Vinter ridejakke

Blå vinter ridejakke
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Alle kender følelsen af kulde, og alle hader det. Dette problem kan mindskes væsentligt, med en vinter ridejakke. Vi har lavet en guide til at hjælpe dig med at finde den helt rigtige jakke til at bruge mod kulden.

På Magasinet Hest har vi udarbejdet en test af vinter i samarbejde med vores udstyrs- og hesteekspert Victoria Andersen. Se de 5 testvinderne herunder. Læs også vores råd som også er skrevet af Victoria.

Vinter Ridejakke Test: Top 5 Bedste Vinter Ridejakker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste vinter ridejakke

Pris: 1.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter ridejakke i test” er fra Equipage. Denne jakke vil holde dig varm på selv de koldeste vinterdage, og det bedste af det hele er, at den gør dette til en ekstremt fordelagtig pris.

Annonce

Bedste billige vinter ridejakke

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vinter ridejakke” er Equipage Master jakken. Jakken her er designet så den har en fantastisk fleksibilitet, udover dette er jakken også vandafvisende og den tørrer hurtigt. Jakken er ikke helt ligeså varm som andre.

Annonce

Bedste premium vinter ridejakke

Pris: 1.449 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vinter ridejakke” er ELT’s vinter ridejakke. Jakken fra ELT er exceptionel på flere punkter, men det vigtigste er, at jakken er lavet af fantastisk slidstærke materialer, som er vind- og vandtæt samt ekstremt åndbare.

Annonce

Bedste vinter ridejakke med aftagelig hætte

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter ridejakke med aftagelig hætte” er EQ Gaia Ridejakke. Hvis dine vinter ridejakker er tilbøjelige til at blive beskidte og våde, så er denne jakke for dig, og det er hvad enten du er kvinde eller mand da denne jakke er designet til alle.

Annonce

Bedste ride heldragt

Pris: 1.799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ride heldragt” er fra Equipage. Denne jakke er med hætte og sikrer en tør og varm rideoplevelse. Den har 5000MM vandtæthed og 3000MVP åndbarhed. Perfekt hvis du bare vil have det varmt uanset vejret.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vinter ridejakker

Hvad er en vinter ridejakke?

Som det ligger i ordene, er en vinterridejakke en jakke, som benyttes til ridebrug i vinterhalvåret. En ridejakke benyttes af rytteren, for at vedkommende opnår maksimal komfort på alle fronter. Rytterens kropstemperatur reguleres, så den er helt tilpas. Hvis rytteren fryser, når han eller hun omgås i stalden, kan staldbesøgene blive lange og kolde. En vinterridejakke holder sygdomme og andre ubehagelige ting, forårsaget af den kulde, som rytteren udsættes for flere timer dagligt i vintersæsonen, væk.

En vinter ridejakke holder dig varm i de kolde tider på året

Kort sagt, så er en vinterridejakke en jakke, tilpasset helt specifikt til en rytters behov, i de kolde, mørke vintermåneder. Jakken er ikke præcis som en almindelig vinterjakke, da denne skal være til at benytte under ridning. Jakken skal sidde tilpas tæt på kroppen, så din underviser stadig kan korrigere din ridning, og så er det vigtigt, at hvis jakken er lang, så er den designet til brug i sadlen.

Hvorfor skal jeg købe en vinter ridejakke?

Der er intet værre end at fryse! Du bruger flere timer dagligt hos din bedste ven, og hvem gider komme hjem fuldkommen forfrossen. Under din ridning, kan du slet ikke tænke på andet end det varme bad du skal hjem til, så du kan få følelsen tilbage i kroppen. Disse problematikker undgår du ganske elegant, ved brug af en vinterridejakke, og netop derfor, er det en genial idé at investere i en!

Hvilken vinter ridejakke skal jeg vælge?

En funktionsdygtig, vandtæt, vindtæt, varm jakke. Hvordan finder du så lige sådan en? Alle de ting, som er vigtige at have i baghovedet, når du er på jagt efter lige netop din ridejakke til vinterbrug, vil du ganske uproblematisk blive præsenteret for. Skriv dig de vigtigste ting bag øret, og spørg endelig en kyndig sjæl til hjælps, hvis du kommer den mindste smule i tvivl under din investering.

