Springvest

Sort springvest
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridesporten er en af de farligste sportsgrene. Derfor er det væsentligt, at vi som ryttere gør, hvad vi kan for at sikre os bedst muligt. Netop til dette formål er en springvest fantastisk!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af springveste. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Springvest Test: Top 4 Bedste Springveste

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste springvest

Pris: 729 DKK

Vinderen i kategorien “bedste spring i test” er Swing P07 Springvest. Denne klassiske springvest er perfekt til dig, der ønsker høj beskyttelse blandet med god fleksibilitet. Og så har den et simpelt og fedt design.

Annonce

Bedste billige springvest

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige springvest” er Swing P06. Denne smukke vest er en favorit hos forbrugerne! Vesten er lavet i et flot design og sikrer både komfort og sikkerhed, hvilket jo er det vigtigste!

Annonce

Bedste premium springvest

Pris: 1.679 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium springvest” er Komperdell Ballistic. Denne top kvalitets vest har 360 graders beskyttelse og en fantastisk pasform! Vesten er til den helt kræsne rytter! Designet er desuden helt sublimt.

Annonce

Bedste junior springvest

Pris: 529 DKK

Vinderen i kategorien “bedste junior springvest” er Swing P06. Denne vest sikrer de mindste mod skader, hvis uheldet skulle være ude! Den er høj kvalitet samtidig med, at den er til at betale – hvad mere kan man bede om?

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til springvest

Hvad er en springvest?

En springvest er en vest, som rytteren bærer under springning. Den beskytter rytterens ryg og brystkasse, hvis der skulle ske et uheld. Sikkerhed bør altid være en topprioritet for os ryttere men springryttere er særligt udsatte. Der er flere komponenter, der spiller ind. Man kan risikere at falde af og ramme ind i et spring. Der er ofte høj fart, hvilket også øger risikoen for alvorlige uheld.

Mand med springvest

Vesten kan altså sørge for, at et eventuelt uheld ikke har så store konsekvenser, som det måske ville have haft, hvis man ikke bar en vest. 

Hvorfor skal jeg købe en springvest?

Ridning er som sagt en farlig sport, og at man involverer høje forhindringer, tilføjer høj fart samt iltre heste gør, at det er en god ide at tænke ekstra på sin sikkerhed.

Derfor er et køb af en vesten god investering i beskyttelsen af din krop, særligt hvis du er springrytter.

Hvilken springvest skal jeg vælge?

I denne artikel vil vi hjælpe dig ind i vesten til springs verden og komme ind på blandt andet hvilken sikkerhedsgodkendelse du skal gå efter. Hvilke materialer og funktioner springveste typisk har. Derudover får du en størrelsesguide, og vi vil fortælle dig lidt om en undersøgelse, der er lavet om springveste.

Kombinér en springvest med andet rideudstyr

En vest til spring benyttes, som navnet antyder, oftest under springning. Derfor vil vesten kombineres med andet springudstyr såsom springsadel og springgamacher. Herudover er ridehjelmen en uundværlig genstand under al ridning. Også denne er til for din sikkerhed ligeså vel som vesten!

Vedligeholdelse af springvest

Ligesom med alt andet hesteudstyr, så holder din vest til spring bare længere, hvis du passer godt på den! Særlig med sikkerhedsudstyr er det væsentligt at være opmærksom på vedligeholdelsen, så vesten ikke svigter, når det gælder allermest.

Derfor skal du altid tjekke din vest til spring, hvis du har været ude for et fald, hvor du bar den. Er du så uheldig, at vesten har en skade, skal den repareres eller erstattes med det samme. Derudover bør du ikke have den samme vest til spring i mere end 5-7 år, før den skal udskiftes.

Når det kommer til rengøring af din vest til spring, skal alt skummateriale inde i vesten tages ud. Herefter skal du vaske den i koldt vand med mild sæbe. Det er vigtigt at vaske vesten efter med rent, koldt vand så al sæben bliver vasket væk. Er der velcro på din vest til spring, kan du med fordel børste dette med en børste så skidt og hår fjernes.

Selvom det kan virke nemt og overskueligt, må du ikke putte din vest til spring i hverken vaskemaskinen eller tørretumbleren! Du skal i stedet tørre den hængende et lunt sted.

Optimal opbevaring af din vest til spring er, at du hænger den op. På den måde sikrer du, at den ikke bliver trykket og mister sin form. Alternativt kan du lægge den et sted, hvor du er sikker på at andre ting ikke stilles ovenpå. For at undgå misfarvninger bør vesten ikke opbevares i direkte sollys.

Valg af springvest

Vejrforhold

Når du skal ud og vælge din vest til spring, vil vejrforhold for det meste ikke være det vigtigste at forholde sig til. Det væsentligste er, at vesten yder topsikkerhed, den er komfortabel og du kan bevæge dig frit, mens du har den på. Når det så er sagt, findes der moderne løsninger, som imødekommer den traditionelle lidt klodsede og varme springvest. Der findes nemlig veste som er indbygget i tøj eller først pustes op, når uheldet er ude. Dette kan være en fordel om sommeren, hvor man foretrækker så lidt udstyr som muligt.

