Ridehjelm

Sort ridehjelm
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridning er på ingen måde en ufarlig sportsgren. 60% eller flere dødsfald i forbindelse med heste skyldes hovedskader. En ridehjelm kan reducere dette med 70-80 %, og derfor er ridehjelmen et must have. Markedet er proppet med ridehjelme, og det kan derfor være en jungle at finde den helt rette.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af ridehjelme. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Ridehjelm Test: Top 3 Bedste Ridehjelme

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. One K Avance Matt Rosegold Pipe

Bedste ridehjelm

Pris: 2.699 DKK

One K Avance Matt Rosegold Pipe er en topmoderne ridehjelm, der tilbyder både elegant design og maksimal sikkerhed. Denne hjelm er designet med en skræddersyet pasform og avanceret ventilation for optimal komfort under ridning. Den er udstyret med et holdbart ydre og et aftageligt, vaskbart indre for nem vedligeholdelse. Hjelmens unikke rosegold pipe-detaljer tilføjer et strejf af luksus, mens den samtidig overholder de højeste sikkerhedsstandarder. For ryttere, der ønsker både stil og funktionalitet, er One K Avance Matt Rosegold Pipe et fremragende valg.

Annonce

2. Casco Mistrall 2

Bedste billige ridehjelm

Pris: 1.349 DKK

Casco Mistrall 2 ridehjelm er virkelig flot med sin smarte, sorte overflade og en opdateret pasform. Denne hjelm giver komfort selv på lange rideture. Den er VG1-godkendt, så du kan stole på sikkerheden både i stævner og til træning. En vigtig opgradering er Air-ventilationssystemet, der giver god luftgennemstrømning og holder dig kølig, mens du rider. Hjelmens skygge beskytter mod solens stråler. Du kan justere hjelmen i nakken og med hageremmen, så den sidder sikkert. Den fås i fire størrelser: S, M, L og XL. Mistrall 2 passer således til de fleste ryttere. Alt i alt kombinerer denne hjelm stil og sikkerhed til en god pris. Den blev vores testfavorit som den bedste billige ridehjelm.

Annonce

3. One K MIPS Avance

Bedste premium ridehjelm

Pris: 3.199 DKK

One K MIPS Avance Matt Chrome ridehjelm er en førsteklasses premium hjelm, designet med avanceret sikkerhedsteknologi og stilfuldt udseende. Den integrerer det anerkendte MIPS (Multi-Directional Impact Protection System), som tilbyder ekstra beskyttelse mod rotationskræfter ved fald. Hjelmen kombinerer denne avancerede teknologi med en elegant mat krom finish, som giver rytteren både sikkerhed og et sofistikeret look. Ventilationssystemet sikrer optimalt luftflow, hvilket gør den behagelig at bære under lange rideture. One K MIPS Avance er også let og justerbar, hvilket sikrer en perfekt pasform for enhver rytter.

Annonce

Indhold på siden

Guide til ridehjelm

Hvad er en ridehjelm?

Da det man i dag kalder en ridehjelm blev introduceret i 1800-tallet, var det hovedsageligt et modefænomen. Rævejægerne bar den høje hat for at udvise klasse. Denne hat mindede på mange måder, om den hat vi kender fra dressurens høje klasser. Senere blev hatten udviklet til en hjelm, lignende den vi kender i dag. På grund af fokus på udseendet af hjelmen var sikkerhed ikke en faktor, og hjelmen bestod udelukkende af hård plastik. Ridehjelmen blev dog ikke kun brugt som beklædning, men også som kommunikation. Du husker måske de gamle hjelme, der havde en sløjfe bagpå? Den brugte jægerne til at vise deres erfaring. Hvis sløjfen vendte nedad var man professionel, og hvis den pegede opad, var man amatør.

Mørkeblå ridehjelm

I det 20. århundrede fik man mere og mere fokus på sikkerhed. Da der for alvor kom fokus på beskyttelse af hovedet, og man som resultat af dette opfandt cykelhjelmen, gik der ikke længe før ridehjelmen fik sit afsæt. I dag har ridehjelmen ikke samme kommunikative formål, og er mest af alt benyttet af sikkerhedsmæssige årsager.

