Lang ridejakke

Brun lang ridejakke
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridejakker fås i et væld af afskygninger. Tilfælles har de, at de skal komplimentere rytterens bevægelser i sadlen. En lang ridejakke må altså ikke begrænse rytteren, men kan i stedet have fordele som øget varme og vejrmodstand.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af lange ridejakker. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Lang Ridejakke Test: Top 4 Bedste Lange Ridejakker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste lang ridejakke

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste lange ridejakke i test” er ELT Termo Saphira lang ridejakke. Jakken udmærker sig ved at være passende på mange tider af året, men holder dig altid varm om vinteren. Jakken er med høj krave og er vandafvisende. 

Annonce

Bedste billige lang ridejakke

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige lang ridejakke” er Equipage Gaia. Her får man vandtætheden fra en klassisk regnjakke kombineret med varmegivende elementer fra softshell og quiltning. Jakken er desuden meget åndbar.

Annonce

Bedste premium lang ridejakke

Pris: 2.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium lang ridejakke” er Kingsland Maria. Jakken giver god varmeisolation, men er samtidig en let og blød jakke. Desuden fås den helt fra str. XS op til XL, og har det fineste feminine snit.

Annonce

Bedste lange ridejakke til børn

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste lange ridejakke til børn” er Covalliero’s jakke. Den danske vinter kan være svær at gennemskue; derfor er denne jakke ikke blot åndbar til de lidt varmere dage, men yder også vand- og vindtæthed mod blæst, regn og kulde.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til lang ridejakke

Hvad er en lang ridejakke?

Hvor en standard ridejakke udelukkende dækker rytterens overkrop, har en lang ridejakke den fordel, at den også beskytter sadlen under ridning. Lange ridejakker har slidser enten langs siderne eller bagpå, så ridejakken – så at sige – kan bredes ud, og ikke hæmmer rytterens bevægelser i sadlen. Mange af dem fås med magneter langs kanten, som kan hæftes på sadlen for optimal beskyttelse og isolering.
Lang ridejakke i sort

Hvorfor skal jeg købe en lang ridejakke?

En lang ridejakke er netop god, idet den passer til mange af vejrets uforudsigelige elementer. De kan fås i sommer-, vinter- eller regnvarianter, som både beskytter rytteren samt rideudstyret mod diverse vejrproblematikker.

Umiddelbart virker det ikke decideret smart, at en jakke skal have ekstra længde, når man sidder i sadlen. Det er dog værd at nævne, at lange ridejakker netop er udformet på en sådan måde, at de giver fri bevægelighed. En lang ridejakke er et must-have for den rytter, som ønsker god isolering mod regnvand og kulde, og som også gerne ser sin sadel beskyttet, for at holde så længe som muligt.

Hvilken lang ridejakke skal jeg vælge?

I dette tilfælde anbefales det ikke blot at købe en regulær lang jakke. Det er essentielt, at der er tale om en decideret lang ridejakke. Når det kommer til valg af den lange ridejakke, må man først og fremmest gøre op med sig selv, hvad tid på året, man ønsker en lang ridejakke til. Der er stor forskel på materialer, alt efter om jakken er rettet mod sommer- eller vinterbrug.

Der er desuden mange muligheder for designs hvis man breder sin søgehorisont ud. Som udgangspunkt skal man dog overveje det funktionelle og økonomiske aspekt, før man kaster sig ud i køb af lang ridejakke.

Kombinér lang ridejakke med andet ridetøj

Den lange ridejakke kan som nævnt kombineres med andet ridetøj, for netop at passe til vejret den pågældende dag. Ridebukser, ridestøvler med tilhørende ridestrømper og ridehandsker er blot få af mange beklædningsgenstande, som kan være med til at gøre rideturen helt optimal. Alt efter materialevalg, giver de hver deres supplement til enten vandtæthed, slidstyrke eller varme.

