Scharf ridehjelm

Blå scharf ridehjelm
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Vigtigheden af en ridehjelm er længe blevet understreget. Scharf har valgt at specialisere sig i at udforme kvalitetsbevidste ridehjelme til rytteren, som ikke vil gå på kompromis med hverken sikkerhed eller design.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af Scharf ridehjelme. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Scharf Ridehjelm Test: Top 3 Bedste Scharf Ridehjelme

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste Scharf ridehjelm

Pris: 2.399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste Scharf ridehjelm i test” er Scharf Crystal Riping. Ridehjelmen giver høj sikkerhed og god ventilation, men er ydermere én af de nemmere at pleje. Den er lavet af stærke og nemme materialer, og tilmed oser den af stilrent design.

Annonce

Bedste billige Scharf ridehjelm

Pris: 1.389 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige Scharf ridehjelm” er Scharf Basis. Hjelmen er den billigste i Scharf-kollektionen, men lever både op til de helt korrekte sikkerhedsgodkendelser og et lækkert design.

Annonce

Bedste premium Scharf ridehjelm

Pris: 2.625 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium Scharf ridehjelm” er Night Sky Velvet. Denne ridehjelm udmærker sig ved såvel sin kvalitet, som sit design med pynt i form af krystaller for oven, og fløjl i siderne. En luksus hjelm uden lige.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til Scharf ridehjelm

Hvad er Scharf?

Scharf er en dansk producent af bl.a. ridehjelme og gjorde. Ridehjelmene er alle kendetegnet ved at have YKK-spænde, 3M Scotchlite-refleks og udtagelig CoolMax-foring. Alle disse individuelle kvaliteter er kendt for at være i toppen på deres område, hvilket er med til at gøre Scharf til en anerkendt producent. Udover at have stort fokus på det praktiske, kan Scharf-ridehjelme fås i et væld af designs, heriblandt specialdesignede.

Rød scharf ridehjelm

Scharf har siden den spæde start samarbejdet med Aegis Helmets, som er ekspert på området.

Hvorfor skal jeg købe en Scharf ridehjelm?

Scharf er generelt i den høje ende af prisklassen, men til gengæld får man en holdbar ridehjelm i den ypperste kvalitet på markedet. Hjelmene udmærker sig ved deres lette design, åndbarhed og samtidig høje sikkerhed. Hjelmene er både godkendt efter amerikanske og europæiske standarder, når det kommer til trykabsorption og styrke.

Hvilken Scharf ridehjelm skal jeg vælge?

Scharf er som firma kendt for deres top-kvalitet og sikkerhed på tværs af alle deres produkter. Der er således ikke store variationer i deres valg af materialer og funktioner fra ridehjelm til ridehjelm. I stedet er der forskelle i det ydre udseende, hvor man som kunde kan vælge mellem forskellige mønstre, farver og accessories. Man skal dog være forberedt på, at jo flere designmuligheder man vælger til, des flere penge skal man være klar til at spæde til.

Kombinér en Scharf ridehjelm med andet rideudstyr

Scharf har udover ridehjelme specialiseret sig i gjorde, og sælger ydermere underlag og handsker af egen produktion. Tilfælles har disse udstyrskategorier, at de er uundværlige for den gængse rytter.

Når det kommer til ridehjelme, som netop hører sig til sikkerhedsudstyr, kan man overveje om man vil kombinere med en sikkerhedsvest. Sikkerhedsveste er for voksne ryttere ikke obligatoriske til stævner i DRF-regi, men kan være en god kompagnon til træningsbanen og på rideture. Det er desuden aldrig et dårligt signal at udsende hvis man vælger at bære sikkerhedsvest til stævner, selvom mange er af den opfattelse at det går ud over deres pointgivning. Man kan aldrig investere for meget i sin sikkerhed.