Når man dyrker ridesport, er hjelmen en overordentlig vigtig del af rytterens udstyr. Måske endda én af de allervigtigste idet den beskytter rytterens hoved, hvis uheldet er ude, og du falder af din hest. Den svarer nogenlunde til de hjelme, man bruger når man cykler eller står på ski, selvom der er nogle helt afgørende forskelle i udformning, materiale og pasform. Dog er formålet det samme, nemlig at passe på vores hoveder, når vi dyrker vores sport. I Dansk Ride Forbund skal ridehjelme i dag opfylde et sæt EU-regler for beskyttelse, hvis man vil starte stævner.

Kort sagt så er den en absolut uundværlig del af dit udstyr, hvis du vil sikre dig mod alvorlige hovedskader.

Hvorfor skal jeg købe en ridehjelm?

Fordi du simpelthen ikke tør at lade være! Der kan være fart over feltet i ridesporten, og der både springes, rides jagter og de unge heste skal tilrides. Det kan være, at du tænker, at du jo bare “er skovtursrytter på en gammel pensioneret dressurhest som aldrig vipper med et øre”.

Muligvis, men der findes ikke ordet “aldrig” i hestesport. En hest er et levende utilregneligt dyr, og ligegyldigt hvor sød og rar og cool din hest er, kan den pludseligt reagere ud fra sine instinkter som flugtdyr. Hvem har ikke prøvet at ride på tur og pludselig møde lige præcis den røde postkasse, en traktor, en flok køer eller et vildfarent spøgelse i en hæk. Pludselig vender hesten på en tallerken og styrter afsted, og du må ned at bide i græsset.

For det meste går det godt, og du skal kun børste skidt af dit tøj og løbe efter din hest.

Er du rigtig uheldig kan du risikere at slå dit hoved ved at ramme asfalten eller en sten i dit fald. Du kan også ramme ind i barrieren i ridehuset, eller være så uheldig at hesten træder på dig eller falder og lander oven på dig.

En ridehjelm kan især anbefales til de mere udsatte sportsgrene som terrænridning og høje springklasser, men det er vigtigt at holde for øje at man altid kan falde af. Der har de seneste år været stort fokus på at bære hjelm blot i omgangen med heste, da de også udviser stor beskyttelsesevne i forbindelse med spark mod hovedet. Derfor anbefales en ridehjelm altså både til alle ridesportsgrene samt generelt i omgangen med heste.

Hjelmen er designet således, at den fordeler et eventuelt slag over en større overflade. Samtidigt er den sikret mod at hårde og skarpe genstande kan penetrere hjelmen og gør skade på dit hoved.

Det er tankevækkende, at mindst 60% af alvorlige skader og dødsfald under hesterelaterede aktiviteter skyldes hovedskader. Så det kan da virke ret modigt at lade være med at bruge hjelm. Godkendte ridehjelme kan i bedste fald forhindre mindst halvdelen af alle dødsfald samt op mod 80% af alvorlige hovedskader.

Hvilken ridehjelm skal jeg vælge?

Det kan jo være meget individuelt, hvilken hjelm man synes passer bedst til ens behov. Er du stævnerytter eller rider du bare på hyggebasis på din skovturshest? Der er flere ting at tage højde for, når du skal ud at finde den helt rigtige hjelm. Det kan være materiale, sikkerhed, størrelse, vægt og komfort, farve, pris osv.

Alt dette gennemgås i detaljen under afsnittet ‘valg af ridehjelm’. Du kan se de bedste hjelme i test øverst i artiklen og eventuelt lade de undersøgelser være med til at præge dit valg.

Kombinér ridehjelm med andet rideudstyr

Alle der har snuset til ridesporten, selv på ponymor-niveau, ved, at der findes et uendeligt hav af forskellige hjelme til ridning at vælge imellem. Og alle som har børn med hesteinteresse eller selv engang var bidt af en gal hest ved også, at det er overordentligt vigtigt, at rideudstyr matcher. Det er tæt på at være lige så vigtigt som sporten selv. Med udvalget der er til rådighed, er det da heller ikke umuligt at finde én der passer lige netop til dit udstyrs-tema.

I forhold til at matche din ridehjelm til dit andet udstyr, vælger de fleste for eksempel at vælge ridestøvler i samme farve som hjelmen. Det giver lidt sammenhæng i udtrykket og viser, at du har haft nogle overvejelser omkring dit udstyr. Så hvis du vælger at købe en hjelm af brun farve, så har de fleste også valgt brune ridestøvler, men det er naturligvis en smagssag.

