Sikkerhedsstigbøjler

Sorte sikkerhedsstigbøjler
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Sikkerhedsstigbøjler sikrer at din fod nemt kan komme ud af stigbøjlen hvis uheldet er ude. Ridesporten er ikke ufarlig, og derfor er det væsentligt, at man tager sikkerhed seriøst!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af sikkerhedsstigbøjler. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Sikkerhedsstigbøjler Test: Top 3 Bedste Sikkerhedsstigbøjler

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste sikkerhedsstigbøjler

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste sikkerhedsstigbøjler i test” er fra HKM. Denne højkvalitets stigbøjle er perfekt til hverdagens træningstimer. De er stødabsorberende og sikrer maksimal komfort for rytteren. Et oplagt valg for langt de fleste ryttere.

Annonce

Bedste billige sikkerhedsstigbøjler

Pris: 229 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige sikkerhedsstigbøjler” er fra Catago. Stigbøjler med en klassisk stil. De passer til alle sadeltyper, og dét at de er udført i rustfrit stål gør dem utrolig holdbare. De har skridsikker gummi-trædeflade, gummiringe og lædersnap.

Annonce

Bedste premium sikkerhedsstigbøjler

Pris: 1.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium sikkerhedsstigbøjler” er Freejump Soft Up Lite. Yderst holdbare stigbøjler med en revolutionerende sikkerhedsteknologi, som ingen andre kan hamle op med. Et oplagt valg for dig, der vægter sikkerhed frem for alt.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til sikkerhedsstigbøjler

Hvad er sikkerhedsstigbøjler?

Udstyret minder meget om almindelige stigbøjler. Der er dog én meget væsentlig faktor til forskel og det er, at sikkerhedsstigbøjler er designet til, at din fod hurtigt løsnes fra bøjlen ved uheld. Det betyder, at du ikke risikerer at sidde fast i stigbøjlen, hvis uheldet er ude, hvilket øger din sikkerhed betydeligt.

Mørkegrå sikkerhedsstigbøjler

Der findes rigtig mange forskellige stigbøjler til sikkerhed, og vi vil i denne artikel informere dig om alt det du skal vide!

Hvorfor skal jeg købe sikkerhedsstigbøjler?

Ridning er, som de fleste af os ved, ikke en ufarlig sport. Der sker mange uheld og det er rytterne, forældrene og trænernes fornemmeste opgave altid at sørge for optimal sikkerhed under ridning.

Derfor er stigbøjler til sikkerhed et must. Uanset hvilket niveau man rider på, og hvor dygtig man i øvrigt er, er heste levende dyr og man ved aldrig, hvad der kan ske. Det er ikke usandsynligt, at hesten bliver forskrækket og rytteren mister balancen. Hvis rytteren ikke benytter stigbøjler til sikkerhed er der en risiko for, at situationen kan udvikle sig til et langt mere alvorligt uheld.

Derfor vil vi altid anbefale at anskaffe sig og bruge stigbøjler til sikkerhed under hver ridetur!

Hvilke sikkerhedsstigbøjler skal jeg vælge?

Når du skal ud og købe dine stigbøjler til sikkerhed, er der meget at have styr på. Derfor vil vi i denne artikel komme ind på følgende punkter, så du har de bedste forudsætninger for at vælge de helt rigtige stigbøjler til sikkerhed:

  • Hvad betyder din ridedisciplin for valg af stigbøjler til sikkerhed?
  • Hvordan vælger jeg de sikreste stigbøjler?
  • Hvilket materiale er stigbøjler til sikkerhed lavet af?
  • Hvilke funktioner har stigbøjler til sikkerhed?
  • Hvad betyder deres form?
  • Er der forskellige størrelser inden for stigbøjler til sikkerhed? Og hvordan ved jeg, hvad der er den rette størrelse for mig?
  • Kan man få stigbøjler til sikkerhed i forskellige farver?
  • Hvad betyder mit budget for valg af stigbøjler til sikkerhed?

