Springgamacher

Hest i spring med brune springgamacher
Sidst opdateret: september, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

Springhestens ben bliver udsat for meget fare. Et møde med en hård bom eller hestens egen hov kan betyde en skade. Derfor er springgamacher stort set uundværlige, når man springer!

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Mira Palmer lavet en test af springgamacher. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Springgamacher Test: Top 3 Bedste Springgamacher

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste springgamacher

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste springgamacher i test” er Catago Pro Springgamacher. Disse unikke gamacher til spring har en innovativ teknologi, der gør at de er ekstra effektive, når det kommer til beskyttelse af hestens ben mod slag!

Annonce

Bedste billige springgamacher

Pris: 215 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige springgamacher” er Waldhausen Esperia Springgamacher. Disse enkle gamacher til spring gør sit arbejde! De sørger for, at din hests ben er sikkert beskyttet. Derudover fås de til pony, cob og full.

Annonce

Bedste premium springgamacher

Pris: 549 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium springgamacher” er Fir-Tech Healing. Dette tekniske vidunder er et must have for den kvalitetsbevidste springrytter! Det flotte design stemmer godt overens med den store beskyttelsesevne.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til springgamacher

Hvad er springgamacher?

Springgamacher er gamacher, der er fremstillet særligt til at beskytte hestens ben under springning.

Sorte springgamacher

De er typisk af et kraftfuldt materiale, der kan holde til hårde stød. Gamacher til forbenene er ofte høje, mens dem til bagbenene er korte og hovedsageligt beskytter hestens kodeben.

Hvorfor skal jeg købe springgamacher?

De fleste springryttere kan se fordele i at benytte springgamacher. Springning foregår med en høj intensitet og der er stor sandsynlighed for, at hesten rammer sig selv eller en bom under træning eller over selve springet. Ingen af os ønsker en skadet hest, og derfor kan springgamacher være en rigtig god hjælp til at undgå dette.

Springgamacher fås i mange forskellige udformninger med forskellige funktioner. Den vigtigste funktion er dog, at din hest kan springe ubekymret over springene – fuldt beskyttet. En ekstra bonus er, at springgamacher kommer i mange forskellige farver, så du kan imponere alle med jeres stilfulde udtryk på springbanen!

Hvilke springgamacher skal jeg vælge?

Hvis du også synes, der er mange springgamacher at vælge imellem så fortvivl ej! Denne artikel tager dig igennem alle væsentlige spørgsmål såsom:

 • Har sæsonen en betydning for, hvilke gamacher til spring jeg skal vælge?
 • Hvilke materialer er springmaterialer typisk lavet af? Og hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige materialer?
 • Hvilke funktioner har gamacher til spring?
 • Hvordan finder jeg den rette størrelse og pasform?
 • Kan gamacher til spring fås i forskellige farver?
 • Hvad betyder mit budget for valg af gamacher til spring?

Kombinér springgamacher med andet hesteudstyr

Gamacher til spring er fremstillet til at beskytte hestens pibe på forbenene og kodebenet på bagbenene. Det betyder, at hestens kode er udsat, selvom du benytter springgamacher. Derfor kan det være en god ide at kombinere dine gamacher med klokker. Disse bruges oftest på forbenene til at beskytte hestens baller mod bagbenene, men kan også bruges på bagbenene for ekstra sikkerhed.

Med en kombination af dette hesteudstyr har du sikret din hest bedst muligt mod skader.

Pleje af springgamacher

Vi elsker alle udstyr, der er rent og pænt! Og springgamacher er ingen undtagelse.

Gamacher til spring bruges under hårdt arbejde og til tider i hårdt terræn. Det betyder, at de nemt bliver beskidte og ødelagte, hvis man ikke passer godt på dem.

Derfor har vi lavet en lille guide til, hvordan du bedst passer på dine springgamacher, så de kan holde længere!