Lad os bare se det i øjnene. Ridesporten er i mange tilfælde også et spørgsmål om at være med på moden og have det rigtige udstyr og det rigtige tøj. Det kan man bryde sig om eller ej, men de fleste lægger mærke til, hvis en rytter har gjort sig umage og har tænkt over detaljerne i deres påklædning. Det er helt sikkert, at ridehjelmen sagtens kan være en del af det at skabe det helt helt rigtige udtryk. Den er ikke nødvendigvis kun en praktisk foranstaltning og et nødvendigt grimt onde, som den var for tredive år siden. Den er en del af dit look og image som rytter.

De fleste producenter, hvis ikke alle, har haft æstetikken med i overvejelserne under udviklingen af deres hjelme. Derfor er der ikke noget der forhindrer, at du kan bruge den til at sætte prikken over i’et i din påklædning. I hvert fald hvis det er det, du ønsker. Hvis du ønsker at signalere mindre “bling” og mere “hverdag”, er det også en mulighed. Du kan sagtens finde ridehjelme, der er mere afdæmpede i deres udtryk. Det bliver kvaliteten overhovedet ikke dårligere af, hvis blot hjelmen er godkendt.

Det kan også være, at du vælger at have én, der skriger af glamour, sten og glimmer til konkurrencer og har en anden mindre prangende hjelm til daglig. Der er faktisk mange, der vælger den løsning.

Noget af det sikkerhedsudstyr som også bliver anvendt af mange ryttere er veste. Veste beskytter netop overkroppen i forbindelse med fald. Terrænrytterne er den gruppe som lader til at have taget ridevesten mest til sig, i høj grad fordi der er større sandsynlighed for at blive kastet af når terrænet bliver mere uforudsigeligt.

For endnu en gang at henvise til Dansk Ride Forbund, står det i deres reglement at alle børn og unge skal bære sikkerhedsvest for at beskytte deres rygsøjle. For voksne eksisterer der endnu ingen regler på det område, men dermed ikke sagt at det ikke anbefales.

Pleje af ridehjelm

Når du så har valgt den helt rigtige hjelm der både sidder godt, er sikkerhedsmæssigt godkendt og passer perfekt ind i resten af udstyret, så skal den vedligeholdes. Først og fremmest er det værd at nævne, at ridehjelme tåler dårligt varme og bør derfor ikke opbevares direkte sollys.

Noget så basalt som opbevaring mellem brug kan også få stor betydning for hvor godt hjelmen til ridning har det; det anbefales at man opbevarer den tørt og ikke for indelukket, da ridehjelmens materialer netop holder længere, hvis det ikke er fugtigt for længe ad gangen.

Det kan ikke undgås, at din hjelm bliver snavset, eftersom du opholder dig i et beskidt stald- og ridemiljø. Hvis den bliver støvet og beskidt kan du bruge en børste til at gøre den ren med, eller du kan bruge en fugtig klud. Er den blevet meget våd og mudret, er det vigtigt, at du lader den tørre helt. Når mudderet er tørt, er det let at børste det af.

Ridehjelmen kan også vaskes, men dette skal gøres nænsomt for ikke at slide materialerne. Det anbefales ikke at bruge kemikalier, i stedet kan lunkent vand og sæbe gøre det hvis man opbløder ridehjelmen i en balje med dette. Alt efter materiale kan man supplere med milde produkter såsom læderbalsam eller voksbeskytter, men ellers anbefales det blot at opbløde ridehjelmen i vand og sæbe, vaske sæben af og slutvist hænge den til tørre.

En hjelm har en levetid på tre til fire år afhængigt af, hvor ofte du bruger den, og hvor meget slid du udsætter den for. Har du haft et styrt, hvor hjelmen har fået voldsomme slag og stød, skal den skiftes ud. Der kan være sket så stor skade på den, at den ikke vil kunne beskytte dig ved et nyt styrt.

Valg af ridehjelm

Materiale

Ridehjelmens bestanddele har udviklet sig en del de sidste årtier, hvor kvalitet, både i forhold til sikkerhed og udseende, har været i højsædet for at tilbyde det bedst mulige produkt. 

Da ridehjelmen først kom på markedet var der tale om en opbygning af noget så simpelt som kork og filt, men i årenes løb er hjelme til ridning blevet mere avancerede.

