Transportgamacher

Mørkeblå transportgamacher
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Transportgamacher benyttes af mange hesteejere, for at aflaste hesten i hestetraileren. Gamacherne yder støtte, og kan yderligere give øget blodcirkulation eller kølende/varmende egenskaber efter behov.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af transportgamacher. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Transportgamacher Test: Top 3 Bedste Transportgamacher

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste transportgamacher

Pris: 439 DKK

Vinderen i kategorien “bedste transportgamacher” er Catago Transportgamacher. Dette par transportgamacher kan godt gå hen og blive en uundværlig hjælper, da de til prisen har både god kvalitet og holdbarhed.

Annonce

Bedste billige transportgamacher

Pris: 529 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige transportgamacher i test” er HG AL Transportgamacher. Disse gamacher er et alsidigt og billigt valg til den nøjsomme rytter, som ikke vil gå på kompromis, men ikke nødvendigvis søger gamacher i toppen af klassen.

Annonce

Bedste premium transportgamacher

Pris: 629 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium transportgamacher” er Waldhausens transportgamacher. Disse gamacher udmærker sig ved sin fortræffelige pasform med brug til både transport, stald og før ridning.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til transportgamacher

Hvad er transportgamacher?

Transportgamacher er et tiltag til såvel korte som lange transportture i hestetrailer. Nogle heste har tendens til at bevæge sig meget rundt under køreturen eller på andre måder belaste deres led. De kan desuden komme til at sparke sig selv når de forsøger at genvinde balancen i løbet af køreturens sving og opbremsninger. Gamacherne er med til at yde støtte, og desuden beskyttelse mod omgivelserne i hestetraileren.

Sorte transportgamacher

Hvorfor skal jeg købe transportgamacher?

Det er langt fra alle heste, som har behovet for gamacher til transport. Det er individuelle behov der spiller ind, og i lige så høj grad hvor lang en køretur, hesten udsættes for. Det er oftest hesteejere, der også benytter sig af staldgamacher, klokker og bandager, som også ser behovet for gamacher til transport. Gamacher kan netop anbefales hvis man står med en sensitiv hest, som efter en tur i hestetraileren, opleves som værende stivbenet, eller ligefrem har skrammer på benene.

Hvilke transportgamacher skal jeg vælge?

Transportgamacher kan være helt simple med den gængse støtte- og beskyttelsesfunktion, men kan også købes med tillæg. Dette værende sig køleeffekt, magneter eller andre midler til forhøjet blodkredsløb i benområdet.

Materialebruget svinger ikke meget, men fra funktion til funktion er der forskel på, hvilke materialer der understøtter hvad. Man skal være opmærksom på, at jo flere funktioner man ønsker opfyldt, des flere penge kræves der på kontoen.

Kombinér transportgamacher med andet hesteudstyr

Under transporten udsættes hesten for mange udfordringer, både mentalt og fysisk. For at lette oplevelsen, og gøre det så behageligt som muligt, er det vigtigt at tænke over komfort.

Dette hænger både sammen med hestens plads, strøelsen i traileren og luftgennemstrømning, men udstyrsmæssigt er der også fokuspunkter. F.eks. kan et dækken sørge for at holde hesten varm, hvis dette er nødvendigt. Alt efter årstid er der forskel på den anbefalede dækkentype, men i samspil med gamacher til transport, kan man opfylde mange af hestens behov.

Pleje af transportgamacher

Det er af ekstrem vigtighed, at man sørger for at holde øje med, og løbende pleje, hestens gamacher. Først og fremmest består den daglige pleje i at fjerne ophobet skidt og snavs med en børste, så det ikke kan irritere hesten. Fordelen ved at have et par dedikerede gamacher til transport er, at man har god tid til at vedligeholde og vaske dem mellem brug.

De fleste gamacher anbefales kun en håndvask med en mild sæbe, hvorefter gamacherne henstilles til lufttørring. Det kommer dog meget an på gamachernes materiale, især foringen, hvad og hvor meget de kan tåle. Ved køb vil der oftest følge en vaskeanvisning med, som man skal holde sig til, for at gamacherne holder så længe som muligt. Mellem brug anbefales opbevaring ved stuetemperatur.

Valg af transportgamacher

Materialer

Da gamacherne benyttes under “indendørs” forhold, er det kvaliteter som åndbarhed og støtte, der vægter højest. Slidstyrke samt vand- og vindtæthed kan lægges mere eller mindre i anden række, idet det hører sig mere til udendørs foldgamacher.

Gamacher til transportlaves gerne primært af nylon, polyester eller neopren. Hver især har disse materialer forskellige kvaliteter, alt efter hvad man som hesteejer foretrækker. Hvor neopren har exceptionelle isoleringsegenskaber, er polyester bedre til luftventilation. 

Nogle gamacher er yderligere foret, hvor fleece oftest tages i brug. Fleece er en afledning af polyester, og har dermed de samme åndbare egenskaber. Derudover er det et blødt og fleksibelt materiale. Også uld kan bruges, hvilket giver en lækker og bekvem følelse, men dog ikke lige så funktionel.

Vejr

Da gamacherne primært bruges i hestetraileren, har vejret som sådan ikke den store betydning. Der er selvfølgelig en pointe i, at gamacherne oftest beholdes på før og efter hhv. på- og aflæsning af hesten, men det er sjældent længe nok til at vejret får betydning. Mange gamacher til transport har derfor ikke det store fokus på at have vejrbestandige egenskaber.

