Ridehandsker

ridehandsker
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridehandsker er et uundværligt stykke ridetøj, som sikrer dig et godt greb om tøjlerne og mindsker risikoen for vabler, brandmærker og lignende skader. Der eksisterer et væld af handsker til ridning, som er unikke på hver sin måde, og det kan derfor være uoverskueligt at vælge og finde de helt rette.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af ridehandsker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridehandsker Test: Top 5 Bedste Ridehandsker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridehandsker

Pris: 144 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridehandsker i test” er ELT. Handsken er det populære valg blandt danske ryttere, og det perfekte sweet-spot mellem pris og kvalitet. Det er en åndbar og strækbar helårshandske, velegnet til alle ridesportsgrene, med holdbarhed, komfort og greb i top – fås i et væld af farver.

Annonce

Bedste billige ridehandsker

Pris: 44 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridehandsker” er Picots ridehandsker. En billig helårshandske af en tilstrækkelig kvalitet. Handsken er komfortabel, har et klassisk design, et godt greb og er af strækbart stof. Stoffet gør handsken fleksibel og giver dig fri bevægelighed. Vælg mellem sort og hvid.

Annonce

Bedste premium ridehandsker

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridehandsker” er Catago Elite ridehandsker. Hvis du vil være klar til top ridning, så er Catago Elite lige sagen. Handsken anvendes af det tyske rideteam, fordi handsken er lavet af en fremragende kombination af materialer, som sikrer en lav vægt, høj åndbarhed, høj fleksibilitet og et super godt greb.

Annonce

Bedste helårs ridehandsker

Pris: 69 DKK

Vinderen i kategorien “bedste helårs ridehandsker” er denne. Helårshandsken oser af luksuriøsitet og elegance. Den er lavet af det fineste foring. Det sikrer en ideel pasform og en holdbarhed som siger spar to. Handsken fås i forskellige farver.

Annonce

Bedste børne ridehandsker

Pris: 149 DKK

Vinderen i kategorien “bedste børne ridehandsker” er fra ELT. Til de kolde måneder og blæsende vejr er den elegante handske fra ELT en sand følgesvend. Handskens ydre er lavet af højkvalitets kunstigt læder, hvilket gør handsken elastisk og åndbar. Der er tilføjet foring indvendigt, så den er fuldkommen vindtæt.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridehandsker

Hvad er ridehandsker?

Ridehandsker er handsker, der er særligt udviklet til brug ved håndtering af heste. Ridehandsker er oftest mere slidstærke og robuste end traditionelle arbejdshandsker, vinterhandsker og lignende. Ridehandsker er for de fleste ryttere uundværlige. På trods af, at der ikke er regler om, at du skal bruge ridehandsker under ridning, bliver de hyppigt brugt. Det er nemlig kun til nogle stævner, at der er regler for brug af handsker.

Ridehandsker er anvendelige til at beskytte rytterens hænder mod vabler, brandmærker eller andre skader. Det er ikke kun når du rider at handskerne er særdeles funktionelle. De fungerer også som en hjælp, når du fx skal læsse din hest eller trække den på fold. Flere ryttere ved hvor ondt det kan gøre, når en hest pludselig hopper til siden eller løber og tovet brænder ens fingre. I denne situation er ridehandsker især brugbare.

Ridehandsker beskytter mod vabler, brandmærker og sikrer dig et godt greb om tøjlerne

Ikke nok med ridehandskernes mange fordele til at undgå skader på hænderne, så fuldender ridehandsker også enhver ekvipages look. Ud fra hvilken farve eller stil du vælger til dine handsker, så er de med til at vise din personlige stil frem. Til dressurstævnerne giver de hvide handsker et elegant og flot look. Mens der til springstævnerne er mulighed for at matche dine handsker med resten af looket.

Hvorfor skal jeg købe ridehandsker?

Har du – ligesom mange andre ryttere – også oplevet, at du kommer gående med hesten og den pludselig bliver bange? Den laver et kæmpe hop til siden eller begynder at løbe. Det eneste du kan tænke på er at holde fast i tovet eller tøjlen, men nøj, hvor gør det ondt i dine hænder. Det ender med, at du er nødt til at give slip, fordi det gør alt for ondt at holde fast. Når du så ser ned på dine hænder igen er de fyldt med brandsår og kommende vabler. Den store bekymring begynder nu. Hvor er hesten løbet hen? Hvorfor kunne jeg ikke holde bedre fast? Er der nogle der er kommet til skade?

Det er netop i en situation som denne, at ridehandsker egner sig særdeles godt! For havde du haft handsker på, kunne du have undgået store dele af dine smerter i hænderne. Samtidig ville handsker give et langt bedre greb om tovet eller tøjlerne. Hvis smerten var væk og grebet var forbedret ville chancen for, at du kunne stoppe hesten være langt højere!