Plejen af spring gamacherne afhænger af, hvilket materiale de er lavet af.

Fælles for dem alle er dog, at man bør starte med at børste dem grundigt både indeni og udenpå.

Nogle gamacher til spring er foret med lammeskind for hestens komfort. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt, at du anskaffer sæbe beregnet til lammeskind. Almindelig sæbe kan få lammeskindet til at fælde, hvilket vi ikke ønsker.

Langt de fleste gamacher til spring er fremstillet i et hårdt materiale for at kunne give den optimale beskyttelse til din hest. Det kan eksempelvis være plastik, hvilket er meget nemt at vaske. Dog vil selv disse hårde gamacher typisk være foret med et blødt materiale, som måske ikke tåler store mængder vand. Vær derfor forsigtig når du vasker.

Et andet hårdt materiale, man kan se springgamacher i, er læder. Som du måske ved, er læder et holdbart, men vedligeholdelseskrævende materiale. Du kan benytte de samme plejeprodukter, som du bruger til dit øvrige læderudstyr, hvilket er en stor fordel. Husk ikke at bruge for meget vand ved rengøring, da det kan betyde at læderet bliver usmidigt og risikerer at revne eller knække.

Vær opmærksom på, altid at fjerne skidt inden du opbevarer dine gamacher til spring.

Det er vigtigt, at de opbevares et tørt sted og helst med stuetemperatur, sådan at de har mulighed for at tørre efter en hård springtime!

Valg af springgamacher

Vejr

Vejret kan have en indflydelse på dit valg af springgamacher. Om vinteren vælger nogle ryttere at benytte springgamacher, der er foret med lammeskind. Lammeskind er et naturmateriale og vil derfor tilpasse sig temperaturerne en smule. Det er en fordel, for det er meget vigtigt at hestens ben ikke bliver overophedet.

Derfor er det også en fordel at vælge springgamacher i et let og åndbart materiale, hvis du ønsker at købe et par specifikt til sommer.

Hvis du ikke ønsker at købe to forskellige par, kan man også sagtens have ét allround par. Hestens ben er vant til vind og vejr, og det er derfor ikke afgørende, at de holdes varme om vinteren. Det er jo det opvarmningen forud for træningen er til for!

Materiale

Gamacher til spring fremstilles i mange forskellige materialer. De har alle deres fordele og ulemper. Og man bør derfor have sin hests behov in mente. Det væsentlige er, at materialet er komfortabelt for hesten, har en god pasform og yder maksimal beskyttelse.

De fleste vælger gamacher til spring lavet af åndbare materialer. En springtime betyder ofte en svedig hest, og det er meget vigtigt, at hestens sener ikke overophedes grundet brug af springgamacher.  Et ofte brugt materiale med denne funktion er neopren, meget gerne med lufthuller. Neopren er nemt at tilpasse hestens ben og er ikke lige så sart overfor vand og skidt som eksempelvis læder. Dog bør neoprenen primært fungere som for, da det bløde stof ikke yder nogen beskyttelse mod eksempelvis bomme.

Af samme grund produceres rigtig mange gamacher til spring med en skal af plastik eller carbon. Disse materialer er gode til at beskytte mod stød, og derudover er de meget nemme at gøre rent.

Funktioner

Den primære funktion for gamacher til spring er at beskytte hestens ben mod bomme under springning samt sine egne ben. Som en ekstra funktion kan gamacher til spring fuldende looket på springbanen med matchende gamacher og underlag!

Derudover fås spring gamacherne også med flere smarte funktioner. Én af dem, der virkelig er værd at overveje er den stødabsorberende. Hestens ben udsættes for enorme kræfter, når den springer, og alt hvad der kan afhjælpe hårde stød er at foretrække. Derudover er et ventilationssystem også guld værd til de svedige træningstimer!

Størrelse, pasform og komfort

Gamacher til spring er typisk produceret i størrelserne small, medium og large. Nogle mærker har endda særlige pony størrelser til de helt små!

