Ridesporten er en af de farligste sportsgrene. Derfor er det væsentligt, at vi som ryttere gør, hvad vi kan for at sikre os bedst muligt. Netop til dette formål er en springvest fantastisk!
Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af springveste. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste springvest
Pris: 4.400 DKK
Hit Air VH Airbag-vest er blevet kåret som den bedste springvest i testen, og det er ikke uden grund. Denne airbag-vest kombinerer avanceret teknologi med brugervenlighed og komfort, hvilket gør den til en uundværlig sikkerhedsfunktion for ryttere. Når udløst, beskytter vesten både rygrad, ribben og vitale organer ved hjælp af dens sofistikerede airbag-system. Den er let og behagelig at bære, med en god pasform, der ikke hæmmer bevægelsesfriheden under ridning. Desuden er Hit Air VH udstyret med justerbare stropper, der sikrer optimal tilpasning til forskellige kropstyper. Alt i alt tilbyder denne vest enestående beskyttelse og funktionalitet, som sikrer både sikkerhed og komfort på ridebanen.
Annonce
Bedste billige springvest
Pris: 699 DKK
RC-Flex Pro Sikkerhedsvest er en imponerende springvest, der ikke kun tilbyder solid beskyttelse, men også matcher et stramt budget. Denne vest er designet med fleksible paneler, som giver optimal bevægelsesfrihed, samtidig med at den lette vægt gør den behagelig at have på under længere rideture. Vesten er CE-certificeret, hvilket sikrer, at den lever op til de højeste sikkerhedsstandarder. Med en justerbar lukning kan man nemt tilpasse pasformen, hvilket gør det muligt at bruge vesten over forskellig påklædning. Kombineret med en pris, der er yderst konkurrencedygtig, giver RC-Flex Pro en fantastisk værdi for pengene.
Annonce
Bedste premium springvest
Pris: 4.499 DKK
Freejump sikkerhedsvesten har vundet prisen som den bedste premium springvest i vores seneste test. Vesten udmærker sig ved sin avancerede Airbagteknologi, som reagerer lynhurtigt ved fald og yder maksimal beskyttelse for rytteren. Den er både CE-certificeret og lever op til de nyeste sikkerhedsstandarder, hvilket giver stor tryghed under ridning. Yderligere er vesten designet med komfort og bevægelsesfrihed i fokus, så den næsten føles som en naturlig del af kroppen, og dens elegante, slanke design gør den både stilfuld og praktisk.
Annonce
En springvest er en vest, som rytteren bærer under springning. Den beskytter rytterens ryg og brystkasse, hvis der skulle ske et uheld. Sikkerhed bør altid være en topprioritet for os ryttere men springryttere er særligt udsatte. Der er flere komponenter, der spiller ind. Man kan risikere at falde af og ramme ind i et spring. Der er ofte høj fart, hvilket også øger risikoen for alvorlige uheld.
Vesten kan altså sørge for, at et eventuelt uheld ikke har så store konsekvenser, som det måske ville have haft, hvis man ikke bar en vest.
Ridning er som sagt en farlig sport, og at man involverer høje forhindringer, tilføjer høj fart samt iltre heste gør, at det er en god ide at tænke ekstra på sin sikkerhed.
Derfor er et køb af en vesten god investering i beskyttelsen af din krop, særligt hvis du er springrytter.
I denne artikel vil vi hjælpe dig ind i vesten til springs verden og komme ind på blandt andet hvilken sikkerhedsgodkendelse du skal gå efter. Hvilke materialer og funktioner springveste typisk har. Derudover får du en størrelsesguide, og vi vil fortælle dig lidt om en undersøgelse, der er lavet om springveste.
En vest til spring benyttes, som navnet antyder, oftest under springning. Derfor vil vesten kombineres med andet springudstyr såsom springsadel og springgamacher. Herudover er ridehjelmen en uundværlig genstand under al ridning. Også denne er til for din sikkerhed ligeså vel som vesten!
Ligesom med alt andet hesteudstyr, så holder din vest til spring bare længere, hvis du passer godt på den! Særlig med sikkerhedsudstyr er det væsentligt at være opmærksom på vedligeholdelsen, så vesten ikke svigter, når det gælder allermest.
Derfor skal du altid tjekke din vest til spring, hvis du har været ude for et fald, hvor du bar den. Er du så uheldig, at vesten har en skade, skal den repareres eller erstattes med det samme. Derudover bør du ikke have den samme vest til spring i mere end 5-7 år, før den skal udskiftes.
Når det kommer til rengøring af din vest til spring, skal alt skummateriale inde i vesten tages ud. Herefter skal du vaske den i koldt vand med mild sæbe. Det er vigtigt at vaske vesten efter med rent, koldt vand så al sæben bliver vasket væk. Er der velcro på din vest til spring, kan du med fordel børste dette med en børste så skidt og hår fjernes.
Selvom det kan virke nemt og overskueligt, må du ikke putte din vest til spring i hverken vaskemaskinen eller tørretumbleren! Du skal i stedet tørre den hængende et lunt sted.
Optimal opbevaring af din vest til spring er, at du hænger den op. På den måde sikrer du, at den ikke bliver trykket og mister sin form. Alternativt kan du lægge den et sted, hvor du er sikker på at andre ting ikke stilles ovenpå. For at undgå misfarvninger bør vesten ikke opbevares i direkte sollys.