Sikkerhed

Vesten til springs ultimative formål er, at sikre dig som rytter mod alvorlige fald. Derfor er det væsentligt, at vesten lever op til visse sikkerhedskrav. Særligt, hvis du rider stævner, hvor det er en del af reglementet, at man skal bære sikkerhedsvest, skal man være sikker på at vesten til spring har én af de to nedenstående sikkerhedsgodkendelser.

  • CE og EN 13158-20XX
  • CE og EN 13158-20XX og Beta20XX Niveau 3

Går du efter en vest med disse sikkerhedsgodkendelser, kan du være helt tryg ved, at vesten til spring beskytter dig efter bedste evne.

Materialer

Langt de fleste sikkerhedsvest opbygges i “lameller” som er lavet af en form for polyester. Ud over disse lameller er der typisk nylon, som kan findes i mange forskellige farver. Andre mere moderne veste kan være indbygget i en trøje eller jakke i et åndbart materiale. Det øger både fleksibiliteten komforten.

Funktioner

Den vigtigste funktion vesten har, er at beskytte dig! Men der er flere funktioner, som kan gøre det mere tiltalende for en rytter at bære vest til spring, som er forudsætningen for sikkerhed. Her er det især væsentligt, at vesten er funktionel og komfortabel. Derfor kommer langt de fleste veste til spring med lynlås, så de er nemme at tage af på. Derudover er opbygningen med lameller med til at give springvesten en vis fleksibilitet.

Ønsker man at gå all-in på innovative og funktionelle løsninger, kan man kigge efter de veste, der er indbygget i en jakke eller trøje.

Størrelse

Det er meget væsentligt, at din vest til spring har den rigtige størrelse og pasform til lige netop dig. Har den ikke det, risikerer du, at den faktisk gør mere skade end gavn. En for stor vest til spring kan nemlig ryge op i din nakke ved fald, hvilket kan resultere i en nakkeskade.

For at finde den rigtige pasform til din krop, bør du tage ud i en fysisk butik og afprøve forskellige modeller. De kan variere meget og derfor er det væsentligt, at du får dem prøvet af, så du kan højne din egen komfort mest muligt. En høj komfort gør nemlig, at der er større sandsynlighed for, at du tager din vest til spring på.

De fleste veste kommer XS-XL, så det vil helt sikkert være muligt at finde én, der passer dig. Når du skal finde din størrelse, skal du benytte dig af tre mål. Rundt om brystkassen, rundt om taljen og over skulderen.

 BrystmålTaljemålOver skulderen
XS75-82 cm70-80 cm77-85 cm
S82-92 cm72-82 cm77-87 cm
M85-90 cm75-80 cm85-96 cm
L100-110 cm81-91 cm88-98 cm
XL115-125 cm95-115 cm110-115 cm

Selvom du kan benytte dig af ovenstående størrelsesguide, er det stadig vigtigt at prøve vesten på. Når du gør det, er der en række punkter, du skal være opmærksom på:

  • Vær opmærksom på, at vesten sidder tæt til din krop.
  • Vesten skal dække din brystkasse og kraveben. Den skal gå omkring to fingres bredde ned over dit sidste ribben.
  • Den må ikke begrænse dig i denne bevægelse. Test det ved at bøje dig forover.
  • Rygstykket på sikkerhedsvesten skal dække fra haleben og op til nakken men må ikke støde på sadlens bagkant.

Udseende

Hvordan du ønsker din vest til spring skal se ud, er jo helt op til dig! Om du ønsker et klassisk, moderne eller retro udtryk er meget individuelt. Heldigvis findes der mange forskellige designs af vesten, og derfor er der en stor sandsynlighed for, at der også er noget til din smag! Derudover er faconen på vesten både af betydning for din komfort og udseendet. Mange vil ofte gå efter en kropsnær springvest for så lidt forstyrrelse som muligt.

Kulør

Valget af farven på din vest til spring er ligesom det øvrige udseende også meget individuelt. Langt de fleste vælger en neutral vest til spring i sort, fordi man ønsker at den skal kamuflere sig bedst muligt. Er du derimod den farverige, modige type er der også rig mulighed for, at vælge en vest til spring i en farve!

Budget

Hvor mange penge du ønsker at bruge på din springvest, vil med stor sandsynlighed afhænge af, hvor ofte du skal bruge den. Dog er sikkerhedsudstyr en af de ting, hvor det sjældent kan betale sig at spare.

Veste til spring kan svinge i pris fra omkring 500 kroner til over flere tusinde for de meget moderne!

Hvad siger undersøgelser om springveste?

I en undersøgelse skulle en sammenligning af ryttere, med springveste, og ryttere uden være med til at undersøge effekten af, at bære en springvest. Den blev udført på 718 deltagere fra forskellige ponyklubber i USA i løbet af 2011–2017. 

Undersøgelsen viste blandt andet, at brug af springvest under terrænridning reducerede risikoen for skader med 56%. Omvendt var der ingen visning af reducering af skader i disciplinerne spring og dressur ved brug af springvest. Alligevel konkluderer undersøgelsen, at, der er måder at gøre ridesporten mere sikker. Brug af sikkerhedsudstyr, såsom ridehjelm og springvest kan mindske risikoen for alvorlige skader.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke springveste er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste springveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Springvestene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger springvest?

Valget af springvest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Effects of body protection vests and experience levels in ….” https://bmjopensem.bmj.com/content/4/1/e000426. Åbnet 2 nov.. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.