Funktioner

Basale funktioner for gængse gamacher til transport er støtte, åndbarhed og evt. slidstyrke mod hestetrailerens interiør. Af den årsag har gamacherne oftest et skelet af stive materialer, som er afblødt af en foring og en ydre skal af neopren, polyester eller nylon. 

Nogle gamacher, gerne dem der befinder sig i en noget højere prisklasse, har imidlertid yderligere funktioner. Dette kan være i form af varme- eller kuldeterapi, eller øget blodomløb gennem såkaldt keramisk materiale. Også magneter kan være med til at forbedre blodomløbet ved at skabe et magnetfelt, som sætter gang i kroppens processer.

Dertil kommer mindre funktioner, som dog også kan være væsentlige at overveje. Dette gør sig bl.a. gældende for lukkemekanismen, som kan være velcro eller spænder, og antallet af dem. Man kan også overveje om man vil have reflekser på gamacherne, hvilket er en fordel hvis de benyttes i mørke. Dette kan eventuelt kombineres med et refleksdækken.

Størrelse

Gamacherne forekommer oftest i str. S, M og L eller de velkendte Pony, Cob og Full. Disse størrelser vil oftest kunne konverteres, vha. en størrelsesguide, til længde og bredde af hestens ben. Det er altså en fordel at kende en række mål på hestens ben, før man kaster sig ud i at købe gamacher til transport.

Dette værende sig målet fra hoven til hhv. hase for bagbenet og knæ for forbenet, samt omkreds og/eller bredde på forskellige punkter af benet. Størrelserne dækker over flere mål, så der er stor sandsynlighed for at ramme en størrelse der passer.

Gamacherne skal sidde til så de ikke glider, men man skal kunne en finger rundt omkring hele inderfladen. for at være sikker på at de ikke strammer unødigt om benene. Gamacherne vil med tiden forme sig efter benets form, såvidt de altid benyttes af den samme hest, hvormed de bliver nemmere at tilpasse løbende.

Design

Gamacher til transport er uden tvivl én af flere udstyrskategorier, som går all in på funktionalitet. Hellere have effektive gamacher, som virker efter hensigten, end flotte gamacher som blot er der for udseendets skyld. Man finder sjældent de store design-muligheder til gamacher til transport, men forskellige farver er dog en mulighed.

Farve

Når det kommer til gamachernes farve, er der mange muligheder på markedet. Mange hesteejere har et farvetema til deres heste, evt. en farve som afspejler en bestemt karakteristika eller et personlighedstræk. Denne farve går gerne på tværs af de forskellige udstyrskategorier, og gælder også for gamacherne. De mest udbredte farver er uden tvivl sort, blå og brun, men hvis man er villig til at lede efter det, kan det meste lade sig gøre mens de vigtige kernefunktioner stadig bibeholdes. Dette er altså meget en smagssag og du kan godt vælge, men der er altså som sagt heller ikke det helt store udvalg på dette punkt.

Budget

Et velkendt faktum er, at i takt med at prisen for et produkt stiger, des mere stiger kvaliteten som udgangspunkt også. Man må helst ikke gå for meget på kompromis med kvaliteten, men idet gamacher til transport oftest kun benyttes få gange om året, og ikke slides på samme måde som stald- og foldgamacher gør, behøver man ikke nødvendigvis sigte efter det bedste på markedet. 

Prisen kommer dog meget an på gamachernes funktioner, altså hvorvidt man ønsker gamacher til transport med blomomløbsforbedrende egenskaber eller de tidligere nævnte køle-/varme-egenskaber. Generelt ligger transportgamacher mellem 250 kr. og 1800 kr., dog med mulighed for at finde gamacher udenfor dette vindue.

Hvad siger undersøgelser om transportgamacher?

I et patent-dokument fra “United States Patent Office” listes transportgamacher som værende patenteret allerede tilbage i 1940. Allerede dengang var der opstået et fokus på en hurtig og nem, men alligevel effektiv løsning. Desuden skulle åndbare kvaliteter være en del af opfindelsen, og helst til så billige penge som muligt. Som svar på disse dilemmaer, som var tæt knyttet til brugen af bandager, opstod gamacher. 

Man må sige at opfindelsen har været populær siden den spæde begyndelse, idet den yder en mere end passende beskyttelse, samtidig med at den er nem at have med at gøre. Transportgamacher fås til billige penge, men efterhånden som produktet har udviklet sig, er dyrere løsninger med funktionelle tillæg også kommet på markedet.

Gamacher er hurtigere at vikle om hestens ben, men også mere sikre end bandager ift. risikoen for at begrænse blodtilførslen til området. Det er altså på flere områder en opfindelse, som har været til gavn for mange hesteejere siden den blev opfundet. Behovet er kun steget i takt med at transporten af heste også er blevet mere udbredt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke transportgamacher er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste transportgamacher. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Transportgamacherne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger transportgamacher?

Valget af transportgamacher afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Horse Boot” 19 apr. 1939, https://patentimages.storage.googleapis.com/3e/ca/b3/404b2ecbf91e05/US2194921.pdf. Åbnet 29 dec. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.