Vinter ridebukser

Stramme vinter ridebukser
Sidst opdateret: september, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Ridebukser er et must have for ryttere. De sikrer et altafgørende greb i sadlen, og kan fås med et væld af funktioner afhængigt af materialet. Vinter ridebukser er kendetegnet ved deres varmegivende egenskaber.

Magasinet Hest har i samarbejde med udstyrs- og hesteekspert Cecilie Helligsø lavet en test af vinter ridebukser. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vinter Ridebukser Test: Top 5 Bedste Vinter Ridebukser

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste vinter ridebukser

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter ridebukser i test” er Equipage Vinter Carlifield. Denne vinterbuks fortjener titlen, fordi den har hele pakken: en effektiv varmeevne, vandtæt, vindtæt, godt greb i sadlen, komfortabel og holdbar.

Annonce

Bedste billige vinter ridebukser

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vinter ridebukser” er Catago Olivia Vinter. En super behagelig buks med full grip. Buksen er lavet i vand- og vindafvisende softshell, som holder dig varm året rundt. Et godt valg for dig på budget.

Annonce

Bedste premium vinter ridebukser

Pris: 999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vinter ridebukser” er Waldhausen Jelda Termo. En vinter buks med en softshell yderskal og fleece som foring, der sikrer en varmeeffekt og fleksibilitet, som de færreste vinter ridebukser kan hamle op med.

Annonce

Bedste full grip vinter ridebukser

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste full grip vinter ridebukser” er Waldhausen Claire Vinter. Ridebukserne er såvel vind- som vandafvisende, har en allround pasform med lommer foran, høj talje, elastik nede ved benene og skridsikker full grip.

Annonce

Bedste vinter ridebukser til børn 

Pris: 449 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter ridebukser til børn” er Waldhausen Børn Termo. Den tyske producent har skabt en børne-buks, som holder barnet varm året rundt. Buksen har silikone i fuld sæde, indvendig fleece, er komfortabel og er udstyret med bælte løkker.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vinter ridebukser

Hvad er vinter ridebukser?

Ridebukser er en uundværlig hjælper i enhver rytters hverdag. Erfarne ryttere har naturligvis ikke problemer med at holde balancen under ridning, men ridebukser gør at man kan rette fokus andetsteds. Vinter ridebukser er ridebukser, som er udformet med fokus på varme. Dette enten værende sig i form af termo, eller blot gennem materialer som er gode til at holde på varmen.

Sorte vinter ridebukser med hvid stribe

Standarden for ridebukser har med årene udviklet sig meget, men de klassiske, stramme ridebukser er en mode som har været til i flere hundrede år. Med tiden er der dog kommet modifikationer til, heriblandt behovet for deciderede vinter ridebukser.

Hvorfor skal jeg købe vinter ridebukser?

Det er ganske normalt for en rytter at have et udvalg af diverse ridebukser i garderoben. Det er en klar fordel at have et par ridebukser eller to rettet mod ridning om vinteren, især hvis man har tendens til at fryse. Selvom man på visse områder holder sig i gang i sadlen, kan det hurtigt blive en kold fornøjelse hvis der er tale om flere timer. Selvom vinter ridebukser er begrænset til brug i vintermånederne og eventuelt i overgangsperioderne, kan det være et godt sted at lægge sine penge.

Hvilke vinter ridebukser skal jeg vælge?

Vinter ridebukser skal som minimum opfylde behovet for varme, enten gennem materiale som holder på varmen, eller takket være decideret termoeffekt. Der er ikke mange materiale.muligheder at vælge imellem, da man har outsourcet materialer løbende. Man kan altså som rytter godt være bekendt at tænke design og farvevalg indover, når det rette varmeniveau er opfyldt.

Kombinér vinter ridebukser med andet ridetøj

Af ridetøj med varmende effekt fås også strømper, handsker, trøjer, jakker osv. Et samspil mellem flere varmegivende elementer sikrer en behagelig oplevelse i sadlen. Ryttere bliver således fri for at spænde op, hvilket er en grim tendens i forbindelse med at man fryser, og således forbedres hestens oplevelse også.

Pleje af vinter ridebukser

De fleste ridebukser tåler at komme i vaskemaskinen. Man kan dog gøre sig en række tiltag for at skåne bukserne, og især eventuelt silikonegrip, mest muligt. Her er der tale om at vende tøjet med vrangen ud og nøjes med 30 graders vaske. Desuden har de klart bedst af at lufttørre, da tørretumbling har en opslidende effekt.