Det er dog ikke kun ved håndtering fra jorden, at handsker kan fungere som en livredder. De kan nemlig også redde dine hænder fra smerter under ridningen. Dermed kan handsker være behjælplige med at skabe en blødere forbindelse mellem rytter og hest.

Hvilke ridehandsker skal jeg vælge?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvilke ridehandsker man ønsker at ride med. Det er derfor en god ide at du gøre dig nogle tanker om dine præferencer, inden du køber et par handsker. Det er altid en god ide at prøve flere forskellige handsker, da de ofte har forskellig pasform og materialer.

Når du skal vælge handsker skal du blandt andet være opmærksom på følgende ting:

 • Hvilket materiale er handskerne lavet af og hvad kan du bedst lide?
 • Hvilket slags vejr skal du bruge handskerne i? 
 • Hvilke funktioner skal dine handsker have?
 • Hvilken pasform passer dig bedst?
 • Hvilken farve kan du godt lide?
 • Hvad tillader dit budget?

Vigtigst af alt er naturligvis, at du synes, de er behagelige at have på, og at de passer godt til dig og din stil.

Kombinér ridehandsker med andet ridetøj

Selvfølgelig er det vigtigt at kombinere dine nye ridehandsker med dit andet ridetøj! Det er vel i bund og grund noget af det vigtigste for alle os ryttere. For hvad skulle du dog gøre, hvis ikke dine handsker matcher til dine ridebukser eller din ridejakke? 

Ofte er du så heldig, at de fleste mærker som producerer ridetøj også producerer handsker. Derfor kan du starte ud med at se, om du kan finde handsker indenfor samme mærke som dit øvrige udstyr. Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med pasform, materiale og så videre. Hvis ikke det er muligt at finde handsker, der passer til dine ønsker eller behov i samme mærke, så opgiv ikke. Mange af nutidens rideudstyrs producenter har en lille tendens til at have nogenlunde de samme farver i deres kollektioner. Det er muligt at finde handsker fra andre mærker, som også kan passe til dit andet ridetøj.

Pleje af ridehandsker

Lugter dine handsker? Eller er de bare beskidte? Hvis du kan svare ja til de nævnte spørgsmål, så trænger dine handsker helt sikkert til at blive vasket. 

Det du først skal gøre, når du går i gang med at pleje og rengøre handsker, er at lave et vasketjek. En handske er næsten altid udstyret med en lille stof-flap på indersiden af handsken med vaskeguide på. Nogle handsker har vaskeguiden stemplet. Vaskeguiden viser, hvordan handsken skal vaskes (dvs. temperatur, maskine eller ej osv.).

Hvis der er en instruktion til maskinvask, så kan du trygt følge den. MEN! Det er vigtigt, at du husker at lukke velcroen sammen, så det ikke slider på den. Derudover er det en rigtig god ide at putte handskerne i en vaskepose, så maskinvasken slider mindst muligt på dem. Du må IKKE stryge handskerne efter vask, det kan de ikke holde til.

Hvis ikke handskerne må vaskes i vaskemaskine, så kan du gøre følgende:

 1. Tag handskerne på.
 2. Gnub dine hænder sammen med sadelsæbe. 
 3. Tag handskerne af
 4. Læg handskerne på et håndklæde og rul det sammen
 5. Pres så meget vand ud af handskerne som mulig
 6. Tag handskerne på igen
 7. Gnub hænderne sammen som når du tager håndcreme på, dog med læderbalsam i stedet
 8. Tag handskerne af
 9. Læg dem på et rent håndklæde og lad dem tørre

Denne metode skulle hjælpe handskerne med at forblive bløde og holde samme størrelse.

Valg af ridehandsker

Typer

De fleste ryttere forbinder ridehandsker med lange fingre, men der eksisterer også handsker med korte fingre (hvor fingrene kun er ¾ lange). Denne nyere type af handsker er velegnet til de varme sommerdage, hvor det ofte kan være lettere ubehageligt at have handsker på. Ligeledes kan handsker med korte fingre gavne, hvis du har lange negle, for der kan hurtigt opstå pladsmangel ved en traditionel handske med lange fingre.

Hvilken type skal du så vælge? Du behøver ikke vælge fra og til. Handsker med lange fingre er oftest særdeles brugbare, når du ønsker at beskytte dine fingre lidt ekstra. De kan også bruges, når vejret er lidt koldere. Derimod er handsker med ¾ lange fingre egnet til de varme dage, samt hvis du ønsker mere finger frihed. Det er altså en ganske udmærket kombination at være ejer af to par handsker; et til sommer og et til vinter.