Pleje af Scharf ridehjelm

Scharf har specialiseret sig i nem vedligeholdelse, bl.a. ved at gøre ridehjelmenes indre foring udtagelig. Foringen kan desuden tåle at komme i vaskemaskine ved 30 grader. Når det kommer til vedligeholdelse af ridehjelmens ydre, anbefales en våd klud. Til læder-delene kan man supplere med lædershampoo og -balsam. Har man investeret i en ridehjelm med Swarovski-krystaller, kan en let skrubning med en børste bedst betale sig for at skåne krystallerne.

At pleje sin ridehjelm handler dog om andet end rengøring. Opbevaringen har ligeledes meget at skulle have sagt. Scharf-ridehjelmen skal opbevares tørt og gerne hængt op, så den kan ånde mellem brug. Jo mindre slid ridehjelmen udsættes for af vind og vejr, des flere år kan man regne med at hjelmen holder.

Valg af Scharf ridehjelm

Materialer

Der er ikke store variationer i Scharfs ridehjelme udover på den designmæssige front. Hjelmene har alle ægte læder i skyggen og i kind-/hagestykket. Overfladen kan derimod fås som mat, blank i form af lak, i krokodillemønster eller i ruskind. Materialerne sætter hvert sit præg på ridehjelmen, men har ikke nogen funktion andet end udseende. Det er derfor en personlig smagssag, hvad man vælger.

Indeni ridehjelmen findes en EPS-liner af flamingo som sender eventuelle slag tilbage til overfladen, så hovedet ikke skades ved stød. Kombinationen af ventilationspaneler og den indre CoolMax-foring, som er kendt for sine fugttransporterende egenskaber, er der sikret god udluftning. Scharf-ridehjelmene er alle udformet i materialer som sikrer en let vægt, således at rytteren påvirkes mindst muligt ift. hovedholdning og komfort.

Funktioner

Hjelmene fra Scharf minder funktionsmæssigt meget om hinanden. Som nævnt tidligere har de alle YKK-spænde, 3M Scotchlite-refleks og udtagelig CoolMax-foring. YKK-spænderne stammer fra et dansk firma som er en del af det japanske YKK, kort for Yoshida Kogyo Kabushikikaisha. De er kendt for deres kvalitetskontrol og det faktum at de selv producerer både spænder samt de maskiner, som producerer spænderne.

3M Scotchlite-reflekserne er kendetegnet ved deres sikkerhed.

Deres høje refleksionsværdier og flourescens sikrer høj synlighed både nat og dag.CoolMax-foringen sikrer, sammen med en række luftgennemstrømningspaneler, optimal ventilation og fugttransport. Derved bliver ridehjelmen så komfortabel som muligt for rytteren. Scharf-hjemene kan ydermere justeres med en skive i nakken, så hver enkelt ridehjelm råder over 5 cm. At opnå den helt korrekte pasform er også alfa og omega når det kommer til komfort under ridning.

Sikkerhed

Alle Scharf-ridehjelme er godkendte efter både EU-standarder og amerikanske standarder. De har sikkerhedsgodkendelserne ASTM1163-4a (SEI) og VG1 01.040 2014-12 (CE). Disse koder siger noget om hvilke tests hjelmene har gennemgået og bestået. Bl.a. har den europæiske VG1 både tryk-, penetrations- og faldtest, som sikrer at ridehjelmene kan modstå bestemte tryk, sideforvrængninger og spidse objekter. Med disse godkendelser, må hjelmene godt benyttes til arrangementer af Dansk Ride Forbund.

Størrelse, pasform og komfort

Scharf-ridehjelmene fås i XS/S, S/M eller L/XL. Det er hovedets omkreds, målt et par centimeter over øjenbrynene, der bestemmer størrelsen i dette tilfælde. En omkreds på 48-52 cm svarer til en XS/S, 53-57 cm er S/M og 58-62 vil være en L/XL. Ridehjelmen skal være tætsiddende for at opnå optimal beskyttelse, men må på ingen måde stramme.