I dag består en hjelm af en ydre hård skal af plast eller glasfiber. Udenpå er den typisk beklædt med stof for at give den et pænere udseende, mens andre er glatte og pyntet med smukke detaljer, glimmer og skinnende swarovskisten. 

På indersiden er den beklædt med et stødabsorberende materiale som føles behageligt og svedabsorberende. Denne foring afbøder et eventuelt slag mod hovedet under et fald og i nogle modeller kan foringen endda tages ud og vaskes.

Ridehjelmen er udstyret med forskellige muligheder for indstillinger både på indersiden og på ydersiden, som du kan justere på. Det er nemlig vigtigt, at hjelmen er indstillet sikkerhedsmæssigt korrekt, så den hverken sidder for løst eller for stramt. 

Skyggen er lavet af et blødere materiale, så den ikke bidrager til at gøre mere skade, hvis du skulle være så uheldig at falde af din hest. 

Dertil skal nævnes at hjelme med tiden er blevet lettere – netop for fortsat at sikre rytterens komfortabilitet.

Hos flere anerkendte mærker skal hjelme bestå en tre-trins test som sikrer at ridehjelmen er modstandsdygtig overfor 1) sammenstød, 2) spidse genstandes indtrængen og 3) sideforvrængninger. Først når den er i stand til at modstå fastsatte værdier for kraft og tryk, kommer den på markedet. Denne test sikrer top-sikkerhed fra producentens side.

Funktioner

En god hjelm har en række nyttige funktioner. Det kan for eksempel være ventilerende paneler i foringen som giver bedre luftgennemstrømning. Det kan være, at foringen kan tages ud og vaskes, justerbare spænder, og en hjelm hvor man kan indstille det indvendige materiale, så den får en perfekt pasform, der passer til rytterens hoved. 

Mest af alt er sikkerheden vigtigst. Siden 2008 har man indenfor ridesport kendt til en teknologi kendt som MIPS (Multi-Directional Impact Protection System). Længe undrede det nemlig neurokirurgerne, at ryttere endte med voldsomme hjerneskader på trods af, at de havde båret hjelm. I mange tilfælde havde hjelmen ikke engang synlige skader, og det gav grobund for forskning på området.

Man fandt derfor på at skabe et friktionsfrit materiale, som faktisk efterligner designet på vores eget kranie. Selvom vores hoveder fra naturens side er konstrueret til at kunne modstå stød og slag, så er designet jo kun tilpasset fald i vores eget tempo til fods. MIPS gør, at vi kan tåle stød og slag fra flere vinkler og i højere fart, da materialet glider og giver sig på en måde, så hjernen inde i kraniet belastes mindst muligt.

MIPS er mest anvendt i ski- og cykelsport, men forhåbentligt kan det også implementeres i endnu større grad i hestesporten, hvilket alt også tyder på, at det vil blive.

Sikkerhed

Det er vigtigt, at sikkerheden er i orden og opfyldes efter gældende regler. Der laves hele tiden nye standarder for sikkerhed. Der bliver heldigvis løbende forsket i nye materialer, pasforme samt en hel masse andre faktorer som kan spille ind i forhold til rytterens sikkerhed.

For eksempel besluttede Europa-Kommisionen i 2014, at der skulle strammes op på de gældende regler, så derfor blev den daværende standard for afprøvning af hjelme trukket tilbage, da den ikke var sikker nok. Fra 1. januar 2018 kom der nye standarder for afprøvning af hjelme. Det betyder, at der nu eksisterer to godkendte CE-mærkede hjelme som er tilladte at bruge fremadrettet herhjemme og i EU, nemlig EN 1384:2017 og VG1 01,040.

Det kan måske komme bag på mange, men det er faktisk ikke et lovkrav, at man skal bære hjelm under ridning. Dog har Dansk Rideforbund udstukket nogle regler som siger, at ryttere er forpligtede til at bære godkendte hjelme ved stævner og konkurrencer. Mange rideklubber er medlem af Dansk Rideforbund og er derfor underlagt de samme krav og regler. 

Hvis du udelukkende rider i skoven, eller du kun rider hjemme på din egen matrikel, eller hos andre private stalde, kan du selv bestemme, om du vil have hjelm på. 

At en ridehjelm ikke bærer specifikke godkendelseskoder betyder ikke at den pågældende ridehjelm ikke er sikker. Det får dog betydning for rytteren hvis han/hun vil deltage i stævner i DRF-regi. Hvis dette ikke er tilfældet, er det en vurderingssag hvad man vil investere i.