Det store spørgsmål er, om du kan nøjes med den ene type eller vil berige dig selv med lidt finger-luksus. Og det er kun dig selv, som kender svaret på det spørgsmål.

Vejr

Vejret spiller oftest en stor rolle i forhold til, hvilke handsker der er mest komfortable. Heldigvis er flere og flere producenter begyndt at være opmærksom på vejrskiftet. Det betyder, at når det er vinter, er det handsker med ekstra foring eller et tykkere materiale, der bliver produceret flest af. Mens det om sommeren er langt mere populært at købe handsker i et tyndere og mere åndbart materiale og/eller med korte fingre/ ¾ lange fingre.

Du kan hurtigt komme til at fryse fingrene om vinteren, hvis du rider med handsker med korte fingre. Ridning er trods alt en sportsgren som oftest foregår udendørs, og i stalden og hallen kan det også hurtigt blive koldt. De fleste ryttere kan nikke genkende til, at det er svært at holde fast i tøjlerne med kolde fingre. Så vær altid ekstra opmærksom på vejret, når du vælger handsker.

Materiale

Flere gange er materialet blevet nævnt som en vigtig faktor, når du skal vælge handsker til ridning. Hvilke materialer skal du så tage stilling til? Handsker bliver lavet af materialer som læder, bomuld, uld og anden form for stof. 

Handsker der er lavet af bomuld, uld eller anden form for stof er funktionelle og brugbare. De fungerer stort set som alle andre handsker. Der er dog den ulempe, at denne form for handsker ikke er vandafvisende eller vandtætte. Når ikke de er vandafvisende kan dine hænder hurtigt blive kolde, og derfor vil handskerne være ubehagelige at have på. Hvis ikke der er lavet grip på fingrene og håndfladen, vil handskerne være glatte og tøjlerne vil let glide ude af hænderne.

Handsker af læder er derimod vandafvisende og holder dermed ens hænder tørre ved det meste regnvejr. Samtidig har læderet en grip-effekt, som gør, at tøjlerne let bliver i hænderne. Ser du hurtigt ud over en stævnebane, vil du hurtigt kunne se, at læder er et populært valg. En ulempe ved handsker lavet i læder er, at læder har en tendens til at varme. Handskerne kan derfor blive en smule for varme til ridningen om sommeren.

Frygt ikke! Flere producenter har nemlig anerkendt dette problem og har skabt en kombination af materialerne. Dermed findes der handsker, hvor der både er et materiale af stof på håndryggen, mens der er læder på fingrene og håndfladen. Det gør, at dine hænder bedre kan ånde gennem stoffet samtidig med, at de fastholder grip-funktionen fra læderet. Så tænker du sikkert; “Bliver mine hænder så ikke våde i regnvejr?”.

Ydermere kan du også finde handsker af kunstlæder, hvilket også er super populært. Kunstlæder oser af klassisk design, og samtidig er der elastisk, åndbart og vejer lidt. Så denne type materiale, bør du også overveje, for den er en god allrounder.

Det korte svar er: Jo, det gør de. Men på grund af læderet bliver hænder holdt en anelse varmere end ved stof ridehandsker. Derudover er der fortsat en grip-effekt i læderet, som gør, at tøjlerne ikke glider ud af dine hænder.

Funktioner

Ridetøjsproducenter forsøger hele tiden at innovere og gøre sit tøj mere attraktivt ved at tilføje nye funktioner til det. Det er ikke en undtagelse for ridehandsker. Et eksempel på en simpel men effektiv funktion er det ekstra stykke læder mellem ringe- og lillefingeren, som handsker ofte er udstyret med. Dette er til for at gøre handsken ekstra slidstærk og dermed forlænge dens holdbarhed.

Ligeledes findes der handsker med ekstra silikoneforstærkning på ridehandskens håndflade-stykke. Denne silikoneforstærkning giver et bedre greb på tøjlen, hvilket oftest ses ved handsker lavet af stof eller et tyndt læder materiale.

Det er ikke kun “nødvendige” funktioner, der styrker en handskes holdbarhed eller brugbarhed, som eksisterer. I dag kan man også få handsker, som er touchscreen-venlige – vildt ikke? Vi lever i et samfund, hvor vores mobiltelefoner er noget af det vigtigste for os, derfor er denne funktion for mange længe ventet.

