En bidløs trense er helt perfekt til dig, der ønsker at ride uden bid, men uden at gå på kompromis med sikkerheden. Den bidløse trense giver din hests mund ro samtidig med, at du kan styre retning og tempo.
Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af bidløse trenser. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste bidløs trense
Pris: 725 DKK
Denne bidløse trense med anatomisk nakkerem er en imponerende kombination af funktionalitet og komfort, hvilket gør den til det bedste valg i vores test af bidløse trenser. Det anatomiske design sikrer en perfekt pasform og reducerer trykket på hestens nakke, hvilket fremmer hestens trivsel under ridning. Fremstillet af høj kvalitetslæder, er trensen ikke kun holdbar, men også æstetisk tiltalende. De justerbare remme giver en fleksibel tilpasning, der passer til forskellige hestestørrelser og -typer. Kombinationen af disse nøglefunktioner gør denne trense til et fremragende valg for ryttere, der ønsker et skånsomt og effektivt alternativ til traditionelle bøjler.
Annonce
Bedste billige bidløs trense
Pris: 635 DKK
Karlslund Ridegrime er en fremragende budgetvenlig løsning for ryttere, der ønsker at ride bidløst. Dens funktionelle design er ideelt til både træning og afslappede rideture. Fremstillet af stærkt og holdbart materiale, garanterer den lang tid i brug og sikker styring af hesten. Med justerbare remme sikrer trensen en god pasform og komfort for hesten. Dens alsidighed gør den velegnet til forskellige former for ridning, hvilket gør det til et værdifuldt tilbehør for rytteren, der søger et prisdygtigt produkt uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Annonce
Bedste premium bidløs trense
Pris: 769 DKK
Bidløs Trense X-Line fra HorsePartner imponerer med sin kvalitet og komfort. Trensen er fremstillet i førsteklasses læder, som sikrer holdbarhed og en behagelig pasform for hesten. Det elegante design tilbyder en optimal kontrol og styring, samtidig med at det giver hesten frihed til at bevæge sig uden ubehag fra biddet. Justerbare remme og polstret næsebånd gør det nemt at tilpasse trensen til forskellige hestetyper. Hver detalje, fra syningerne til spænderne, viser en omhyggelig opmærksomhed på kvalitet og funktionalitet, hvilket gør dette produkt til det bedste valg i premium-kategorien.
Annonce
En bidløs trense er som ordet meget godt beskriver en trense, der er opbygget uden bid. Det er for rytteren, der enten har en hest som ikke bryder sig om bid eller fordi man ønsker at give hesten fri i munden.
En bidløs trense kommer i rigtig mange forskellige afskygninger. Typisk ligner de dog en almindelig trense, men hvor tøjlen sættes fast i siderne af næsebåndet frem for et bid. Der er mange forskellige meninger omkring brug af bidløs trense og det kan være en jungle at finde rundt i. Derfor vil denne artikel give dig alle de informationer, du skal bruge omkring bidløse trenser.
Der kan være flere grunde til, at du vælger at købe en bidløs trense. Nogle benytter den bidløse trense på skovture for, at gøre det så hyggeligt og stressfrit for hesten som overhovedet muligt. Det betyder også, at hesten kan tage en mundfuld græs uden problemer. Hvis du ønsker at ride i skoven uden bid, er det dog vigtigt, at din hest er vant til at ride på tur. Derudover er det væsentligt, at du har trænet hesten i, at blive styret uden bid hjemmefra i trygge omgivelser.
Hvis du har en hest, som af den ene eller anden grund ikke bryder sig om biddet, kan en bidløs trense også være løsningen.
At vælge den rette bidløse trense kan være svært at finde rundt i. Derfor vil denne artikel blandt andet hjælpe dig med hvad du skal tænke over i forhold til ridedisciplin, materialer og budget.
Når du anskaffer dig en bidløs trense, er det forskelligt om der følger tøjler med. Gør der ikke det vil det være væsentligt at købe disse også. De er nødvendige for at kunne styre hestens tempo og retning. Fordelen ved, at købe tøjler separat er, at du frit kan vælge de tøjler du har det bedst med, uden at gå på kompromis med den bidløse trense.
Ligesom med alt dit andet udstyr holder en bidløs trense også længst, hvis du passer godt på den. Det betyder, at man skal opbevare den korrekt samt rengøre og pleje den jævnligt.
Hvilken pleje din bidløse trense har behov for afhænger af, hvilket materiale det er fremstillet i.
Er den fremstillet i blødt materiale som eksempelvis bomuld, er det tilstrækkeligt blot at vaske den. Det kan enten gøres i vaskemaskinen – men husk at spørge din mor om lov først! Eller i en spand med vand og mild sæbe. Husk at vaske alt sæben ud af stoffet og lad den tørre ordentligt inden du bruger den igen.
Er din bidløse trense derimod af læder kræver den lidt mere pleje:
Dagligt:
Ugentligt/månedligt:
Når du skal ud og købe din første bidløse trense, kan det være en god ide at gøre dig nogle overvejelser om, hvilken ridedisciplin du ønsker at bruge den til. Spring, dressur, skovtur eller måske noget helt andet?
Skal den bruges til dressur, er det væsentligt, at du finder en bidløs trense, hvor der er god kontakt til både næseryg og nakke. På den måde kan du nemt styre hestens retning, tempo og i nogen grad også hestens holdning alt efter niveau. Vær opmærksom på at bidløs trense som udgangspunkt ikke er tilladt i dressurkonkurrencer. Dog kan der, i særlige tilfælde, tilbydes klasser til ekvipager, der rider bidløst.