Kombinér vinter ridejakke med andet ridetøj

En vinterridejakke kan kombineres med et hav af trøjer, til brug under jakken. Hvad der er nødvendigt at have under, kommer ganske enkelt an på, hvilke funktioner din jakke er udstyret med. Hvis jakken udelukkende er vandtæt, men vinden løber lige igennem, kan det være en idé at udstyre sig med en varm fleecetrøje. Har din vinterjakke derimod hele pakken, så kan det være at en T-shirt er det eneste nødvendige, at bære indenunder.

Pleje af vinter ridejakke

Ridetøj er vigtigt at holde rent. En stald er beskidt, og lidt snavs hist og her undgås ikke, men hvis jakken rengøres jævnligt, vil det være betydeligt nemmere at få den ren. Hvis skidtet når at hobe sig op, kan det med tiden blive fast inventar på jakken, og dette ville være ærgerligt.

Fremgangsmåden til rengøring af jakken afhænger i stor grad af materialet. Er jakken for eksempel af uld, vil denne rense sig selv, hvis den hænges udendørs. En uldjakke bør dog under ingen omstændigheder, vaskes i vaskemaskinen. Stoffet krymper, og det ville ødelægge jakken. De fleste vinterridejakker er lavet i bomuld eller polyester, med dun som fyld, og de kan maskinvaskes, dog er det yderst vigtigt, at du følger vaskeanvisningerne til punkt og prikke.

Overdreven vask af en jakke, med dun som fyld, vil gøre, at den taber en del af fyldet, og med tiden vil vinden altså kunne suse lige igennem jakken, og ind på din krop. For at undgå dette, men samtidig sørge for at jakken fremstår ren og pæn, kan du fordelagtigt benytte en tøjbørste. Det er en børste, der egentlig kan sammenlignes med strigle. Børsten er udstyret med et sæt stive hår, og med den kan det meste overfladeskidt fjernes. Børstes en jakke af med en tøjbørste, er det meget vigtigt at huske på, at jakken ikke er helt ren, og derfor ikke bør hænges i forbindelse med rent tøj, før denne er vasket ordentligt.

Valg af vinter ridejakker

Ridedisciplin

En vinterjakke skal i alle ridediscipliner holde dig både tør og varm, det er dennes allervigtigste opgave. Selvom en vinterridejakke måske, i nogens øre, bare er en vinterridejakke, så findes der et utal af variationer, og for at ende ud med den bedst mulige komfort er ridedisciplin nok en af de vigtigste ting at have i mente.

En springrytter vil have meget sværere ved at ride i en lang jakke, end en dressur- eller turrytter eksempelvis har. I spring vil rytteren konstant være i bevægelse. En dressurrytter derimod gør sig en del mere i nedsidning, og kroppen bruges på en helt anden måde. En turrytter har også forskellige behov, men hvis man trodser vind og vejr, og stadig er turrytter om vinteren, så skal man bruge en jakke, der holder dig så varm som overhovedet muligt. 

Er du dressurrytter, så skal jakken gerne være tætsiddende, men stadig tillade dig at trække vejret optimalt, og du skal føle, at du har frihed til at bevæge dig. Det er altid et plus at din jakke er vind- og vandtæt. Du har staldarbejde at gøre, og hvis du rykker træningen udendørs, så skal du ikke tænke på om det sner eller regner. 

Er du springrytter, så er bevægeligheden igen en rigtig vigtig faktor. Hvis du ikke kan bevæge dig, kan ridningen føles klaustrofobisk, og det ødelægger rideturen fuldkommen. Undgå lange jakker, som rager helt ned til fødderne, men du kan fordelagtigt vælge en jakke, der dækker den nederste del af din ryg og mave. På den måde er du bedre skærmet mod blærebetændelse.

I regn og slud skal hesten ud, og det kender du alt til, hvis du er turrytter! Holder du viljestærkt og trofast fast i dine ture, til trods for, at det er minusgrader, så skal du udstyres med kvalitet. Man skal ikke gå ned på udstyr, og slet ikke når det gælder komforten, mens du udøver din hobby. Det vil helt klart være et plus, hvis du vælger en jakke, som dækker dig fra top til tå, bogstaveligt talt. Vælg en jakke med en god, høj krave, så du kan skærme dit ansigt, og en, som dækker dine ben også. Jakken skal være udformet til brug i en sadel, ellers vil den gøre mere skade end gavn. 

Vejr

Vinter er en utilregnelig sæson, og det ene sekund kan solen titte frem, mens det styrtregner det næste. Forbered dig på at vejret er koldt og vådt hele vinteren, og vælg din jakke ud fra disse antagelser. Det er bedre at være udstyret med for meget tøj, og så kunne lægge sin jakke på barrieren, end at fryse og længes hjem.

