Sikkerhedsvest til ridning

Sikkerhedsvest til ridning
Sidst opdateret: oktober, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridesporten er ikke ufarlig, og derfor kan du gøre dig klog i at anvende en sikkerhedsvest til ridning. Det er et forholdsvist nyt fænomen, men et aldeles anbefalelsesværdigt sikkerhedsudstyr, især til dig som vil mindske risikoen for skader og lignende.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af sikkerhedsveste til ridning. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Sikkerhedsvest Til Ridning Test: Top 4 Bedste Sikkerhedsveste

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Komperdell Ballistic FlexFit Slim

Bedste sikkerhedsvest

Pris: 1.950 DKK

Vinderen i kategorien “bedste sikkerhedsvest” er Komperdell Ballistic FlexFit Slim. En god allround sikkerhedsvest med et slim og ergonomisk design. Den kommer med automatisk breddejusteringssystem og beskytter rytteren 360°.

Annonce

2. Swing sikkerhedsvest

Bedste billige sikkerhedsvest

Pris: 1.099 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige sikkerhedsvest” er denne P19 vest fra Swing. Hvis du er på udkig efter en billig sikkerhedsvest, så er denne vest lige sagen. Den er EU-godkendt efter DRF’s standarder, og testet til BETA-standard 3.

Annonce

3. Equiline Belair Unisex Airbag Vest

Bedste premium sikkerhedsvest

Pris: 4.150 DKK

Equiline Belair Unisex Airbag Vest er et førsteklasses valg for ryttere, der ønsker maksimal sikkerhed og komfort. Vesten er designet med den nyeste airbag-teknologi, som udløser beskyttelse øjeblikkeligt ved fald, hvilket giver en ekstra sikkerhedsbarriere. Det lette og åndbare materiale sikrer, at brugeren kan bevæge sig frit og komfortabelt under ridningen. Den slanke, elegante design gør, at vesten kan bæres over eller under jakken uden at begrænse mobiliteten. Med unisex pasform og justerbare stropper sikres en perfekt pasform for både mænd og kvinder. Den er ideel til både træning og konkurrence, hvor sikkerhed og præstation går hånd i hånd.

Annonce

4. Komperdell Ballistic Junior Champion

Bedste junior sikkerhedsvest

Pris: 1.275 DKK

Vinderen i kategorien “bedste junior sikkerhedsvest” er Komperdell Ballistic Junior Champion. En sikkerhedsvest til junioren, som er EU-sikkerhedsgodkendt, ekstrem let, åndbar og giver den unge rytter mulighed for frit at bevæge sig.

Annonce

Indhold på siden

Guide til sikkerhedsvest til ridning

Hvad er en sikkerhedsvest til ridning?

Ligegyldigt hvilken form for ridesport du dyrker, så er det på alle måder vigtigt at sikkerheden er i orden. På trods af ridesportens popularitet er det ikke nogen ufarlig sport. Vi springer ofte med stor tillid i sadlen på vores hest. Vi føler os overbeviste om, at vi kender vores bedste hesteven ud og ind, og den ville da aldrig gøre os ondt. Ville den? Nej, sjældent ud af ren ondskab, men en hest vejer flere hundrede kilo, og når den pludseligt synes, at du skal af – så kommer du af! Derfor er sikkerhedsvesten vigtig. Uanset om du rider på græs, asfalt eller andet.

En sikkerhedsvest til ridning mindsker risiko for skader

De fleste synes, at en ridehjelm er en overordentlig vigtig del af rytterens sikkerhedsudstyr. Det sætter man typisk ikke de helt store spørgsmålstegn ved. Det kan dog være temmeligt klogt også at udvide dit sikkerhedsudstyr til at bestå af mere end din ridehjelm.

Ridehjelme har eksisteret i evigheder, men sikkerhedsveste til brug under ridning er et forholdsvist nyt fænomen. Det er dog en rigtig fornuftig investering at lave, så du minimerer skader på din ryg, lænd, nakke og brystkasse.