Kombinér sikkerhedsstigbøjler med andet hesteudstyr

Stigbøjler til sikkerhed vil naturligvis altid kombineres med en sadel. Derudover er stigremme nødvendige for at fastsætte på sadlen og justere stigbøjlerne til sikkerhed.

Pleje af sikkerhedsstigbøjler

For at dine stigbøjler til sikkerhed fungerer optimalt, er det vigtigt, at de bliver vedligeholdt. Der hvor du placerer den forreste del af din fod, vil der samle sig jord, skidt og underlag fra ridebanen. Dette bør fjernes, da det mindsker effekten fra det mønster, der ellers sikrer, at din fod ikke skrider rundt i stigbøjlen.

Det er heldigvis meget nemt at rengøre stigbøjler til sikkerhed, det eneste du skal bruge er varmt vand og måske lidt sæbe, hvis skidtet er meget genstridigt. En stiv børste kan også gøre underværker.

Dine stigbøjler til sikkerhed bør rengøres så ofte, som det er nødvendigt. Mønstereret i stigbøjlen må ikke miste sin funktion, så det kan være nødvendigt at børste det over efter hver ridetur.

Er dine stigbøjler til sikkerhed af den type med elastik, er det en god ide jævnligt at tjekke om disse elastikker er blevet møre. Med tiden vil de give sig og skal udskiftes. Man kan gøre sig selv en stor tjeneste ved altid at have ekstra elastikker liggende, da det kan være meget irriterende at ride i stigbøjler til sikkerhed uden elastik.

Ofte opbevares vores stigbøjler sammen med sadlen. Det kan de også sagtens, men det kan være en god ide at købe et særligt overtræk til sine stigbøjler til sikkerhed. På den måde bliver både de og sadlen beskyttet.

Valg af sikkerhedsstigbøjler

Ridedisciplin

Når du skal vælge dine stigbøjler, kan det godt betale sig at tage sin ridedisciplin i betragtning. Der er nemlig forskellige regler for, hvilke stigbøjler man må benytte inden for hver disciplin. 

I dressur er det for eksempel et krav, at stigbøjlerne er af metal eller hård plast. Derudover skal de være neutrale i farven, det vil sige enten metalfarvet eller sorte. Stigbøjlerne må ikke være åbne i siden eller være magnetiske. 

Stigbøjler særligt beregnet til springning er ofte lidt mere avancerede og rå af udseende. De kan have store takker i bunden for bedre greb med foden. Der er ingen begrænsninger på stigbøjlers udseende til springkonkurrencer, men til gengæld skal stigbøjlerne slippe rytterens fod ved et eventuelt fald.  

Sikkerhed

Stigbøjler findes i mange forskellige varianter og kvaliteter, og der vil være forskel på sikkerheden ved dem. Derfor kan det være en god ide at orientere sig om eventuelle anmeldelser af dem, så du er sikker på, at de lever op til de forventninger du har til dem. 

Materiale

Langt de fleste stigbøjler laves i metal eller hård plastik. Dog har mange en tilføjelse af gummi som skal sikre, at rytterens fod ikke skrider rundt. Nogle modeller har gummisider, sådan at de kan bøje, hvis uheldet er ude. 

Derudover findes de også i henholdsvis lette og tunge materialer. Det er mest af alt en smagssag, hvad man foretrækker som rytter. De lette kan mindske presset på hestens sider, mens de tungere kan yde en lidt større sikkerhed.  

Funktioner

Den primære funktion ved udstyret er selvfølgelig deres øgede sikkerhed sammenlignet med traditionelle stigbøjler. Sikkerheden opnås ved, at stigbøjlen er fremstillet på en sådan måde, at rytterens fod nemt kan komme ud af bøjlen ved uheld. Det kan enten være via en elastik i den ene side som falder af, hvis rytterens fod lægger pres på den. Det kan også være gummisider som bøjer, sådan at foden kan vrides ud. Eller at siden på stigbøjlen åbner, hvis rytteren falder af. 

Derudover kan udstyret også fungere stødabsorberende, hvilket mindsker belastningen af rytterens knæ, hofte og ankel. 