Hårstil

Til stævner ser man gerne at hårpragten er pakket væk i et hårnet. Derved fylder håret selvsagt mere. Mange ridehjelme i dag, heriblandt Scharf-ridehjelme, er justerbare, så man hurtigt kan gøre omkredsen bredere og passe håret ind. Det kan dog blive et problem, hvis man som størrelse befinder sig i yderkanterne. Har man en hovedomkreds på 57 cm kan man for Scharf-ridehjelmen ikke gøre ridehjelmen større, da man i så fald er på det maksimale mål i str. S/M. Derfor anbefales det at købe den næste størrelse og evt. lave samme hårstil på træningsbanen som til stævner så ridehjelmen altid passer.

Vægt

Scharf har stort fokus på at lette vægten af deres ridehjelme, idet det kan få betydning for ekvipagens præstation, hvis rytteren påvirkes negativt af for tung en ridehjelm. Bl.a. er det indre lag af flamingo, udover sin sikkerhedsfunktion, med til at lette ridehjelmens vægt. Det bløde indre for er både let og blødt, så komforten er i top.

Farve

Scharf holder som udgangspunkt deres farver neutrale. De fleste af deres ridehjelme kan fås i enten sort, blå eller brun. Der er dog speciallavede ridehjelme i lak, hvor man får mulighed for at få malet et flag på toppen eller diverse farver. Desuden findes der Scharf-ridehjelme med krystaller og/eller glimmer i et væld af farver.

Hvad man vælger er et personligt valg, alt efter hvad stil man er til. Til stævner er det dog værd at overveje normerne indenfor sin disciplin. I dressur ser man gerne en farvedæmpet ekvipage, mens der i spring er lidt bredere rammer. Mange kan gavne af at kigge på sit yderligere udstyr og matche ridehjelmen til dette. Det kan være at man har et farvetema som matcher ens hjemland eller klub.

Budget

Scharf-ridehjelmene ligger generelt fra 1.400 kr. og opefter. Prisen afhænger meget af design, da hjelmene med Swarovski-krystaller samt de håndmalede naturligvis befinder sig i en højere prisklasse, end dem der købes færdige. Somme tider kan man være heldig at opstøve kollektionsprøver og demoer fra Scharf selv til billigere penge.

Sikkerheden er i top for såvel de billigere hjelme som de dyre, og det er derfor mest den designmæssige faktor, der spiller ind i takt med at prisen stiger.

Hvad siger undersøgelser om Scharf ridehjelm?

Ridehjelme er de sidste års tid blevet mere og mere udbredte i dele af verden, bl.a. i takt med at de er blevet obligatoriske på mange stævnepladser. Der er dog fortsat stort fokus på at udbrede accepten af ridehjelme. Tilbage i 1991 foretog man en spørgerunde blandt tilfældigt udvalgte hestemennesker på mailinglisten fra et firma, som solgte hesteudstyr. Her fremgik det, at 57,5% af ryttere i den traditionelle Engelsk-stil bar ridehjelm, mens tallet var helt nede på 11,8% af Western-ryttere.

Undersøgelsen gør det meget tydeligt, præcis hvor meget traditioner spiller ind på rytternes valg om at bære ridehjelm. Derfor har der sidenhen været øget interesse for at gøre ridehjelme til en fast del af rytternes udstyr. Af årsager til hvorfor 546 ryttere valgte ridehjelmen fra svarede 43,8% at de fandt ridehjelmen unødvendig, mens 29,9% mente at ridehjelme er ukomfortable. Det handler altså i høj grad om at understrege vigtigheden af ridehjelmens kritiske funktion ved et eventuelt stød, samt at gøre hjelmene bløde, åndbare og lette i vægt for komfort.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke Scharf ridehjelme er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste Scharf ridehjelme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Scharf ridehjelmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en Scharf ridehjelm?

Valget af Scharf ridehjelm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Helmets and horseback riders.” https://europepmc.org/article/MED/8172726. Åbnet 17 Sep. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.