Der findes flere forskellige typer af sikkerhedsveste til ridning. Der findes både nogle helt standard typer opbygget af skumlameller og nogle smarte avancerede typer, der udløses på nogenlunde samme måde som airbags i biler.

Hvorfor skal jeg købe en sikkerhedsvest til ridning?

Som nævnt så er ridesport ikke ufarlig. Vi har med et stort levende dyr at gøre, og det kan selvsagt nogle gange bringe os i farlige situationer. En hest er utilregnelig, tro ikke andet, men man skræmmer selvfølgelig ikke et hardcore hestemenneske væk af den grund. Det gælder bare om at passe på sig selv og sørge for, at man tager sikkerheden alvorligt.

Risikoen er selvfølgelig højst for de helt unge ryttere, nybegyndere og ved de grene af ridesporten, hvor der er større risiko for at falde af. Det kan for eksempel være, når en unghest skal tilrides. Eller det kan være i en disciplin som ridebanespringning. Hesten kan pludselig undvige eller stoppe brat op, og den uforberedte rytter tager, med liden elegance, turen over springet alene. Det kan mærkes!

Det kan også være rigtigt fornuftigt at have ekstra tanke på sikkerheden, når du rider ture i naturen. Heste kan have for vane, pludseligt, at være bange for røde postkasser og mistænkelige skygger. Den kan også blot synes, at den er kommet lige lovligt langt væk fra sine foldkammerater og beslutte, at nu er det på tide at vende næsen hjem igen – i en fart.

Det kan ligeledes være klogt at insistere på, at sikkerhedsveste til ridning er helt obligatorisk for dine børn, når de starter på elevskolen i den lokale rideklub. Selvom rideskoleponyer er valgt til klubben på grund af deres godmodige sind, er de stadigvæk ikke maskiner. De kan også reagere instinktivt eller bare lige pludselig miste lysten til at gå til ridning den dag. Det er faktisk ikke noget sjældent fænomen.

Hvilken sikkerhedsvest til ridning skal jeg vælge?

Det vigtigste når du skal vælge den helt rigtige sikkerhedsvest til ridning er, at den sidder korrekt på din krop. Det vil sige, at den skal sidde tæt samtidigt med, at du naturligvis skal kunne opretholde en nogenlunde fri bevægelighed.

Du skal også gøre op med dig selv, om du dyrker en ridedisciplin der kræver den absolut højeste form for sikkerhed. Der er naturligvis forskel på, om du er terrænrytter og dyrker military, eller om du rider dressur på hyggeplan. Ikke at man nogensinde kan prioritere sikkerhed for højt, og hvis man har det bedst med at være iført det ypperste sikkerhedsudstyr, så skal man naturligvis gøre det.

Det er heller ikke uvæsentligt, om du er i gang med at ride en treårs til, eller du ejer en særlig frisk fuldblods. Så er det nok klogt at være sikkerhedsklædt til fingerspidserne.

Kombinér sikkerhedsvest til ridning med andet ridetøj

Du kan sådan set have din sikkerheds ridevest på sammen med alt andet udstyr. Det kan være praktisk, især om vinteren, at den ikke er for tung og voldsom, hvis du også skal have plads til en ridejakke. Om sommeren er det klart en fordel, at du vælger én, du kan ånde i som er fremstillet i et let materiale.

De fleste findes i sorte, brune, blå eller andre afdæmpede farver, men det er også muligt at finde nogle i friske pangfarver, hvis man har mere hang til det.

Nogle kan bedst lide at bære den uden på jakken, og andre vil helst have den på indenunder. Det er en smagssag. Det der dog er allervigtigst er, at du skal beslutte dig om det ene eller det andet. Hvis du foretrækker at have den på uden på din jakke, skal du eventuelt have den i en større størrelse. Ellers skal den kunne spændes ud og ind på en forsvarlig måde som aldrig går på kompromis med det faktum, at den hverken må sidde for løst eller for stramt.