Størrelse

Det er faktisk meget simpelt at finde den helt rigtige størrelse på din nye ridehjelm. Det kræver kun, at du måler omkredsen af dit hoved, for det er udelukkende det måleforhold der bruges hos de mange forskellige mærker.

For at måle korrekt skal du placere målebåndet, så det ligger to cm fra toppen af dine øjenbryn og lige præcist berører toppen af dine ører og rundt om dit baghoved. Når du har det mål, er du klar til at gå på indkøb.

For at simplificere måden du måler din størrelse på, kommer her en kort guide:

  1. Tag et målebånd
  2. Læg det på din pande lige ca. 1-2 centimeter over øjenbrynene
  3. Før målebåndet hele vejen omkring dit hoved (målebåndet skal ligge lige over det øverste af dit øre)
  4. Se på målebåndet hvor stor omkredsen af dit hoved er. Hvis omkredsen fx. er 56 centimeter skal du bruge en ridehjelm i størrelse 56.

De typiske mål ligger fra 52 cm. til 62 cm. Nogle ridehjelme producenter arbejder med to størrelser; skallen (den udvendige del) og lineren (den indvendige del). Det kan være for at opnå det helt rigtige resultat, pasform og størrelse. Her kategoriseres skallen i s,m,l og lineren i centimeter tal som forklaret ovenover. Disse producenter har selv en guide over, hvordan du kombinere disse to størrelser.

Optimalt kan du prøve hjelmen først ude hos forhandleren, og her vil det være klogt at prøve flere forskellige typer. Dog skal du huske, at selvom målet måske svinger med en centimeter eller to hjemmefra, så kan det indvendige af hjelmen indstilles op til to størrelser større eller mindre. Derfor, selvom du ikke har været helt præcis, er det ikke nødvendigvis en katastrofe, og nogle modeller kan også variere en smule i størrelse.

Vægt

Det er vigtigt, at hjelmen ikke er for tung, da det vil ødelægge din balance til hest, og komforten vil også være derefter. Der er dog tænkt grundigt over hjelmens vægt hos producenterne, så chancen for at købe en meget tung betonklods af en hjelm er nok rimelig usandsynlig. Dog kan der naturligvis være små variationer, men vælg den letteste, da vægt og komfort naturligvis hænger sammen.

Komfort

Komforten er selvfølgelig afhængig af andet end vægt. Kvaliteten af materialet er også vigtig. Det er vigtigt, at materialet ikke generer dig, og det er vigtigt, at der er mulighed for at komme af med varme og sved. især om sommeren kan der blive meget varmt under sådan en hjelm. 

Det er vigtigt, at designet og pasformen passer til lige præcis til din anatomi. Desuden skal størrelsen passe, og den må hverken være for lille eller for stor. Vælg en hjelm, der er lavet i et let materiale, så den ikke er for tung at ride med, og så skal den have de basale funktioner til dit brug.

Der er naturligvis forskel på, om man rider hård dressur, eller du mest rider skovture i et roligt tempo. Det sidste vil sandsynligvis ikke kræve, at du kan tage indmaden ud og vaske det, hvis den ikke bliver svedig og lugtende.

Det er en allesammen faktorer, du skal have med i dine overvejelser, når du skal vælge en passende ridehjelm. 

Hårstil

Hvis du har langt hår, kan det være lidt af en videnskab at få det til at passe under hjelmen eller pænt samlet i en knold umiddelbart under hjelmens kant. Mange nyere hjelme er designet sådan, at der er plads til ens hår, selv hvis man ønsker en stor knold.

Til hverdag gør det knapt så meget, men det er stadigvæk vigtigt, at du sørger for, at der er plads til dit hår under hjelmen eller lige under kanten i en knold. Det er vigtigt, at du ikke går på kompromis med tilpasningen af hjelmen, når du forsøger at få plads til dit hår. Det kan kræve lidt øvelse, så det er vigtigt, at du prøver dig frem i god tid, inden du hopper i sadlen.

De fleste ryttere foretrækker, at have deres hår opsat, når de rider, og til konkurrencer er det et krav varierende efter disciplin. Derfor er det vigtigt at forholde sig til sin foretrukne håropsætning og disciplin, når man vælger sin ridehjelm.

