din nye grime af læder. Hvordan skal udformningen være? Hvordan er det med størrelser, og kan man overhovedet få en grime af læder for små penge? Vi nævnte ovenfor, hvordan udbuddet af grimer af læder er enormt, og det kan til tider være som at lede efter en nål i en kæmpe høstak, når man skal på jagt efter den perfekte grime.

Du skal selvfølgelig vælge den grime af læder, som tjener lige netop dine ønskede funktioner til UG, og vi vil hjælpe dig med at finde netop denne, gennem dette skriv. 

Kombinér lædergrime med andet hesteudstyr

En grime af læder kan kombineres med andet udstyr. For at grimen skal have funktion som en grime, er et træktov i mange situationer en nødvendighed. Grimen skaber kontakt mellem hestens hoved og førerens hånd, hvis der selvfølgelig er et træktov til stede, som forbinder disse to.

Skal du blot ud og skridte en lille tur i vante omgivelser, kan grimen også kombineres med et sæt tøjler, så du kan svinge benet over hesten og ride afsted. Dette bør du udelukkende eksperimentere med, hvis du kender hesten, og ved hvordan man rider bidløst. At gøre noget uden at have forstand på det kan i nogle tilfælde gøre mere skade end gavn, og hvis man rider forkert i en grime, vil der blive lagt et enormt pres på hestens næseryg, som kan forårsage langvarige skader.

Vil du være ekstra heldig en dag, eller bare pynte din grime, så kan den også kombineres med en lille fin lykke-engel eller måske en charm. 

Pleje af lædergrime

En grime af læder er lavet af læder, dermed kan du ikke bare smide den i vaskemaskinen, hvis den pludselig er blevet lidt beskidt. Læder skal pudses, og ikke vaskes. Når du anskaffer dig din lædergrime, vil det være en genial idé at investere i det rigtige pudsegrej. Du kan få brug for læderbalsam og læderfedt.

En grime af læder bør ikke renses for ofte, så tørrer denne nemlig ud. Skulle det ske, at den desværre nåede at tørre ud, vil læderfedt være din redning. Sørg for jævnligt at smøre grimen med fedt, det kan både være en regulær læderfedt, men også hvad du har af madolie i skabet – dette er dog nok helt klart ikke løsningen hvis du er sart med fedtede ting. Hvis du ved en fejl fik ladet hesten spise sin ultra beskidte mash med den fine grime på, så er det tid til at ty til læderbalsammen.

Læderbalsammen må du udelukkende benytte, når du skal rengøre grimen, og dette er ikke efter brug, men hvis den skal skinne ekstra, eller den for eksempel er blevet lidt mere fedtet end forventet. Grimen pudses på samme måde som en trense og en sadel, med en svamp og pudsemidlet. Du kan altid tørre grimen over med en fugtig klud, men lad for Guds skyld vær med at smide den til vask. 

For at undgå mug, bør grimen opbevares et tørt sted. Hvis dit staldskab er plaget af fugt, vil grimen mugne. Det er heldigvis i mange tilfælde til at pudse af, men er den først mugnet en gang, kan det være nær umuligt at holde den efterfølgende.

Valg af lædergrime

Hesterace

Generelt afhænger dit valg af grime ikke det store af hestens race, men nogle avlsforbund bruger bestemte grimer af læder til fremvisninger og skuer.

Disse kan du helt sikkert finde, ved at kontakte nogle i avlsforbundet. Sådan nogle mere specifikke grimer, som ser ud på en bestemt måde, og benyttes til noget helt bestemt, er oftest specialsyede. Hvis du har en uhyre lille pony, eller modsat, en kæmpe stor hest, kan det også være en idé at få grimen lavet specielt, efter målene på hestens hoved. Markedet er ikke kæmpe i disse størrelser. 

Vejr

En grime af læder er en grime, både sommer og vinter, og du har egentlig i realiteten kun brug for en, med mindre du selvfølgelig både ønsker en i sort, en i brun, en med messingspænder og en med sølvspænder. Vejret har dog helt klart noget at sige, når det kommer til opbevaringen og tilstanden af grimen. Om sommeren vil grimen tørre ud, hvis den ligger ude, og ikke får regelmæssigt olie, til gengæld vil grimen mugne, hvis den ligger ude om vinteren.

Skalmateriale

En grime af læder er primært lavet af læder, men holdt sammen af metalspænder. Dette materiale er enormt stærkt, og dermed virkelig svært at ødelægge. At materialet er så standhaftigt, har helt klart en kæmpe indvirkning på funktionen, og dette vil vi udpensle et par afsnit længere nede.

Spænderne kan være lavet af mange ting. Der findes grimer af læder med spænder i messing, sølv, guld og syntetiske metaller. Du burde være i stand til at læse hvad grimen består af et sted, men er dette ikke en mulighed, bør du spørge en flink ekspedient, som uden tvivl brænder for at hjælpe dig. 

