Staldgamacher

Blågrå staldgamacher
Sidst opdateret: januar, 2025 | Denne artikel indeholder annoncer

Gamacher har til funktion at beskytte og støtte hestens ben for at forebygge diverse skader. På boks er staldgamacher primært til for at aflaste leddene, da benene ikke strækkes tilstrækkeligt ud ved stilstand.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af staldgamacher. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Staldgamacher Test: Top 3 Bedste Staldgamacher

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

1. Catago Quick Dry Gamacher

Bedste staldgamacher

Pris: 498 DKK

Catago Quick Dry Gamacher er et topvalg for hesteejere, der søger optimal pleje og komfort til deres dyr i stalden. Gamacherne er designet med Quick Dry-teknologi, som effektivt leder fugt væk og holder hestens ben tørre og komfortable. Materialet er åndbart og holdbart, hvilket sikrer lang levetid og daglig brug. Den ergonomiske form og justerbare pasform gør dem nemme at sætte på og tilpasse, mens den ekstra polstring giver fremragende støtte til benet. Samlet set kombinerer disse gamacher kvalitet, bekvemmelighed og funktionalitet, hvilket gør dem til et fremragende valg for enhver hesteejer.

Annonce

2. Covalliero Therm Staldgamacher

Bedste billige staldgamacher

Pris: 445 DKK

Covalliero Therm Staldgamacher er et økonomisk attraktivt valg for hesteejere, der ønsker at beskytte deres hestes ben med varme og komfort. Disse staldgamacher er designet med et blødt, isolerende materiale, der sikrer optimal varme i kolde staldmiljøer. Derudover er de lette at tage af og på takket være velcrolukningerne, hvilket gør dem praktiske i det daglige brug. Gamacherne tilbyder kvalitet og holdbarhed til en pris, hvor alle kan være med, hvilket gør dem til en favorit blandt budgetbevidste ryttere.

Annonce

3. Catago Fir-Tech Staldgamacher

Bedste premium staldgamacher

Pris: 1.199 DKK

Catago FIR-Tech staldgamacher er det ideelle valg for hesteejere, der søger premium beskyttelse og komfort til deres heste. Disse gamacher skiller sig ud med deres avancerede infrarøde teknologi, som fremmer blodcirkulationen og hjælper med at reducere inflammation. Den bløde og åndbare neoprenkonstruktion sikrer en tæt og komfortabel pasform, mens de justerbare velcrolukninger giver en præcis og sikker tilpasning. Derudover er de nemme at rengøre, hvilket gør dem meget praktiske i dagligdagen. Samlet set er Catago FIR-Tech staldgamacher et værdifuldt redskab til hestens velvære, hvad enten det drejer sig om staldbrug eller transport.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til staldgamacher

Hvad er staldgamacher?

Gamacher til stalden er et tiltag til den hest som står på boks i kortere eller længere perioder. De yder en støttende funktion, som kan forebygge eller forbedre eventuelle skader. På boks står hesten stille i lang tid sammenlignet med vilde heste, som er i konstant bevægelse. Derved belastes seneapparatet sammen med tilhørende muskler og ligamenter, hvilket kan afhjælpes med gamacher til forben og/eller bagben.

Sorte og blå staldgamacher

Hvorfor skal jeg købe staldgamacher?

Til forskel fra sportsgamacher, er gamacher til stalden som sådan ikke rettet mod strygning og andre skader under træningen. I stedet er det perioden efter træning, og eventuelt på boks eller under transport i hestetrailer, at gamacherne får betydning. Oplever man at hestens led belastes, kan gamacher til stalden, med diverse funktioner, få stor betydning. Her kan man vælge mellem kølefunktion eller magneter som øger blodcirkulationen, alt efter hvad hesten rettes op af.

Hvilke staldgamacher skal jeg vælge?

Det er i høj grad budgettet som afgør den type gamacher, man kan vælge. Et standard par gamacher til stalden i den billige ende af prisskalaen yder støtte og kompression, mens dyrere gamacher til stalden kan fås med udvidede funktioner som den nævnte køle- eller magnet-funktion. De fleste heste kan så rigeligt nøjes med de klassiske gamacher til stalden, mens andre har brug for at blive taget mere hensyn til efter træning.