Nogle foretrækker at gemme alt sit hår under hjelmen via et hårnet under konkurrence. Dette er for at undgå at distrahere dommeren med sit hår til konkurrencen. Hvis man har tykt hår, kan det dog betyde, at der ikke er plads til ens hår under hjelmen, hvis den ikke er tilpasset efter det. Omvendt er ridehjelmen for løs til daglig, hvis den er tilpasset konkurrencestilen. For at imødegå dette kan man overveje, om man vil have to hjelme, én til konkurrence og én til dagligdag. Hvis man ikke ønsker det, kan man overveje en anden håropsætning til konkurrencer.

Farve

Efterhånden kan man få ridehjelme og andet udstyr i alle regnbuens farver. Det er bare at vælge, hvad der passer til farvetemaet på resten af rideudstyret. Mange synes, det er smart, når rytter, tøj, udstyr og hest matcher. 

Ikke bare farverne er mangfoldige, du kan også få pynt og sten på din hjelm til at pifte det hele lidt op. Især er Swarovskisten populære i ridesporten.

Du skal bare have i mente, at hvis du er konkurrencerytter, så kan der være særlige regler for farver, der gælder i de forskellige discipliner. For eksempel skal hjelmen være i mørke farver ved dressurstævner, mens der ved springstævner ikke er særlige regler for farve. Til militarystævner skal hjelmen også være mørk, men en diskret udsmykning på hjelmen er tilladt. I væddeløb ser man stort set kun meget farvestrålende ridehjelme. Her matcher farven med den farve, som hesten er blevet tildelt i både rytterens trøje, hestens underlag og ridehjelmen.

Det er vigtigt at sætte sig ind i reglerne, inden man impulskøber en højrød matchende hjelm, som du måske ikke kan bruge i konkurrencer.

Budget

Noget der heller ikke er uvæsentligt er prisen. Du kan sagtens få en standard godkendt hjelm til få hundrede kroner, og den kan være ganske fin. Prisen afspejler ikke nødvendigvis kvaliteten, så længe hjelmen er godkendt. Det der som regel er forskellen mellem en billig og en dyr ridehjelm er designet. En dyr hjelm er ofte smartere og har måske forskellige fordele som for eksempel ventilationshuller og udtageligt foer.

Ofte er det en god idé at forhøre sig i sin omgangskreds eller i butikker som sælger ridehjelme. Der er stor forskel på, hvilke behov man har alt efter hvad man konkurrerer i. Vores Bedst i Test eksisterer også for netop at give et overblik (læs denne øverst i artiklen). Man kan sagtens få en god hjelm til billige penge, men må til gengæld også forberede sig på, at den ikke nødvendigvis holder lige så længe.

Så længe man er opmærksom på sikkerhedskoderne, kan man dog ikke gå helt galt i byen. De er netop lavet for at give et overblik over i hvor høj grad den pågældende ridehjelm er testet.

Hvad siger undersøgelser om ridehjelm?

Der findes en del interessante artikler om alt indenfor ridehjelme og generel sikkerhed i ridesporten. Tag et kig herunder, hvis du er nysgerrig på mere viden.

Denne interessante artikel fra University of Connecticut understreger blandt andet, hvor vigtigt det er at passe på dit hoved, når du rider. Det viser sig nemlig, at jo flere gange du slår dit hoved alvorligt, jo sværere kan det være for din hjerne at komme sig helt. Nogle gange kan den slet ikke komme sig helt igen, og du vil ende med permanente hjerneskader. Det må få de fleste nej-sigere til at overveje en ekstra gang.

Brugen af ridehjelm er et evigt debatemne blandt ryttere. I en undersøgelse fra 1991, hvor man udspurgte 1.843 ryttere om deres brug af ridehjelm, viste det sig at 57,7% af Engelsk-ridende ryttere benytter ridehjelm og kun 11,8% af Western-ryttere. Nyere tal peger i samme retning; at kun op mod 20% af ryttere benytter ridehjelm regelmæssigt. Men hvorfor vælger man aktivt sin sikkerhed fra? I samme undersøgelse fra 1991 adspurgte man 546 ryttere som ikke bruger ridehjelm, hvad deres grundlag var. Her svarede 43,8% at de ikke føler at hjelme til ridning er nødvendigt for at være sikker og 29,9% påstod at ridehjelme er ukomfortable. 