Materiale

Der findes mange kombinationer af materialer, når det kommer til vinterridejakker, men den klart mest brugte er, som nævnt ovenfor, polyester, bomuld og dun som fyld. Der findes dog også jakker i uld og softshell. Fordelen ved uld er helt klart dets helt fantastiske evne til at holde kulden ude. Du vil blive holdt varm med uld, men uld er ikke vandtæt, og i nogle tilfælde heller ikke et hundrede procent vindtæt. Hvis du først bliver våd, og der derefter vil suse en smule vind ind på dig, bliver det en kold fornøjelse i minusgrader. 

Softshell fungerer rigtig godt som skjold mod vinden. Softshell er nok det allermest vindtætte materiale, du vil finde, og det kan også holde vand ude. Softshell er altså godt som beskyttelse mod visse faktorer, men softshell i sig selv er ikke synderligt varmt. 

En kombination af polyester og bomuld, med dun som fyld, vil holde dig varm, det er dog ikke i sig selv vandtæt. Du kan imprægnere din jakke, så vil den være vandafvisende, men tre timer i styrtende regnvejr kan højst sandsynligt overmande din jakke, om den så er vandafvisende eller ej. Dunene vil virke beskyttende mod vinden, medmindre jakken vaskes for meget.   

Funktioner

En vinterridejakke kan være udstyret med mange funktioner. De absolut vigtigste er, at den er vind- og vandtæt. Uden disse funktioner bliver det hurtigt koldt, og hvis du på daglig basis går hjem som en druknet mus, så går der ikke længe, før du har fået en rigtig ærgerlig hals- eller lungebetændelse. 

En brugbar funktion på en jakke er også en lynlås. Der findes mange typer af lukninger, men det absolut hurtigste, og dermed mest praktiske, er helt klart en lynlås. Hvis du vil have din jakke af under ridning, kan det, med en utålmodig hest, lige pludselig blive problematisk at få din jakke af hvis du skal knappe tyve knapper op. 

En ting, der uden tvivl også vil være til din egen fordel, er at vælge en jakke, hvor der er lommer, som kan lukkes og med plads til din mobil. Hvis du rider på tur, så skal du altid have mulighed for, at kontakte omverdenen. Hvis der sker der noget, er det en forfærdelig situation at stå i, hvis du ikke kan komme i kontakt med en hjælpende hånd. 

Størrelse, pasform og komfort

Din jakke skal passe til dig. Den skal ikke være for stor, ej heller for lille. For at optimere din komfort, så er det en af de vigtigste ting at have i mente, når du køber din jakke. Pasformen skal være tætsiddende, men uden at det er ukomfortabelt. Størrelsen på din ridejakke vil typisk være lig din almindelige størrelse. 

Farve

Mange mennesker går utroligt meget op i deres udtryk, som de sender verden, også i hesteverdenen. Mange mennesker forbinder ikke en beskidt hestestald med pænt tøj, men hestemennesker har i den grad klasse! Et elegant helhedsindtryk er klart en stræben, som de fleste ekvipager sigter efter.  

Udover at farven på din jakke afgør helhedsindtrykket, så er farven også en god idé at tænke på, når fakta nu er, at der er beskidt i en stald. En lys jakke kræver en del mere pleje end en mørk.

Budget

Det gængse med vinterridejakker er, at de ikke er billige. Priserne starter på omkring de fem hundrede kroner, og strækker sig faktisk helt op til flere tusinde kroner. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, husk det, når du skal finde din jakke.

Hvad siger undersøgelser om vinter ridejakker?

En markedsundersøgelse fortæller, at markedet for beskyttelsesudstyr er i vækst, og at hestemennesker generelt køber mere af denne type udstyr, end de har gjort før i tiden.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vinter ridejakker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vinter ridejakker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vinter ridejakkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vinter ridejakke?

Valget af vinter ridejakke afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Global Equestrian Protective Clothing Market … – Technavio.” https://www.technavio.com/report/global-equestrian-protective-clothing-market-analysis-share-2018. Åbnet 4 Aug. 2020.
Forfattere
Victoria Andersen
Victoria Andersen

Victoria arbejder som journalist og rideekspert for Magasinet Hest. Trods hendes unge alder skriver hun et spændende, legende og letforståeligt sprog. Ikke nok med, at hun er et journalistisk naturtalent, hun har også en stor portion viden om og erfaring med ridning og heste, som hun har tilegnet sig gennem sit arbejde som staldpige og ejerskab, pasning samt træning af hendes to ponyer.