Billige ridebukser

Blå billige ridebukser
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridebukser kan hurtigt løbe op i pris alt efter kvalitet, design og funktioner. Med denne artikel ønsker vi at sætte fokus på billige ridebukser, som sagtens kan opfylde de fleste af en rytters behov, hvis blot man er opmærksom.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af billige ridebukser. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Billige Ridebukser Test: Top 5 Bedste Billige Ridebukser

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste billige ridebukser

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridebukser i test” er MH Equestrian star. Ridebuksernes stof er lidt i den tykke ende, hvormed de egner sig bedst til overgangsperioder. Man får meget for pengene både i form af komfort og åndbarhed.

Annonce

Bedste ultra billige ridebukser

Pris: 319 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ultra billige ridebukser” er HKM Basis. Når det kommer til den bedste billige, blandt de billigste, er disse ridebukser et godt bud. De opfylder alle kernefunktioner for en behagelig og succesfuld ridetur.

Annonce

Bedste premium billige ridebukser

Pris: 749 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium billige ridebukser” er MH Equestrian Oriental. Ridebukserne har et klassisk hvid-udseende. De er samtidig strækbare og giver derved en helt optimal pasform. 
Leder du efter supersmarte ridebukser til en god pris, er Equestrian derfor et rigtig godt bud. 

Annonce

Bedste billige ridebukser med blød foer.

Pris: 479 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridebukser med blød foer” er ELT Claire. Når du kigger på ridebukser, leder du ofte efter et par ridebukser med lækkert design, samt at de sidder behageligt og giver god støtte til rytteren. Alle sammen kvaliteter, som disse ridebukser fra ELT kan sætte et flueben ved.

Annonce

Bedste billige ridebukser med mobil lomme

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige ridebukser med mobil lomme” er QHP Lisa. Til mobil lomme kategorien er dette et oplagt emne, idet de både går all in på komfort såvel som design. Kvalitetsmæssigt holder de sig godt i længden og gør ridning til en leg. Allervigtigst har de mobil lomme på låret. 

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til billige ridebukser

Hvad er billige ridebukser?

Man kan såmænd ride i, hvad man vil, af beklædningsgenstande, men decideret ridetøj er udformet på en sådan måde, at det bidrager til hjælperne. Ridebukser har netop belægninger af skind eller silikone ved knæområdet og eventuelt i sædet. Med stigende pris øges også kvaliteten af ridebuksernes funktioner, men billige ridebukser kan sagtens være en passende hjælp.
Sorte billige ridebukser

Hvorfor skal jeg købe billige ridebukser?

Billige ridebukser er rettet mod rytteren med et stramt budget. Flere mærker har specialiseret sig i at udforme billige ridebukser, som samtidig lever op til rytterens krav om komfort og grip.

Hvis man er opmærksom, kan man være heldig at udvælge et par billige ridebukser, som dækker ens behov til fulde. Da man har færre penge ude at vende ved billige ridebukser, skal man ikke forvente at de holder evigt. Man kan til gengæld være bekendt at behandle billige ridebukser lidt hårdere end dyrere ridebukser.

Hvilke billige ridebukser skal jeg vælge?

Billige ridebukser behøver såmænd ikke være et spørgsmål om at gå på kompromis med sig selv og sine behov. Man får naturligvis ikke den højeste kvalitet, men det er ofte et spørgsmål om design og luksuriøsitet fremfor funktionalitet.

Af billige ridebukser, er der i de fleste tilfælde lige så mange valgmuligheder når det kommer til forskellige designs og farver, og ligeledes ift. materialevalg og grip-funktion. Man kan altså sagtens udvælge lige præcis de ridebukser, som passer til ens smag og behov. Ligeledes findes der også billige ridebukser til forskellige tidspunkter af året. Her vil ekstra funktioner som vind- og vandtæthed, samt eventuel åndbarhed eller termoeffekt, dog hive ridebukserne op i pris.

Kombinér billige ridebukser med andet ridetøj

Er budgettet ikke det største, kan man købe andet ridetøj til billige penge også. For ridebukser, ridehjelm og ridesko er det vigtigt at købe noget, som netop er lavet til ridning.