Foring

Grimer med for findes også. En grime, som er foret, er oftest foret med memory-foam, overtrukket af læder. Dette gør helt klart en forskel på, hvor komfortabel grimen er for hesten. Foret kan både være ensfarvet med grimen, eller forskelligfarvet. Foringen er oftest omkring næse- og nakkestykket. 

Funktioner

En grime af læder besidder funktioner, udover at være elegant og en pyntegenstand. Det stærke materiale, gør at den kræver et enormt pres før den knækker, og dette gør den i høj grad uegnet som foldgrime. En grime til foldbrug skal knække, hvis hesten sidder fast i noget, og det vil en grime af læder højst sandsynligt ikke gøre. Dette kan skabe nogle sindssygt farlige situationer, og det vil vi alle super gerne undgå. En lædergrime bør helt klart udelukkende bruges til trænings af heste, samt som pyntegenstande. 

Størrelse

En grime af læder findes i mange størrelser, og dette er nødvendigt. Der findes heste, som er langt mindre end gennemsnittet, ligeledes den anden vej, findes der heste, som er langt større end gennemsnittet. Det er vigtigt at der findes et bredt udvalg når det kommer til størrelser, og det er der helt klart.

Udover at der er et vidtrækkende udvalg af størrelser, kan de fleste grimer af læder også justeres i både nakkestykket, og under mulen. Dette er en super egenskab, da ingen heste er ens, også selvom de bruger samme størrelse. Nogle grimer af læder kan justeres mere end andre, men de fleste lædergrimer er i stand til at justeres. 

Fit

Klart majoriteten af grimer af læder har pasform som en helt almindelig grime, men i nyere tid er anatomiske grimer af læder blevet en større ting. Havde du spurgt for ti år siden, havde der fandtes én pasform, og det var den klassiske grimeform. Mange virksomheder er begyndt at udvikle disse grimer af læder, som er formet og tilpasset efter hestens nervesystem. Det gælder om at finde det fit, som passer allerbedst til træningen og dagligdagen med din hest, dog er det helt klart nok det mest komfortable valg, med en anatomisk grime af læder. 

Design

Hver har sin smag, sådan er det med alle ting, også grimer af læder. Grimer af læder findes i mange afstøbninger. Det er nærmest blevet trendy at lave grime af læder med smukke rhinsten på, og nogle elsker disse. Andre elsker de helt simple lædergrimer. Måske du ønsker en af disse grimer af læder med rhinsten?

Det kan også være, at du ønsker en grime af læder med smukke, snørklede broderinger, disse findes nemlig også. Det er efterhånden kun fantasien, som sætter grænser (og en række fysiske love, men dem glemmer vi for en stund). At lave en grime af læder er et helt håndværk, og de findes med vilde, smukke og iøjnefaldende detaljer. 

Farve

Grimer af læder findes primært i de helt basale læderfarver, sort og brun. Man kan finde dem med hvidt for, til tider farvet for. Man kan også få nogle farverige grimer af læder, hvor rhinsten pryder overfladen.

Det er dog ikke til at komme udenom, at grimer af læder nok ikke er de mest farvestrålende. Det rene og elegante look er alligevel noget, som gør dem unikke i sig selv. Mener man at en sort eller brun grime af læder er alt for simpel, er det jo også en mulighed, at kontakte et af de firmaer, som tilbyder at forskønne din grime af læder med glimtende rhinsten. 

Budget

Alle mennesker har et budget, nogle et større budget end andre. Grimer af læder findes heldigvis til alle slags budgetter. Der findes grimer af læder til et par hundrede kroner, men samtidig findes de også til flere tusinde kroner. En ting man altid bør huske, når man skal købe udstyr, er at kvaliteten oftest er afspejlet i prisen, og dermed vil læderet nok være bedre kvalitet, og spænderne have sværere ved at ruste, når prislejet er lidt højere. Der findes også ganske fine grimer af læder til relative priser, det skal man bestemt ikke tage fejl af.

Hvad siger undersøgelser om lædergrimer?

En undersøgelse om hvordan heste reagerer, når de håndteres i almindelige grimer, versus horsemanshipudstyr, viste at udstyret til naturlig horsemanship klart gav den bedste effekt. Seks welsh-hopper var brugt i eksperimentet, og alle mulige fejlkilder var vidt muligt elimineret, ved at finde heste, som havde så ens forhold som muligt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke lædergrimer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste lædergrimer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Lædergrimerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger lædergrime?

Valget af lædergrime afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “A preliminary study of the effects of handling type on … – PubMed.” 8 jul.. 2009, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19591910/. Åbnet 25 jan.. 2021.
Forfatter
Victoria Andersen
Victoria Andersen

Victoria arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun skriver hun et spændende, legende og letforståeligt sprog. Ikke nok med, at hun er et journalistisk naturtalent, hun har også en stor portion viden om og erfaring med ridning og heste, som hun har tilegnet sig gennem sit arbejde som staldpige og ejerskab, pasning samt træning af hendes to ponyer.