Ridehjelm til børn

Ridehjelm til børn
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Hvis dit barn er begyndt at ride, så skal han/hun anvende en ridehjelm til børn, alt andet ville være uforsvarligt. En ridehjelm til børn – også kaldet børneridehjelm og junior ridehjelm – er designet til børnehovedet, som, udover at være meget sart over for skader, også er anderledes formet end hovedet på en voksen.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af ridehjelme til børn. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridehjelm Til Børn Test: Top 3 Bedste Børneridehjelme

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste ridehjelm til børn

Pris: 735 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ridehjelm til børn” er Casco Nori. Mærket Casco er kendt for at lave ridehjelme med design, som oser af luksus og gedigenhed. Nori er ikke nogen undtagelse. Godkendt efter de danske standarder.

Annonce

Bedste billige ridehjelm til børn

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridehjelm” er Waldhausen Swing. På udkig efter prisvenlig børneridehjelm? Denne hjelm er et oplagt valg, hvis du ønsker en billig løsning til dit barn, der stadig har alle de krævede systemer og beskyttelse.

Annonce

Bedste premium ridehjelm til børn

Pris: 2.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium ridehjelm” er OneK Defender. Defender hjelmen, fra det populære mærke er toppen af poppen, når det gælder ridehjelme til børn. Den er godkendt efter danske standarder.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridehjelm til børn

Hvad er en ridehjelm til børn?

Ridehjelme fungerer som hovedbeskyttelse i tilfælde af sammenstød efter et fald eller skarpe objekter. Det er ikke mange år siden, at der ikke som sådan var marked for køb af ridehjelme til børn/børneridehjelme, som i stedet i vid grad benyttede sig af cykelhjelme. En cykelhjelm giver naturligvis også beskyttelse, men en ridehjelm er netop designet til fald fra højere højder, og dækker en større flade af hovedet.

En ridehjelm til børn er special designet til børnehovedet

Ridehjelme til børn er i dag uproblematisk at anskaffe sig. De fås oftest i et væld af spændende mønstre og farver, og de fleste kan justeres, så barnet ikke vokser ud af dem med det samme.

Hvorfor skal jeg købe en ridehjelm designet til børn?

At købe ridehjelme til sit barn som netop er designet til børn, er det eneste rigtige, da kun en korrekt tilpasset ridehjelm giver den korrekte beskyttelse. Hovedet på et barn kan, udover at være mere sart for skader, også være anderledes formet end hovedet på en voksen. Dertil kommer at børn er i voksealderen, så det er et stort plus at investere i en ridehjelm med justerbare spænder.

Hvilken ridehjelm skal jeg vælge til mit barn?

Når man står til at skal indkøbe junior ridehjelm, er der mange faktorer at overveje. Først og fremmest er der budget og pasform, som er alfa og omega. Dertil kommer ekstra funktioner alt efter valg af materiale, dens sikkerhedsniveauer og eventuelle designs. Hvad man vælger at prioritere, er et personligt valg, men når det kommer til sikkerhedsudstyr giver det umiddelbart bedst mening at have fuld fokus på opbygning og godkendelser.

Øverst i artiklen kan du læse om de bedste ridehjelme til børn i test. Testen vil forhåbentlig hjælpe dig med at tage det bedst mulige valg i jeres søgen efter den perfekte ridehjelm til guldklumpen derhjemme.

Kombinér ridehjelm med andet rideudstyr til børn

Da ridehjelmen netop er et sikkerhedstiltag, er det vigtigt at spørge sig selv som forælder, om det kunne være givende at investere i andre sikkerheder. Rideveste er endnu et produkt, som i en årrække har gennemgået en udvikling til også at passe til børn. En ridevest beskytter rygsøjle og organer, og kan være guld værd for børn som netop er meget bløde i kroppen mens de vokser. For at gøre det spændende for de helt unge børn kan rideveste, såvel som ridehjelme, fås med mange sjove figurer og farver, så det bliver mere eftertragtet at bære.

Pleje af ridehjelm

Det er af uvisse årsager blevet en trend at vaske sin ridehjelm i opvaskemaskinen. Dette kan dog på ingen måde anbefales, da man med de høje vandtemperaturer risikerer at nedslide ridehjelmen, så den ikke længere yder optimal beskyttelse.