Kombinér staldgamacher med andet hesteudstyr

En hest har som udgangspunkt ikke mange behov på stald, hvis blot stalden er fint isoleret. Man kan dog vælge at supplere gamacherne med et stalddækken for varmegivende egenskaber, men igen kommer det an på den enkelte hests behov.

Derudover kommer det gængse staldudstyr som hønet, foderspande og udmugningsredskaber, men det er en helt anden snak.

Pleje af staldgamacher

Alt efter gamachernes materialer og dertilhørende egenskaber, varierer plejen af dem. Nogle staldgamacher tåler at komme i vaskemaskinen med efterfølgende lufttørring, mens andre helst blot skal vaskes med en blød børste eller en opblødt klud. Alt efter materiale, er der forskel på tørringstid.

Det er vigtigt at have fokus på rengøring af lige netop gamacher, da ophobet skidt og snavs kan irritere hestens hud og i værste tilfælde give udslæt og sår. At rende hurtigt over gamacherne et par gange ugentligt med vandslangen eller ved at opbløde dem i sæbe er bedre end ingenting. Her er det dog vigtigt at få vasket al sæben ud, da også indtørrede sæberester kan være en irritationsfaktor for hesten.

Valg af staldgamacher

Materialer

Gamacher til stalden har i højere grad fokus på åndbarhed og støtte frem for slidstyrke, idet de hører til under kontrollerbare forhold indendørs. Af samme grund benytter man sig ikke meget af reflekser på staldgamacher, men det kan dog lade sig gøre at anskaffe. Man har på mange måder vendt læder, som mange gamacher førhen blev fremstillet i, ryggen, og fokuserer nu rettere på materialer som neopren, polyester og evt. nylon. Foring forekommer også i bl.a. uld og fleece. 

Neopren er en form for syntetisk gummi med god isolationsevne. Det er et godt materiale til at give støtte, men netop fordi det isolerer så godt, har det ikke den bedste åndbarhed. Her kan polyester både tilbyde isolerende og svedtransporterende egenskaber. 

Funktioner

De forskellige materialer tilbyder forskellige funktioner. Bl.a. er der forskel når det kommer til varmetransport og isolationsevne. Også holdbarheden varierer, idet nogle staldgamacher fås med ekstra Denier. Dette kan være en fordel til urolige heste, som har en tendens til at slide på sit udstyr. Effekten opnås ofte ved at belægge ydersiden med polyurethan, som er kendt for sit ripstop.

Gamacher til stalden kan ydermere fås med indbyggede magneter, for at øge blodcirkulationen, eller med keramisk pulver, som er kendt for at reflektere kropsvarmen. Dette kendes som varmeterapi, hvilket kan lindre ømme led. Omvendt kan man også få gamacher beregnet til fryseren, da også kulde har dokumenteret effekt på belastede led.

Det er efterhånden sjældent, at man ser gamacher med andet end velcro-lukning. Formår man at opretholde en vis rengøring, er dette klart den mest effektive lukkemekanisme. Nogle velcro-bånd har indbygget elastik mens andre ikke har. Elastik er smart, men man skal til gengæld passe på at man ikke strammer gamachen for meget, og derved begrænser blodtilførslen til benet.

Størrelse

Der er forskel på om staldgamacher er speciallavet til helt bestemte heste eller om de blot forekommer i en universel størrelse, som reguleres vha. velcro-stropperne. De fleste staldgamacher sælges i størrelserne S-XL eller Pony til X-Full. Her sammenholdes størrelserne enten med gamachernes længde og bredde eller højde og omkreds. I sidste ende giver det samme resultat, hvis blot man sørger for at have foretaget mål på sin hest hjemmefra. 

For at opnå den korrekte pasform, er det vigtigt at gamachernes to ender overlapper så lidt som muligt. Føler man at benets omkreds ligger imellem to størrelser, er det bedst at gå med den mindste størrelse, idet nogle materialer udvides med tiden. Gamacherne skal sidde tæt for at undgå, at de glider under brug, men der skal dog være plads til at få en finger ind mellem benet og gamachen hele vejen rundt. En forkert tilpasset gamache kan begrænse blodforsyningen i benet, hvilket i den grad er uønsket. 