Ved at købe brugt eller holde øje med gode tilbud, er dette intet problem. For den øvrige påklædning er det som sådan ikke nødvendigt at købe decideret ridetøj. Man kan sagtens finde fine jakker, trøjer, sokker osv. i helt almindelige tøjforretninger eller i genbrugen, hvor man ofte ikke skal grave så dybt i pungen. Der er dog væsentlige faktorer som varmeeffekt og åndbarhed, som skal overvejes.

Pleje af billige ridebukser

Langt de fleste ridebukser, og især de billige af slagsen, kan tåle at gå i vaskemaskinen ved enten 30 eller 40 grader. Det er vigtigt at følge de pågældende ridebuksers vaskeanvisning for at sikre sig, at ridebukserne holder bedst muligt i længden. For at skåne ridebukserne mest muligt, kan man bl.a. sørge for at vende vrangen på dem ud under vask og tage dem ud af vaskemaskinen lige så snart programmet er gennemført. Af samme årsag er det vigtigt kun at lufttørre sine ridebukser, og aldrig stryge dem.

Mange ryttere har en tendens til at bruge blegemiddel til hvide ridebukser, men dette kan faktisk have den omvendte effekt i længden. At blege ridebukserne engang imellem skulle ikke gøre skade, men det kommer meget an på materiale, samt hvor store mængder blegemiddel, der bruges.

Valg af billige ridebukser

Ridedisciplin

Alt efter ridedisciplin, er der forskel på præferencer indenfor ridebukser. Den generelle tendens på tværs af ridediscipliner er grip af silikone, dog oftest i form af knægrip hos springryttere og fullgrip i dressursporten. Til stævner er det oftest den hvide farve der benyttes, omend det ikke er den mest praktiske farve. 

For ridebuksers vedkommende kan man få såvel knæ- og fullgrip i silikone eller skind alt sammen til rimelige penge. Udvalget blandt billige ridebukser er såmænd ikke ringere end for dyrere ridebukser. Man skal dog være opmærksom på kvaliteten, bl.a. ved at læse op på anmeldelser og tjekke op på det pågældende mærkes troværdighed.

Vejr

Alt efter materialets tykkelse og antal lag, har ridebukserne forskellige egenskaber. Hvor man om sommeren stræber efter åndbarhed og solreflekterende kvaliteter, er det i stedet varme, der fokuseres på om vinteren. Det er svært at skabe ridebukser som lever op til alle kravene på tværs af årstiderne, især for billige ridebukser som har en mere begrænset palette af materialer og midler.

Det må konkluderes at det, om ikke andet, er en overvejelse værd at have flere par ridebukser til forskellige vejrsituationer. En seriøs rytter, som bruger mange timer i sadlen, kan især have gavn af en udvidet garderobe.

Materialer

Bomuld er et billigt og udbredt materiale, som gerne kombineres med elastan, også kaldet lycra, for bevægelighed. Bomuld er et godt materiale, fordi det både yder strækbarhed, behagelighed og åndbarhed. Det er ikke i toppen af klassen, men kan være så rigeligt passende til rytteren på budget. Lidt dyrere endnu findes polyamid eller polyester, som er mere holdbart. Sidstnævnte er desuden kendt for sine sved- og varmetransporterende egenskaber. Også disse kombineres med elastan for optimal strækbarhed.

Materialerne kan fås med diverse modifikationer, som gør dem resistente mod f.eks. kulde eller regnvand. I nogle tilfælde er der tale om overfladebehandling, i andre tilfælde er det den rette kombination af materialer samt antallet af lag, der er afgørende. Her skal man dog være villig til at smide lidt flere penge, da des mere kompliceret opbygningen bliver, jo flere penge koster det.

Funktioner

Som nævnt har ridebuksernes materialer forskellige funktioner, dette oftest værende i form af vejrmodstandsdygtighed. Desuden kan faktorer som taljen have en betydning, idet en høj talje isolerer bedre end en lav talje. Åndbarhed, som fås ved mesh-strukturer eller softshell kan være en fordel hele året rundt, da det altid er en fordel at udskille overskudsvarme. Som udgangspunkt går man ned på faktorer som vand- og vindtæthed når man prioriterer sved- og varmetransport. Dette bringer os igen tilbage til pointen i at have forskellige ridebukser til forskellige situationer. 

Det kan generelt være svært at finde ridebukser med ekstra funktioner, når man er på et stramt budget. Her skal man være heldig at finde noget udenfor sæson, eller når der sælges ud af lager. Ekstra funktioner kan være guld værd mod det uforudsigelige danske vejr. 