Nogle stigbøjler fås også med en ekstra bred trædeflade, som er til for at skabe ekstra komfort for rytteren. Også gummihårdheden i stigbøjlens trædeflade har en betydning. Nogle producenter vælger at mikse gummihårdheden i trædefladen for at øge grebsfunktionen. 

Form

Udstyret kommer også i forskellige forme. De har alle en betydning for både komforten og sikkerheden. 

Den mest iøjnefaldende form er den s-formede stigbøjle. Den er, som navnet afslører, formet som et s, hvilket er dens sikkerhedsfunktion. Buen ved rytterens fod gør, at foden nemmere kan løsnes fra stigbøjlen ved fald. 

Andre stigbøjler er vinklet, sådan at stigremmen ikke kommer ind foran rytterens ben. Dette øger især komforten men har også en betydning for sikkerheden.

Hvilken form der passer bedst til dig og din ridning er en smagssag. Det kan være en god ide at prøve at ride i forskellige stigbøjler, før man køber sine egne. På den måde kan du selv danne dig et indtryk af, hvilke du føler dig mest komfortabel og sikker i. 

Størrelse, pasform og komfort

Størrelser på stigbøjler er ikke noget man taler så meget om. Men hvis stigbøjlen ikke passer til dig, kan det have rigtig stor betydning for sikkerheden! 

Udstyret kommer typisk i tre forskellige størrelser: børne-, dame- og herrestørrelse. De er henholdsvis 10 cm, 11 cm og 12-13 cm. 

Når du vælger stigbøjler til sikkerhed, må de ikke være så store, at foden kan ryge igennem. Derimod er det meget vigtigt, at de heller ikke er for små, så foden kan risikere at sidde fast.

Farve

Nogle ryttere elsker den stilrene og neutrale stil. Andre ryttere elsker et væld af farver. Uanset hvad du er til, vil der med stor sandsynlighed være stigbøjler til sikkerhed, der passer til dig og dine ønsker!

Stigbøjler til sikkerhed findes nemlig i stort set alle farver og udtryk. Det eneste du dog skal være opmærksom på er, hvis du skal til dressurkonkurrencer. Her må stigbøjlerne nemlig kun være metalfarvet eller sorte. Det er generelt en god ide, at orientere sig i det reglement, der passer til ens ridedisciplin for at sikre sig, at der ikke er særlige begrænsninger for valg af stigbøjler. 

Men skal du ikke til konkurrence med dine stigbøjler til sikkerhed er det kun fantasien, der sætter grænser!

Budget

Dit budget vil have betydning for, hvor god en kvalitet stigbøjler, du kommer hjem med. Det betyder at pris og kvalitet vil hænge sammen, og det er en god ide ikke at spare, når det kommer til ens sikkerhed. 

Stigbøjler til sikkerhed kan variere en del i prislejet, og det er vigtigt at du finder dem der passer bedst til dig. Se eventuelt om du kan afprøve forskellige modeller, inden du investerer i dine egne. 

Nogle af de billigste stigbøjler til sikkerhed koster omkring tre hundrede kroner, mens de billigste kan koste over tusind kroner.

Hvad siger undersøgelser om sikkerhedsstigbøjler?

En undersøgelse lavet i 2007 viser, at hesteulykker der resulterer i fodskader oftest pådrages, fordi rytterens fod sidder fast i stigbøjlen. 8 ud af 258 børn på et hospital i Geneve havde så alvorlige fodskader, at de skulle indlægges. Artiklens omdrejningspunkt er vigtigheden af korrekt fodtøj under ridning. Men der er ingen tvivl om, at stigbøjler til sikkerhed vil kunne have en positiv indvirkning på uheldenes udfald. Forskerne nævner, at skader på foden kan have langvarige konsekvenser, hvorfor det er væsentligt at benytte passende sikkerhedsudstyr under ridning.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke sikkerhedsstigbøjler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste sikkerhedsstigbøjler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Sikkerhedsstigbøjlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger sikkerhedsstigbøjler?

Valget af sikkerhedsstigbøjler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “The Importance of Proper Shoe Gear and Safety Stirrups in ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1067251606005345. Åbnet 17 Jul. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.