Efterhånden er mange af sikkerheds-ridevestene også blevet ret smarte. De er ikke alle nødvendigvis kun et nødvendigt klodset onde, som man er tvunget til at have på. De kan let bruges til både at signalere sikkerhed og god stil.

Pleje af sikkerhedsvest til ridning

Det kan ikke undgås, at din ride sikkerhedsvest bliver snavset, så ind imellem er det nok nødvendigt at friske den lidt op. Du kan vaske den i hånden i koldt vand med et mildt vaskepulver. Skyl den godt bagefter og hæng den til tørre på en bøjle. Du må som udgangspunkt aldrig vaske den i maskine eller tørre den i tørretumbleren. Det kan materialet ikke tåle, og så er den ødelagt. Der kan dog være enkelte modeller, som kan vaskes i maskine med det vil fremgå af beskrivelsen af din nye sikkerhedsvest til ridning.

Sørg også for at velcroen ikke bliver fyldt med snavs og skidt, så den mister klæbeevnen. Der kan let sætte sig hø eller halm og andet snavs i den, og det kan være godt at fjerne det jævnligt. Enten ved at pille det af eller børste det af.

Hvis uheldet har været ude, og du har været faldet af din hest, skal du undersøge den for skader. Hvis der er tegn på, at materialet er i stykker, skal den kasseres, for så yder den dig måske ikke længere den optimale beskyttelse.

Hvis den pludselig bliver for løs og materialet begynder at blive tyndslidt og dermed porøst, skal den også skiftes ud. Normalt kan en sikkerhedsvest til ridning holde i mindst fem til syv år. Det kommer selvfølgelig meget an på, hvor meget du bruger den og slider på den, og hvor god du er til at passe på den.

#BBD0E0
»

Valg af sikkerhedsvest til ridning

Typer

Der findes fire forskellige typer at sikkerhedsveste til ridning.

Den mest almindelig er lamel-sikkerhedsvesten. Den er lidt tyk og hård, når man mærker på den, men lamellerne er placeret med afstand til hinanden, så den får en smule fleksibilitet. Den kan umiddelbart virke lidt klodset og ukomfortabel, men faktisk kan de være ganske udmærkede, når de er grundigt tilpassede. Desuden bliver de stødabsorberende skum-lameller bløde og mere eftergivelige, når brugeren har haft den på et stykke tid. Du kan dermed med fordel allerede tage den på, når du henter din hest på folden inden ridning, for så er vesten optimalt fleksibel, inden du skal igang med ridningen. Desuden er du også beskyttet under håndteringen af din hest, hvor man naturligvis også kan komme til skade.

Den er udstyret med forskellige spænder og velcrolukninger som gør, at den kan tilpasses ret præcist.

Så findes der en bodyprotector eller et rygskjold, som man også kan kalde den. Den er noget mere fleksibel, hvis man synes, at lamel-vesten er lidt for generende at have på. Den består også af et stødabsorberende skum-materiale, men giver dog lidt mere frihed, da den er tyndere i materialet. Den giver ikke helt samme beskyttelse som lamel-vesten, men den kan være et udmærket alternativ. Du kan eventuelt kombinere den med airbag-vesten, som vi kigger på herunder.

Airbag-vesten er stort set lige så behagelig at have på som en helt almindelig vest. Den er lavet i et tyndt materiale og er derfor både fleksibel og diskret. Den bliver mere og mere populær både herhjemme og i udlandet, på trods af at den kun beskytter, hvis du bliver kastet af din hest. Hvis hesten sparker dig eller vælter med dig, yder den ingen beskyttelse.

Den er nemlig sådan indrettet, at den har en elastisk line som fastgøres til sadlen. I det øjeblik at du tager flyveturen af din hest, strammes linen og airbaggen udløses øjeblikkeligt, og hele din overkrop bliver pakket ind i beskyttende materiale. Det er smart. Noget der ikke er så smart er, hvis du er den distræte type som glemmer at hægte linen af, når du stiger af din hest. Med ét er du forvandlet til michelin-manden, og du er den oplagte kandidat til klubbens “klodsmajor” til den årlige pokalfest. Har vesten være udløst køber man blot en ny patron til den, og så er den klar til brug igen.