Størrelse, pasform og komfort

Det optimale er at prøve et væld af ridehandsker hos din lokale rideudstyrsforhandler, eftersom alle handsker har hvert sit design og snit. Men hælder du mest til online handel, kan du uden problemer finde frem til den rette størrelse. Følg denne fremgangsmåde:

 1. Find et blødt målebånd frem
 2. Mål rundt om det bredeste stykke af din hånd, uden at tage din tommelfinger med. Målebåndet skal være tæt mod hånden, men det skal ikke stramme.
 3. Nummeret af centimeter der ses på målebåndet svarer til den størrelse ridehandske du skal have. Hvis den måler 7 centimeter er din størrelse altså 7. Hvis den viser 6 ¾ vil det anbefales at tage en størrelse 7.

Et tip: Hvis du påtænker dig at købe et par handsker i læder, så husk på at bruge dem et par gange, inden du begynder at ride med dem. Læder har en tendens til at udvide sig lidt, når det bliver brugt. Hvis læderet bliver vådt, er det nødvendigt, at du tørrer handskerne inden brug. Hvis de ikke er tørre inden brug, kan du risikere, at handskerne udvider sig.

Farve

Farven er som tidligere nævnt utrolig vigtig for mange ryttere. Det skal jo matche med ens andet ridetøj og udstyr for den sags skyld. Heldigvis kan du næsten få ridehandsker i alle de farver, du kan drømme om.

Hvis du er mest til handsker lavet af læder, skal du være klar over, at de som oftest fås i naturlige farver. Der er dog undtagelser. Dette skyldes umiddelbart, at læder ikke er så ligetil at farve. 

Vælger du derimod handsker, der er lavet af stof, så er muligheden for de vilde farver større. Ligeledes er det også muligt ved handsker, der er lavet af en kombination af stof og læder. Det er dog ikke læderet der er farvet, men stoffet. Her vil læderet være sin egen farve, hvilket også kan gøre noget sejt ved looket.

Budget

Der er selvfølgelig ridehandsker til enhver pungs størrelse. Men som du nok allerede ved, så har alt jo sin pris. Hvis du køber et par billige handsker til under 100 kroner, så skal du ikke forvente at få den højeste kvalitet. Det betyder ikke, at du ikke kan finde handsker der byder på en høj kvalitet til en lav pris, for der findes overraskende mange handsker af fornuftig kvalitet til retfærdige priser.

Priserne på ridehandsker er alt lige fra en flad 20’er til flere hundrede kroner. Det er ikke umiddelbart en udgift der vil bryde dit budget.

Hvad siger undersøgelser om ridehandsker?

Der findes et væld af undersøgelser om ridehandsker. Vi har udplukket et par af de mest interessante og viser dem herunder tilknyttet vores kommentarer:

Ifølge en nyhedsartikel af Horsetalk har rideudstyr- og ridetøj producenten Uvex i 2018 udviklet en banebrydende ridehandske. For at forstå produktudviklingens afkomst skal vi spole tiden tilbage til 2011, hvor den schweiziske tekstilproducent Schoeller lancerede en ny teknologi kaldet ceraspace™. Den teknologi har Uvex taget til sig, og med udgangspunkt i teknologien har producenten udviklet en læderfri ridehandske med samme komfort og funktionalitet som ridehandsker af læder.

Uvex valgte i februar 2020 at udgive en pressemeddelelse med henblik på at afsløre producentens succes og planer for fremtiden i rideudstyr- og tøj branchen. Ud fra deres undersøgelser og data kan de se, at deres “ingen læder” politik har vækstet dem ekstra meget. De kan yderligere konkludere, at der er en stigende efterspørgsel efter innovative og funktionelle materialer.

En markedsundersøgelse af 360 Research Reports lavet i 2020 viser, at ridehandsker er en af de mest populære ridetøjskategorier. De producenter som har flest markedsandele er bl.a. SSG Gloves og Uvex. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at Kina er den absolut største leverandør med en markedsandel på hele 33,77 % efterfulgt af Europa med en markedsandel på 25,24 %.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridehandsker er bedst?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste ridehandsker i denne artikel. Se og læs om testvinderne inde på artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridehandskerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridehandsker?

Valget af ridehandsker afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde på artiklen.

Referencer
 • “New innovations at fore in leather-free horse riding gloves ….” 21 jun. 2018, https://www.horsetalk.co.nz/2018/06/21/new-innovations-leather-free-horse-riding-gloves/. Åbnet 5 maj. 2020.
 • “PM uvex riding gloves – uvex-sports.com.” 5 feb. 2020, https://www.uvex-sports.com/en/press-area/pm-uvex-riding-gloves. Åbnet 5 maj. 2020.
 • “Global Horse Riding Apparel Market – Industry Reports.” https://www.360researchreports.com/global-horse-riding-apparel-market-2019-by-manufacturers-regions-type-and-application-forecast-to-2024-13985492. Åbnet 5 maj. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.