Når du skal ud og vælge din vest til spring, vil vejrforhold for det meste ikke være det vigtigste at forholde sig til. Det væsentligste er, at vesten yder topsikkerhed, den er komfortabel og du kan bevæge dig frit, mens du har den på. Når det så er sagt, findes der moderne løsninger, som imødekommer den traditionelle lidt klodsede og varme springvest. Der findes nemlig veste som er indbygget i tøj eller først pustes op, når uheldet er ude. Dette kan være en fordel om sommeren, hvor man foretrækker så lidt udstyr som muligt.
Vesten til springs ultimative formål er, at sikre dig som rytter mod alvorlige fald. Derfor er det væsentligt, at vesten lever op til visse sikkerhedskrav. Særligt, hvis du rider stævner, hvor det er en del af reglementet, at man skal bære sikkerhedsvest, skal man være sikker på at vesten til spring har én af de to nedenstående sikkerhedsgodkendelser.
Går du efter en vest med disse sikkerhedsgodkendelser, kan du være helt tryg ved, at vesten til spring beskytter dig efter bedste evne.
Langt de fleste sikkerhedsvest opbygges i “lameller” som er lavet af en form for polyester. Ud over disse lameller er der typisk nylon, som kan findes i mange forskellige farver. Andre mere moderne veste kan være indbygget i en trøje eller jakke i et åndbart materiale. Det øger både fleksibiliteten komforten.
Den vigtigste funktion vesten har, er at beskytte dig! Men der er flere funktioner, som kan gøre det mere tiltalende for en rytter at bære vest til spring, som er forudsætningen for sikkerhed. Her er det især væsentligt, at vesten er funktionel og komfortabel. Derfor kommer langt de fleste veste til spring med lynlås, så de er nemme at tage af på. Derudover er opbygningen med lameller med til at give springvesten en vis fleksibilitet.
Ønsker man at gå all-in på innovative og funktionelle løsninger, kan man kigge efter de veste, der er indbygget i en jakke eller trøje.
Det er meget væsentligt, at din vest til spring har den rigtige størrelse og pasform til lige netop dig. Har den ikke det, risikerer du, at den faktisk gør mere skade end gavn. En for stor vest til spring kan nemlig ryge op i din nakke ved fald, hvilket kan resultere i en nakkeskade.
For at finde den rigtige pasform til din krop, bør du tage ud i en fysisk butik og afprøve forskellige modeller. De kan variere meget og derfor er det væsentligt, at du får dem prøvet af, så du kan højne din egen komfort mest muligt. En høj komfort gør nemlig, at der er større sandsynlighed for, at du tager din vest til spring på.
De fleste veste kommer XS-XL, så det vil helt sikkert være muligt at finde én, der passer dig. Når du skal finde din størrelse, skal du benytte dig af tre mål. Rundt om brystkassen, rundt om taljen og over skulderen.
Brystmål | Taljemål | Over skulderen | |
XS | 75-82 cm | 70-80 cm | 77-85 cm |
S | 82-92 cm | 72-82 cm | 77-87 cm |
M | 85-90 cm | 75-80 cm | 85-96 cm |
L | 100-110 cm | 81-91 cm | 88-98 cm |
XL | 115-125 cm | 95-115 cm | 110-115 cm |
Selvom du kan benytte dig af ovenstående størrelsesguide, er det stadig vigtigt at prøve vesten på. Når du gør det, er der en række punkter, du skal være opmærksom på:
Hvordan du ønsker din vest til spring skal se ud, er jo helt op til dig! Om du ønsker et klassisk, moderne eller retro udtryk er meget individuelt. Heldigvis findes der mange forskellige designs af vesten, og derfor er der en stor sandsynlighed for, at der også er noget til din smag! Derudover er faconen på vesten både af betydning for din komfort og udseendet. Mange vil ofte gå efter en kropsnær springvest for så lidt forstyrrelse som muligt.
Valget af farven på din vest til spring er ligesom det øvrige udseende også meget individuelt. Langt de fleste vælger en neutral vest til spring i sort, fordi man ønsker at den skal kamuflere sig bedst muligt. Er du derimod den farverige, modige type er der også rig mulighed for, at vælge en vest til spring i en farve!
Hvor mange penge du ønsker at bruge på din springvest, vil med stor sandsynlighed afhænge af, hvor ofte du skal bruge den. Dog er sikkerhedsudstyr en af de ting, hvor det sjældent kan betale sig at spare.
Veste til spring kan svinge i pris fra omkring 500 kroner til over flere tusinde for de meget moderne!
I en undersøgelse skulle en sammenligning af ryttere, med springveste, og ryttere uden være med til at undersøge effekten af, at bære en springvest. Den blev udført på 718 deltagere fra forskellige ponyklubber i USA i løbet af 2011–2017.
Undersøgelsen viste blandt andet, at brug af springvest under terrænridning reducerede risikoen for skader med 56%. Omvendt var der ingen visning af reducering af skader i disciplinerne spring og dressur ved brug af springvest. Alligevel konkluderer undersøgelsen, at, der er måder at gøre ridesporten mere sikker. Brug af sikkerhedsudstyr, såsom ridehjelm og springvest kan mindske risikoen for alvorlige skader.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste springveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Springvestene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af springvest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.