Pleje af lang ridejakke

Langt de fleste ridejakker kan gå i vaskemaskinen. Det anbefales at følge de enkelte vaskeanvisninger, som oftest består i maksimalt at vaske ved 30 grader, vende vrangen ud på jakken og eventuelt vaske den separat. Efterfølgende lufttørring er klart mest anbefalelsesværdigt, da det er den mest skånsomme behandling i længden.

Valg af lang ridejakke

Ridedisciplin

I og med at der er lavet slidser i de lange ridejakkers underside, er komforten i top til såvel dressurryttere som springryttere. Til stævner er der dog ret klare retningslinjer for beklædning, og derfor ser man ikke lange ridejakker på stævnepladsen. 

Ekvipagens helhedsindtryk har meget med traditioner at gøre, og derfor ser man oftest brug af korte jakker i blazer-stil. Når det kommer til hjemmetræning, både gældende for træning på ridebanen og turridning, er der dog friere rammer. 

Her kan man tillade sig at gå noget mere op i det funktionelle, hvor en lang ridejakke kan gøre en verden til forskel, især for den rette temperaturregulering. 

Vejr

En lang ridejakke kan fås af forskellige materialer og med evt. foring, luftventilation eller modstandsdygtighed. Når man vælger at investere i en lang ridejakke, skal man ofte rette sig mod en bestemt årstid, da ridejakker er meget specifikke i funktioner. 

Ridejakker vil oftest have en bestemt slidstyrke, men hvorvidt de er vand- og vindtætte, eller forsyner rytteren med ekstra varme, varierer fra jakke til jakke. Det anbefales derfor at man har flere jakker i sin garderobe til forskellige vejrsituationer. Man kan dog naturligvis vælge at købe en let jakke som eventuelt er let foret, og supplere denne med en varm trøje, og andet varmegivende ridetøj, til kolde vinterdage.

Materialer

Polyester er et genialt materiale til beklædning, idet det ikke blot giver slidstyrke, men også åndbarhed. Dette gør at polyester er et godt materiale til såvel vinterjakker som sommerjakker. Mange jakker er lavet med polyester både som indre og ydre beklædning, for at opnå optimal effekt. Polyester er da også et effektivt materiale, men til vinterjakker er det ofte en fordel at supplere med ekstra beskyttelse mod kulden.

Det er i sidste ende oftest den indre foring eller eventuelt fyld i jakken, som gør forskellen. Fyld vil oftest bestå af dun og/eller fjer, som har god isolationsevne, og også lader luft trænge igennem, så man ikke overopheder. Foring har samme funktion, men giver yderligere blødhed mod kroppen. Det vil oftest bestå af fleece, der er afledt af polyester, eller uld. 

Det kan være relativt uoverskueligt at skulle udvælge sin lange ridejakke. Det handler dog mest af alt om at se på sine behov. På dage hvor man sveder, vil man være glad for god åndbarhed, enten i form af ren polyester eller det såkaldte softshell, som generelt vinder ind i Outdoor-aktiviteter. Hvor hardshell er kendt for sine vand- og vindtætte kvaliteter, har softshell fordele som god ventilation, hvilket er et must hvis man bevæger sig meget.

Vandtætheden kan i stedet opnås ved at belægge ridejakkens ydre med polyurethan. Mange bruger både sin ridejakke i sadlen og til øvrige staldaktiviteter, så det kan være en fordel at jakken opfylder en del af de nævnte kvaliteter.

Funktioner

Når det kommer til funktioner, er det relevant at se på hhv. sommer- og vinterbrug. Om sommeren er god åndbarhed samt varmerefleksion eftertragtede kvaliteter. Førstnævnte kan som nævnt opfyldes af forskellige materialer. Varmerefleksionen hænger mest af alt sammen med jakkens farve, som gerne må være lys. 

Dette betyder naturligvis også at skidt og snavs nemmere ses, men kan gøre en væsentlig forskel for varmemodtageligheden fra solens stråler. Omvendt vil man for vinterjakker stræbe efter termo-egenskaber eller blot ekstra varme i form af foring eller fyld. Den lange ridejakke har netop isolerende egenskaber.