De såkaldte ridetights vinder i den grad ind på rytter-markedet idet de i opbygning minder om løbebukser. De er i toppen af komfort-kategorien, men har samtidig vigtige ridekvaliteter såsom grip. Desuden fås de oftest med smarte lommer til rytterens smartphone, hestebolcher eller noget helt tredje.

Størrelse

De fleste beklædningsgenstande forekommer i størrelserne 32-44, som vil passe de fleste voksne. Dette kan eventuelt konverteres til XS-XL. For ridebukser er der individuelle forskelle på hvor stramt materialet sidder i talje og ved anklerne, så det er en fordel som minimum at kende sit hoftemål, taljemål og gerne benlængde, før man går på jagt efter ridebukser. 

Ridebukser skal gerne sidde tæt, men ikke i en sådan grad at de er ubehagelige at have på. Man skal ved køb være opmærksom på, at nogle ridebukser skrumper en anelse under første vask, mens andre udvides med tiden, i takt med at de bliver brugt. 

Design

Ridebukser er meget mere end blot et spørgsmål om materialer, funktioner og pasform. I takt med en øget efterspørgsel, er designmulighederne blevet mange. Dette både værende i form af diverse mønstre og farver, men i lige så høj grad materialernes udformning. Således kan man få ridebukser i leggings- eller denim-stil; sidstnævnte minder altså om helt normale cowboybukser, men vil dog være mere elastiske.

Billige ridebukser kan også fås med fine detaljer såsom diverse print i grip-mønsteret eller sten for udsmykning. Der er dog omend tale om et relativt begrænset udvalg, hvis man vil holde sig under et bestemt beløb.

Farve

For farvernes vedkommende er det efterhånden kun fantasien, som sætter grænser. De fleste ryttere, om ikke andet dem som jævnligt tager til stævner, har et eller flere par hvide ridebukser. Der er tradition for, at stævneryttere bærer hvide ridebukser med en blazer-lignende trøje til. 

Til hverdag kan mange ryttere godt lide at have mere praktiske farver omkring sig. Sort er en klassisk genganger i såvel rideudstyr som beklædning, men nogle har et farvetema, som bl.a. kan opretholdes gennem ridebukser. Det er dog mest af alt helt unge ryttere som gerne kaster sig ud i de mere skrigende farver, mens voksne hestemennesker i stedet bærer mere diskrete farver, eventuelt som flotte mønstre.

Budget

Ridebukser koster gerne fra 300 kr. og opefter. Dog kan de fås endnu billigere, hvis man leder efter gode tilbud. Her er der dog tale om helt standard ridebukser, som ikke ligefrem brillerer ift. holdbarhed og beskyttelse mod vejret. Det skal dog på ingen måde lyde som en dårlig investering, idet billige ridebukser i rigt omfang kan leve op til mange af rytterens behov. Så længe man er opmærksom på at ridebukserne sidder behageligt og er strækbare, går man ikke helt galt i byen.

Hvad siger undersøgelser om billige ridebukser?

Der er ingen tvivl om, at ridebukser har udviklet sig meget gennem årene. Mens vi snakker om udvikling, er det relevant at tage et kig længere tilbage i tiden. 3000 år for at være præcis. I den vestlige del af Kina fandt man i 2014 resterne af to mænd og kunne med carbon-analyser konkludere, at de levede for ca. 3000 år siden. Observationerne blev til en artikel bragt i sciencenews.com. 

Mændene blev fundet inklusiv deres bukser, som man bemærkede minder om nutidens ridebukser. Det lader således til, at bukser blev opfundet med det formål at ride, udformet med stramme ben og bredde i skridtet. Før denne tid bar mennesker i stedet kjole-lignende beklædningsgenstande, nogle gange i form af tunika og/eller toga. Ridning har altså haft en signifikant rolle ift. at udvikle menneskets garderobe op til den dag i dag.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke billige ridebukser er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste billige ridebukser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Ridebukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger billige ridebukser?

Valget af billige ridebukser afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “First pants worn by horse riders 3,000 years ago | Science News.” 30 maj. 2014, https://www.sciencenews.org/article/first-pants-worn-horse-riders-3000-years-ago. Åbnet 23 okt.. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.