I stedet bør man have fokus på opbevaring mellem brug; dette helst værende en velventileret beliggenhed væk fra sol og regn. Nogle ridehjelme sælges med en opbevaringspose, og man kan evt. tilsætte et ark med blødgøringsmiddel så hjelmen bevarer friskheden. Fra tid til anden anbefales det at opbløde ridehjelmen i lunkent vand og mild sæbe, hvorefter den skal skylles og hænges til tørre. Er ridehjelmen af læder, kan man supplere med diverse læderpleje-produkter. Er man god til at pleje sin ridehjelm, kan den holde 3-5 år før den er for nedslidt.

Valg af ridehjelm til børn

Materiale

Efter gennembrydende forskning i de bedste stødabsorberende materialer, består ridehjelme i dag af et ydre lag plast eller glasfiber for at beskytte mod skarpe objekter, mens det midterste lag udgøres af polystyren, som minder lidt om flamingo. Polystyren er meget smidigt, og vil derfor modtage det værste stød ved et eventuelt fald. Inderst er der tale om en behagelig foring, for at tilbyde den bedst mulige komfort for rytteren. For at ridehjelmen ikke bliver for tung, er der lufthuller fordelt over hele fladen i mange ridehjelme.

Funktioner

Af funktioner må man vurdere hvad man vil prioritere. Det er, som nævnt, i børnekategorien smart at gå op i ridehjelmens justerbarhed, så man slipper for at skulle skaffe sig af med en glimrende ridehjelm, hvis barnet vokser for hurtigt ud af den. Derudover kan man vælge at kigge i retning af letvægts-ridehjelme, så barnets nakke ikke belastes over evne. Letvægtsridehjelmene er oftest opbygget med lufthuller i polystyren-laget, hvilket både er en fordel for ridehjelmens vægt såvel som dens sikkerhed.

Af sikkerhedsmæssige tiltag er der først og fremmest visse sikkerhedskoder at undersøge samt den relativt nye MIPS-teknologi. MIPS står for “Multi-directional Impact Protection System”, og vil efterligne samt forlænge hovedbundens naturlige evne til at give sig for at kraniet og hjernen beskyttes bedst muligt.

Sikkerhed

På egen matrikel er der ikke regler for brug af ridehjelme, men i Danske Ride Forbund er der indført restriktioner. Til deres stævner og konkurrencer skal ridehjelme bære enten CE-mærkningen EN 1384:2017 eller VG1. Disse sikkerhedsgodkendelser sikrer at ridehjelmene er top-testet ift. stødabsorption og penetrationsmodstand. 

Rider man udenfor DRF-regi må man dog helt selv om hvad man vælger. Sikkerhedskoderne er et udtryk for hvilke tests, som de forskellige ridehjelme har gennemgået, og betyder altså ikke at det kun er ridehjelme med EN 1384:2017 eller VG1 som er sikre. Man kan også kigge i retning af MIPS-teknologien som nævnt i afsnittet “Funktioner”.

Vægt

Ridehjelmens vægt har stor indflydelse på rytterens holdning og komfort. Især for børn, som er små og mere skrøbelige i kroppen, kan det være en stor fordel at investere i en lettere ridehjelm. Letheden kan bl.a. opnås ved at inkludere lufthuller i det midterste polystyren-lag, hvilket ydermere giver god stødabsorption. Også materialet er værd at tænke ind over når man kigger efter lette ridehjelme.

Størrelse, pasform og komfort

Ligesom med voksenstørrelser, findes børnenes størrelser lettest ved at måle hovedets omkreds, et par cm over øjenbrynene. Ridehjelmenes størrelser vil oftest fremgå i størrelser som matcher et centimetermål, men hvis der er tale om ridehjelme fra udlandet vil man kunne finde størrelsesguides, hvor man kan konvertere sit hovedmål til det angivne.

For børn især ser man ofte en hovedform, som ikke nødvendigvis passer i den enkelte ridehjelm til børn. Derfor er der i nogle ridehjelme indbygget nogle folder i den inderste foring, som kan udfylde eventuelle hulrum når de foldes. Derudover er det vigtigt at ridehjelmen sidder plant med barnets hoved så det beskytter panden, og at stropperne sidder fast om hagen og lige bagved ørerne. Dette vil både sikre den bedst mulige beskyttelse, men også den bedste komfort.