Skal du bruge din bidløse trense til springning, er det vigtigt at vælge en trense, hvor du har stor kontrol. Vælg gerne en, der har god kontakt til hestens næseryg, så du nemt kan styre hestens fart. Det er tilladt at ride med bidløs trense til springstævner. Dog er det kun nogle bestemte former for næsebånd, der må benyttes. Her henviser vi til Dansk Rideforbunds reglement.
Man vil sjældent vælge hverken bidløs trense ud fra vejret. Man kan dog overveje om den primære brug af den bidløse trense foregår udenfor. Gør den det, er det en oplagt mulighed at vælge en bidløs trense lavet af stof frem for læder. Stof tørrer hurtigt og tager ikke skade af at blive vådt, så længe det får mulighed for at tørre.
Bidløse trenser kommer typisk i to forskellige materialer; læder eller stof. Hvilket stof kan variere, men det ses ofte at de fremstilles i bomuld eller nylon.
Som vi har været inde på før, er der fordele og ulemper ved begge materialer. Læder er meget flot og giver det klassiske udtryk, der ligner den almindelige trense. Læder kræver dog meget vedligehold.
Bidløse trenser af stof vil give et andet udtryk end trenser i læder. På den måde vil det være en smagssag, hvad man bedst kan lide. Fordelen ved en bidløs trense i stof er, at den er nem at vedligeholde. Derudover kan den holde til at blive brugt på regnfulde dage.
Næsten lige så mange bidløse trenser der findes, lige så mange forskellige funktioner og opbygninger har de.
Den primære funktion fælles for dem alle er, at rytteren kan styre sin hests tempo og retning uden bid. Det betyder, at de fleste bidløse trenser er lavet sådan, at de sidder tæt til hestens hoved. På den måde sikrer man, at trensen ikke ryger rundt og hesten bliver usikker på rytterens signaler.
Ved bidløse trenser er det ofte næsebåndets funktioner, der vil have betydning for den bidløse trense. Der findes næsebånd som strammer om hestens næseryg, når der trækkes i tøjlen. Andre der strammes under kæben, og nogle hvor man blot fastsætter tøjlen i en ring i siden af næsebåndet.
Hvilken funktion du skal gå efter afhænger i høj grad af dig, din hest og hvad dit formål med, at ride bidløst er. Dette bør afgøres i samarbejde med en fagperson og træner.
For at din bidløse trense skal have den rette indvirkning på hesten er det vigtigt at du finder den rette størrelse. Bidløse trenser kommer i samme størrelsesskala som en almindelig trense altså pony, cob, full og X-full.
Derfor vil du også kunne finde ud af cirka hvilken størrelse, der passer din hest ved at kigge på din almindelige trense. Nogle gange, særligt hvis trensen laves i stof, vil størrelserne være small, medium, large.
Læder | Hoved* | Næsebånd* |
Pony | 74 cm – 94 cm | 46 cm – 51 cm |
Cob | 84 cm – 109 cm | 48 cm – 56 cm |
Full | 94 cm – 117 cm | 53 cm – 58 cm |
X-Full | 107 cm – 127 cm | 56 cm – 64 cm |
*“Hoved” måles fra hestens mundvig til punktet mellem hestens ører. Dette tal skal fordobles og så har du målet.
*“Næsebånd” måles fra hesten ene mundvige til den anden hen over næseryggen.
Stof | Hoved | Næsebånd |
Small | 74 cm – 99 cm | 41 cm – 53 cm |
Medium | 84 cm – 109 cm | 48 cm – 58 cm |
Large | 97 cm – 122 cm | 51 cm – 64 cm |
Designet på udstyret har ofte en betydning for os. Det samme vil gøre sig gældende ved køb af en bidløs trense. De findes i mange forskellige designs som alle giver forskelligt udtryk. Ønsker man det eksklusive, klassiske udseende kan det være en ide at vælge bidløse trenser i læder.
Ønsker man et mere afslappet look, kan man med fordel vælge en trense af stof. Dette design vil få den bløde, horsemanship-stil til at skinne igennem.
Ligesom med designet på den bidløse trense vil farven formentlig også have en betydning. Vælger du at købe en bidløs trense i læder, vil du kunne vælge mellem farverne brun og sort. Dette vælges oftest på baggrund af ens øvrige læder udstyr som eksempelvis sadel.
Vælger du derimod en bidløs trense i stof, er der uendelige muligheder for farver. Her er det kun fantasien, der sætter grænser for dit farvevalg!
Ligesom med alt andet udstyr, vil dit budget have en betydning for, hvilken kvalitet du kan få med hjem. Her er det væsentligt at gøre op med sig selv, hvad formålet med den bidløse trense er. Vil du bruge den til hyggelige skovture en gang imellem eller vil det være noget du bruger hver dag til træning? Er det blot en hyggelig afveksling, er der måske ikke grund til at bruge hele opsparingen. Er det derimod et afgørende træningsredskab, kan det godt betale sig at investere i holdbar kvalitet.
Bidløse trenser kan svinge i pris fra ca. 2-300 kr. og op til flere tusinde. Ofte afhænger det af materiale og kvalitet.
Den bidløse trense er et forholdsvist lille område inden for forskning. Men dette studie fra 2009 har kigget på forskellen mellem at ride med og uden bid.
Hestene iført de almindelige trense svingede med halen, tyggede og åbnede munden mere end de heste, der bar bidløs trense. Hestene med bidløs trense sænkede hovedet mere, når de fik lang tøjle end de heste med bid.
Når hesten fik lange tøjler, var hjertefrekvensen og hjertefrekvensvariation højere for hestene med bid sammenlignet med dem med bidløs trense.
En bidløs trense kan altså have en positiv effekt på hesten!
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste bidløse trenser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Trenserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af bidløs trense afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.