Dressur gamacher

Blå dressur gamacher
Sidst opdateret: juli, 2024 | Denne artikel indeholder annoncer

Dressur gamacher er perfekte til at beskytte vores hests ben under dressurtræning. Deres typiske bløde design gør dem komfortable for hesten og kan fuldende et look!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af dressur gamacher. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Dressur Gamacher Test: Top 4 Bedste Dressur Gamacher

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste dressur gamacher

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste dressur gamacher i test” er Fir-Tech Mesh dressurgamacher. Disse enkle gamacher yder den perfekte sikkerhed for din hests ben samtidig med, at de har en blød inderside for hestens velvære og komfort.

Annonce

Bedste billige dressur gamacher

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige dressur gamacher” er Catago Dressur Gamacher med imiteret lammeskind. Disse klassiske, bløde gamacher kan nemt matche dem med resten af dit udstyr og alle på banen bliver misundelige!

Annonce

Bedste premium dressur gamacher

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium dressur gamacher” er Fir-Tech Healing gamacher. Disse højteknologiske gamacher er perfekte til dig, der ønsker topkvalitet og sikkerhed for din hest samtidig med, at det skal se smart ud!

Annonce

Bedste ventilerende dressur gamacher

Pris: 649 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ventilerende dressur gamacher” er Catago’s Hybrid Gamacher. Disse smukke gamacher er både holdbare og behagelige for hesten. Kombinationen af neopren og Hybrid materiale gør gamacherne til de bedst ventilerende på markedet.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til dressur gamacher

Hvad er dressur gamacher?

Dressur gamacher er udstyr, ryttere benytter på hestens ben sådan, at den ikke kommer til skade under træning.

Sorte dressur gamacher

Dressur gamacher adskiller sig fra andre gamacher ved typisk at være højere og af et blødere materiale end gamacher beregnet til eksempelvis spring.

Hvorfor skal jeg købe dressur gamacher?

Hvis man har en hest, der ofte rammer sig selv, kan det være en rigtig god ide at købe dressur gamacher. Vi ved alle, hvor irriterende det er med en skadet hest, og brugen af gamacher kan være en god hjælp til at undgå dette. Derfor benytter mange ryttere dressur gamacher, selvom hesten ikke synligt rammer sig selv – “better safe than sorry!”.

Alt efter hvordan gamachen er fremstillet, vil den have forskellige formål. De fleste dressur gamachers primære formål er dog at beskytte hesten mod sine egne ben.

Derudover kan de også fås i mange forskellige materialer og farver, så du kan fuldende din hests look på ridebanen!

Hvilke dressur gamacher skal jeg vælge?

Hvis du er i tvivl om, hvilke dressur gamacher du skal vælge så fortvivl ej! Denne artikel tager dig igennem alle væsentlige spørgsmål såsom:

 • Har vejret en betydning for, hvilke gamacher jeg skal vælge?
 • Hvilke materialer er gamacher til dressur typisk lavet af? Og hvad bør jeg vælge til min hest?
 • Hvilke funktioner har gamacher til dressur?
 • Hvordan finder jeg den rette størrelse og pasform?
 • Vil gamacher til dressur kunne fås i forskellige farver?
 • Hvad betyder mit budget for valg af gamacher?

Kombinér dressur gamacher med andet hesteudstyr

De fleste ryttere ønsker at passe så godt på sin hest som muligt. Derfor kan man vælge at kombinere sine dressur gamacher med andre slags gamacher. Det kan være gamacher, der er særligt produceret til folden, stalden eller transport.

Derudover kan man kombinere sine gamacher til dressur med sit andet rideudstyr sådan, at farverne matcher med eksempelvis underlaget.

Pleje af dressur gamacher

Udstyr er bare pænest, når det er rent og velholdt. Det samme gælder gamacher til dressur. Gamacherne har som sagt potentiale til at få dig og din hest til at stråle. Men kun i kort tid, hvis du ikke passer godt på dem. Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du bedst passer på dine gamacher til dressur.

Plejen af dressur gamacherne afhænger meget af, hvilket materiale de er lavet af.

Fælles for dem alle er dog, at man bør starte med at børste dem grundigt af både inde i og uden på.

Hvis dine gamacher er lavet af blødt materiale, som eksempelvis neopren, bør afbørstning være din primære pleje. For meget vand vil slide unødigt på materialet, så gør kun dette ved hovedrengøring.

Nogle gange er gamacher til dressur foret med lammeskind. Hvis dette er dit tilfælde, er det vigtigt, at du anskaffer dig sæbe beregnet netop til lammeskind. Almindelig sæbe kan få lammeskindet til at fælde og efter kort tid, vil der ikke være ret meget tilbage. Prøv altid at starte med at børste og se om det ikke er tilstrækkeligt.

Er dine gamacher lavet af et hårdt materiale, som eksempelvis plastik, kan det være nemmere at vaske eller spule med vand. Vær dog opmærksom på at gamacherne typisk vil være foret med blødt materiale, som ikke nødvendigvis vil have godt af, at blive vådt. Vær derfor forsigtig når du vasker.

Et andet hårdt materiale kan være læder. Disse gamacher kan få samme behandling som dit øvrige læderudstyr. Det vigtigste er, at du ikke bruger for meget vand, da det kan gøre læderet hårdt og usmidigt.

Husk altid fjerne skidt inden du opbevarer dine dressur gamacher. Og sørg for at de ligger et tørt og luftigt sted, så de kan tørre ordentligt efter en hård ridetur.

Valg af dressur gamacher

Vejr

Vejret kan godt have en indflydelse på dit valg af dressur gamacher. Hvis det er meget varmt er det væsentligt, at hestens sener ikke bliver overophedet af gamacherne. Vælg derfor gamacher i et let og åndbart materiale, hvis du ønsker at købe et par specifikt til sommer.