Et studie fra Monash University, Accident Research Centre byder på en ret lærerig gennemgang af de sikkerhedsforanstaltninger som enhver, der har med heste at gøre, burde tage alvorligt. Artiklen er lang, men gør dig selv den tjeneste at læse det sammenfattende referat og siderne om sikkerhedsforanstaltningerne fra side 11 til 15. Så er du allerede kommet langt. 

Et studie fra 2019, havde indsamlet 216 ridehjelme til deres undersøgelse. Hjelmene blev undersøgt for skader og sammenlignet med rytterens hovedskade. Undersøgelsen påtaler, at 88% hesteulykker bliver rapporteret, og ud af dem viser 77% en hovedskade. Der er altså stor sandsynlighed for, at rytteren pådrager sig en hovedskade på trods af at han/hun har haft hjelm på. Dog viser studiet at skadens alvor reduceres betydeligt hvis rytteren har ridehjelm på. Studiet viser også, at certificerede ridehjelme er overrepræsenteret i en gruppe, hvor der ikke er sket skade på hjelmen og stiller spørgsmålstegn ved om disse hjelme er for hårde. Derfor konkluderer studiet at certificeringstests bør forbedres for at mindske risikoen for hovedskader.

En artikel fra horsemansnews.com tager fat om den problematik, at folk sætter lighedstegn mellem en cykelhjelm og en ridehjelm. Mange forældre tænker, at man lige kan bruge barnets cykelhjelm, når poden, med pludselig stædighed, kræver at gå til ridning. En ridehjelm kan virke som en uvelkommen investering, når interessen måske kun ender med at være en fiks idé i en kort periode. Det er en meget dårlig idé! En ridehjelm yder på ingen måde samme beskyttelse, og prisen kan ende med at blive langt højere end et par hundreder for en ridehjelm. Ofte vil man endda kunne låne en passende ridehjelm på rideklubben, så lad cykelhjelmen blive hjemme.

Et forsikringsselskab i Sverige gennemtestede i 2018 en række ridehjelme og kunne konkludere at prisen ikke som sådan har noget at skulle sige i forhold til sikkerhedsniveauet. I stedet viste det sig at netop MIPS-teknologien, som beskytter mod rotationer i hovedet under fald, har størst betydning. I undersøgelsen indrømmer de, at de med deres teknologi ikke 100% kan imitere en rideulykke, men at testen er grundig nok til at kunne påpege forskelle i sikkerhed. I sidste ende fik de bevist at økonomi som sådan ikke behøver spille ind på hvorvidt man vælger ridehjelm til eller fra; sikkerhedsgodkendte hjelme til ridning fås i alle prisklasser.

En undersøgelse fra 2018 viser, at 20 % af 7.815 hesterelaterede ulykke har resulteret i en hovedskade. 63,9 % af disse hovedskader var sket ved at falde af eller med hesten, hvorimod 25,2 % var sket ved spark, bid eller anden kontakt med hesten. Det er derfor en god idé at benytte en ridehjelm både under ridning men også under al anden kontakt med hesten.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke ridehjelme er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste ridehjelme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridehjelme vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger ridehjelm?

Valget af ridehjelm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Riding Helmet Safety – UConn Animal Science – University of ….” http://animalscience.uconn.edu/equine/helmet-safety.php. Åbnet 6 maj. 2020.
  • “Helmets and Horseback Riders – ScienceDirect.” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S074937971830641X. Åbnet 6 maj. 2020

  • “preventing equestrian injuries – Monash University.” https://www.monash.edu/__data/assets/pdf_file/0016/216502/muarc103.pdf. Åbnet 6 maj. 2020.

  • “Do equestrian helmets prevent concussion? A retrospective ….” 24 maj. 2019, https://sportsmedicine-open.springeropen.com/articles/10.1186/s40798-019-0193-0. Åbnet 6 maj. 2020.

  • “Why Not Use A Bicycle Helmet for Horseback Riding ….” 1 sep.. 2017, https://horsemansnews.com/why-not-use-a-bicycle-helmet-for-horseback-riding/. Åbnet 6 maj. 2020.

  • “Test av ridhjälmar – Bäst i test 2018 – Folksam.” https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/ridhjalmar. Åbnet 6 maj. 2020.

  • “Horse-related incidents and factors for predicting injuries to ….” https://bmjopensem.bmj.com/content/4/1/e000398. Åbnet 6 maj. 2020.

Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.