Der er forskel på hvorvidt jakkerne fås med hætte eller ej. I sadlen har det ikke stor betydning hvis man benytter ridehjelm, men til staldens øvrige aktiviteter – især de udendørs – kan hætten få stor betydning. Det samme gør sig gældende for lommer, hvorfor mange lange ridejakke fås med rummelige yder- og inderlommer.

Størrelse

Ridejakker sælges i de gængse tøjstørrelser 32-46, også kendt som str. XS-XL. Det er en fordel at kende sit bryst-, talje- og hoftemål samt armlængde, da dette vil sikre en optimal pasform. Det er dog mest anbefalelsesværdigt at købe sin lange ridejakke i en fysisk butik, og således sikre sig at man opnår et korrekt match.

En lang ridejakke må hverken være for lille, da dette netop vil begrænse førligheden i sadlen, eller for stor, da den vil miste sine isolerende egenskaber herved.

Design

Det funktionelle aspekt prioriteres som altid, men i takt med at man er blevet bedre til at manipulere materialer, og samtidig bevare deres kernefunktioner, er der nu mange designs på markedet. 

Ridejakker behøver som sådan ikke skille sig markant ud fra andre jakker på markedet, når det kommer til udseende. Således findes der altså noget til enhver smag når det kommer til at udvælge sin lange ridejakke, hvad end man ønsker en tæt eller løs pasform, feminine detaljer eller blot et simpelt og klassisk look.

Farve

Som nævnt er lange ridejakker ikke som sådan taget i brug i stævneverdenen, hvilket er ensbetydende med at der er fri fantasi, når det kommer til design såvel som farve. Farver kan bruges til at udstråle specifikke anlæg, eller blot indgå i en større helhed med det øvrige rideudstyr; et farvetema så at sige. 

Dog vil lyse farver, som reflekterer sollys, være at foretrække om sommeren, mens de varmere mørke farver indgår bedst i overgangsperioder og vinter.

Budget

For en lang ridejakke i udmærket kvalitet skal man som minimum regne med at lægge 800 kr. Når det er sagt, så ligger lange ridejakker generelt mellem 500-2000 kr. Jo flere komplicerede funktioner og designs, des dyrere. Især mærkevarerne ligger – med god grund – i den høje ende af skalaen. 

Man må gøre op med sig selv, hvilke kvaliteter man ønsker opfyldt, og undersøge forskellige rideudstyrsbutikker og mærker for et match. Køber man udenfor sæson, kan man være heldig at falde over gode tilbud, dog højst sandsynligt med begrænsede valgmuligheder, da det som oftest vil være et restlager, der sælges ud af.

Hvad siger undersøgelser om lang ridejakke?

Ved at kigge på optegnelser fra det 17. århundrede og fremefter, har en undersøgelse fra 2013 været i stand til at tage et skarpt kig på udviklingen i ridetøj. Efter at have krydsrefereret forskellige kilder fra den angivne periode, er det tydeligt, hvordan kvinders ridetøj altid har været inspireret af, og udformet på baggrund af, ridetøj til mænd.

Ridesporten har ikke altid været domineret af kvinder; det er der stadig tydelige tegn på til stævner i dag, hvor stilen tydeligvis er inspireret af mændenes tøjstil. 

For den lange ridejakkes vedkommende, var der en periode i og omkring det 19. århundrede, hvor det var kutyme at have en vis længde på ridetøjet. Dette gjorde sig gældende for såvel benklæder som tøj til overkroppen. I løbet af det 19. århundrede mistede ridetøj dog gradvist volumen og længde, og man er først for nyligt begyndt at implementere det tilbage i ridesporten. 

Langt ridetøj har netop gode kvaliteter ift. varme og isolation, som er meget eftertragtede blandt seriøse ryttere.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke lange ridejakker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste lange ridejakker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridejakkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en lang ridejakke?

Valget af lang ridejakke afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “A study on the introduction of men’s items in women’s ….” https://www.researchgate.net/publication/271337224_A_study_on_the_introduction_of_men’s_items_in_women’s_equestrian_clothing. Åbnet 23 okt.. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.