Om vinteren vil nogle ryttere vælge at benytte gamacher til dressur med lammeskind. Lammeskind er et naturmateriale og vil derfor tilpasse sig temperaturer. Det betyder. at de kan opvarme, når hesten er kold, og forholde sig neutralt, når hesten er opvarmet.

Hestes ben er dog ikke så sarte overfor vind og vejr, og det vigtigste er, at hestens ben ikke bliver overophedet. Derfor vælger de fleste blot at købe forskellige gamacher til dressur for udseendets skyld.

Materiale

Dressur gamacher kommer i mange forskellige materialer. De har alle deres fordele og ulemper. Man bør derfor overveje, hvad der er mest komfortabelt for netop din hest.

De fleste vælger gamacher til dressur lavet af åndbare materialer. Hestens ben er afhængig af, at kunne nedkøle sig selv, og derfor er det vigtigt, at gamacherne ikke forhindrer dette. Et ofte brugt materiale er neopren, gerne med lufthuller. Neopren er nemt at tilpasse hestens ben og er ikke lige så sart overfor vand og skidt som eksempelvis læder.

Andre gamacher til dressur produceres med en skal af plastik. De beskytter mere mod stød og er også meget nemme at gøre rent. De kan dog være sværere at tilpasse præcist til hestens ben på grund af det hårde materiale. Typisk bruges gamacher lavet af plastisk i spring, da der er større risiko for hårde stød.

Funktioner

Gamacher til dressurs eneste umiddelbare funktion er at beskytte hestens ben mod sine egne ben og hove. Derudover kan farver og materialer tilføje et ekstra pift til hestens og rytterens outfit.

Derudover fås gamacher til dressur i alverdens afskygninger, som alle har forskellige formål. Det kan være, at de er åndbare, lette eller tunge, magnetiske for at øge blodcirkulationen eller ekstra hårde for at beskytte hesten yderligere.

Størrelse, pasform og komfort

Gamacher til dressur er ofte produceret i størrelserne small, medium og large. Og nogle mærker har særlige gamacher i pony-størrelse. Det kan være svært at finde den helt rigtige størrelse til sin hest, da målene også kan differentiere blandt de forskellige mærker og producenter. Derfor anbefaler vi altid, at man prøver dressur gamacherne på sin hest inden, det ikke er muligt at bytte dem længere. Man kan eventuelt låne nogle forskellige gamacher fra sine stald kammerater og se hvad der passer hesten bedst.

Når du prøver gamachen på, er der en række ting du bør være opmærksom på.

 • Gamacher til dressur er delt op i højre og venstre samt forben og bagben. Hvis producenten ikke har skrevet højre eller venstre på gamachen, skal stropperne til at fastsætte gamachen altid vende mod hestens bagpart.
 • Gamachen bør dække hele hestens ‘pibe’. (Stykket fra koden og op til under knæet)
 • Når dressur gamachen fastsættes, bør de to gamache-dele overlappe hinanden en smule. Kan de ikke nå hinanden, er gamachen for lille. Omvendt, hvis de overlapper meget, er de for store.
 • Du skal kunne have en finger mellem den påsatte gamache og hestens ben.

Farve

For rigtig mange ryttere er det vigtigt, at hestens udstyr bare spiller! Det er forskelligt, om man er til en eksplosion af farver eller vil holde det neutralt og stilrent. Uanset findes der dressur gamacher, der passer til dit behov! Der findes et hav af gamacher til dressur i alverdens farver, så det er bare at gå i krig og sammensætte din hests perfekte outfit.

Til dressurstævner er det kun tilladt at benytte gamacher til og med sværhedsgrad 1. Derefter er de kun tilladte på opvarmningsbanen. Her vil man typisk vælge hvide dressur gamacher, så de passer til hesten og rytterens påklædning.

Budget

Pris og kvalitet hænger sammen. Og sådan er det også med gamacher til dressur. Gamacher kan stort set fås i de fleste prislejer. Men ønsker man nogle af kvalitet, kan de være dyre. Dog vil det alligevel ofte kunne betale sig at investere i dyrere gamacher, da de med stor sandsynlighed vil holde længere og give din hest øget komfort.

Gamacher til dressur kan koste fra to hundrede kroner og op til tusind kroner for ét par til forbenene. Ønsker man at beskytte både forben og bagben med kvalitets gamacher, kan udgiften til gamacher komme op over tusind kroner.

Hvad siger undersøgelser om dressur gamacher?

En undersøgelse lavet i 2004 undersøger effekten af brug af gamacher. Seneskader er en kendt og meget hyppig skade i hesteverdenen. Derfor satte disse forskere sig for at undersøge, om gamacher kunne imødekomme denne form for skade. 

De undersøgte 26 forskellige heste med fire forskellige typer gamacher. De sikrede sig, at gamacherne sad med samme tæthed via en fjederbalance. 

Forskerne filmede hestene med og uden gamacher i skridt og trav. Ud fra optagelserne målte de vinklen på hestens ben.

Der var en smule forskel på belastningen under undersøgelserne, hvilket forskerne konkluderer er grundet forskelligt materiale og pasform på gamacherne. Dog er deres endelige konklusion, at støttende gamacher virker nyttige til behandling af seneskader.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke dressur gamacher er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 4 bedste dressur gamacher. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Dressur gamacherne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger dressur gamacher?

Valget af dressur gamacher afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “(PDF) Examination of the influence of support boots on the ….” https://www.researchgate.net/publication/286687531_Examination_of_the_influence_of_support_boots_on_the_fetlock_of_equine_forelimbs_A_kinematic_study_in_walk_and_trot_on_the_treadmill. Åbnet 29 jun.. 2020.
Forfatter
Picture of Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.