Ridedisciplin

Som tidligere nævnt bør din ridedisciplin være en medvirkende faktor i forhold til, hvilken sikkerhedsvest du skal vælge.

Umiddelbart er det kun ved ridestævner i høje dressurklasser, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at bære sikkerhedsvest. Den vil begrænse rytterens meget fine bevægelser og man risikerer, at hesten ikke til fulde forstår hjælperne korrekt. Det vil forstyrre indtrykket af ekvipagen og give et negativt resultat på pointgivningen. Ellers er det altid tilrådeligt at bære en sikkerhedsvest under ridning.

Langt de fleste vælger den helt almindelige lamel-vest. Den kan tilpasses fornuftigt til langt de fleste ryttere, og den kan generelt bruges til alle discipliner indenfor ridesport. Lige fra de helt små børn i elevskolen til de mere ekstreme grene af ridesporten ude i terrænet.

Nogle kan have brug for at vælge en sikkerheds-ridevest, der er mere diskret og mere ligner en helt almindelig vest, selvom det i nogle tilfælde betyder et  kompromis med sikkerheden. I andre tilfælde handler det måske slet ikke om udseendet. Det kan være, at du rider dressur på et højere stævneplan, og så kan det være vigtigt, at bevægelsesfriheden under den daglige træning også er helt i top. Det vil dog altid være en subjektiv vurdering som kun du kan træffe.

Selvom ridning med vest ikke er et decideret krav, vil det altid være absolut tilrådeligt at gøre det alligevel. Lad aldrig dine børn ride, eller omgås heste i stalden, uden hverken hjelm eller sikkerhedsvest. Det er også overordentligt fornuftigt at tilride en unghest iført en vest, dyrk ikke ridebanespringning uden vest og rid ikke i skoven eller i terræn uden vest. I alle disse nævnte tilfælde vil det være overordentligt fornuftigt at vælge en vest med højeste sikkerhedsniveau.

Så kan der være en gråzone, hvor man kommer lidt i karambolage med sikkerhed og selve æstetikken i udførelsen af øvelserne i for eksempel dressurridning. Her må man gøre op med sig selv, hvilke faktorer man ønsker at gå på kompromis med og handle derefter, men husk, en smule sikkerhed er trods alt bedre end ingen sikkerhed.

Sikkerhed

Som nævnt er ride-sikkerhedsveste udviklet til at beskytte rytterens ryg og brystkasse under ridning og håndtering af din hest. Det kan for eksempel være afbødning af skader ved fald, spark eller fastklemning.

Ligesom hos ridehjelme er der bestemte sikkerhedskrav der skal være opfyldt. Der er udstukket standarder og mærkninger, som producenterne er forpligtede til at overholde, hvis deres produkt skal opnå godkendelse.

For at møde kravene skal sikkerhedsveste til ridning skal både være CE-mærkede og have en SS-EN 13158-mærkning eller have BETA 2009-standarden.

Udover de nævnte mærkninger skal de ligeledes inddeles i tre sikkerhedsniveauer. Den mest sikre er niveau tre, og det er også den, de fleste vælger. Det er praktisk at vælge den med det højeste sikkerhedsniveau, da det også er den type, man skal have på ved stævner. Ikke ved alle stævner, men hvis du er ponyrytter eller juniorrytter er det et krav at bære en ride-sikkerhedsvest med en niveau tre-mærkning ved stævner. Det samme gælder ved grene som militarystævner, TREC eller springstævner.

Der er ingen krav om, at voksne ryttere skal bære vest, men derfor kan det jo være ganske fornuftigt alligevel.

Materiale

De fleste standard sikkerhedsveste består af en slags stødabsorberende materiale. Ved lamel-vesten er materialet lavet af skum som formes efter kroppen efterhånden som det varmes op og bliver mere blødt og fleksibelt. Lamellerne er ofte et par centimeter tykke men er syet på en måde, så de sidder med lidt afstand til hinanden. Det gør vesten forholdsvist fleksibel. De er udstyret med mange spænder og velcrolukninger der gør, at den kan tilpasses til de fleste.