Der findes ikke nogen officiel størrelsesguide til køb af gamacher til spring, og det kan derfor være en udfordring at finde den helt rigtige størrelse til sin hest. Vi anbefaler derfor, at man eventuelt afprøver nogle forskellige størrelser, enten fra rideudstyrsbutikken eller låner nogle af sine stald kammerater. På den måde kan man se hvilken størrelse og pasform, der bedst passer lige præcis din hest.

Når du så afprøver gamachen, er der en række ting du bør undersøge for at vurdere om gamachen passer:

 • Gamacher til spring findes i højre og venstre samt forben og bagben. Hvis producenten ikke har skrevet højre eller venstre på gamachen, skal stropperne til at fastsætte gamachen altid vende mod hestens bagpart. Det er heldigvis nemt at kende forskel på forben og bagben. De små, korte er til bagbenenene, mens de lange er til forbenene.
 • Gamachen på forbenet bør dække hele hestens ‘pibe’. (Stykket fra koden og op til under knæet). Omvendt skal bagbens gamacherne kun dække kodebenet (den runde knogle lige over selve koden)
 • Når springgamachen spændes, bør de to gamache-dele overlappe hinanden en smule. Kan de ikke nå hinanden, er gamachen for lille. Omvendt, hvis de overlapper meget, er de for store.
 • Du skal kunne have en finger mellem den påsatte gamache og hestens ben.

Farve

For rigtig mange ryttere betyder farven på udstyret noget. Der er ikke noget federe end når tingene bare spiller! Det er forskelligt, om man er til en eksplosion af farver eller vil holde det neutralt og stilrent. Uanset findes der springgamacher, der passer til dit behov! Heldigvis er der ingen begrænsninger for, hvilke farver man må benytte til springkonkurrencer så det er bare at gå i krig i springgamachernes farveunivers!

Budget

Jo større dit budget er, jo højere kvalitet springgamacher. Gamacher til spring af en god kvalitet vil typisk holde længere og med stor sandsynlighed også yde en større beskyttelse for din hest. Derfor kan det godt betale sig at investere i nogle gode gamacher til spring. Særligt hvis man springer meget.

Springgamacher kan enten købes i sæt eller blot til henholdsvis forben og bagben. Prisen varierer selvfølgelig af dette foruden kvalitet og funktioner.

Et sæt vil typisk koste fra omkring 500 kroner og op til flere tusinde kroner. Man kan få enten forben eller bagben til mellem 200-1000 kroner.

Hvad siger undersøgelser om springgamacher?

Springgamacher fås også med vægt. Effekten af dette er der lavet en undersøgelse af i 2009 som vi vil fortælle kort om: Undersøgelsen blev udført på 6 heste med lignende spring erfaring over en 1,25 cm høj oxer. Alle heste sprang 10 gange over springet. 5 gange uden gamacher med vægt og 5 gange med gamacher med vægt. 

Der var ingen forskel på hestenes præstationer i vandret plan, men der var betydelige forskelle i det lodrette plan. Alle heste løftede bagparten betydeligt højere med de vægtede gamacher i forhold til springning uden gamacher. 

Denne viden kan være meget brugbar i træningen af springheste, da den ekstra vægt genererer en øget bevægelighed over springet.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke springgamacher er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste springgamacher. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Springgamacherne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger springgamacher?

Valget af springgamacher afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Weighted boots influence performance in show-jumping horses.” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1090023309001233. Åbnet 4 Aug. 2020.
Forfatter
Mira Palmer
Mira Palmer

Mira arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Hun er uddannet ridelærer og har tidligere arbejdet med salg og avl af heste. Endvidere har hun hjulpet og assisteret en professionel dressurrytter med bl.a. tilridning, staldarbejde og grooming. Med andre ord hun er et omvandrende hesteleksikon, som vi nyder godt af her på magasinet.