Vil man tage plejen skridtet videre, kan man eventuelt komme en teske hvid eddike i vaskemaskinen første gang man vasker sine nye ridebukser. Dette skulle være medhjælpende til at farven forbliver. Man kan desuden vælge at vride det værste væske ud af dem efter endt vask med et håndklæde, da dette forkorter tørretiden og kan forhindre bukserne i at blive for hårde under tørring.

Valg af vinter ridebukser

Ridehyppighed

Jo oftere man rider, des mere ridetøj har man behov for. Først og fremmest fordi tøjet slides hurtigere ved hyppig brug, og for at man kan nå at få tøjet vasket mellem brug, men i lige så høj grad fordi det giver mening at have tøj til forskellige tider på året. 

Hvis man er typen som rider flere gange om ugen, kan det pludselig også betale sig at investere i højere kvalitet. Tøjet holder længere, men det gør også rideturen mere behagelig, når tøjet har de ønskede funktioner og kvaliteter. 

Materialer

Blandt ridebukser er der nogle helt særlige materiale-gengangere som yder både komfort og bevægelighed. Et hyppigt benyttet materiale til såvel vinter ridebuksernes inderside og yderside er polyester. Polyester er kendt for sine varmegivende, men samtidig åndbare, egenskaber. Ofte vil ridebukserne også bestå af en vis procentdel elastan for bevægelighed, gerne 10-20%, idet polyester er et relativt stramt materiale. 

Nogle vinter ridebukser vil bestå af enten polyamid eller softshell på ydersiden, mens fleece ofte benyttes til indersiden. Polyamid er en syntetisk fiber, som er meget holdbart og svedtransporterende. Kombineret med elastan får man også den altafgørende fleksibilitet. Softshell er ikke så vind- og vandafvisende som hardshell, men har til gengæld gode svedtransporterende egenskaber.

Nogle materialer kan laves med termofunktion, som i bund og grund består af tre lag stof, som er svejset sammen ved hjælp af ultralyd. Dette er populært i netop vinter-kategorien, fordi termotøj både er isolerende og vindtæt, men også utroligt letvægtigt. 

Funktioner

Som nævnt er termofunktionen en vigtig faktor i vintertøj generelt, dette også gældende for vinter ridebukser. Materialerne der er brugt, og samspillet imellem dem, har meget at sige når det kommer til varmegivende funktion, sammen med faktorer som komfort og bevægelighed. Det er sjældent at ridebukser som sådan er polstret, da man gerne vil undgå at der er for stort et lag stof mellem hest og rytter, fordi det begrænser kommunikationen. 

Der er forskel på om ridebukserne er med full-grip, knæ-grip eller helt uden grip-funktion. Det hele kan være givende for den enkelte rytter, men dressurryttere har en tendens til at bruge full-grip, mens springryttere er mere til knæ-grip. Det skal dog nævnes at der ikke er nogle krav til dette. Grip-funktionen kan ydermere være af forskellige materialer, hvoraf silikone og fuldskind er de mest udbredte. Det lader dog til at langt de fleste tyr til silikone nu om stunder, højst sandsynligt grundet den gode klæbeevne til sadlen.

Slutmæssigt er det også værd at nævne at der er forskel på ridebuksernes talje, som fås i både høj, normal og lav. Mange ryttere foretrækker normal eller høj talje, da den lave talje har en dårlig tendens til ikke at sidde så godt. Især til vinter ridebukser er den høje talje bedst isolerende.

Størrelse

Ridebukser fremgår, som så mange andre tøjformer, i størrelserne XS-XL, også kendt som str. 32-46. Der er dog altid forskel på længde-bredde-forhold for forskellige mennesker, så normalt tager man udgangspunkt i et mål omkring det bredeste punkt på hofterne samt omkring taljen. Her vil str. 36 (M) svare til et hoftemål på 94 cm og et taljemål på 72 cm, mens str. 42 (L) vil svare til 106 cm om hofterne og 84 cm i taljen. 

Slanke, høje ryttere kan gavnes af ridebukser med ekstra længde. Dette er også muligt at finde indenfor kategorien vinter ridebukser, hvis man ikke er for kræsen ift. design og farver. Det er endnu et begrænset marked, men størrelserne vil fremgå som 32L-46L.