Det samme gælder for bodyprotectoren og rygskjoldet. Dog er materialet tyndere og ofte mere elastisk og skummet er ikke så tykt som hos lamel-vesten.

Airbag-vesten er lavet, så den ligner en helt almindelig vest, og den vejer kun omkring 800 g. Den er derfor lige så fleksibel og behagelig som almindeligt overtøj, og du skal ikke slås med hverken skum eller velcro og spænder. Det eneste du skal huske er at spænde wiren fast til sadlen, og spænde den af igen inden du hopper af hesten!

Funktioner

Der findes et hav af forskellige sikkerhedsveste og dermed også et hav af forskellige funktioner. Igen er det en vurdering, hvad man har behov for i forhold til den type ridning, man dyrker, og hvor meget man vil betale for sin nye vest. Prisen afspejler naturligvis ofte graden af funktioner og materialekvalitet.

I toppen finder man sikkerhedsveste der både har ventilationskanaler, særlig 360 graders beskyttelse, elastikjustering, frontlynlås, softshell-materiale og nogle har endda den funktion, at du kan tage den hårde skal ud, og komme resten i vaskemaskinen. Desuden kan man finde veste, der er særligt udformet til kvinders mere runde former og nogle er endda vendbare med forskellige farver, udvendig og indvendig, så den kan vendes efter dagens farvehumør.

I bunden finder man veste, der ikke har helt så mange smarte funktioner. Faktisk er det svært at kalde det “bunden”, for efterhånden har alle sikkerhedsveste generelt et højt kvalitetsniveau med mange nyttige funktioner. Derfor finder man veste i den lavere ende af både funktionsniveau og pris der alligevel har flere praktiske funktioner. Velcrolukninger med røde markeringer, letvægts-skummateriale og vandtætte YKK-lynlåse er mere eller mindre standard.

Størrelse, pasform og komfort

Over årene er der sket en kærkommen optimering af både pasform og komfort hos sikkerhedsvestene. Der forskes konstant, og der udvikles hele tiden nye materialer, så de bliver mere og mere behagelige at have på.

Det eneste du som bruger skal sørge for er, at finde én der passer til dig og dit brug og din kropsform. Det vil sige, at den hverken må sidde for løst eller for stramt, og så skal den passe til din højde. Er den for lang, generer den din nakke eller støder mod sadlen, og er den for kort beskytter den ikke dit bækkenområde optimalt.

Det er ikke muligt at lave et størrelsesskema, som man generelt kan gå ud fra. Der er alt for store variationer på størrelserne hos de enkelte producenter, men der er nogle generelle retningslinjer at forholde sig til.

Når du tager ud for at prøve sikkerhedsveste til ridning, er det vigtigt, at du kun har en tynd bluse på, så du kan få en fornemmelse af pasformen og komforten.

Når du har den på, skal du lægge mærke til, om vesten dækker hele vejen fra nakke til haleben, og foran skal den dække helt ned til det nederste ribben. Faktisk skal vesten gå et par centimeter ned over det nederste ribben.

Du skal mærke efter, om du let kan bøje dig forover, uden at den generer dig og dermed begrænser dig alt for meget i din bevægelsesfrihed.

Det er vigtigt, at vesten ikke er for lang, da det som nævnt vil bevirke, at den vil ramme sadlen og blive skubbet opad. Det er hverken særlig rart eller særlig sikkert at ride med.

Hos mange modeller er velcrobånd og andre indstillinger udstyret med røde mærker som hjælper dig med at indikere, om vesten sidder korrekt på dig. Det kan være meget hjælpsomt.

Farve

Farven på din vest har selvsagt ikke nogen betydning for sikkerheden, men alle der har stiftet bekendelse til ridesporten, selv på ponymor-niveau, ved, at det er overordentligt vigtigt, at rideudstyr matcher. Det er tæt på at være lige så vigtigt som sporten selv. Med udvalget der er til rådighed, er det da heller ikke umuligt at finde en vest der passer lige netop til dit udstyrs-tema.