Hårstil

Der er stor forskel på hvor meget hår det enkelte barn har at skjule. Man ser helst at hårpragten gemmes væk i et hårnet under hjelmen. Dette betyder imidlertid at ridehjelmen fyldes mere ud, og størrelsen derved kan variere. Det er altså værd at overveje, om man skal investere i en ridehjelm, der er lidt for stor – eller i det mindste kan spændes ud – så den passer til alle situationer. Nogle vælger også at have en ridehjelm til hjemmebrug og en anden ridehjelm til konkurrencebrug. På den måde kan man også vælge helt forskellige designs.

Farve

Børn har generelt bredere rammer end voksne til stævner. Det ses dog helst at man holder sig så neutral som muligt, for ikke at stjæle opmærksomheden fra udøvelsen i sig selv. Man kan som nævnt vælge at have en junior ridehjelm til hjemmebrug, som kan have alle de mønstre og farver man kan tænke sig, og en anden til konkurrencebrug i sort og evt. med pynt i form af fine sten.

Budget

Ridehjelme til børn er generelt til at anskaffe sig uden at betale en bondegård. Det nytter ikke noget at skræmme eventuelle købere væk ved at hæve priserne til niveauer, hvor ikke alle kan være med. Alt efter hvor mange detaljer ridehjelmene har, i form af pynt og farver, kan prisniveauet naturligvis stige, men en standard ridehjelm med de nødvendige sikkerhedskoder kan fås fra et par hundrede kroner og opefter.

Hvad siger undersøgelser om ridehjelme og børn?

Vigtigheden af ridehjelmsbrug er hos voksenkategorien ikke optimal, og derfor prøver man at få overtalt ungdommen til at implementere sikkerhedsudstyr som en fast del af deres rideudstyr.

Bl.a. Børneulykkes Fonden har i et samarbejde med Tina Lund forsøgt at kaste lys over vigtigheden af at benytte ridehjelm, ved at henvise til statistikker. Af Statens Institut for Folkesundhed fremgår det, at 65% af alle rideulykker for børn mellem 10 og 14 år skyldes fald fra hesten og heraf får ⅓ knoglebrud. På sundhed.dk fremgår det yderligere, at ridesporten er “en af de idrætsgrene med højest procentandel af indre hovedskader” med 6%. I samme årrække som Børneulykkes Fondens fokus på ridehjelme, gjorde DRF det netop obligatorisk at benytte hjelm til deres stævner, samt for ryttere under 18 år at bære sikkerhedsvest.

Det er dog ikke kun til hest, at de unge mennesker anbefales at bruge ridehjelm. I stedet er der fokus på at børn i al omgang med heste bør bære ridehjelm, da ulykker ikke kun indbefatter fald fra sadlen.

I en undersøgelse på paulickreport.com fremgår det, at ⅓ af traumatiske hjerneskader opstår som følge af omgangen med heste, og altså ikke ridning.

Researchgate.net anbefaler sikkerhedsstigbøjler, at matche hest og rytter korrekt i niveau, voksen-eftersyn samt naturligvis ridehjelme som en række tiltag for bedst muligt at undgå ulykker blandt de unge ryttere, heriblandt børn.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke børneridehjelme er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridehjelme til børn. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridehjelme til børn vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger børneridehjelm?

Valget af ridehjelm til børn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Tina Lund i front for sikkerhed til hest | Børneulykkesfonden.” https://xn--brneulykkesfonden-00b.dk/uploads/documents/presse/2009/pressemeddelelse-2009-november-nr-4.pdf. Åbnet 10 jun. 2020.
  • “Rideulykker – Patienthåndbogen på sundhed.dk.” https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/sygdomme/idraet-og-fysisk-aktivitet/rideulykker/. Åbnet 10 jun. 2020.
  • “Children Should Wear Helmets Around Horses At All Times ….” https://www.paulickreport.com/horse-care-category/children-wear-helmets-around-horses-times-study-finds/. Åbnet 10 jun. 2020.
  • “Horse-related injuries in children: A review – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/7880826_Horse-related_injuries_in_children_A_review. Åbnet 10 jun. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.