At benytte den rette størrelse til sin krop er essentielt for at rytteren opnår den optimale komfort i sadlen. Det kan påvirke hele ekvipagen, hvis udstyret ikke sidder som det skal. For vinter ridebukser kan en forkert størrelse også få betydning for de varmegivende egenskaber.

Design

Materialer og funktioner bør komme i første række, når man skal investere i vinter ridebukser, men sekundært set har design for mange også en betydning. “Less is more” har efterhånden fået overtaget på hele mode-fronten, hvilket også har påvirket ridetøj. Således fås meget ridetøj med diskrete, men flotte detaljer. Vinter ridebukser kan købes med diverse sten langs lommerne. Grip-funktionen kan være udformet i forskellige mønstre, og ligeledes giver silikone og fuldskind hver deres look. 

Her er det om noget en personlig smagssag der spiller ind, udover standarder indenfor den ridedisciplin, man gør sig i. Af den årsag er der sågar mange, som vælger at få broderet deres klub- eller stutterinavn på diverse ridetøj, ridebukser inklusiv.

Farve

Udover design, kan man også få sine vinter ridebukser i en række farver. Farver kan være en måde at vise støtte til sit hjemland eller rideklub på, eller de kan bruges til at udstråle bestemte karakteristika. 

Til træningsbanen kan man lade intet andet end fantasien sætte grænser for sit farvevalg, mens der dog er restriktioner på stævnebanen. Ridebukser i hvid er generelt ret udbredt, især til dressur. Derudover er den hvide farve god om sommeren, mens mange vinter ridebukser er lavet i mørke farver, som netop optager mere varme end lyse farver gør. 

Budget

Et par vinter ridebukser i ordentlig kvalitet skal man regne med at lægge minimum 400 kr. og op mod 1800 kr. for. Det kan tit lade sig gøre at finde gode tilbud ude for sæson, men til gengæld må man nøjes med et restlager. I sidste ende kommer det an på, hvor mange funktioner og design-ønsker, man vil have opfyldt. Igen må man gøre op med sig selv nøjagtig hvor ofte man rider, og dermed hvor afhængig man er af at have et eller flere par ridebukser i den høje ende af kvalitets-skalaen.

Hvad siger undersøgelser om vinter ridebukser?

I 2016 kastede en gruppe ph.d.-studerende i Korea sig ud i at udforme det perfekte par ridebukser. Der blev taget udgangspunkt i fem koreanske ryttere med minimum 3 års ride-erfaring, som opgav deres kropsmål sammen med en række problematikker, de oplevede i forbindelse med at bære ridebukser. 

Bl.a. fremgik det, hvordan mange ryttere oplever sår omkring knæ og balder i forbindelse med friktion omkring ridebuksernes syninger. Løsningen blev her, at lave en diagonal syningslinje fra skridtet og ned til midten af knæet. Desuden var der fokus på at minimere ankel-irritation fra ridestøvler ved at indsætte foring i det belastede område, minimere pres på talje og mave ved at indsætte strukturer foran eller omkring taljen som ikke nemt bøjes samt gøre åndbarhed, komfort og fleksibilitet optimalt gennem svedtransporterende, bløde og bøjelige materialer. 

Ved at benytte en blanding af jeans-materiale til udsatte friktions-områder og bomuld og polyurethan til resten, lykkedes det de ph.d.-studerende at stille rytterne tilfredse. Flere lignende undersøgelser kan om noget forbedre problematikken ift. komfortabilitet blandt ryttere.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vinter ridebukser er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vinter ridebukser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vinter ridebukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vinter ridebukser?

Valget af vinter ridebukser afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “A Study on Improvement of Horseback Riding Pants I – The ….” http://ftrj.or.kr/xml/06997/06997.pdf. Åbnet 17 Sep. 2020.
Forfatter
Cecilie Helligsø
Cecilie Helligsø

Cecilie arbejder som journalist og udstyrs- og hesteekspert for Magasinet Hest. Med et tidligere arbejde som hovedansvarlig for avl og træning på et stutteri i 7 år og som nuværende dyrlægestuderende er hun ekspert inden for emner som udstyr, anatomi og psykologi. Desuden har hun en passion for miniatureheste og vognkørsel, og hendes kommunikative færdigheder fejler heller intet.