De fleste sikkerhedsveste fås i afdæmpede mørke farver, men det kan sagtens lade sig gøre at finde veste i mere friske farver. Røde, blå og lilla. Dog er der størst tradition for, at sikkerhedsveste er diskrete og ikke alt for kreative farvemæssigt.

Det er generelt altid smart, når tøj passer sammen i farve og stil, og sådan er det bestemt også inden for ridesport. Modemæssigt giver det sammenhæng i udtrykket, at din påklædning matcher og det viser, at du har haft nogle overvejelser omkring dit udstyr.

Lad os bare se det i øjnene. Ridesporten er i mange tilfælde også et spørgsmål om at være med på moden og have det rigtige udstyr og det rigtige tøj. Det kan man bryde sig om eller ej, men de fleste lægger mærke til, hvis en rytter har gjort sig umage og har tænkt over detaljerne i deres påklædning. Det er helt sikkert, at sikkerhedsvesten sagtens kan være en del af det at skabe det helt helt rigtige udtryk. Eller i det mindste være så diskret, at man ikke lægger mærke til den.

Budget

Udstyr til ridning er som regel dyrt. Det ved alle hestefolk. Sikkerhedsveste kan også være rigtigt dyre, og nogle koster over 3000 kr. Du kan dog sagtens finde en vest helt ned til 300 kr på tilbud som kan være udmærket, hvis bare den er godkendt. Du får selvfølgelig noget mere for pengene både komfort- og sikkerhedsmæssigt, hvis du giver lidt mere for den, men du kan med lethed finde en rigtigt god og sikker vest for under 1000 kr. Igen så kommer dit valg an på dit behov og din ridedisciplin.

Hvad siger undersøgelser om sikkerhedsveste til ridning?

Hvis du har lyst til at vide endnu mere om undersøgelser og forskning bagved ridesikkerhed, så findes der nogle stykker af slagsen. Her er nogle få udvalgte, som kunne være relevante i forbindelse med dit valg af sikkerhedsvest under ridning.

På sundhed.dk kan du læse om rideulykker og -skader, for det kan måske være interessant at vide, hvor mange der egentlig kommer til skade på hesteryg om året i Danmark, og det er ikke så få! Det kan måske få nogle af tvivlerne til at vælge sikkerhed frem for alt andet.

En tankevækkende artikel fra BMJ Journals der publicerer et forskningsresultat omkring betydningen af at bære sikkerhedsvest under ridning. Den viser, at der især er stor forskel på alvorligheden af skader under terrænridning mellem dem der bar vest, og dem der ikke gjorde.

En artikel fra Sports Medicine Australia sætter store spørgsmål ved sikkerheden af airbag-veste. Er det falsk sikkerhed? Et verdensomspændende forskningsresultat viser, at der ingen effekt er ved at bruge den type sikkerhedsvest.

I en undersøgelse fra 2019 er der undersøgt fordele og ulemper ved hhv. airbag-veste og bodyprotectors. Her gennemgås det bl.a. hvordan de selskaber, som kreerer ridevestene, ikke bruger ordet “sikker” når ridevestene beskrives. De må simpelthen ikke love for meget, fordi det i undersøgelser ikke er bevist at disse vest-typer yder nogen særlig form for sikkerhed sammenlignet med slet ikke at bære vest.

Om det er fordi at ryttere, som bærer veste, bliver mere overmodige vides ikke, men man har haft svært ved at bevise et fald i antal skader. Dog må det siges at der til konkurrencer i lige præcis langrend ridespringning var et fald på 56% i risikoen for skader. Derfor indførte man kort efter regler for brug af rideveste.