En fordel ved gamacher er, at de fleste materialer løbende former sig efter hestens ben og derfor bliver nemme at tilpasse. 

Det er også værd at nævne, at velcro-stropperne skal pege bagud; dog har mange gamacher højre-venstre-indikator ift. hvilket ben de hver er lavet til, ligesom mange sælges som hhv. forbensgamacher og bagbensgamacher.

Design

Designmæssigt er mulighederne for staldgamacher relativt begrænset. Der findes dog forskellige farvemuligheder, og man kan indenfor de forskellige mærker ofte matche gamacherne med dækkener og/eller grimer i samme stil. 

Når det kommer til design, er der ofte tænkt funktionalitet ind over. Således kan man vælge at købe staldgamacher foret med lammeskind eller indeholdende magneter. Dette giver et bestemt look, men det er som sådan ikke for designets skyld, at disse komponenter indgår.

Farve

De fleste gamacher sælges i de gængse farver sort-brun-grå. Det er dog ikke umuligt at anskaffe sig staldgamacher i mere friske og vovede farver. Magnet-området, i de staldgamacher som har indbyggede magneter, har ofte en farve som skiller sig ud fra selve gamachen, men der kan også være tale om at hele gamachens farve er anderledes. Farver kan bruges til at udstråle bestemte kvaliteter, men det bør aldrig være den primære årsag til valg af gamacher. Det er uden tvivl gamachernes funktioner, der bør komme i første række, og så kan man sekundært set vælge gamacherne efter design- og farvemuligheder.

Budget

Alt efter staldgamachernes funktioner, svinger prisen. Et par helt standardiserede staldgamacher med støttefunktion kan fås for få hundrede kroner. Man har med tiden formået at skabe simple, men dog velfungerende staldgamacher i billige materialer.

Jo flere funktioner, des mere stiger prisen. Således koster ekstra åndbarhed, magnetfunktion og foring med lammeskind mere. De dyreste gamacher til stalden ligger gerne omkring 2.000 kr., men her kan man til gengæld forvente at få hele pakken med, når det kommer til funktionalitet.

Det er vigtigt at holde for øje hvorvidt gamacherne til stalden sælges enkeltvist, i par eller som en pakke bestående af fire styks. De vil oftest sælges i par, men det kan man altid læse sig frem til således at man kan sammenligne priserne på tværs af de forskellige gamacher til stalden.

Hvad siger undersøgelser om staldgamacher?

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed at der findes en del hysteri i hesteverdenen. Alle hesteejere har hver deres holdning til, hvad der virker og hvad der ikke gør, inklusive brugen af gamacher. Det har længe været et omdiskuteret emne, hvorvidt brugen af gamacher gør mere skade end gavn. 

I et studie foretaget i 2014, satte man sig for at måle temperaturen omkring benets sener, ved metacarpus, i en række heste. Den første del bestod i at måle temperaturen af bare ben i hvile og efter longering. Den anden del bestod i at påsætte en bandage på hestens venstre metacarpus og en gamache på højre metacarpus, og også her måle temperaturforskelle i hvile og efter arbejde. 

Studiet kunne med såvel sensorer som termografisk konkludere, at der ikke var markante temperaturstigninger efter træning ved de bare ben, men at der under bandagen blev oplevet en temperaturstigning på omtrent 10 grader efter træning og for gamachen ca. 6 grader. Der er altså bestemt en pointe i at benytte sig af staldgamacher som terapeutisk redskab til overbelastede led og sener, enten i form af kuldeterapi eller med magneter for øget blodcirkulation. Dette især hvis man benytter sig af andre typer gamacher under træning af hesten.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke staldgamacher er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste staldgamacher. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Staldgamacherne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger staldgamacher?

Valget af staldgamacher afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Effect of a bandage or tendon boot on skin … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24669923/. Åbnet 17 Sep. 2020.
Forfatter
Picture of Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.