Airbag-veste er en lignende historie. Også her har man lavet undersøgelser, og resultatet blev at man ikke så et fald i antal skader. Her diskuteres det til gengæld om den kraft, som ridevesten pustes op med, er så stor at rytteren er tilbøjelig til at lande tættere på hesten efter et fald, eller om luften i vesten gør det svært for rytteren at rulle sig sammen og lande mere hensigtsmæssigt. Dette kræver dog flere undersøgelser, som uden tvivl bliver udført i fremtiden.

Artiklen konkluderer flere gange undervejs, at det for mange kan være hensigtsmæssigt at bære både bodyprotector og airbag-vest samtidig, da airbag-delen kan dække et større område helt fra kraveben og ned over hofterne. Samtidig vil bodyprotectoren yde god beskyttelse på ribben, hvor den reducerer den energi som indvirker på de indre organer ved et fald. De to komplimenterer hinanden rigtig godt, men det er til gengæld dobbelt pris hvis man vælger at investere i to rideveste.

Til slut skal det nævnes at der er en tendens til at der kun bæres sikkerhedsveste til ridestævner, hvortil man dropper dem hjemme i egen stald. Dette anses af mange fagpersoner som et problem, da de fleste rideulykker er associeret med at hesten er blevet bange.

Der forskes i dag vidt og bredt i frygt hos heste; om man kan forebygge frygt, samt hvad de helt nøjagtigt reagerer kraftigt på. Men om man har en “bombesikker” hest eller ej behøver ikke at have betydning for skader. Rideulykker sker ofte grundet manglende opmærksomhed. Rideulykker.dk har fokuseret på mange aspekter af rideulykker, og har blandt andet lavet en spørgerunde. Her kom det frem, at rytterfejl og frygt hos hesten er de største årsager: “Ridehjelmen havde du heldigvis på, men sikkerhedsvesten, som formentlig havde beskyttet dig mod bruddet på den fjerde lændehvirvel, ligger derhjemme. For du kender jo din hest, og den plejer ikke at blive bange”.

Janne Winther Christensen, lektor og forsker på Aarhus Universitet ved Institut for Husdyrvidenskab – Adfærd og Stressbiologi, snakker først og fremmest om kernebehov som skal dækkes, men henviser også til at alle heste kan trænes til ikke at løbe væk fra situationer, som de finder farlige.

Af undersøgelsen fremgår det at 18 af 68 interviewede ryttere, som har haft en rideulykke, ville ønske de havde båret sikkerhedsvest. De valgte det fra fordi de så det unødvendigt på en rolig skovtur, men har først indset vigtigheden af altid at bære sikkerhedsvest efter deres ulykke. Til det er Janne Winther Christensen enig, men hun understreger også at sikkerhedsudstyr generelt giver en falsk tryghed, og at det at træne sin hest er det vigtigste tiltag.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke sikkerhedsveste til ridning er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste sikkerhedsveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Sikkerhedsvest til ridning vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger sikkerhedsvest?

Valget af sikkerhedsvest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • Rideulykker – Patienthåndbogen på sundhed.dk.” https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/akutte-sygdomme/sygdomme/idraet-og-fysisk-aktivitet/rideulykker/. Åbnet 23 maj. 2020.
  • “Effects of body protection vests and experience levels in ….” https://bmjopensem.bmj.com/content/4/1/e000426. Åbnet 23 maj. 2020.
  • “Do riders who wear an air jacket in equestrian eventing … – NCBI.” 25 maj. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31160233. Åbnet 23 maj. 2020.
  • “What Do We Really Know About Body Protectors And Air Vests?.” 26 aug.. 2019, https://www.chronofhorse.com/article/vested-interest-know-about-body-protectors-air-vests. Åbnet 23 maj. 2020.
  • “Hesteforsker vil knække ulykkeskurven – Videnskab.dk.” 22 jul.. 2013, https://videnskab.dk/kultur-samfund/hesteforsker-vil-knaekke-ulykkeskurven. Åbnet 23 maj. 2020.
  • “Hvorfor sker ulykkerne? | Rideulykker.” https://www.rideulykker.dk/hvorfor-sker-ulykkerne. Åbnet 23 maj. 2020.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.